• No results found

ZAO Svenska Handelsbanken

• Subsidiaries (dotterbolag) Dotterbolaget ZAO Svenska Handelsbanken bildas genom en “green-field investering” Motiv för

Internationalisering: • Customer-following (är det främsta motivet) • Market-seeking (haft en viss inverkan) • Follow-the-leader (har inte påverkat)

ZAO Svenska Handelsbanken

Faktorer som påverkar etableringsprocess: • Historisk erfarenhet (1974 – repr.kontor i Moskva; erfarenhet från etableringen i Polen) • Nätverk

(”lonely international”- stor internationell verksamhet med många kontakter)

• Kultur och regleringar (- ryssar är vana att bli tillsagda vad de ska göra; - engelska som internspråk; - byråkrati, pappersarbete)

54 Entry mode:

• Subsidiaries (dotterbolag) Dotterbolaget bildades genom att Swedbank köpte upp Kvest Bank i Moskva

Motiv för

Internationalisering: • Customer-following (är det främsta motivet) • Market-seeking (haft en viss inverkan) • Follow-the-leader (en viss inverkan)

Faktorer som påverkar etableringsprocess: • Historisk erfarenhet (1984 – repr.kont i Moskva; erfarenhet från etableringar i de baltiska länderna) • Nätverk

(”late starter”- banken agerar främst nationellt)

• Kultur och regleringar (- ryssar är vana att det ska finnas tydliga instruktioner och rutiner; - engelska är koncernspråk; - byråkratisk, mycket rapporter) Swedbank Figur 5

55

6 Slutsats

Den ryska banksektorn är fortfarande väldigt outvecklad och svag i jämförelse med den svenska, vilket innebär att en rad radikala förändringar måste äga rum i landet innan den ryska banksektorn blir tillräckligt starkt för att komma närmare den banksektorn som finns i Europa. De studerade bankerna startade den riktiga verksamheten på den ryska marknaden under 2000-talet, vilket kan tänkas vara rätt sent, då de utländska bankerna har funnits en betydligt längre tid i andra europeiska länder. Att 2000-talet blev tidpunkten för startandet av ett dotterbolag för både ZAO Svenska Handelsbanken och för Swedbank genom Hansabank kan förklaras utifrån att det är då stabiliseringen av den ryska ekonomin efter 1998 års finanskris ägde rum. Inträde var nödvändigt, då båda bankerna hade bedrivit omfattande verksamhet i de baltiska länderna, som kulturmässigt liknade Ryssland. Bankernas erfarenhet av att bedriva affärer med ryska företag i Sverige och i andra länder var också betydande.

Att etableringen tog sin tid kan förmodligen förklaras utifrån att landet först befann sig i övergångsstadiet till en marknadsekonomi och därefter följde kollapsen av den ryska finansiella sektorn. Men det kan spekuleras att dessa historiska händelser därmed blev betydande, då de gav bankerna stora möjligheter; att lära känna den ryska kulturen, skaffa sig relevanta kontakter och bygga upp starka nätverk. Dessutom blev det möjligt att samla på sig kunskap om hur internationell verksamhet ska bedrivas, genom att genomföra etableringar i andra länder under tidens gång.

Ryssland har genomgått oerhörda förändringar under mer än tio år. Landet blev mer öppet och många utländska företag började etablera sig där. Därmed kan även förhandlingarna om Rysslands medlemskap i WTO också ha resulterat i stora förändringar, inte minst genom att göra den ryska banksektorn ännu mer attraktiv.

Enligt vår uppfattning, som grundas på forskningsartiklar och intervjuer, insamlade under undersökningens gång, utgör bankernas tidigare erfarenhet den främsta faktorn som underlättade Handelsbankens och Swedbanks etablering i Ryssland. Bankernas tidigare kontakter och nätverk på den ryska marknaden samt erfarenhet av internationell verksamhet har haft stor betydelse och bidragit till att den framtida etableringen blev möjlig. Resultatet

56 från de båda bankerna påvisar även att genom kontaktnätet med ryska kunder i Sverige och även i andra länder kunde bankerna skapa nya nätverk med samma aktörer i Ryssland.

De kulturella och institutionella skillnaderna visade sig också påverka båda bankernas möjlighet att etablera och bedriva verksamhet på den ryska marknaden. Rent allmänt kunde inte representanterna uttala sig om att kulturella skillnader upplevdes vara tillräkligt slående eller oöverkomliga och på det viset negativt påverka etableringsprocessen. Båda representanter var förbereda på de kommande skillnaderna i kulturen, dessutom undviks en del problem och missförstånd genom att kommunikation sker på engelska. Större besvär utgjorde däremot skillnader gällande sättet att bedriva affärer och eget initiativtagande. Landets regleringar utgjorde också betydande hinder. Då de allra minsta stegen i processen styrs av olika lagar och regler uppfattas dessa ibland som störande handelshinder. Den ryska byråkratin med krav på rapportering gör att det blir trögare att bedriva affärer och det skapar även stora besvär för att starta en verksamhet. Genom att begränsa utländska bankers ägande på den ryska marknaden, samt genom att kräva en banklicens lämnar Centralbanken inte stora möjligheter för valet av företagsform.

Det mest betydelsefulla motivet till att bankerna letade sig till den ryska marknaden har visat sig vara ”customer-following” motivet. Från undersökningen har det framkommit att bankerna i första hand följde efter sina kunder som hade behov av banktjänster i utlandet. Därefter blev det naturligt att även utvidga marknadsandelar genom att försöka etablera relationer med nya kunder på den nya marknaden. Därför anses ”market-seeking” motivet också vara relevant och kan förklara varför bankerna sökte sig till den ryska marknaden. Trots att detta motiv inte utgjorde den främsta orsaken till etableringen, bedriver bankerna idag verksamhet i Ryssland för att de ska få ut en ekonomisk vinst, vilket även är ett resultat av tillväxten av deras marknadsandelar. Gällande ”follow-the-leader” motivet har inte respondenterna uttalat sig om att följa konkurrenter till utlandet skulle vara en av orsakerna till etableringen i Ryssland. Däremot har det diskuteras att detta motiv delvis har influerat Swedbanks etablering i Ryssland. Enligt vår uppfattning var banken tvungen att följa konkurrenterna för att inte förlora sina kunder och marknadsandelar till exempelvis ZAO Svenska Handelsbanken som redan hade en enhet i Ryssland.

Resultatet från denna undersökning påvisar att den mest betydande påverkan på bankernas val av strategi utgjorde landets lagstiftning. På grund av den ryska Centralbankens regleringar

57 hade de studerade bankerna haft ett begränsat val av etableringsformer, inte minst för att det krävs att utländska banker anskaffar sig en rysk banklicens för att bedriva fullständiga banktjänster. Därmed begränsades även bankernas möjlighet att öppna verksamhet med någon annan företagsform, som kanske varit den vanligaste formen för etableringar i andra länder. Båda bankerna trädde in i landet genom att öppna ett representationskontor, som är en organisationsform med vilket det inte är möjligt att bedriva fullskalig bankverksamhet. Detta tyder på ett försiktigt agerande, då bankerna förmodligen saknade tillräklig med internationell erfarenhet och därför ville undvika att ta större risker. Genom att studera ZAO Svenska Handelsbankens och Swedbanks etableringsprocess i Ryssland har det åstadkommits att dotterbolag invigdes då bankerna hade anskaffa sig tillräckligt med kunskap och erfarenhet. Denna organisationsform tyder på att, genom att öppna dotterbolag, vågade bankerna investera mer i utvidgningen av sin marknad och i kundnätverket och därmed började de erbjuda fullständiga banktjänster till både företag och i ett senare skede även till privatpersoner.

6.1 Förslag till framtida forskning

Bankernas etablering på den ryska marknaden har visat sig vara en komplicerad men

intressant process som innehåller många aspekter. Då många faktorer kommer in i bilden blir det komplicerat att belysa och samtidigt djupgående undersöka alla dessa i endast en uppsats. Detta skapar flera intressanta ämnen för vidare, mer djupgående, forskning. Det som inte har tagits upp i denna uppsats är påverkan av den inhemska lagstiftningen på bankernas

etableringsprocess. Då de svenska lagar och regler kunde ha styrt processen blir det betydande att undersöka även dessa. De olika regleringar som påverkar och styr bankernas verksamhet i hem- och utlandet framstod som betydande och intressant aspekt som kan följas upp i vidare forskning, speciellt då länderna och deras regelverk förändras med tiden.

Dessutom upplevs studier om bankernas etablering i Ryssland vara väldigt aktuella, eftersom bankerna för inte så många år sedan började erbjuda fullskaliga banktjänster, genom att öppna dotterbolag. Därför kan det påstås att bankernas etablering i Ryssland är en ny företeelse som kräver vidare undersökningar.

58

Källförteckning

Related documents