• No results found

Blå hallen Onsdag 20 Onsdag 20 Onsdag 21 Onsdag 9 Fredag 40 Fredag 51 Fredag 58 Fredag 35

Tabell 24.

4.6.3.2 Nulägesanalys fastighet interna

Ungdomens Hus är belägen i idrottshallens bottenplan i Tanumshede, den innehåller, kontor, replokal, större uppehållsrum, kök, datarum, bio rum, mötesrum, foto rum, skapanderum, danssal, skaterum och kök.

Identifierade brister från verksamheten: Lokalerna behöver en uppfräschning av ytskiktet på väggarna och pelarna. Lokalens färgsättning skulle då kunna göras om. Detta hade varit lämpligt att göra i samband med 10 årsjubileet. Vi har också en önskan om att måla om entréväggen till ungdomens hus, helst vill vi göra detta till ett konstprojekt tillsammans med ungdomar och en streetart konstnär. Som det är nu finns det inte ens en skylt utanför entrén som talar om att det är ungdomens hus och väggen har en mörkbrun nyans som inte är välkomnande. Ommålningen av entréväggen utanför ungdomens hus,

71(77)

LOKALFÖRSÖRJNINGSPLAN TANUMS KOMMUN 2020-11-25

STATUS: ANTAGEN AV KF 2020-XX-XX

skulle vi kunna göra om med verksamhetsmedel om vi gör det till ett projekt med konstnär och ungdomar. Det belastar då inte fastighet.

Ungdomens Hus har många rum och dörrar. För att underlätta för personal att ha överblick över lokalen och skapa mer trygghet för våra besökare har vi en önska om att vissa dörrar byts ut mot dörrar som har en glasruta i sig.

Enligt genomlysningen så ska det även göras en lokalöversyn för att säkerställa att ungdomar har en god funktionell miljö och att denna ska göras i samråd med ungdomarna.

Blå Hallen lokalen är belägen vid skolan i Hamburgsund. Underhåll sker enligt underhållsplan.

Identifierade brister från verksamheten. Lokalen är i behov av att byta golv, då det inte har gjorts på 20 år. Lokalen är även i behov av att tätas utifrån då vi under

sommaren/hösten haft besök av möss vid flertalet tillfällen under fritidsgårdstid. Då vi även lagar mat i lokalen är detta inte acceptabelt. Även köket är i behov av att rustas upp då skåp och luckor är slitna.

4.6.3.3 Lokaler för kultur och fritid inom Tanums kommun (Externa lokaler som vi hyr) Mackans fritidsgård i Bullaregården, kommunen står ej för underhåll. Vi betalar en årlighyra på 34 000 kr

La´gårn fritidsgård i folketspark, kommunen står ej för underhåll. Vi betalar 18 000 om året (siffra från 2018).

4.6.3.4 Prognoser

Det finns i nuläget ingen framtida prognos.

4.6.4 Musikskolan 4.6.4.1 Musikskolan nuläge

Musikskolan har lokaler i Tanumskolan, en del av undervisningen ligger ute på de olika skolorna i kommunen.

4.6.4.2 Nulägesanalys Fastighet

Musikskolans lokaler är slitna och framförallt kodlåsen krånglar mycket, det behövs bytas lås så att det blir samma nyckel som till övriga Tanumskolan.

Musikskolan kommer troligen att läggas över på Admin nätet vilket gör att det behöver göras en översyn av musikskolans wifi.

Musikskolan är mycket ute på olika skolor och har mycket varierad standard på lokaler.

Den delen av musikskolan som kallas Kulturskolan (Lajvskola, bild och form, dans) är på Grebbestads folkhögskola, Vitlycke museum, Futura samt kommunens grundskolor.

72(77)

LOKALFÖRSÖRJNINGSPLAN TANUMS KOMMUN 2020-11-25

STATUS: ANTAGEN AV KF 2020-XX-XX

4.6.4.3 Prognos

Musikskolan har en förhoppning att utvecklas till en kulturskola. Det ställer dock krav på lokaler som är funktionella för olika verksamheter. Verksamheten bör vara samlad på ett ställe och inte allt för långt från Tanumskolan, Ungdomens hus m.m.

4.6.4.4 Förutsättningar och förslag på lösningar

Önskvärt är att ha en funktionell danslokal gärna i kombination med scen eftersom det då går att använda den till orkesterrepetitioner, en sal med tillgång till vatten för bild och form samt ett flertal grupprum för instrumentalundervisningen. Eftersom det handlar om mycket ljud så bör det vara någorlunda ljudisolerat. Positivt vore att kunna samla hela Kultur- och Fritidsverksamhet eftersom det då blir en större effektivitet i utbudet till våra användare. Ett önskemål är att ha fritidsgård och musik/kulturskola i nära anslutning för att ha ett nära samarbete.

5 RÄDDNINGSTJÄNST

Räddningstjänsten är organiserad under kommunstyrelsen.

Kommunstyrelsen har ansvaret för brandförebyggande åtgärder detta ansvarets har delegerats till Räddningstjänsten och Skorstensfejarmästaren i kommunen.

Lagen om skydd mot olyckor är den lag som till huvudsak styr kommunens

räddningstjänst. Lagen förtydligas genom förordningen (SFS 2003:789), föreskrifter och allmänna råd från myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)

5.1.1 Nulägesanalys verksamhet

Räddningstjänsten är organiserad med två räddningsstationer, en i Tanumshede och en i Hamburgsund samt skogsbrandgrupper i Bullaren, Tanum/Lur och Kville. Stationen i Tanumshede fungerar som huvudstation.

Räddningstjänsten jobbar med ”olyckan” i fokus. De tre faserna som de fokuserar på är före en olycka inträffar (förebyggande arbete), under tiden en olycka pågår (operativt arbete) och efter en olycka (olycksutredning och utvärdering).

Fasen före en olycka inträffar kännetecknas av att förebygga eller mildra olyckans konsekvenser. Tillsyner genomförs för att kontrollera att brandskyddet lever upp till de lagkrav som finns för byggnader och verksamheter. Tillstånd för explosiv och brandfarlig vara söks hos räddningstjänsten, tillsyn bedrivs sedan på hanteringen.

När en olycka inträffar och under tiden den pågår ligger fokus på skadeavhjälpande arbete. Det finns alltid räddningstjänstpersonal i beredskap som kan rycka ut inom fem minuter.

Organisationen bygger på räddningsmän i beredskap (RIB). Det är personal som har en annan ordinarie anställning och larmas via personsökare när räddningstjänsten behövs vid en olycka.

Vid våra räddningsstationer i Tanumshede och Hamburgsund finns det alltid fyra brandmän och en styrkeledare per station beredda att rycka ut.

73(77)

LOKALFÖRSÖRJNINGSPLAN TANUMS KOMMUN 2020-11-25

STATUS: ANTAGEN AV KF 2020-XX-XX

Efter en olycka inträffat skall räddningstjänsten utreda varför olyckan inträffat.

Olycksutredningen syftar till att hitta orsaken till branden/olyckan inte hitta någon skyldig till händelsen, det är polisens uppdrag.

5.1.2 Räddningstjänstens lokaler inom Tanums kommun