• No results found

Ökat fokus för att möta den låga tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin

Diarienummer HSNV 2020-00193 Beslut

Västra hälso- och sjukvårdsnämnden föreslår att regionstyrelsen beslutar att:

1. Regionstyrelsen ställer sig bakom inriktningen för de föreslagna rekommendationerna att öka tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i enlighet med detta tjänsteutlåtande.

2. Regionstyrelsen uppmanar samtliga sjukhusstyrelser och samtliga hälso- och sjukvårdsnämnder att inom ramen för sina ansvar, säkerställa att de planerade förändringarna genomförs.

3. Regionstyrelsen uppmanar hälso- och sjukvårdsstyrelsen att inför 2024 omfördela resurserna från omställning till hälso-och sjukvårdsnämnderna för att öka tillgängligheten för barn och unga som söker vård för psykisk ohälsa ”En väg in” i enlighet med detta tjänsteutlåtande.

Västra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar för egen del att:

4. Västra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att ge ansvarig tjänsteperson i uppdrag att säkerställa omhändertagande i en riktad beställning för ”En väg in” och en gemensam utredningsenhet till Sahlgrenska

Universitetssjukhuset.

5. Västra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att ge ansvarig tjänsteperson i uppdrag att genomföra nödvändiga förändringar i vårdöverenskommelser inför 2024 i enlighet med detta tjänsteutlåtande.

6. Västra hälso- och sjukvårdsnämnden förklarar uppdraget att ökat fokus för att möta den låga tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) fullgjort.

Protokollsanteckningar

Västra hälso- och sjukvårdsnämnden medger att protokollsanteckningar från Erik Andreasson (V) och Martin Johansson (-) får bifogas till protokollet.

Regionstyrelsens beslut om Ökat fokus för att möta den låga tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin - SKAS 2021-00177-1 Regionstyrelsens beslut om Ökat fokus för att möta den låga tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin : Protokollsutdrag från västra hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde den 24 februari 2021 - Ökat fokus för att möta den låga tillgängligheten ...0.pdf

Protokoll från västra hälso- och sjukvårdsnämnden, 2021-02-24

Justerare: Justerare: Justerare: Rätt utdraget intygar:

19 (40)

Sammanfattning av ärendet

Västra Götalandsregionen (VGR) har under flera år haft stora utmaningar med en låg tillgänglighet, i förhållande till vårdgarantin, till första besök, fördjupad utredning och behandling inom barn- och ungdomspsykiatriska verksamheter.

Rekommendationer för att öka tillgängligheten inom BUP i VGR är att:

• För att främja tillgängligheten skapa en regional enhet för att samla inflödet, ett kontaktcenter. ”En väg in”.

• Tillskapa en regional enhet med ett gemensamt ansvar för att alla fördjupade utredningar erbjuds inom vårdgarantin och samla utvecklingsarbete för digitala arbetssätt.

• Ta fram gemensamma processer (processkartor) för att tydliggöra

omhändertagandet av barn och unga med psykisk ohälsa och att frigöra tid för behandlarna genom stöd av tydligare och enklare administrativa rutiner.

• Ge medarbetare möjlighet att arbeta delvis på distans, för att underlätta rekrytering.

Koncernkontoret bedömer att förslagen förbättrar möjligheterna att erbjuda en jämlik vård, förbättrar förutsättningarna att möta inflödet regionalt och minskar risken för att bygga nya köer samtidigt som det ger ökade möjligheter för en aktiv produktionsstyrning och ökad produktion.

Koncernkontoret bedömer vidare att förslagen inte innebär några ökade

underliggande kostnader, men kräver en treårig satsning med förhöjd produktion för att nuvarande puckel ska omhändertas.

Koncernkontoret bedömer att det är BUP vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) som har bäst förutsättningar som utförare för uppdraget med ”En väg in”

och en regional utredningsenhet, då de delvis har arbetat på ett liknande sätt och har de bästa förutsättningarna för att anställa den kompetens som behövs.

Koncernkontoret föreslår med hänsyn till ovanstående att uppdraget läggs som en riktad beställning till styrelsen för SU som ett treårigt utvecklingsarbete för implementering och för att arbeta undan köer som då bekostas av statsbidrag för ändamålet. ”En väg in” föreslås efter de tre åren bekostas gemensamt av alla BUP-verksamheter tillsammans med vårdcentralerna med tilläggsuppdrag, ungas psykiska hälsa (UPH), dela kostanden på 50/50. Den gemensamma

utredningsenheten bör bekostas av verksamheterna i förhållande till

nyttjandegrad, för de medel som de idag köper utredningar för och för del av verksamheternas budget som ej utnyttjas på grund av svårigheter att tillsätta

Regionstyrelsens beslut om Ökat fokus för att möta den låga tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin - SKAS 2021-00177-1 Regionstyrelsens beslut om Ökat fokus för att möta den låga tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin : Protokollsutdrag från västra hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde den 24 februari 2021 - Ökat fokus för att möta den låga tillgängligheten ...0.pdf

Protokoll från västra hälso- och sjukvårdsnämnden, 2021-02-24

Justerare: Justerare: Justerare: Rätt utdraget intygar:

20 (40)

personal. Den del som avser att samla utvecklingsarbete för de digitala arbetssätten medför inga ökade löpnade kostnader utan handlar främst om uppstartskostnader.

Beslutsunderlag

• Tjänsteutlåtande daterat 2021-02-03 Skickas till

Västra hälso-och sjukvårdsnämndens beslut skickas till:

• Regionstyrelsen, diarienummer RS 2021-01031 Regionstyrelsens beslut skickas till:

• Samtliga hälso- och sjukvårdsnämnder

• Samtliga sjukhusstyrelser

• Enhet produktionsstyrning och köpt vård

• Enhet överenskommelser

• Enhet kunskapsstöd psykisk hälsa

Regionstyrelsens beslut om Ökat fokus för att möta den låga tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin - SKAS 2021-00177-1 Regionstyrelsens beslut om Ökat fokus för att möta den låga tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin : § 38 Protokollanteckning (V) Ökat fokus för att möta den låga tillgängligheten inom BUP2.pdf

Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen Västra Hälso- och sjukvårdsnämnd Protokollsanteckning

2021-02-24 Ärende: 5

Diarienummer: HSNV-2020-00193

Ökat fokus för att möta den låga tillgängligheten inom barn-och ungdomspsykiatrin Under ett flertal år har Västra Götalandsregionen haft svårigheter att hantera tillgänglighet i förhållande till vårdgaranti, första besök fördjupad utredning och behandling inom barn- och ungdomspsykiatrin. Detta är verkligen beklagligt och behöver naturligtvis åtgärdas.

Vi i Vänsterpartiet tycker det är bra att det tas ett helhetsgrepp över verksamheten så att alla barn i regionen ges möjlighet att få den vård och behandling som de eventuellt behöver.

Vi ser dock några farhågor i det underlag som nu ligger på bordet. Regionen får inte ta till sig ett arbetssätt eller en vårdkedja som gör att barn som har resurssvaga nätverk inte får de utredningar, det stöd och behandling som de har rätt till och behov utav. Underlaget beskriver

En väg in, som ett exempel på att ingen ska hamna mellan stolarna, och det hänvisas också till

andra regioner som använt detta arbetssätt. Vi saknar dock en konsekvensanalys. Vad händer

med de barn som inte kommer till, de som inte har ett nätverk som ger de det stöd ett barn behöver? Västra Götalandsregionen ska inte uppmuntra en hantering som blir en

löpandeband-princip utan stå för kontinuitet och stabila förhållanden och det är viktigt att förstå att kö-kortning i sig inte hjälper mot psykisk ohälsa.

Vänsterpartiet vill med detta lyfta att En väg in inte kommer lösa problemet med den

bristande kontinuitet som ibland finns inom barn- och ungdomspsykiatrins verksamheter. Vi måste alla verka för att de yngsta kommer till rätt vårdnivå men också att det etableras kontakter där barnen och deras familjer får tillgång till adekvata insatser som samordnas med exempelvis skola och/eller andra aktörer.

Erik Andreasson (V)

Regionstyrelsens beslut om Ökat fokus för att möta den låga tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin - SKAS 2021-00177-1 Regionstyrelsens beslut om Ökat fokus för att möta den låga tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin : § 38 Protokollsanteckning Martin Johansson (-) Ökat fokus för att möta den låga tillgängligheten inom BUP2.pdf

Diarienummer HSNV 2021-00018

Protokollsanteckning från Martin Johansson.

Sverigedemokraterna föreslog i en motion, 2018-01-28 att regionfullmäktige skulle ge regionstyrelsen i uppdrag att utreda möjligheten att samla regionens fem

ambulansverksamheter i en gemensam organisation.

Regionfullmäktige, 2019-12-03 ansåg motionen vara besvarad med hänvisning till att en utredning om ambulanssjukvårdens organisering hanterades gällande styrning och ledning av prehospital verksamhet, regiongemensam beställning och finansiering samt

ambulanssjukvårdens organisering.

När planförslaget nu presenteras kan vi konstatera att den bärande tanken i planen ju är en regiongemensam samverkan med en rad verksamheter såsom våra akutsjukhus, primärvård, kommuner och andra samhällsaktörer, men detta är ju självklarheter och lika självklart är att vi i den delen delar utredningens intention.

Diarienummer HSNV 2020-00193

Protokollsanteckning från Martin Johansson.

Redan 2018 lade Sverigedemokraterna en motion angående ”En väg in” i regionfullmäktige där dom presenterade princip samma fördelar som dagens förlag. Men motionen blev då tyvärr enbart besvarad med anledning att VGR redan hade en verksamhet som liknande

”EVI”. Men vid kontakt med enhetschefen på BUP i Skaraborg så framkom det att de inte ser deras Screeningsinstrumentet ”Brief Child and family interview” BCFPI, som Skånes ”En väg in” Utan Skaraborgs arbetssätt är enbart riktat till patienter och närmaste familj.

Givetvis tycker jag att det är bra att det nu kommer till förslag och kommer givetvis stötta detta. Synd bara att den styrande minoriteten inte lyssnade på SD tidigare så hade EVI redan varit ett faktum i VGR.

Regionstyrelsens Beslut om - Ökat fokus för att möta den låga tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin - SKAS 2021-00223-1 Regionstyrelsens Beslut om - Ökat fokus för att möta den låga tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin : Beslut från Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnds sammanträde den 25 februari 2021 - Ökat fokus för att möta den låga tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin.msg

From: Ann-Sofie Mellqvist

Sent: den 16 mars 2021 14:37

To: Regionstyrelsen; HSN Göteborg FB; HSN Norra FB; HSN Östra FB; HSN Västra FB; HSN Södra FB; Kunskapsstöd psykisk hälsa FB; Emma Mattsson;

Levi Siljemyr; NU sjukvården; Sahlgrenska Universitetssjukhuset dso;

Sjukhusen väster styrelsen FB; Skaraborgs Sjukhus FB; Säs

Cc: Ulrika Söderlund

Subject: Beslut från Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnds sammanträde den 25 februari 2021 - Ökat fokus för att möta den låga tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin

Attachments: Protokollsutdrag från Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnds

sammanträde den 25 februari 2021 - Ökat fokus för att möta den låga tillgängligheten...0.pdf

Hej!

Sänder här beslut från Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd den 25 februari 2021.

Med vänlig hälsning Ann-Sofie Mellqvist

--- Ann-Sofie Mellqvist

Nämndsamordnare

Koncernavdelning Ärendesamordning och kansli Koncernkontoret

Västra Götalandsregionen Mobil: 0702-10 97 90

E-post: ann-sofie.mellqvist@vgregion.se

Besöksadress: Bergslagsgatan 2, 411 04 Göteborg Postadress: Regionens hus, 405 44 Göteborg

Leveransadress: Södra Sjöfarten 11, 411 04 Göteborg

Regionstyrelsens Beslut om - Ökat fokus för att möta den låga tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin - SKAS 2021-00223-1 Regionstyrelsens Beslut om - Ökat fokus för att möta den låga tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin : Protokollsutdrag från Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnds sammanträde den 25 februari 2021 - Ökat fokus för att möta den låga tillgängligheten...0.pdf

Protokoll från Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd, 2021-02-25

Justerare: Justerare: Justerare: Rätt utdraget intygar:

9 (49)

§ 41

Ökat fokus för att möta den låga tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin

Diarienummer HSNG 2020-00214 Beslut

Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd föreslår att regionstyrelsen beslutar att:

1. Regionstyrelsen ställer sig bakom inriktningen för de föreslagna rekommendationerna att öka tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin i enlighet med detta tjänsteutlåtande.

2. Regionstyrelsen uppmanar samtliga sjukhusstyrelser och samtliga hälso- och sjukvårdsnämnder att inom ramen för sina ansvar, säkerställa att de planerade förändringarna genomförs.

3. Regionstyrelsen uppmanar hälso- och sjukvårdsstyrelsen att inför 2024 omfördela resurserna från omställning till hälso- och sjukvårdsnämnderna för att öka tillgängligheten för barn och unga som söker vård för psykisk ohälsa ”En väg in” i enlighet med detta tjänsteutlåtande.

Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd beslutar för egen del att:

1. Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd beslutar att ge ansvarig tjänsteperson i uppdrag säkerställa omhändertagande i en riktad beställning för ”En väg in” och en gemensam utredningsenhet till Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

2. Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd beslutar att ge ansvarig tjänsteperson i uppdrag att genomföra nödvändiga förändringar i vårdöverenskommelser inför 2024 i enlighet med detta

tjänsteutlåtande.

3. Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd förklarar uppdraget att återkomma med förslag på genomförandeplan, tidplan och finansiering, för verkställande av aktiviteter för att öka tillgängligheten enligt detta tjänsteutlåtande fullgjort.

Protokollsanteckning

Alejandro Del Castillo (V) lämnar följande protokollsanteckning:

Under ett flertal år har Västra Götalandsregionen haft svårigheter att hantera tillgänglighet i förhållande till vårdgaranti, första besök fördjupad utredning och

Regionstyrelsens Beslut om - Ökat fokus för att möta den låga tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin - SKAS 2021-00223-1 Regionstyrelsens Beslut om - Ökat fokus för att möta den låga tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin : Protokollsutdrag från Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnds sammanträde den 25 februari 2021 - Ökat fokus för att möta den låga tillgängligheten...0.pdf

Protokoll från Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd, 2021-02-25

Justerare: Justerare: Justerare: Rätt utdraget intygar:

10 (49)

behandling inom barn- och ungdomspsykiatrin. Detta är verkligen beklagligt och behöver naturligtvis åtgärdas.

Vi i Vänsterpartiet tycker det är bra att det tas ett helhetsgrepp över verksamheten så att alla barn i regionen ges möjlighet att få den vård och behandling som de eventuellt behöver.

Vi ser dock några farhågor i det underlag som nu ligger på bordet. Regionen får inte ta till sig ett arbetssätt eller en vårdkedja som gör att barn som har

resurssvaga nätverk inte får de utredningar, det stöd och behandling som de har rätt till och behov utav. Underlaget beskriver En väg in, som ett exempel på att ingen ska hamna mellan stolarna, och det hänvisas också till andra regioner som använt detta arbetssätt. Vi saknar dock en konsekvensanalys. Vad händer med de barn som inte kommer till, de som inte har ett nätverk som ger de det stöd ett barn behöver? Västra Götalandsregionen ska inte uppmuntra en hantering som blir en löpandeband-princip utan stå för kontinuitet och stabila förhållanden och det är viktigt att förstå att kö-kortning i sig inte hjälper mot psykisk ohälsa.

Vänsterpartiet vill med detta lyfta att En väg in inte kommer lösa problemet med den bristande kontinuitet som ibland finns inom barn- och ungdomspsykiatrins verksamheter. Vi måste alla verka för att de yngsta kommer till rätt vårdnivå men också att det etableras kontakter där barnen och deras familjer får tillgång till adekvata insatser som samordnas med exempelvis skola och/eller andra aktörer.

Sammanfattning av ärendet

Västra Götalandsregionen (VGR) har under flera år haft stora utmaningar med en låg tillgänglighet, i förhållande till vårdgarantin, till första besök, fördjupad utredning och behandling inom barn- och ungdomspsykiatriska verksamheter.

Rekommendationer för att öka tillgängligheten inom BUP i VGR är att:

• För att främja tillgängligheten skapa en regional enhet för att samla inflödet, ett kontaktcenter. ”En väg in”.

• Tillskapa en regional enhet med ett gemensamt ansvar för att alla fördjupade utredningar erbjuds inom vårdgarantin samt samla utvecklingsarbete för digitala arbetssätt.

• Ta fram gemensamma processer (processkartor) för att tydliggöra

omhändertagandet av barn och unga med psykisk ohälsa och att frigöra tid för behandlarna genom stöd av tydligare och enklare administrativa rutiner.

• Ge medarbetare möjlighet att arbeta delvis på distans, för att underlätta rekrytering.

Regionstyrelsens Beslut om - Ökat fokus för att möta den låga tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin - SKAS 2021-00223-1 Regionstyrelsens Beslut om - Ökat fokus för att möta den låga tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin : Protokollsutdrag från Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnds sammanträde den 25 februari 2021 - Ökat fokus för att möta den låga tillgängligheten...0.pdf

Protokoll från Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd, 2021-02-25

Justerare: Justerare: Justerare: Rätt utdraget intygar:

11 (49)

Koncernkontoret bedömer att förslagen förbättrar möjligheterna att erbjuda en jämlik vård, förbättrar förutsättningarna att möta inflödet regionalt samt minskar risken för att bygga nya köer samtidigt som det ger ökade möjligheter för en aktiv produktionsstyrning och ökad produktion.

Koncernkontoret bedömer vidare att förslagen inte innebär några ökade

underliggande kostnader, men kräver en treårig satsning med förhöjd produktion för att nuvarande puckel ska omhändertas.

Koncernkontoret bedömer att det är BUP vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset som har bäst förutsättningar som utförare för uppdrag med ”En väg in” och en regional utredningsenhet då de delvis har arbetat på ett liknande sätt och har de bästa förutsättningarna för att anställa den kompetens som behövs.

Koncernkontoret föreslår med hänsyn till ovanstående att uppdraget läggs som en riktad beställning till styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset som ett treårigt utvecklingsarbete för implementering och för att arbeta undan köer som då bekostas av statsbidrag för ändamålet. ”En väg in” föreslås efter de tre åren bekostas gemensamt av alla BUP-verksamheter tillsammans med vårdcentralerna med tilläggsuppdrag, ungas psykiska hälsa (UPH), dela kostnaden 50/50. Den gemensamma utredningsenheten bör bekostas av verksamheterna i förhållande till nyttjandegrad, för de medel som de idag köper utredningar för och för del av verksamheterna budget som ej utnyttjas på grund av svårigheter att tillsätta personal. Den del som avser att samla utvecklingsarbete för de digitala arbetssätten medför inga ökade löpande kostnader utan handlar främst om uppstartskostnader.

Beslutsunderlag

• Tjänsteutlåtande daterat 2021-02-18 Skickas till

Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut skickas till:

• Regionstyrelsen

Regionstyrelsens beslut skickas till:

• Samtliga hälso- och sjukvårdsnämnder

• Samtliga sjukhusstyrelser

• Enhet produktionsstyrning och köpt vård

• Enhet överenskommelser

• Enhet kunskapsstöd psykisk hälsa

Revisorskollegiet beslut om att fastställa årsrapport avseende årlig grundläggande granskning för Styrelsen för Skaraborgs sjukhus. - SKAS 2021-00228-1 Revisorskollegiet beslut om att fastställa årsrapport avseende årlig grundläggande granskning för Styrelsen för Skaraborgs sjukhus. : Utskick av beslut från revisorskollegiet 17 mars 2021 - Styrelsen för Skaraborgs Sjukhus - Årlig grundläggande granskning 2020.msg

From: Rickard Johansen

Sent: den 18 mars 2021 11:15

To: Skaraborgs Sjukhus FB

Subject: Utskick av beslut från revisorskollegiet 17 mars 2021 - Styrelsen för Skaraborgs Sjukhus - Årlig grundläggande granskning 2020

Attachments: Styrelsen för Skaraborgs sjukhus – årlig grundläggande granskning 2020 - årsrapport.pdf; Rapport Granskning tillitsbaserad styrning .pdf; Följebrev skarborgs sjukhus.pdf; Revisionsberättelse 2020 Skaraborgs Sjukhus.pdf;

Årsrapport 2020 - Skaraborgs sjukhus.pdf Hej!

Sänder här beslut om ansvarsprövning 2020 från Revisorskollegiets sammanträde 2020-03-17. Om önskemål finns kan ansvarig revisor redogöra för ansvarsprövningen.

Vänligen,

Rickard Johansen

__________________________________________________

Administrativ samordnare Revisionsenheten

Nämndsamordnare Beredningen för externa relationer Västra Götalandsregionen

Postadress: Regionens Hus, 411 04 Göteborg Besöksadress: Bergslagsgatan 2

Telefon: 072-009 29 32

Mejl: rickard.johansen@vgregion.se

Revisorskollegiet beslut om att fastställa årsrapport avseende årlig grundläggande granskning för Styrelsen för Skaraborgs sjukhus. - SKAS 2021-00228-1 Revisorskollegiet beslut om att fastställa årsrapport avseende årlig grundläggande granskning för Styrelsen för Skaraborgs sjukhus. : Styrelsen för Skaraborgs sjukhus – årlig grundläggande granskning 2020 - årsrapport.pdf

010-441 00 00 Webbplats:

www.vgregion.se E-post: