• No results found

Znáte nějaký sociální podnik působící v zahraničí?

Zdroj: vlastní zpracování podle (my.survio.com, ©2017).

Tato otázka byla respondentům položena, aby zmapovala povědomí o sociálních podnicích působících v zahraničí. Z výsledků jednoznačně vyplývá, že obyvatelstvo České republiky nezná sociální podniky za hranicemi státu. Sociální podnikání je v zahraničních státech velice vyspělé a některé sociální podniky lze označit jako velké. Celkem 95 % respondentů

nezná žádný sociální podnik působící v zahraničí. Pouhých 5 % respondentů (8) odpovědělo na otázku kladně. Na tuto otázku navazovala poslední otázka dotazníku,

zda ti, kteří znají nějaký sociální podnik působící v zahraničí, mohou napsat jeho název a popřípadě jaké zaměstnává osoby či jaké produkty poskytuje. Odpovědi na tuto otázku byly různorodé. Někteří z respondentů uvedli jen města či země, kde si myslí, že je sociální podnikání na vysoké úrovni. Mezi zmíněnými městy se vyskytoval například Londýn či Varšava. Mezi zmíněné země poté mimo Velké Británie a Polska, patřilo například Maďarsko, Německo, Itálie či Rakousko.

62 Někteří z respondentů uvedli i názvy či poslání podniků, o kterých si myslí, že jsou sociálními podniky. Mezi vybrané patřila společnost TOM’s Shoes, Kavárna na Slovensku zaměstnávající těhotné ženy a samotné matky, Člověk v tísni, protialkoholní léčebna v Polsku či restaurace v Maďarsku zaměstnávající osoby se zdravotním postižením jako číšníky. Z výsledků lze předpokládat, že i když obyvatelé České republiky nemají veliké povědomí o sociálních podnicích mimo území České republiky, dokáží si alespoň vybavit

země, kde se se sociálním podnikáním setkali. Je důležité také zmínit, že lidé znají i principy sociálních podniků a na základě toho je dokáží identifikovat i za hranicemi

České republiky.

9.2 Závěry výzkumu a navrhovaná opatření

Celkově lze říci, že občané České republiky jsou s pojmem sociální podnikání a sociální podnik obeznámeni. Někteří tento pojem velice dobře vnímají a dokáží ho akceptovat a někteří se s konceptem sociální ekonomiky neztotožňují. Celkově lze ale říci, že sociální podniky jsou občany České republiky přijmány. Povědomí občanů České republiky o tomto typu podnikání v zahraničí je ovšem velmi malé. Až se zvýší povědomí a celkový počet sociálních podniků v České republice, zvýší se i povědomí o těchto podnicích v zahraničí. Po zhodnocení výsledků se lze domnívat, že sociální podnikání má v České republice veliký potenciál k růstu. Pokud Česká republika přijme sociální podnikání jako další oficiální typ podnikání, lze očekávat, že začnou vznikat další sociální podniky.

Na zlepšení podmínek se musí podílet jak stát, tak samotní obyvatelé. Sociální podniky by měly být přijmány s respektem a pokorou k práci lidí, kteří se rozhodli podnikat jiným způsobem než ostatní podniky. Největší podpora by proto měla být vyjadřována začínajícím a nově vznikajícím sociálním podnikům. Nejde pouze o podporu po finanční

stránce. Česká republika by měla být připravena sociální podnikání podpořit i emocionálně, a to hlavně přijetím znevýhodněných osob mezi ostatní vrstvy obyvatelstva.

V souvislosti s těmito závěry lze sociálním podnikatelům doporučit zvýšení míry propagace jak sociálních záměrů, tak samotného sociálního podniku a produktů, které nabízejí. Forem propagace je velké množství a sociální podnikatel by měl pro svůj podnik vybrat ten, který koresponduje s jeho posláním, vizí a cíli podniku.

63

Závěr

Závěrem lze říci, že velkou nevýhodou pro sociální podniky v České republice je neukotvení pojmu sociální podnikání v legislativě. Sociální podnikání je pro správný

rozvoj státu velice důležité a zasloužilo by si minimálně rozšíření či dodatek zákona. Práce se snaží čtenáři přiblížit sociální podnikání z teoretického hlediska. Zabývá se srovnáním podmínek pro sociální podnikatele v České republice a ve vybraných zemích Evropské unie. V závěru práce jsou uvedena autorčina doporučení na podporu sociálních podniků.

Tato doporučení se týkají především postoje státu k této problematice. Práce by měla čtenáře podpořit v jeho zájmu o dané téma a prohloubit jeho dosavadní znalosti.

Provedeným srovnáním bylo zjištěno, že sociální podnikání v jiných členských zemích Evropské unie má oproti České republice oporu v zákoně, která poskytuje podnikatelům řadu výhod. Hlavním přínosem práce pro čtenáře je zvýšení jeho znalostí v oblasti sociálního podnikání na území České republiky a jeho porovnání se sociálními podniky v jiných zemích. Práce také nastínila sociální podnikání ze strany sociálních podnikatelů.

Bylo provedeno srovnání pohledu dvou sociálních firem. Z výsledků plyne, že sociální

podnikatelé nemají potřebnou podporu ze strany státu, a že sociální podnikání je v současné době v České republice spíše v útlumu. Toto tvrzení lze podložit tím, že v České republice ubývá výzev pro sociální podnikatele a finanční podpora ze strany

státu je rok od roku menší. Z provedeného výzkumu lze také vyčíst, že provozování sociální firmy je časově i emocionálně náročné. Na druhou stranu sociálním podnikatelům

přináší radost z pomoci druhým a uspokojení z dobře odvedené práce pro sociálně či zdravotně vyloučené obyvatele.

64

Zdroje

BEUGRÉ, Constant D. 2017. Social entrepreneurship: managing the creation of social value. New York, NY: Routledge, Taylor& Francis Group. ISBN 978-0-203-44260-9.

KORIMOVÁ, Gabriela a Jana ŠTRANGFELDOVÁ. 2014. Ekonomika sociálnych služieb. Banská Bystrica: Vydavateľstvo Univerzity Mateja Bela – Belianum. ISBN 978-80-557-0741-9.

KORIMOVÁ, Gabriela, Katarína VARGOVÁ, Matilda KRIŽANOVÁ, Štefan HRONEC, Ján MADÁČ, Helena ČIERNA a Jana ŠTRANGFELDOVÁ. 2008. Sociálne podnikanie a sociálny podnik. Banská Bystrica: Kopernikus. ISBN 978-80-969549-6-4.

KORIMOVÁ, Gabriela. 2014. Sociálna ekonomika a podnikanie. Banská Bystrica:

VydavateľstvoBelianum Univerzity Mateja Bela. ISBN 978-80-557-0695-5.

KORIMOVÁ, Gabriela. 2008. Sociálna ekonomika a sociálne podnikanie: Socia lEconomics and Social Entrepreneurship. Zvolen: BratiaSabovci. ISBN 978-80-89241-22-4.

KOŘÍNKOVÁ, Hana, BARTNICZAK, PH.D., Bartosz a Paweł SKOWRON, PH.D., ed. 2017. Journal of Quality and Environmental Studies. Polsko. ISSN 2450-5137.

KURKOVÁ, Gabriela, Petra FRANCOVÁ a Daniela BEDNÁRIKOVÁ. 2015. MANUÁL:

Jak založit sociální podnik. 2. vyd. P3 - People, Planet, Profit. ISBN 978-80-260-7401-4.

MÉSZÁROS, Peter a kol. 2008. Sociální podnikání 10 úspěšných příkladů z Evropy.

Praha: Nový Prostor. ISBN 978-80-903990-1-3.

PONGRÁCZ, Eva. 2011. Sociálna ekonomika. Bratislava: VydavateľstvoEkonóm. ISBN 978-80-225-3291-4.

SYROVÁTKOVÁ, Jaroslava. 2010. Sociální podnikání. V Liberci: Technická univerzita.

ISBN 9788073726836.

Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník v platném znění.

Zákon č. 90/2012 Sb., o obchodních korporacích v platném znění.

65

Publikace vzniklé jako výstup projektu Sociální podnikání

Projekt Technické univerzity v Liberci s názvem Sociální podnikání – šance pro 3. tisíciletí č. CZ.1.07/3.2.01/02.OOO9.

SYROVÁTKOVÁ, Jaroslava a Květa MORÁVKOVÁ. 2012. Lidské zdroje v sociálním podniku. Liberec.

SYROVÁTKOVÁ, Jaroslava a Květa MORÁVKOVÁ. 2012. Sociální podnik jako neziskový subjekt. Liberec.

SYROVÁTKOVÁ, Jaroslava, 2012. Financování činnosti sociálního podniku. Liberec.

SYROVÁTKOVÁ, Jaroslava, 2012. Sociální podnikání: Šance pro 3. tisíciletí. Liberec.

SYROVÁTKOVÁ, Jaroslava, Květa MORÁVKOVÁ a Dája SPALKOVÁ, 2012. Kreativita pro sociální podnikání a inovace. Liberec.

SYROVÁTKOVÁ, Jaroslava, Květa MORÁVKOVÁ a Petra HANDLÍŘOVÁ.

2012. Projektové řízení a management v sociálním podniku. Liberec.

SYROVÁTKOVÁ, Jaroslava. 2012. Historie sociálního podnikání a sociální práce.

Liberec.

SYROVÁTKOVÁ, Jaroslava. 2012. Sociální podnik jako podnikatelský subjekt. Liberec.

SYROVÁTKOVÁ, Jaroslava. 2012. Sociální podnikání a vnější rámec: Životní prostředí, limitní faktory, konkurenceschopnost, uplatnění na trhu. Liberec.

66

Internetové zdroje

Adresář sociálních podniků, www.ceske-socialni-podnikani.cz, České sociální podnikání [online]. [cit. 2017-10-22]. Dostupné z: http://www.ceske-socialni-podnikani.cz/socialni-podnikani/adresar-socialnich-podniku.

Bdv austria, rakouské sociální podnikání pod jednou střechou, www.ceske-socialni-podnikani.cz, České sociální podnikání [online]. [cit. 2017-10-22]. Dostupné z:

http://www.ceske-socialni-podnikani.cz/cz/clanky/643-bdv-austria-rakouske-socialni-podnikani-pod-jednou-strechou.

Co je sociální podnikání. Www.socialnipodnikani.info [online]. Praha, 2017 [cit. 2017-03-01]. Dostupné z: http://www.socialnipodnikani.info/co-je-socialni-podnikani/.

Grameen Bank, introduction. www.grameenbank.com [online]. 2018. [cit. 201-10-22].

Dostupné z: http://www.grameen.com/introduction/.

Jak na sociální firmu. Www.socialnipodnikani.info [online]. Praha, 2017 [cit. 2017-03-01].

Dostupné z: http://www.socialnipodnikani.info/jak-na-socialni-firmu/.

Kamrádová, L. 2012. Sociální podnikání a jeho propojení se společenskou odpovědností firem/Social entrepreneurship and its connection with the corporate social responsibility.

[online]. 2012 [cit. 2017-03-01]. Societas Et Res Publica, 1(3), 111-125. Dostupné z:

https://search.proquest.com/docview/1220672638?accountid=17116.

Sociální podnikání na Slovensku, www.ceske-socialni-podnikani.cz, České sociální podnikání [online]. [cit. 2017-10-22]. Dostupné z: http://www.ceske-socialni-podnikani.cz/cz/clanky/784-stat-a-socialni-podnikani-na-slovensku.

Zákon o obchodních korporacích: 90/2012 Sb. Poslední změna zákona: 1. 1. 2014, 2017. Www.zakony.centrum.cz [online]. [cit. 2017-11-08]. Dostupné z:

http://zakony.centrum.cz/zakon-o-obchodnich-korporacich/cast-1-hlava-6-dil-3.

Záměr zákona o sociálním podnikání schválen, www.vlada.cz, Zákon o sociálním podnikání [online]. [cit. 2017-10-22]. Dostupné z: https://www.vlada.cz/cz/clenove- vlady/pri-uradu-vlady/jan_chvojka/z-medii/pravo-zamer-zakona-o-socialnim-podnikani-schvalen-156338/.

67

Interní materiály spolku Tulipán

Stanovy Sdružení TULIPAN, z.s. 2017. [online]. Liberec [cit. 2018-03-15]. Dostupné z:

http://www.sdruzenitulipan.cz/IS/pu_data/send_files/File/sdruzenitulipan_cz/STANOVY.p df.

Zpráva o činnosti Sdružení TULIPAN, z.s: 2016 [online], 2017. Liberec [cit. 2018-03-15].

Dostupné z:

http://www.sdruzenitulipan.cz/IS/pu_data/send_files/File/sdruzenitulipan_cz/VZ_2016.pdf Zpráva o činnosti Sdružení TULIPAN, z.s: 2015 [online], 2016. Liberec [cit. 2018-03-15].

Dostupné z:

http://www.sdruzenitulipan.cz/IS/pu_data/send_files/File/sdruzenitulipan_cz/VZ_2015.pdf Zpráva o činnosti Sdružení TULIPAN, z.s: 2014 [online], 2015. Liberec [cit. 2018-03-15].

Dostupné z:

http://www.sdruzenitulipan.cz/IS/pu_data/send_files/File/sdruzenitulipan_cz/VZ_2014_1.p df.

Zpráva o činnosti Sdružení TULIPAN, z.s: 2013 [online], 2014. Liberec [cit. 2018-03-15].

Dostupné z:

http://www.sdruzenitulipan.cz/IS/pu_data/send_files/File/sdruzenitulipan_cz/vroni_zprava _2013_Copy.pdf.

Zpráva o činnosti Sdružení TULIPAN, z.s: 2012 [online], 2013. Liberec [cit. 2018-03-15].

Dostupné z:

http://www.sdruzenitulipan.cz/IS/pu_data/send_files/File/sdruzenitulipan_cz/download/20 12.pdf.

Zpráva o činnosti Sdružení TULIPAN, z.s: 2011 [online], 2012. Liberec [cit. 2018-03-15].

Dostupné z:

http://www.sdruzenitulipan.cz/IS/pu_data/send_files/File/sdruzenitulipan_cz/download/20 11.pdf.

68

Bibliografie

BORNSTEIN, David. a Susan DAVIS. 2010. Social entrepreneurship: what everyone needs to know. New York: Oxford University Press. ISBN 9780195396348.

DOHNALOVÁ, Marie. 2006. Sociální ekonomika v evropeizaci českého hospodářství.

Praha: Národohospodářský ústav Josefa Hlávky. Studie (Národohospodářský ústav Josefa Hlávky). ISBN 80-86729-31-1.

HUNČOVÁ, Magdalena. 2007. Sociální ekonomika a sociální podnik. Ústí nad Labem:

Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Acta Universitatis Purkynianae.

ISBN 9788070449462.

LONDON, Manuel. a Richard G. MORFOPOULOS. 2010. Social entrepreneurship: how to start successful corporate social responsibility and community-based initiatives for advocacy and change. New York: Routledge. ISBN 0203878140.

69

Seznam příloh

Příloha A dotazník………….………..70

70

Příloha A dotazník

Sociální podnikání v České republice a v Evropě Dobrý den,

věnujte prosím několik minut svého času vyplnění následujícího dotazníku, který se zabývá otázkami sociálního podnikání v České republice a v Evropě. Dotazník je anonymní, slouží pouze ke zpracování bakalářské práce na Technické univerzitě v Liberci a nezabere více než 5 minut. Předem velmi děkuji za Váš čas a ochotu.

Grimová Andrea 1. listopadu 2017

1. Jaké je Vaše pohlaví?

muž

žena

2. Jaký je Váš věk?

méně než 18 let

18 - 35 let

36 - 55 let

56 let a více

3. Jaké je Vaše povolání?

student

nezaměstnaný

pracující

důchodce

jiné (např. mateřská dovolená, invalidní důchodce)

71

4. Jaké je Vaše nejvyšší dokončené vzdělání?

základní

výuční bez maturity

výuční s maturitou

středoškolské

vysokoškolské

5. Víte, co znamená pojem sociální podnikání?

ano

ne

6. Myslíte si, že by sociální podnikání mělo být zakotveno v české legislativě?

ano

ne

7. Znáte nějaký "sociální podnik" ve Vašem okolí či jinde na území ČR?

ano

ne

8. Napište, prosím název firmy nebo popřípadě jaké produkty poskytuje.

napište jedno nebo více slov...

9. Jakým způsobem jste se o sociálním podniku dozvěděli?

já nebo můj známý/známá je podnikatel/zaměstnanec

odebírám produkty od této firmy

z osobních kontaktů (známý o této firmě nebo jejích produktech hovořil)

z propagačních materiálů tohoto podniku (web, reklama, pořádané akce, články, atd.)

z médií (televizní zprávy a pořady, rozhlas, tisk)

72 10. Víte jaké produkty/služby tento podnik poskytuje nebo jaké zaměstnává lidi?

ano

ne

11. Používá tento podnik některé nástroje propagace?

o žádných nevím

o žádných nevím, ale o firmě se často hovoří

ano, podnik o své činnosti dává aktivně vědět (např. webové stránky, reklamy, facebook)

12. Jaký je Váš postoj k sociálnímu podnikání?

pozitivní (podporuji všechny sociální záměry)

spíše pozitivní (podporuji některé sociální záměry)

je mi to jedno (záleží mi na produktech a ceně)

spíše negativní (jsem spíše nedůvěřivý k sociálním záměrům)

zcela negativní (nepodporuji sociální záměry)

13. Uvítali byste jednotné oficiální značení produktů od sociálních podniků?

určitě ano

spíše ano

je mi to jedno

spíše ne

určitě ne

14. Jaká je podle Vás nejčastější motivace sociálních podnikatelů?

dobrý skutek a uspokojení z pomoci potřebným

ryze podnikatelský záměr (vyplnění mezery na trhu a zisk)

čerpání výhod z dotací a jiných forem podpor tohoto druhu podnikání

73

15. Jaký je podle Vás největší problém sociálních podniků?

nedostatečná nebo žádná propagace produktů

nedostatečná nebo žádná propagace sociálního záměru

negativní postoj spotřebitelů k sociálním záměrům nebo nedůvěra spotřebitelů

chybný podnikatelský záměr (poskytují produkty, o které není zájem)

16. Které z uvedených možností by podle Vás zlepšily podmínky pro sociální podnikatele v České republice?

ukotvení pojmu sociální podnikání v legislativě

dostupnost komerčních úvěrů pro začínající sociální podniky

zvýšení hranice pro odvod DPH pro sociální podniky

vyšší finanční podpora státu na mzdové náklady spojené se zaměstnáváním znevýhodněných osob

17. Myslíte si, že v zahraničí je povědomí občanů o sociálním podnikání vyšší než v České republice?

ano

ne

18. Znáte nějaký sociální podnik působící v zahraničí?

ano

ne

19. Napište, prosím název zahraniční firmy nebo popřípadě jaké produkty poskytuje

napište jedno nebo více slov…