• No results found

Variato second hand, Steenshuset Tanumshede 2

3.4 Individ och familjeomsorgen

3.4.1 Nulägesanalys verksamhet

Omsorgsnämnden erbjuder olika former av råd, stöd, behandling och omsorg så att alla invånare ska kunna leva ett så självständigt och bra liv som möjligt. En grund för Socialtjänstens arbete är principen om människors lika värde och allas rätt till trygghet, vård och omsorg. Omsorgsnämnden i Tanum har ansvar för kommunens individ- och familjeomsorg. Omsorgsnämnden ansvarar för hela processen från utredningar av behov till beslut, utförande, uppföljning och utveckling av insatser. Insatserna utförs såväl i egen som i extern regi. I detta uppdrag ingår även mottagandet av ensamkommande barn.

Omsorgsnämnden har också ansvar för bidrag till verksamhetsanknutna

frivilligorganisationer. Omsorgsnämnden styrs främst av lagarna på det sociala området:

socialtjänstlagen (SoL), lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU), lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM) samt hälso- och sjukvårdslagen (HSL).

30(77)

LOKALFÖRSÖRJNINGSPLAN TANUMS KOMMUN 2020-11-25

STATUS: ANTAGEN AV KF 2020-XX-XX

Bostadsbehovet för särskilda målgrupper

I samband med bostadsförsörjningen är det nödvändigt att beakta vissa grupper i samhället mer specifikt. Ungdomar är en målgrupp som ibland kan ha svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. En växande äldre befolkning är en annan målgrupp som behöver tas ökad hänsyn till på den framtida bostadsmarknaden och i den framtida planeringen av att tillgodose behovet av bostäder. Utifrån lagen om kommunernas

bostadsförsörjningsansvar (2000: 1383) så har kommunerna en skyldighet att även tillgodose behovet av bostäder för flyktingar samt äldre- och funktionsnedsatta.

Särskilt utsatta grupper i behov av bostäder:

• Ensamkommande barn som uppnått ålder 18 till 21 år.

• Ungdomar som behöver eget boende av sociala skäl

• Personer som av olika anledningar är i behov av akut skydd och/eller jourboende (till exempel på grund av våld i nära relation).

• Bostadslösa som är i behov av akutboende (så kallat tak över huvudet).

• Avhysta barnfamiljer

• Personer som av olika anledningar, till exempel missbruk har behov av förvaltningens stöd för att kunna återgå till eget boende från bostadslöshet.

Behandlingslägenheter

Idag har individ- och familjeomsorgen fyra behandlingslägenheter kopplade till öppenvårdsinsatser som utförs av förvaltningens resurs och behandlingsteam. Dessa används till viss vård på hemmaplan i avseende att undvika/förkorta placeringar. Det kan bland annat handla om vård på hemmaplan för vuxna med beroendeproblematik, eller för unga vuxna med social problematik som står utanför bostadsmarknaden.

Sociala kontrakt

Omsorgsnämnden ansvarar för beslut om bistånd med tillfälligt boende vid akut

hemlöshet. Insatsen omfattar boende i jourlägenhet, på vandrarhem, camping, hotell eller andra boendelösningar. Svårigheter att ta sig in på bostadsmarknaden samt bristen på bostäder i lägre prisklasser är påtaglig för nämnden då allt fler individer behöver förvaltningens hjälp att anordna ett boende. Antalet sociala kontrakt har ökat kraftigt de senaste åren, idag har nämnden för närvarande 18 sociala kontrakt och dessa ökar kontinuerligt. Hemmaplanslösningar eftersträvas och för att sådana ska fungera krävs en stabil tillgång på bostäder. Konsekvensen av att inte kunna tillgodose brukarnas behov inom kommunen är en ökad tidsåtgång för medarbetare (för besök på boenden i andra kommuner), en sämre kvalitet för brukarna samt en ökad kostnad för verksamheten då köpta platser är en betydligt dyrare lösning. Den generella bostadsbristen medför även att övergången till ett eget första handskontrakt tar antingen lång tid eller helt uteblir.

Administration och verkställande enheter

Nämndens administrativa verksamhet, både myndighet och verkställighet, inom individ- och familjeomsorg bedrivs i fyra lokaler. Alla lokaler är i Tanumshede.

Verksamhet Lokal Samhälle

Myndigheten socialtjänst Kommunhuset, Apoteksvägen 6 Tanumshede Resurs och behandlingsteamet Möteshuset, Industrivägen 3 C Tanumshede Familjecentral Hedeförskolan, Björnbärsvägen 6 Tanumshede Ungdomsmottagning Närhälsans lokaler, Ringvägen 1 A Tanumshede Tabell 9. Lokaler Individ och familjeomsorgen.

31(77)

LOKALFÖRSÖRJNINGSPLAN TANUMS KOMMUN 2020-11-25

STATUS: ANTAGEN AV KF 2020-XX-XX

Samhällsplanering

Socialtjänsten ska medverka i samhällsplaneringen för att skapa goda förutsättningar för att de med särskilda behov ska kunna bo och delta i samhället på lika villkor.

Lokalförsörjningen är kopplad till Socialtjänstens verksamheter med olika behov, såsom gruppbostad, servicebostad, korttidsboende, äldreboende, stödboende eller

behandlingsboende. I dagsläget finns det ett behov av tillgängliga bostäder för äldre personer, personer med funktionsnedsättning, för nyanlända samt för unga vuxna. För dessa grupper gäller gemensamt att det största behovet är storleksmässigt mindre lägenheter med en rimlig hyresnivå. Tidigare var hemlöshet ett problem som främst drabbade människor med ett pågående eller tidigare missbruk. Idag riskerar även människor med psykiska eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, personer som har separerat efter våld i en relation och nyanlända att stå utan bostad. Även antalet personer som inte har någon social problematik men som ändå inte blir godkända som hyresgäster på den ordinarie bostadsmarknaden ökar. Hemlöshet är därför inte bara en fråga om social problematik utan är också ett bostadsmarknadsproblem.

3.4.2 Nulägesanalys fastigheter

Behov av underhåll och reinvesteringar

Familjecentralen: Belägen i sutterängplan på Hedeförskolan i Tanumshede.

Det pågår en renovering av familjecentralen där ventilationsaggregat byts ut. Arbetet beräknas vara klart under 2020. I övrigt är lokalerna i bra skick.

Kommunhuset MOU

Det finns ett behov av en omfattande renovering av ”gamla Apotekshuset” där Mottagnings- och utredningsavdelningen har sina administrativa kontor.

Ventilationsaggregatet behöver bytas och hela systemet behöver ses över för att säkerställa funktionen. I samband med detta utförs renoveringsarbeten och eventuella ombyggnationer för att säkerställa funktionen de närmaste 20 åren. Arbetet planeras till 2022 och innan dess skall det ekonomiska upplägget vara klart sommaren 2021 för eventuella äskande till budget 2022. Arbetet beräknas ta ca sex- nio månader vilket innebär att verksamheten är i behov av temporär arbetsplats under denna tidsperiod. I dagsläget har 20 handläggare och chefer sina kontor i denna del av huset samt att hela Mottagnings- och utredningsavdelningen har sitt personalkök i denna del av byggnaden.

Kommunhuset

I dagsläget pågår en projektering av att säkerställa sekretessen i besöksrummen på myndighetsavdelningen. Detta kan komma att bli en ombyggnation på enheten som innefattar både behov av temporära besöksrum samt en resursfråga.

3.4.3 Prognoser

Det finns flera utmaningsområden som kommer att påverka behovet av framtida

bostadsförsörjning samt de ekonomiska konsekvenserna. Utöver de områden som lyfts i nulägesanalysen ser individ och familjeomsorgen ytterligare ett område som tar stora resurser i anspråk.

32(77)

LOKALFÖRSÖRJNINGSPLAN TANUMS KOMMUN 2020-11-25

STATUS: ANTAGEN AV KF 2020-XX-XX

Hemlöshet - ett strukturellt problem

Hemlöshet har blivit ett allt mer strukturellt problem i Sverige. Omständigheterna bakom detta berör flera områden, både arbetsmarknad, bostadsmarknad och migration, där insatser behöver vara både individuellt inriktade och strukturella förändringar för att kunna möta målgruppens skiftande behov.

Hemlöshet behöver inte alltid betyda att individen har andra problem än just de som avsaknaden av en bostad innebär. Socialstyrelsens definition av hemlöshet omfattar både personers akuta brist på tak över huvudet, såväl som mer långvariga boendeformer som inte kan jämställas med eget boende. Fyra definierade hemlöshetssituationer finns:

1. En person är hänvisad till akutboende, härbärge, jourboende eller är uteliggare.

2. En person är intagen/inskriven på antingen;

kriminalvårdsanstalt/behandlingsenhet eller stödboende inom

socialtjänst/landsting/privat vårdgivare/HVB-hem/SIS-institution och som planeras skrivas ut inom tre månader efter mätperioden, men utan egen bostad ordnad inför utskrivningen/utflyttningen. Hit räknas även de personer som skulle ha skrivits ut/flyttat ut, men som är kvar på grund av att de inte har någon egen bostad ordnad.

3. En person bor i en av kommunen ordnad boendelösning (till exempel

försökslägenhet/träningslägenhet/socialt kontrakt/kommunalt kontrakt) på grund av att personen inte får tillgång till den ordinarie bostadsmarknaden. Det handlar om boendelösningar med någon form av hyresavtal där boendet är förenat med tillsyn och/eller särskilda villkor eller regler.

4. En person bor tillfälligt och kontraktslöst hos kompisar/bekanta, familj/släktingar eller har ett tillfälligt (kortare än tre månader efter mätperioden) inneboende- eller andrahandskontrakt hos privatperson. Den uppgiftslämnande verksamheten har haft kontakt med personen av detta skäl och känner till att denna

hemlöshetssituation gäller under mätperioden.

(Socialstyrelsen, 2016)

Hemlöshet i Tanum

Som en följd av att allt fler hamnar utanför den ordinarie bostadsmarknaden växer en sekundär bostadsmarknad fram. Med den sekundära bostadsmarknaden menas att kommunen hyr lägenheter av privata hyresvärdar eller allmännyttan och som sedan hyrs ut till behövande i andra hand. Dessa så kallade sociala kontrakt har ökat i kommunen de senaste åren och idag finns i Omsorgsförvaltningen 18 sociala kontrakt och 23

andrahandskontrakt för nyanlända. Många av dem som får ett sådant kontrakt fastnar i detta läge under en längre tid och detta har både lokalt och nationellt kommit att utgöra en sekundär bostadsmarknad. Socialstyrelsen pekar på att allt fler individer/hushåll är i utsatta situationer med tillfälliga bostadslösningar på en dold marknad där ingen möjlighet finns till att få och behålla en bostad. Stora grupper, som inte godkänns som hyresgäster av varken privata hyresvärdar eller av allmännyttan på grund av osäker eller för låg inkomst, söker sig till Socialtjänsten när de står utan bostad.

Utöver de sociala kontrakten har individ och familjeomsorgen kännedom om ytterligare ca 30 individer som enligt socialstyrelsens definition är hemlösa. Mörkertalet är betydligt högre.

33(77)

LOKALFÖRSÖRJNINGSPLAN TANUMS KOMMUN 2020-11-25

STATUS: ANTAGEN AV KF 2020-XX-XX

I Tanum sker i dagsläget ingen uppsökande verksamhet för akut hemlösa, däremot bedriver individ och familjeomsorgen uppsökande verksamhet för de som riskerar förlora sitt boende. Vid risk för vräkning skickar fastighetsägarna information till kommunen som i sin tur tar kontakt med berörda och erbjuder stöd. När hemlöshet kommer till kommunens kännedom finns det arbetssätt och rutiner för hanteringen av ärendet, men det saknas en övergripande strategisk plan mot hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden för kommunen i helhet.

3.4.4 Förutsättningar och förslag på lösning

Det finns kommuner som arbetar efter konceptet “en väg in” för att förenkla för bostadsbolag och privatpersoner att komma i kontakt med kommunen i frågor om hemlöshet och uthyrning av bostäder. I andra kommuner finns t.ex. bostadskonsulenter, bostadssamordnare eller boendestrateger. Ofta delar kommunerna kostnaden för en sådan tjänst med bostadsbolagen, alternativt inom kommunen med kostnadsfördelning på flera nämnder. En samordnande funktion kan ta emot störningsärenden, förfrågningar om hyresgarantier, erbjudanden om bostäder och ansvara för att vidare ta kontakt med de verksamheter inom kommunen som berörs. Ansvaret bör även omfatta återkoppling till privata bostadsbolag/privatpersoner.

Samverkan med Polisen i det trygghetsskapande arbetet i kommunen kan stärkas och dialog kan föras i kommunens brottsförebyggande råd (BRÅ).

Genom ägardirektivet kan kommunen, som ägare till TBAB, besluta om byggande, renovering och om hur många lägenheter som ska reserveras för bostadssociala ändamål. Direktivet kan även omfatta uthyrningspolicy, exempelvis om försörjningsstöd från Socialtjänsten ska ses som en inkomst, och andra sätt för hur bolaget kan underlätta inträdet på bostadsmarknaden och arbeta vräkningsförebyggande.

Med övriga fastighetsägare och hyresvärdar i kommunen är det också viktigt att ha en god dialog och gärna samverka kring hemlöshetsfrågan. I goda exempel från andra kommuner finns överenskommelser om exempelvis att tillhandahålla lägenheter för bostadssociala ändamål eller träningslägenheter, om rutiner för det

vräkningsförebyggande arbetet och om förenklad tillgång till bostadsmarknad genom slopade hyreskriterier.

Vid exploatering, och när kommunen äger marken, kan kommunen i markanvisningsavtal styra inriktningen på byggandet. Det gäller exempelvis upplåtelseformer och storleken på bostäderna. Det är också möjligt att begära att en viss andel avsätts för bostadssociala ändamål.

3.4.5 Ekonomiska konsekvenser

Genom att inte arbeta med bostadsbehovet för de särskilda målgrupper som omfattas av socialtjänstens arbete finns det stora risker med att antalet externa placeringar ökar samt att kostnaderna för temporära boendelösningar i form av vandrarhem, hotell kommer att öka markant. Utan en övergripande strategisk plan mot hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden för kommunen i helhet riskerar vi att öka marginalisering i samhället.

3.5 Integrationsenheten

3.5.1 Nulägesanalys verksamhet

Enligt Bosättningslagen är kommunen skyldig att erbjuda bostad till de nyanlända som anvisats till kommunen. Syftet med den tvingande lagen är att nyanlända snabbare ska

34(77)

LOKALFÖRSÖRJNINGSPLAN TANUMS KOMMUN 2020-11-25

STATUS: ANTAGEN AV KF 2020-XX-XX

tas emot för bosättning i en kommun, och därmed kunna påbörja etableringen i samhällslivet och på arbetsmarknaden. I Tanum kommuns handlingsplan står det att bostadsförsörjning är den enskilt viktigaste faktorn för att kunna uppfylla avtalet om flyktingmottagande.

Anvisningstal

Under 2020 har anvisningstalet för Tanums kommun varit nio individer, under 2021 ligger förslag från Länsstyrelsen på 12 individer. Utöver detta tillkommer inflyttning till

kommunen genom egenbosättning (EBO) samt anhöriginvandring.

Andrahandskontrakt

Alla nyanlända som anvisas till Tanums kommun erhåller en bostad med

andrahandskontrakt via Omsorgsförvaltningen. Det finns idag ett bostadssocialt avtal mellan det kommunala fastighetsbolaget Tanums Bostäder AB och

Omsorgsförvaltningen. Detta avtal reglerar vad som gäller överflyttning av avtal till individen. I dagsläget har Omsorgsförvaltningen 21 stycken andrahandskontrakt.

3.5.2 Prognoser Trångboddhet

Trångboddhet är ett växande problem om den nyanlände inte bereds möjlighet att uppdatera sin boendesituation. Den lägenhet som blivit anvisad vid etableringen var beräknad för den storlek familjen hade vid det tillfället. Många familjer har dock utökats med bland annat efterkommande familjemedlemmar eller tillökning i familjen. Detta innebär att flera familjer bor trångbodda över vad som kan ses som skäligt, och

överensstämmer inte heller med hyresvärdarnas policy gällande antal boende personer i en bostad.

Språkförståelse

Generellt är det tydligt att de som har mindre svensk språkförståelse befinner sig i underläge på alla fronter i samhället inklusive på bostadsmarknaden. Den som inte kan läsa och förstå svenska har svårt att ta till sig de rutiner som behövs för att få en jämställd och stark position på bostadsmarknaden. Det har sedan ett par år tillbaka funnits en bovärd hos Tanums bostäder AB som jobbar med integration. Det finns fortsatt ett stort behov av stöd och handledning till målgruppen.

EU-medborgare

Fri rörlighet inom EU innebär att EU-medborgare får uppehålla sig i EU-länder; studera, arbeta eller enbart vistas, utan uppehållstillstånd i upp till tre månader, under förutsättning att man inte belastar landets sociala biståndssystem. Efter tre månader kan personen ha fortsatt rätt att stanna om denne exempelvis arbetar eller studerar. EU-medborgaren ska då ha tillräckliga resurser för att försörja sig och eventuella familjemedlemmar.

Socialtjänsten har således inte ansvar för EU-medborgare som vistas i kommunen utan denna uppehållsrätt, annat än för akut bistånd, en insats som dock har ökat i Sverige de senaste åren. Det är svårt att uppskatta hur många personer det handlar om, både nationellt och i kommuner, eftersom det är stor rörlighet på gruppen och de ofta undviker kontakt med myndigheter. Det är därav svårt att prognosticera både kostnader samt vilka stödinsatser som kommer krävas av kommunen framöver. Vanligt är att kommunen samarbetar och ger bidrag till ideella organisationer vilka i sin tur genomför insatser riktade till målgruppen.

35(77)

LOKALFÖRSÖRJNINGSPLAN TANUMS KOMMUN 2020-11-25

STATUS: ANTAGEN AV KF 2020-XX-XX

3.5.3 Förutsättningar och förslag på lösning

Det finns ett behov av att samla de kunskaper och resurser som finns inom kommunens förvaltningar. Handlingsplanen för integrationsarbetet i Tanums kommun behöver revideras och bör omfatta hur arbetet med de utmaningsområden som kommunen står inför ska ske, samt hur kommunen ska arbeta fortsättningsvis för att främja en god och ändamålsenlig integration. Ett av de främsta utmaningsområdena är hur kommunen ska arbeta för en trygg bostadsförsörjningen både under och efter etableringsperioden 3.5.4 Ekonomiska konsekvenser

Att ha en trygg bostadsförsörjning både under och efter sin etableringsperiod gör att individerna kan arbeta mer aktivt med sin egen integrering med fokus på att lära sig svenska och komma i sysselsättning. Misslyckad integration leder till att nyanländas arbetskraft inte tas till vara, ökad social utsatthet och ökade samhällskostnader.