• No results found

Vyhodnocení analýzy spisové dokumentace

In document 3 Sociální práce s rodinou (Page 37-44)

V této kapitole vyhodnocujeme informace, které jsme získali studiem spisové dokumentace ohrožených rodin z oblasti Mimoň a přilehlých obcí. Poznatky jsme graficky zaznamenali do tabulek a grafů a to od roku 2012 do poloviny roku 2015. Každý sledovaný rok jsme opatřili komentářem a výsledky jsme uplatnili při verifikaci stanovených hypotéz.

Tabulka č. 1. Ohrožené rodiny v roce 2012 Výchov

37 Stráž pod

Ralskem

8 3

Velký Grunov

1

Celkem 83 6 39 27 9 2 Celkem

100%

7,3% 47% 32,5% 10,8% 2,4%

Graf č. 1 Ohrožené rodiny v roce 2012

Tabulka č. 1 a graf č. 1 popisuje důvody ohrožení rodin v uvedených sedmi oblastech a to v roce 2012. Z grafického znázornění je evidentní, že až 47 % rodin je ohroženo nedostatkem finančních prostředků. Dalším významným důvodem, a to až 32,5 % ohrožení, byla úprava výživy při rozvodech. Tedy opět se jedná o ekonomické faktory. Zhruba 11% představuje zanedbání péče o děti v rodinách. A asi 2% klientů se obracejí na sociální pracovníky s žádostí o zprostředkování potřebné služby či poradenství. V tomto roce bylo ošetřeno 83 rodin, které se z různých důvodů cítily být ohroženy, a proto vyhledaly pomoc sociálních pracovníků.

Situace rodin se v důsledcích dopadů ekonomické krize nadále zhoršuje a rodinám hrozí rozpad spojený se ztrátou bydlení, vystěhování do sociálně vyloučených lokali a vznik dalších možných tíživých situací.

Potřeby rodin v důsledku ekonomické krize (zvyšování nákladů, ztráta zaměstnání, snižování příjmů) nejsou přiměřeně naplňovány a tak se rodiny stávají ohroženými. Často pak řeší

7,3%

32,5% 47%

10,8%

2,4%

Rok 2012

Výchovné problémy dítěte Finanční nouze

Úprava výživného-rozvody Zanedbávání péče o dítě Doprovázení klientů

38

krizové situace půjčkami na vysoký úrok a ocitají se v dluhové pasti. Takové situace jsou pro ně jako začarovaný kruh, z kterého není úniku. V roce 2012 vyhledalo pomoc sociálních pracovníků celkem 83 rodin.

Tabulka č. 2: Ohrožené rodiny v roce 2013 Výchov

39

Tabulka č. 2 a graf č. 2 popisuje důvody ohrožení rodin v uvedených sedmi oblastech a to v roce 2013. Z grafického znázornění je evidentní, že až 37 % rodin je ohroženo nedostatkem finančních prostředků. Dalším významným důvodem, a to až 49,3 % ohrožení, byla úprava výživy při rozvodech. Tedy opět se jedná o ekonomické faktory. Zhruba 9,6 % představuje pomoc sociálních pracovníků rodinám, které měly doma problémy s výchovou dětí. A asi u 3

% rodin řešili sociální pracovníci problémy zanedbání péče.

Pouze 1, 4 % klientů se obracejí na sociální pracovníky s žádostí o zprostředkování potřebné služby či poradenství. V tomto roce bylo ošetřeno 73 rodin, které se z různých důvodů cítily být ohroženy, a proto vyhledaly pomoc sociálních pracovníků.

Situace rodin se v důsledcích dopadů ekonomické krize opakuje tak, jako v analýze z roku 2012. Přibývá však další důležitý problém, což je zanedbání dětí svými rodiči.

Podstatné je, z jakého důvodu zanedbání vzniká, připomínáme dělení problémových rodin ve vztahu k péči o děti – na ty, co se nechtějí starat, ty, co nemohou a ty, co to neumí. Avšak ani jeden z důvodů nelze podceňovat nebo omlouvat. Syndrom CAN, do kterého zanedbávání patří, je v sociální práci závažný problém.

Tabulka č. 3: Ohrožené rodiny v roce 2014 Výchov

40 Graf č. 3 Ohrožené rodiny v roce 2014

Tabulka č. 3 a graf č. 3 popisuje důvody ohrožení rodin v uvedených sedmi oblastech a to v roce 2014. Z grafického znázornění je evidentní, že až 57,3 % rodin je ohroženo úpravou výživy v souvislosti s rozpadem rodin. Dalším významným důvodem, a to až 30%, ohrožení, byla finanční nouze. Tedy opět se jedná o ekonomické faktory. Zhruba 8,2 % představuje pomoc sociálních pracovníků rodinám, které měly doma problémy se zanedbáním péče.

Pouze 3, 3 % klientů se obracejí na sociální pracovníky s žádostí o pomoc při péči o děti s výchovnými problémy. V tomto roce bylo ošetřeno 61 rodin, které se z různých důvodů cítily být ohroženy, a proto vyhledaly pomoc sociálních pracovníků.

V roce 2014 přibývá další důležitý problém, rodiny jsou ohroženy rozpadem rodiny- rozvody a nutností úpravy výživy dětí.

41 Noviny

pod Ralskem Pertoltice

Brniště 2

Stráž pod Ralskem

1 Velký

Grunov

Celkem 22 2 22 1

Celkem 100 %

8% 88% 4%

Graf č. 4 Ohrožené rodiny v roce 2015

Analýza spisů ohrožených rodin za rok 2015 byla ukončena k 30. 6. 2015, neboť bylo nutné všechny získané poznatky shrnout a graficky upravit. Z časových důvodů jsme museli průzkumové šetření uzavřít a zpracovat, neboť jsme dle časového harmonogramu museli dokončit praktickou část bakalářské práce. Za půl roku 2015 jsme zjistili, že hlavním důvodem ohrožení rodin bylo z důvodu úpravy výživy dětí při rozpadu manželství. A to až 88%, což představuje valnou většinu z celku 22 ohrožených rodin za prvních šest měsíců roku 2015.

Pokud ucelíme výsledky analýzy spisů ohrožených rodin, docházíme k názoru, že největším problémem, tedy ohrožením rodin ve sledované oblasti, je snižující se ekonomická situace rodin, která vyplývá z nedostatku pracovních příležitostí nebo naprosté ztráty zaměstnání.

8%

88%

4%

Rok 2015

Výchovné problémy dítěte Úprava výživného-rozvody Zanedbávání péče o dítě

42

Dalším ohrožením a nejen ekonomické stability rodiny je rozpad rodiny rozvodem, kdy musí dojít k úpravě výživy dětí. Jako další problém, i když v menším procentu, jsme zjistili ohrožení rodin výchovnými problémy dětí. V nepatrném počtu pak šlo o zanedbání či potřebu pomoci doprovázení k následné službě.

Abychom si ověřili správnost poznatků našeho průzkumového šetření, požádali jsme o hodnocení dané problematiky sociální pracovnici Městského úřadu Mimoň. Zajímalo nás, jak by charakterizovala ohroženou rodinu, jaká ohrožení se při její práci vyskytují, jak je třeba s ohroženou rodinou z hlediska sociální práce pracovat, ale také jakým způsobem se o těchto rodinách dozvídají. Rozhovor z března 2015 jsme stručně zaznamenali.

Ohroženou rodinou je v podstatě každá rodina, která s námi přichází do kontaktu. Je podstatné si uvědomit, že pro někoho je ohrožením ztráta zaměstnání, pro jiného výchovné problémy s dětmi, pro jiného snížení sociální dávky v důsledku vyřazení z evidence uchazečů o zaměstnání. Pro každou rodinou je tedy ohrožením něco jiného, je to její aktuální problém.

Při diagnostice ohrožení je pro nás důležitý rozhovor s klientem, dále pak rozhovor s dalšími dotčenými subjekty (školou, pracovnicí úřadu práce, která rodině může pomoci se zajištěním finanční pomoci apod.)Příčiny ohrožení jsou u rodin různé. Jak jsem již uvedla, každé narušení fungující rodiny je možným ohrožením a hrozí rozpad do této doby fungující rodiny.

Nejčastěji řešíme rodiny ohrožené nízkými příjmy a tím spojenými problémy s dostáním svých závazků plynoucích z nutnosti hrazení nákladů na bydlení, dalším ohrožením jsou právě výchovné problémy s dětmi a nejednotnost ve výchově rodičů. Velkým a nejspíš nejčastějším ohrožením rodiny, které řeším, je odchod jednoho z partnerů, jednoho z rodičů, rozvod a rozchody jsou tím nevýraznějším ohrožením rodiny.

Rodiny většinou přichází samy s žádostí o zprostředkování pomoci, s žádostmi o sepisování různých návrhů k soudu, často jsem ale na rodiny upozorněna školou, případně kolegyní z úřadu práce. Občas na nefunkční rodinu upozorní okolí, případně Policie ČR či dětská lékařka.

V prvé řadě je třeba zmapovat, zhodnotit situaci dané rodiny, zvážit veškerá možná řešení, nabídnout zprostředkování pomoci, případně přímo pomoc zajistit, např. napojit se na další organizace, ať již na úřad práce, či na soudy, či na psychology a psychiatry.

43

Určitě, bez spolupráce s ostatními státními či nestátními organizacemi, by byla naše práce marná. Jednoznačně nejvíce spolupracujeme s místním úřadem práce, s obvodním oddělením Policie ČR, dále s pediatry, se školami, s MěÚ Česká Lípa, obecními úřady okolních obcí, občanským sdružením Lampa, SVP Liberec Čáp a dalšími organizacemi,..

Rozhovor se sociální pracovnicí sledované oblasti našeho šetření nás ujistil, že výsledky našeho průzkumu jsou správné.

In document 3 Sociální práce s rodinou (Page 37-44)

Related documents