• No results found

Återrapporteringskrav enligt regleringsbrevet för

In document Årsredovisning 2010 (Page 39-43)

Bostadsmarknad

BostadsmaRknadsenkäten – en unik koll pÅ BostadsmaRknaden

I rapporten Bostadsmarknaden 2010 – 2011 – med slutsatser av Bostadsmarknadsenkäten 2009, dnr 212 – 4893/2009, följer och analyserar Boverket utvecklingen på bostads- marknaden. Rapporten bygger bland annat på bostads- marknadsenkäten som besvaras av samtliga kommuner. Den innehåller kommunernas bedömningar av det aktuella bostadsmarknadsläget i kommunen samt omfattning och inriktning på bostadsbyggandet under de kommande åren. Kommunernas arbete med boendeplanering och de verk- tyg som de förfogar över redovisas också. Olika gruppers situation på bostadsmarknaden belyses.

BoveRkets indikatoReR

Under året har tre nummer av skriften Boverkets indikato- rer publicerats enligt plan, dnr 212-1293/2010. I varje num- mer finns beskrivningar och analyser över utvecklingen på bostadsmarknaden och bostadsbyggandet, både totalt i riket och regionalt, prognoser över bostadsbyggandet samt en redovisning av ett antal indikatorer.

Bygg- och pRoduktionskostnadeRnas utveckling

Boverket redovisar i rapporten Hyror i Sverige, 1975-2009, dnr 212-4463/2010, hyresutvecklingen i beståndet samt utvecklingen av hyrorna i nyproduktionen. I rapporten re- dovisas också produktionskostnadernas utveckling. Vidare görs en jämförelse av hur hyrorna respektive produktions- kostnaderna har utvecklats och i ett avslutande kapitel finns en redovisning av hyrornas utveckling jämfört med hur hushållens inkomster har utvecklats.

Boverket deltog den 18 februari i konferensen Kan byg- gekostnadene reduseres anordnad av Nordiska Kooperativa och Allmännyttiga Bostadsföretags Organisation (NBO) i Oslo.

Boverket har varit med och finansierat projektet Skåne byg- ger och har även ingått i projektets referensgrupp. Projektet samlade ett antal viktiga aktörer på bostadsmarknaden:

Boverket, Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen, Kom- munförbundet Skåne, Lunds kommun, Länsstyrelsen i Skåne län, Malmö stad, Region Skåne, Riksbyggen och Sveriges Byggindustrier. Syftet var att skapa en plattform där olika parter kan mötas för att tillsammans diskutera bostadsfrågor och vad man kan göra för att skapa förutsätt- ningar för ett ökat bostadsbyggande i Skåne.

Samlingspunkten i projektet var en seminarieserie, med flera deltagare från Boverket, som hölls under våren 2010 med temat Vem bygger vi för? Vad kostar? Var bygger vi vad?

Arbetet resulterade i en slutrapport med namnet Skåne bygger utgiven av Länsstyrelsen i Skåne, Länsstyrelse- rapport 2010:22, ISBN: 978-91-85533-15-1.

konsekvenseR av dÅligt FungeRande BostadsmaRknadeR

Boverket har behandlat konsekvenser av och orsaker till dåligt fungerande bostadsmarknader i ;

• rapporten om Konkurrens på bostadsmarknaden,

dnr 212-4279/2010

• Trösklar till bostadsmarknaden, dnr 212-757/2007, rapport om bostadsmarknadens betydelse för hemlös- heten vad gäller den sekundära bostadsmarknadens betydelse för utestängning från den ordinarie bostads- marknaden

• Boverkets indikatorer, dnr 212-1293/2010, vad gäller bristande neutralitet mellan olika upplåtelseformer.

FoRtsatt aRBete med de Regionala analyseRna

Rapporten Regionala analyser av bostadsmarknaden, dnr 212-4477/2010, ger en bild av utvecklingen på de olika regi- onala bostadsmarknaderna. Samtliga länsstyrelser har gjort en regional analys. Årets analyser består av fördjupningar enligt två teman: bostadsbyggandet och kommunernas arbete med boendefrågorna. De regionala analyserna är en viktig del i det underlag som länsstyrelserna lämnar till kommunerna för att stödja deras boendeplanering. Boverket har under året fortsatt att stödja länsstyrelserna i

38

deras arbete med att ta fram regionala analyser av bostads- marknaden. Två seminarier har ordnats tillsammans med länsstyrelserna.

Följa de allmännyttiga och kommunala Bostads- FöRetagens utveckling och Roll pÅ

BostadsmaRknaden

Boverket följer utvecklingen av de allmännyttiga bo- stadsföretagen genom Bostadsmarknadsenkäten och sammanställer resultatet i en årlig rapport. I rapporten Bostadsmarknaden 2010 – 2011, dnr 212-4893/2009, redo- visas försäljningen av allmännyttiga bostäder i olika delar av landet under 2009. Rapporten färdigställs under februari 2011.

Som en del i Boverkets uppföljning av de allmännyttiga och kommunala bostadsföretagens utveckling och roll på bostadsmarknaden har Boverket lämnat en promemoria den 21 juni 2010 till Finansdepartementet Utdelning m.m. från allmännyttiga bostadsföretag, dnr 1329-2116/2009. Promemorian innehåller en sammanställning av de uppgifter som länsstyrelserna fått in från allmännyttiga bostadsföretag om aktieutdelningar och andra ekonomiska överföringar, till exempel koncernbidrag mellan allmän- nyttigt bostadföretag och ägare/moderbolag.

omBoende

Allt fler personer besöker webbplatsen OmBoende.se. An- talet personer som återkommer till webbplatsen har också ökat. 2009 hade webbplatsen cirka 37 000 besök i månaden och under 2010 knappt 50 000. För 2010 sattes ett mål upp på att 30 procent av besöken på OmBoende ska vara från personer som besökt webbplatsen tidigare, ett mål som nu uppnåtts. 32 procent av besökarna är återkommande, vilket innebär att besökaren varit på webbplatsen minst en gång tidigare.

Boverket och Konsumentverket har under 2010 satsat på att utveckla webbplatsen med bland annat frågor och svar samt bloggar. Bloggarna är ett komplement till den befintliga informationen på webbplatsen. Bloggarna ska handla om boende i olika perspektiv, till exempel att köpa hus eller renovera. I samband med att Boverket förde in de nya funktionerna på webbplatsen, gjordes även ändringar i designen.

Inför lanseringen av de nya funktionerna lät Boverket genomföra ett användartest med personer från våra mål- grupper. Användartestet slog väl ut och det visade sig att testgrupperna uppskattade en webbplats som innehåller ett samlat grepp för boendefrågorna. Testet visade även att det var enkelt att orientera sig på webbplatsen och att informationen var lätt att ta till sig och låg på rätt nivå. I slutet av 2010 genomförde Boverket en marknadsförings- insats för att få fler att hitta till webbplatsen. I marknads- föringen, främst via annonser på olika webbplatser, vänder sig Boverket i första hand till ungdomar och personer som ska anlita hantverkare. Förhoppningen är att marknadsfö- ringen ska hjälpa till att nå målet 70 000 besök i månaden under 2011.

41

Statliga stöd

In document Årsredovisning 2010 (Page 39-43)