• No results found

Regionstyrelsen och koncernkontoret har påbörjat en konkretise- konkretise-ring av uppdraget med en tillitsbaserad styrning

Regionstyrelsen

I Regionstyrelsens detaljbudget finns tre aktiviteter kopplade till fokusområdet avseende att detaljstyrning av hälso- och sjukvården ska ersättas av tillitsstyrning. I delårsrapport per au-gusti beskrivs att partnerskap, samverkan och dialog är centralt kopplat till detta fokusområde.

Vidare uppges att många av de aktiviteter som syftar till detta har fått ställas in under våren till följd av coronapandemin. Nedan framgår aktiviteter samt vilka åtgärder som vidtagits uti-från aktiviteterna:

▪ Utveckla formerna ytterligare för kvalitets-och patientsäkerhetscontrolling mot en mer utvecklingsorienterad dialog

Det uppges att kvalitets- och patientsäkerhetscontrolling på grund av pandemin kon-centreras till hösten. Fortsatt arbete med att tillgängliggöra såväl patientsäkerhets- som kvalitetsindikatorer för utförarförvaltningarna pågår.

▪ Styra genom att ge tydliga uppdrag och mål och visa tillit i genomförandet Det uppges i delårsrapporten att fortsatt utveckling av såväl kunskapsorganisation, samordningsråd som tillgång till utdata skapar förutsättningar för ökad styrning genom mål och tillit till lokalt genomförande. Utvecklingen går dock långsammare än förvän-tat på grund av covid-19. Vidare framgår att RS i juni fattade beslut om riktlinjer för detaljbudgetarbetet 2021, där det bland annat påtalas att arbetet med vårdöverenskom-melser och beslut av krav-och kvalitetsboken ska synkroniseras. Detta uppges vara ett beslut i riktning mot tydligare och mera målstyrt arbete för hela hälso- och sjukvårds-systemet. Vidare framgår att med detta beslut kommer tillitsbaserad styrning prövas även i ägar-beställarutförarmodellen.

▪ Följa upp och efterfråga hur arbetet med partnerskap kopplat till vårdöverenskom-melserna fortlöper och utvecklas

I delårsrapporten framgår att frågan om partnerskap handlar om tillit och en kulturresa som nu pågår med ökad transparens, tidiga förutsättningar och en god dialog. Kopplat till transparens och tidiga förutsättningar gällande vårdöverenskommelserna planera-des för våren gemensamma möten och workshops för att skapa ökad samsyn kring för-utsättningar och utmaningar inför vårdöverenskommelserna. Såväl mötet mellan ägar-utskottet och alla nämnd- och styrelsepresidier i mars samt en workshop på tjänste-personsnivå har fått ställas in på grund av coronapandemin. I juni beslutade RS om ge-mensamma priser, statsbidrag och planeringsdirektiv och hälso- och sjukvårdsstyrel-sen beslutade om anvisningar för vårdöverenskommelsearbetet. Detta i syfte att klar-göra förutsättningarna inför vårdöverenskommelserna på ett sammanhållet sätt. Det uppges att de fem hälso- och sjukvårdsnämndernas ansvariga tjänstepersoner ska ha kontakt med berörda förvaltningschefer i större strategiska frågor. Under hösten plane-ras utbildning i tillitsstyrning för hälso- och sjukvårdsnämnderna.

Revisorskollegiet beslut om att fastställa årsrapport avseende årlig grundläggande granskning för Styrelsen för Skaraborgs sjukhus. - SKAS 2021-00228-1 Revisorskollegiet beslut om att fastställa årsrapport avseende årlig grundläggande granskning för Styrelsen för Skaraborgs sjukhus. : Rapport Granskning tillitsbaserad styrning .pdf

Granskningens av hur regionstyrelsen och utförarstyrelserna i hälso- och sjukvården förbereder verksamheten för en mer tillitsbaserad styrning.

Diarienummer REV 2020–00008 8 (15)

Utöver vad som anges i delårsrapporten framgår inte av regionstyrelsens protokoll hur de yt-terligare har konkretiserat arbetet med tillitsbaserad styrning. Vid intervju med regionstyrel-sens presidium framkommer att det hittills inte skett några särskilda insatser för att säkerställa att styrelser och nämnder har en tillräcklig förståelse och insikt i vad tillitsbaserad styrning in-nebär. Presidiet beskriver att regionstyrelsens roll är att ställa krav och sätta mål på det som ska levereras och att det sedan är upp till respektive verksamhet att organisera arbetet för att uppnå målen. Det uttrycks att införandet av Framtidens vårdinformationsmiljö (FVM) kom-mer att innebära kom-mer standardiserade processer och mindre utrymme för att skapa egna lös-ningar. Samtidigt beskrivs att verksamhetsföreträdare och samordningsråd ska få tydliga upp-drag att organisera arbetet på ett effektivt sätt. Vid intervjun uppges att det finns behov av för-ändringar i befintlig styrmodell och att det finns en arbetsgrupp som ser över detta. När det gäller hur regionstyrelsen utformat sin uppsikt över utförarstyrelserna inom hälso- och sjuk-vården, utifrån uppdraget om att införa en tillitsbaserad styrning, framkom att uppsikten hand-lar om tätare uppföljning och att ta bort onödig detaljstyrning och detaljuppföljning.

I regionstyrelsens detaljbudget framgår att Koncernkontoret ska samordna och driva ett för-ändringsarbete som ska leda till reell och långsiktig förändring av Koncernkontorets verksam-het liksom koncernen som helverksam-het. Förbättringsåtgärderna ska innefatta: organisationskultur, tillitstyrning och nya arbetssätt, förutsättningar för chefer och medarbetare att leda och driva förändring, ökat fokus på kärnuppdrag och nytta för invånarna samt minskad administration och rapportering. I nästa avsnitt beskrivs hur Koncernkontoret arbetat vidare med att konkreti-sera uppdraget kring tillitsbakonkreti-serad ledning och styrning.

Koncernkontoret

Förändringsarbetet inom koncernkontoret samt koncernen som helhet samordnas av Föränd-ringsavdelningen vid koncernkontoret. Förändringavdelningen skapades under 2019 och be-står av 6,5 årsarbetare. I dialog med den strateg på avdelningen som arbetar med att utveckla den tillitsbaserade styrningen framkommer att arbetet påbörjats under 2020. Bland annat har ett antal områden identifierats som viktiga att arbeta med för att skapa förutsättningar för tillit:

a. Kunskap om vad en organisationskultur med tillit som grund innebär.

b. Länka samman grundläggande principer för tillit och kvalitet.

c. Se över uppdrag och mål för att säkerställa att verksamheten har en tyd-lig riktning samt skapa förutsättningar för samordning inom och mellan verksamheter.

d. Se över uppföljningen så att den är intressent- och systemcentrerad samt skapar förutsättningar för förbättringar och lärande.

e. Se över organisation, styrformer och ersättningsmodeller för att identi-fiera om dessa leder till tillit eller ej, och om de hjälper organisationen som helhet att uppnå sina uppdrag.

f. Öka kunskapen om förbättringsarbete och säkerställ att ständiga för-bättringar genomförs både lokalt och på systemnivå.

g. Aktivt arbeta med att skapa psykologisk trygghet, öppenhet och trans-parens inom organisationen som helhet.

h. Så långt som det är möjligt ska det organisationskulturella arbetet inte-greras i redan existerande processer.

Revisorskollegiet beslut om att fastställa årsrapport avseende årlig grundläggande granskning för Styrelsen för Skaraborgs sjukhus. - SKAS 2021-00228-1 Revisorskollegiet beslut om att fastställa årsrapport avseende årlig grundläggande granskning för Styrelsen för Skaraborgs sjukhus. : Rapport Granskning tillitsbaserad styrning .pdf

Granskningens av hur regionstyrelsen och utförarstyrelserna i hälso- och sjukvården förbereder verksamheten för en mer tillitsbaserad styrning.

Diarienummer REV 2020–00008 9 (15)

Utifrån dessa områden har arbetet med att ta fram och revidera ett antal dokument påbörjats.

Exempelvis chefskriterier samt grundläggande principer för tillitsbaserad ledning och styrning med kvalitet som strategi. Vidare har presentationsmaterial samt skriftligt material kring vad tillitsstyrning innebär arbetats fram och använts som stöd vid dialoger och workshops med förvaltningar/nämnder/styrelser kring vad en organisationskultur med tillit innebär. Till en början har de förvaltningar/styrelser/nämnder involverats som aktivt tagit kontakt och velat ha dialog kring hur man skapar förutsättningar för tillit. Bland annat har kommunikation skett med Koncernstabsledning hälso- och sjukvård, Ledningsgruppen för sjukhusen i väster, Norra-, Västra- och Östra hälso- och sjukvårdsnämnden, arbetsgrupper inom SÄS, Västfastig-heter samt grupper inom Folktandvården. Coronapandemin uppges ha försenat arbetet med presentationer och workshops.

Strategen på Förändringsavdelningen beskriver att arbetet med de organisationskulturella frå-gorna är nära kopplat till införandet av FVM och med utgångspunkt i vilka förutsättningar som måste finnas på plats för att tillit ska kunna uppstå. Detta innebär att arbetet koncentreras till i första hand hälso- och sjukvården men med avsikt att över tid arbeta med dessa frågor regionövergripande. Arbetet med FVM uppges bland annat innebära att patientens process hamnar i centrum vilket skapar förutsättningar för ett ökat fokus på kvalitet, och därigenom gör det möjligt att följa upp regionens verkliga värdeskapande på en helhetsnivå som kopplar samman arbetsmiljö, kvalitet och ekonomi. FVM uppges också ställa krav på helhetssyn, sam-arbete och gränsöverskridande lösningar vilket sammantaget ska bidra till att bygga en organi-sationskultur inom vilken det skapas förutsättningar för att tillit ska kunna uppstå. Utifrån detta framtidsscenario beskriver strategen att koncernkontoret liksom förvaltningarna inom hälso- och sjukvården kommer att behöva genomgå ett antal större förändringar.

När det gäller planering och uppföljning i sin helhet håller koncernkontoret för närvarande på att se över hur planerings- och uppföljningsprocessen kan samordnas och förbättras. Strategen uttrycker att arbetet med att skapa förutsättningar för en tillitskultur inte bör följas upp som ett projekt för sig utan som en integrerad del av pågående verksamhet. Arbetet kommer därför att stämmas av mot exempelvis:

▪ Tydlighet i uppdrag, syfte och mål i strategier och verksamhet.

▪ Hur väl VGR lyckas arbeta med kvalitet som strategi.

▪ Framgång i genomförandet av FVM.

▪ Minskad administrativ börda.

▪ Resultat av medarbetarenkät,

▪ Hur VGR arbetar med ständigt lärande.

Bedömning

Regionfullmäktige har i budgeten för 2020 beslutat att detaljstyrning av hälso- och sjukvården ska ersättas av tillitsstyrning. Granskningen visar att regionstyrelsen till viss del påbörjat arbe-tet med att se till att styrelser och nämnder får ökad kunskap kring vad tillitsbaserad styrning innebär. Uppdraget till koncernkontoret i regionstyrelsens detaljbudget avseende förändrings-arbetet och de förbättringsåtgärder som lyfts kring bland annat organisationskultur, nya ar-betssätt och nytta för invånarna visar på ett helhetsperspektiv och är i linje med de områden som lyfts fram som väsentliga i litteraturen för att arbeta med tillitsbaserad styrning och led-ning. Vidare visar granskningen att koncernkontoret har börjat utveckla material och vägled-ningar men att arbetet med att anordna workshops och föreläsvägled-ningar har försenats på grund av pandemin.

Revisorskollegiet beslut om att fastställa årsrapport avseende årlig grundläggande granskning för Styrelsen för Skaraborgs sjukhus. - SKAS 2021-00228-1 Revisorskollegiet beslut om att fastställa årsrapport avseende årlig grundläggande granskning för Styrelsen för Skaraborgs sjukhus. : Rapport Granskning tillitsbaserad styrning .pdf

Granskningens av hur regionstyrelsen och utförarstyrelserna i hälso- och sjukvården förbereder verksamheten för en mer tillitsbaserad styrning.

Diarienummer REV 2020–00008 10 (15)

Trots att arbetet påbörjats med att öka kunskapen kring vad tillitsbaserad styrning och ledning innebär visar granskningen att det ännu är oklart på vilket sätt och med vad detaljstyrningen ska ersättas med. Som framgår av nästa avsnitt så bekräftas detta av de intervjuade styrelserna och verksamhetsföreträdarna. Dessa, liksom regionstyrelsens presidium, återkommer till att det är viktigt att ställa krav och sätta tydliga mål för det som ska levereras, och att det sedan är upp till respektive verksamhet att organisera arbetet för att uppnå målen. Detta resonemang är centralt när det gäller målstyrning och en pusselbit i arbetet för att styra och leda med tillit.

Samtidigt är det flera andra delar som behöver fokuseras för att helheten ska bli bra. Exempel-vis som att skapa en tillitsfull dialog mellan tjänstemän och politiker, utveckla kollegial och lärande kvalitetsgranskning och att arbeta med delegerad verksamhetsutveckling. För att få genomslag i det förändring- och förbättringsarbete som koncernkontoret initierat krävs ett stort omställningsarbete i hela koncernen. Inte bara när det gäller mjuka värden som organi-sationskultur och ledarskap, utan än mer när det gäller frågor kring hur man styr, utvärderar och organiserar verksamheten, för att se till helheten och bygga tillitsfulla relationer.