• No results found

3.1 Misstankar om brott mot bidragsbrottslagen

Polisanmälan ska göras vid misstankar om brott mot bidragsbrottslagen när det finns

välgrundad anledning att anta att brott har begåtts. Socialnämndens arbetsutskott är delegat att besluta om polisanmälan vid bidragsbrott.

I beslutsunderlagen för om anmälan ska göras bör en preliminär bedömning göras om det föreligger uppsåt (Bidragsbrottlagen 2 §) eller grov oaktsamhet (Bidragsbrottslagen 4 §).

Undantag från anmälningsplikten får göras när misstanken avser grov oaktsamhet.

 När den enskilde före utbetalning av biståndet frivilligt vidtar en åtgärd som leder till att ett korrekt beslut kan fattas. Detta innebär att han/hon ska ha gjort rättelsen innan han/hon får kännedom om att vi misstänker brott mot bidragsbrottslagen.

 När det är fråga om grov oaktsamhet (vårdslöst bidragsbrott) men det är mindre allvarligt och därför inte kan förväntas straffansvar. Exempel på mindre allvarlig grov oaktsamhet är:

 Lågt belopp (mindre än ett par tusen kronor)

 Liten risk att felaktig utbetalning sker

Undantagen från anmälningsplikten gäller inte om misstanken avser att uppsåt fanns

(Bidragsbrott 2 §). Om någon lämnat felaktiga uppgifter eller motsvarande och därför fått ut bidrag med för högt belopp eller fått ett för högt belopp som han/hon skäligen borde insett ska detta återkrävas (SoL 9 kap 1). Detta oavsett om det kan misstänkas brott mot

bidragsbrottslagen eller inte (Se vidare under avsnittet Återkrav).

3.2 Återkrav eller återsökning

Normalt beviljas ekonomiskt bistånd utan krav på återbetalning. I vissa fall kan dock bidraget återkrävas (SoL 9 kap 1, 2 §§) eller återsökas (Lagen om allmän försäkring 17 kap 1 §) OBS! Om biståndet avser ett förskott på en förmån som försäkringskassan kommer att pröva och utbetala retroaktivt skall biståndet återsökas. Biståndet ska då inte beviljas mot återkrav då detta omöjliggör en återsökning hos försäkringskassan.

3.2.1 Återkrav

Huvudprincipen är att ekonomiskt bistånd enligt 4 kap 1 § socialtjänstlagen beviljas utan återbetalningsplikt. Återkravsbeslut av ekonomiskt bistånd ska bara göras mot en väntad faktisk inkomst eller om den enskilde obehörigt fått ekonomiskt bistånd eller fått utbetalt med för högt belopp. Återkrav av ekonomiskt bistånd kan endast ske enligt reglerna i

socialtjänstlagen.

Enligt 9 kap 1 § 1 st i SoL, får socialnämnd återkräva bistånd som den enskilde fått felaktigt eller med för högt belopp på grund av:

- oriktiga uppgifter

- underlåtenhet att lämna uppgifter

- på annat sätt förorsakat att ekonomiskt bistånd enligt 4 kap 1 § utgetts obehörigen eller med för högt belopp.

Vid bedrägeri, se även under rubrik ”misstankar om brott mot bidragsbrottslagen”.

Enligt 9 kap 2 § SoL får socialnämnden kräva tillbaka bistånd som lämnats:

1. som förskott på en förmån eller ersättning som redan är beslutad.

2. till den som är indragen i en arbetskonflikt eller

3. till den som pga förhållanden som han/hon inte kunnat råda över hindrats från att förfoga över sina inkomster och tillgångar.

I beslutet ska framgå vilken av de tre punkterna som är grunden till återkravet.

Se vidare socialstyrelsens handbok ”Ekonomiskt bistånd”.

En förutsättning för beslut om återkrav är att den enskilde faktiskt kan betala tillbaka biståndet och inte antas bli ur stånd att klara sin försörjning eller sin dagliga livsföring i övrigt. Återkravsbeslut kan inte beslutas mot framtida ekonomiskt bistånd eller eventuell framtida inkomst, utan bara mot en väntad faktisk inkomst.

3.2.2 Vid förväntad ersättning från Alfa- eller a-kassa

Beslutet fattas enligt 4 kap 1 § SoL och mot återkrav 9 kap 2 § 1 st p.1 mot eventuell retroaktiv ersättning från alfa/a-kassa. En fullmakt ska upprättas för biståndsperioden med utgivet ekonomiskt biståndsbelopp. Den ska påskrivas av den enskilde och insändas till respektive a-kassa.

3.2.3 Handläggning av eftergift

Om personen hör av sig och det efter ny utredning visar sig att beslutet om återkrav ej är möjligt att verkställa, görs ett skriftligt förslag till beslut om eftergift till sektionschef vid belopp under 10 000 kr eller socialnämndens arbetsutskott då beloppet överstiger 10 000 kr.

Till nämnden skrivs en utredning i ärendeblad som lämnas till nämndens sekreterare för beredning till arbetsutskottet. Datum för sammanträden i arbetsutskottet finns att tillgå hos sektionschef. Brev med kopia på utredningen i ärendeblad samt information om

arbetsutskottets sammanträde skickas till den enskilde. Sektionschef ska närvara vid arbetsutskottets sammanträde. Handläggaren erhåller efter beslut från nämnden ett sammanträdesprotokoll. Inskriver beslut i journal samt vid beslut om eftergift verkställer eftergiften. Viktigt att rätt beslutsfattare kodas enligt delegation, sektionschef eller nämndbeslut. Meddelar beslut i brev till den enskilde.

3.2.4 Ersättningsanspråk

Om personen ej beviljats eftergift och ej avhörts trots påminnelsebrev lämnas skriftlig utredning i form av ärendeblad till nämndens arbetsutskott, med förslag att hos

förvaltningsdomstolen väcka talan om ersättningsanspråk enligt 9 kap 3 § socialtjänstlagen.

Utredningen inlämnas till nämndens sekreterare för beredning till arbetsutskottet.

Brev skickas till den enskilde med bifogad kopia på utredningen samt information om att han/hon har möjlighet att yttra sig eller närvara vid arbetsutskottets sammanträde. Datum, tid och plats informeras i brevet. Inkommer yttrande från den enskilde ska det inlämnas

omgående till nämndens sekreterare som bifogar skrivelsen till utredningen.

Efter att nämndens arbetsutskott fattat beslut om att väcka talan hos Förvaltningsdomstolen (inom 2 år) skickas sammanträdesprotokollet till handläggaren. Då skrivs ytterligare en detaljerad utredning i personaktens dokument som skickas direkt till Förvaltningsdomstolen.

Bevisbilagor ska bifogas.

3.2.5 Förebygga felaktiga utbetalningar

Genom noggrann handläggning ska felaktiga utbetalningar av ekonomiskt bistånd motverkas.

Felaktiga utbetalningar kan uppkomma av olika orsaker. De kan uppstå till följd av brister i ärendehanteringen, genom att den sökande saknar kunskap om regelsystemet eller den sökande medvetet lämnar oriktiga uppgifter. Felaktiga utbetalningar ska förebyggas genom tydlig information och vägledning till de sökande om vad som gäller och genom noggranna kontroller.

Uppgifter som alltid ska kontrolleras är:

• Identitet och medborgarskap, boende, folkbokföring, civilstånd.

• Vårdnadshavare för barn i hushållet.

• Om personen är anmäld som arbetssökande hos arbetsförmedlingen.

• Kontroll av inkomster och tillgångar, exempelvis bilinnehav.

Omständigheter som kan leda till felaktiga utbetalningar och som särskilt bör uppmärksammas:

• Att sökande egentligen är sammanboende.

• Att barn som uppges ingå i hushållet de facto inte finns i hushållet.

• Att sökande samtidigt uppbär ekonomiskt bistånd i annan kommun.

• Att sökande har inkomster av svartarbete eller undanhåller tillgångar.

Den som misstänks ha lämnat felaktiga uppgifter eller genom grov oaktsamhet orsakar fara för att felaktigt bidrag betalas ut ska polisanmälas för bidragsbrott.

I de fall den enskilde obehörigt fått ekonomiskt bistånd eller fått bistånd med för högt belopp ska biståndet alltid återkrävas när det är möjligt enligt lag.

3.2.6 Återsökning

Lagstöd finns i lagen om allmän försäkring (AFL), 17 kapitlet 1 § andra stycket.

Bestämmelsen avser sådan ersättning som kan komma att beviljas retroaktivt t.ex.

sjukersättning, aktivitetsersättning, vårdbidrag, handikappersättning, bostadsbidrag och underhållsstöd. Kommunen kan få ersättning från försäkringskassan för belopp överstigande 1 000 kr, som utgivits som bistånd, i avvaktan på försäkringskassans beslut, till den

ersättningsberättigade och dennes familj för eller under den tid som den retroaktiva

ersättningen avser. En förutsättning för att kommunen ska kunna återsöka utbetalat bistånd i dessa fall är att biståndet har getts till den sökande utan villkor om återbetalning samt att inte heller någon återbetalning har skett. Ingen fullmakt eller överenskommelse om återbetalning ska därför krävas av den sökande. Återsökning sker via framställan till försäkringskassan på särskild blankett. Den sökande ska informeras om att utbetalat bistånd kommer att återsökas hos försäkringskassan