• No results found

10.1 Rättsliga förutsättningar och riktlinjer

Insatser enligt socialtjänstlagen skall utformas i samförstånd med den enskilde. Den enskilde har dock inte någon ovillkorlig rätt till en viss bestämd insats.

För rätt till bistånd enligt 4 kap 1 § socialtjänstlagen skall följande förutsättningar vara uppfyllda:

 Behov av den efterfrågade insatsen

 Behovet kan inte tillgodoses på annat sätt än genom bistånd

 Biståndet är nödvändigt för att tillförsäkra en skälig levnadsnivå

Det är inte möjligt att lämna en uttömmande uppräkning av vilka insatser eller behov som skall anses ingå i begreppet skälig levnadsnivå. En individuell bedömning måste göras i varje enskilt fall (se prop 2000/01:80, s 93-96).

I Hörby kommun arbetar vi utifrån ”Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruk- och beroendevård och vägledning” och utöver det utgår vi från kommunförbundet Skåne SIKTAs

”vägledning för missbruks- och beroendevården i Skåne” (2011).

10.2 Kommunens ansvar

Kommunen har det yttersta ansvaret för att de personer som vistas i kommunen får det stöd

och den hjälp som de behöver. Detta ansvar innebär dock ingen inskränkning i det ansvar som vilar på andra huvudmän.

Kommunens arbete och ansvar kring missbruks- och beroendeproblematik regleras huvudsakligen i Socialtjänstlagen (2001:453, SoL).

Socialnämnden skall enligt 3 kap 7 § SoL arbeta för att förebygga och motverka missbruk av alkohol och andra beroendeframkallande medel. Nämnden skall vidare genom information till myndigheter, grupper och enskilda och genom uppsökande verksamhet sprida kunskap om skadeverkningar av missbruk och om de hjälpmöjligheter som finns.

Socialnämnden skall enligt 5 Kap 7 § SoL verka för att människor som av fysiska, psykiska eller andra skäl möter betydande svårigheter i sin livsföring får möjlighet att delta i samhällets gemenskap och att leva som andra.

Socialnämnden skall medverka till att den enskilde får en meningsfull sysselsättning och får bo på ett sätt som är anpassat efter hans eller hennes behov av särskilt stöd. Kommunen skall inrätta bostäder med särskild service för dem som till följd av sådana svårigheter som avses i första stycket behöver ett sådant boende.

Socialnämnden skall enligt 5 kap 9 § SoL aktivt sörja för att den enskilde missbrukaren får den hjälp och vård som han eller hon behöver för att komma ifrån missbruket. Nämnden skall i samförstånd med den enskilde planera hjälpen och vården och noga bevaka att planen fullföljs.

Enligt lagstiftningen skall socialtjänsten utifrån ett helhetsperspektiv genomföra en kvalificerad utredning och bedömning av vårdbehov samt planera och genomföra insatserna i samråd med den enskilde och dennes anhöriga. Socialtjänstens insatser skall utgå från de behov som den enskilde har. Behoven kan variera från mycket stora till sporadiska behov av stöd. Insatserna skall

tillgodose behov av vård för missbruks/beroendeproblemet och behov av annan social

rehabilitering. Hjälp kan erbjudas både i form av rådgivning och som biståndsbedömda insatser.

Insatserna som erbjuds enligt socialtjänstlagen är frivilliga. Om det är nödvändigt att personer med missbruk/beroende får vård men inte samtycker till detta kan vården under vissa

förutsättningar ges mot den enskildes vilja. Detta är reglerat i Lagen om vård av missbrukare i vissa fall (1988:870, LVM).

10.3 Kommunens uppgifter

Inom missbruks- och beroendevården har kommunen följande ansvarsområden: Alkohol- och drogförebyggande arbete:

 Tidig upptäckt och tidiga insatser

 Utredning och bedömning av behov av missbruksvård

 Psykosocial behandling i öppenvård eller vid institution

 Medverkan vid läkemedelsassisterad behandling vid opiatmissbruk enligt föreskrifter i SOSFS 2009:27

 Försörjning och livsföring i övrigt

 Medverkan vid verkställighet inom kriminalvård, övertagande av vård

 Anmälningsplikt gällande barn

 Körkortsyttranden

 Yttrande i andra ärenden rörande enskilda personers lämplighet Viktiga förutsättningar för goda effekter i arbetet är:

 Tidig upptäckt

 Specialisering inom verksamheten/en samlad organisation

 Samverkan

 Specifika interventioner och åtgärder.

10.4 Hörby kommuns riktlinjer för missbruksvården

Socialförvaltningen har ett ansvar att motivera personer med missbruksproblem till

behandling eller någon form av förändring för att bryta missbruket. Socialnämnden kan därför inte avvisa personer som är inne i ett aktivt missbruk med motiveringen att de ej följer någon form av planering som kräver drogfrihet.

Bistånd beviljas då utredare bedömer att den enskilde har behov av hjälp för att uppnå en skälig levnadsnivå.

10.5 Handläggningen

Uppföljning/omprövning

Alla biståndsinsatser, både externa och interna, beslutas för maximalt sex månader med uppföljning/omprövning innan biståndet har löpt ut.

10.5.1 Vårdplan och genomförandeplan

I alla biståndsbedömda insatser skall vårdplan upprättas tillsammans med den sökande.

Utföraren av insatsen skall tillsammans med den enskilde upprätta en genomförandeplan.

Både vård- och genomförandeplan kan komma att revideras vid omprövning.

10.6 Biståndsinsatser

10.6.1 Boende

Liksom vid all annan behovsprövning gäller att den enskilde i första hand ansvarar för att tillgodose de egna behoven. I de fall då den enskilde på grund av social problematik saknar förmåga att självständigt ordna bostad kan socialförvaltningen bevilja boendebistånd i form av jourlägenhet, träningslägenhet, skyddat boende och andra handskontrakt.

Vid ansökan om boendebistånd skall behovet utredas. Utredningen syftar till att belysa den sökandes resurser och svårigheter när det gäller att etablera sig och fungera på

bostadsmarknaden. Utredningen ska också fungera som bedömningsunderlag för eventuella insatser.

Ett boendebistånd kan utformas på olika sätt beroende på de individuella behoven.

Socialtjänsten kan t ex erbjuda stöd i kontakter med hyresvärdar eller insats i form av boendestöd för att skapa en fungerande struktur kring befintligt boende. I de fall en individ trots upprepade försök inte lyckats (åter)etablera sig på bostadsmarknaden kan

Socialförvaltningen agera hyresvärd och bevilja ett andrahandskontrakt. Målet med denna insats är att ge den enskilde en möjlighet att få ett förstahandskontrakt efter en tids

dokumenterad skötsamhet.

Kriterier för att erhålla boendebistånd i form av jourlägenhet:

1. Då den enskildes situation bedöms vara akut och i behov av ett boende och då alla andra möjligheter och resurser är uttömda.

2. Då den enskilde beviljats ett bistånd i form av ett andrahandskontrakt och att situationen inte kan avvaktas.

Kriterier för att erhålla boendebistånd i form av träningslägenhet:

Alla kriteriegrupperna skall vara uppfyllda för att biståndet skall kunna beviljas.

1. Den enskilde har pågående stödinsatser av socialtjänsten och är i behov av eget boende som ett led i den egna rehabiliteringen

2. Bedömningen är att den enskilde är i behov av utökade insatser i form av stöd och kontroll i sitt boende.

3. Det finns en osäkerhet kring om den enskilde är tillräckligt självständig för att klara av ett eget boende.

Kriterier för att erhålla boendebistånd i form av andrahandskontrakt:

1. Den enskilde har under längre tid sökt men ej erhållit någon bostad. Bostadssökandet skall inte begränsat geografiskt utan vad som anses vara skäligt för den enskilde. Den enskilde skall uppvisa kontoutdrag samt intyg på skulder hos kronofogden.

2. Den enskilde har erhållit stöd i sitt bostadssökande genom socialtjänsten samt visa på ett aktivt deltagande i bostadsökandet.

3. Depositionshyror skall prövas hos hyresvärdar för att kunna få ett eget kontrakt innan ett andrahandskontrakt beviljas.

4. Den enskilde med social problematik, psykiatrisk och- eller missbruk, som har pågående stödinsatser av socialtjänsten och är i behov av eget boende som ett led i den egna

rehabiliteringen samt där kriterier 1,2 och 3 är uppfyllda.

5. Den enskilde som har varit på behandling enligt SOL, LVM, har avtjänat ett straff inom kriminalvård eller har vårdats inom rättspsykiatrin. Biståndet skall beviljas då det bedöms att den enskilde är i behov av en stödinsats av socialtjänsten. Den enskilde bedöms vara i behov av ett eget boende boendebiståndet är ett led i den egna rehabiliteringen. Kriterierna 1, 2 och 3 skall vara uppfyllda för att biståndet skall beviljas.

6. Den enskilde som är i behov av kommunens öppenvård ”behandlingsprogrammet” måste ha en ordnad boendesituation för att kunna beviljas insatsen. Kriterierna 1, 2 och 3 skall vara uppfyllda.

Kriterier för att erhålla boendebistånd i form av skyddat boende:

1. Då den enskilde söker akut stöd hos socialtjänsten på grund av hot och våld i nära relationer, hedersrelaterade situationer eller annan situation som bedöms vara hotfull där socialtjänsten måste agera till skydd. Innan biståndet beviljas skall alla andra möjligheter och resurser vara uttömda.

10.6.2 Institutionsplaceringar Se kap. 2 försörjningsstöd.

10.6.3 Kontraktsvård/vårdvistelse

Utreds och biståndsbedömds enligt samma principer som reguljära vuxenärenden under förutsättning att frivården är med i planeringen.

10.6.4 Drogprovtagning

Bistånd kan beviljas till drogtester vid behov av kontroll av sökandens eventuella

missbruksproblematik. Det skall i förstahand göras genom kommunens öppenvård, IFO, vid undantag kan drogremiss fyllas i och lämnas till sökanden som går till Vårdcentralen för provtagning.

10.6.5 Missbruksprogrammet

Missbruksprogrammet är en strukturerad behandling i öppenvård fem dagar i veckan vid IFO, som består av primärbehandling, återfallsprevention och eftervård. Missbruksprogrammet skall alltid prövas innan annan vårdform beslutas om det inte är direkt olämpligt i det aktuella ärendet.

10.6.6 Alkohol- och drogterapeut/ Behandlingsassistent

Alkohol- och drogterapeuterna/ Behandlingsassistenterna arbetar med individuella uppdrag genom samtal, uppsökande verksamhet och hembesök. Bistånd kan beviljas då utredare bedömer att den enskildes behov av hjälp för att uppnå motivation och/eller drogfrihet kan tillgodoses genom öppenvård.