• No results found

Åldre i åldern 65-79 år, 80+ samt totalt antal 65+

Ålder 65-79år Ålder 80 + Ålder 65 +

16(77)

LOKALFÖRSÖRJNINGSPLAN TANUMS KOMMUN 2020-11-25

STATUS: ANTAGEN AV KF 2020-XX-XX

För att utifrån en befolkningsprognos beräkna hur många platser som behövs i särskilt boende krävs att vissa antaganden görs. I Tanums kommun är antagandet att 4,4 procent av kommunens befolkning som är över 65 år är i behov av särskilt boende Enligt socialtjänstlagen ska kommunen ordna lägenheter i särskilda boendeformer för service och omvårdnad av äldre som behöver särskilt stöd. Idag verkar man inom omsorgsverksamheten för att äldre människor ska få möjlighet att bo kvar i det egna boendet så länge individen själv så önskar. För att detta ska vara möjligt krävs god tillgänglighet i och kring bostaden. Alternativet till att bo kvar i den egna bostaden är särskilt boende för äldre. Under våren 2020 fanns det 163 lägenheter för särskilt boende.

Enligt nu kända planer och befolkningsprognoser kommer behovet av platser inom särskilt boende och andra boendeformer för äldre att öka från och med 2020.

I äldredelegationens delbetänkande (SOU 2007:103) betonas vikten av att ordinarie bostadsutbud, trygghetsboenden och enskilda boenden utvecklas för att tillgodose behovet hos äldre personer. Med hänsyn till förväntad utveckling av åldersgruppen +70 år är det viktigt att det byggs trygghets- respektive seniorboenden i kommunen.

Verksamheten behöver kontinuerligt analysera äldres behov av lägenheter utifrån förändrade förutsättningar, möjligheter och förväntningar. Vilket är behovet av lägenheter i ordinärt boende på kort-, medel- och lång sikt? Förändrade principer för omvårdnad gör också att allt fler ges omsorg i det egna boendet. De lägenheter som bebos av äldre invånare omsätts därför inte på samma sätt som tidigare. Det kan vara en av

förklaringarna till att teorin om flyttkedjor inte ensamt löser problemet med bostadsbrist.

3.1.1 SäBo - Särskilt boende

För många äldre kommer en tid då behoven är så omfattande att de för sin omvårdnad, för att känna trygghet och gemenskap behöver ett särskilt boende.

Kommunen är skyldig att inrätta särskilda boendeformer för äldre människor med behov av stöd samt bostäder med särskild service för personer med betydande svårigheter i sin livsföring på grund av fysiska och/eller psykiska funktionsnedsättningar. Detta regleras i socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

Inom SäBo’s verksamhetsområde hanteras två kategorier av boendeplatser, nämligen platser med demensinriktning samt platser med fysisk inriktning.

Prognosen angående antal platser och inriktning behöver ses över varje år då förutsättningarna förändras kontinuerligt på grund av ny lagstiftning, utvecklandet av andra former av insatser och liknande omständigheter.

Verksamhetsmål

Kommunens äldreomsorg innefattar äldre personers möjlighet att få en boendeplats på ett särskilt boende.

Kommunfullmäktiges mål är att verksamheten ska präglas av en god och säker omsorg, vård och service för att äldre och funktionshindrade ska ges ett gott liv med trygghet i sin livssituation. Alla ska bemötas med respekt och värdighet utifrån sina individuella förutsättningar och behov.

17(77)

LOKALFÖRSÖRJNINGSPLAN TANUMS KOMMUN 2020-11-25

STATUS: ANTAGEN AV KF 2020-XX-XX

Äldreboende ska finnas på flera orter. För äldre ska det finnas boenden med olika boendeformer.

För att säkerställa att boendet uppfyller de boendes förväntningar har vissa indexnivåer för de årliga brukarundersökningarna fastställts. I mätningen ”Kvalitet i korthet”, ska serviceutbudet på särskilt boende uppgå till minst index 65. I Socialstyrelsens mätning över brukarnöjdhet ska Tanum uppnå lägst nöjdbrukarindex 85 för särskilt boende.

Måluppfyllelse: 2019

De mätningar av kundnöjdhet och serviceutbud som görs av Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting, och som ligger till grund för uppföljning av kundnöjdhet, visar att serviceutbudet uppgick till 84% och att nöjdkundindex uppgick till på 88% i särskilda boenden.

Det finns idag särskilda boenden på sex orter i kommunen.

Samtliga delmål för 2019 har därmed uppnåtts.

Diagram 4. Kundnöjdhet på särskilda boenden i Tanums kommun 2012–2018, 3.1.2 Nulägesanalys verksamhet

Verksamheten har 163 platser i särskilt boende. Nyttjandegraden för de 163 platserna var i genomsnitt 97,5 procent under 2019 vilket kan jämföras med 2018 då nyttjandegraden var 98 procent.

18(77)

LOKALFÖRSÖRJNINGSPLAN TANUMS KOMMUN 2020-11-25

STATUS: ANTAGEN AV KF 2020-XX-XX

Antalet personer som väntat på plats inom särskilt boende har varit i snitt 14 personer per månad, att jämföra med 2018 då i snitt 11,5 personer väntat per månad och 2017 då i snitt 13 personer väntat per månad.

De utmaningar som verksamheten står inför vad gäller särskilt boende är inte enbart att balansera antal platser till det faktiska behovet utan mer komplexa frågor som var i kommunen boendet bör vara lokaliserat med hänsyn till samhällsservice och hur boendet bör vara utformat.

Frågan om boendets utformning innefattar även dess innehåll i form av s k välfärdsteknik.

Välfärdsteknik används som samlingsbegrepp för elektroniska system i form av

trygghetslarm, tillsyn via kamera och sensorer för påminnelser. Rätt använd bidrar denna teknik till en tryggare vardag för de boende och en effektivare och mer skonsam

arbetsmiljö vilket i sin tur är en förutsättning för att på ett effektivt sätt möta verksamhetens utmaningar i att rekrytera ny personal.

3.1.3 Särskilda boenden inom Tanums kommun

Inom Tanums kommun finns särskilda boenden relativt jämnt fördelat över den södra respektive norra delen av kommunen.

I den norra delen av kommunen finns särskilda boenden i Bullaren (Östanvind), Tanumshede (Hedegården) samt Grebbestad (Tärnegården).

I den södra delen av kommunen finns särskilda boenden i Hamburgsund (Hogslätt), Kville (Kalkåsliden) samt Fjällbacka (Fjällbackaservice)

Platserna inom respektive boende är fördelade avseende de särskilda behov som den boende har. Dels finns platser med inriktning mot fysisk sjukdom, dels mot boenden med demenssjukdom. Beslut om fördelningen av antal platser inom fys respektive demens fattas av =msorgsnämnden.

19(77)

LOKALFÖRSÖRJNINGSPLAN TANUMS KOMMUN 2020-11-25

STATUS: ANTAGEN AV KF 2020-XX-XX

Bild 1. Fördelning av särskilda boenden inom Tanums kommun Kapacitetsbedömning