• No results found

5. Empiri

5.1 Örebro kommun

Örebro kommun är en kommun som år 2016 hade en befolkningsmängd på 146 631 personer66 där kommunens politiska majoritet består av Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Centerpar-tiet67. Örebro kommuns politiska majoritet bestod av år 2006 av en allians med Moderaterna, Cen-terpartiet, Folkpartiet (nuvarande Liberalerna), Kristdemokraterna och Miljöpartiet. År 2010 kom alla partier överens förutom Sverigedemokraterna att Moderaterna och Socialdemokraterna skulle alterneras i kommunstyrelsen.68

Enligt SKL är Örebro en kommun som anses ha kommit långt med jämställdhetsarbete för att kunna uppnå jämställdhet. Det som utmärker Örebro kommun för att arbeta i rätt riktning är att de har blivit utsedda till en modellkommun.69 Modellkommuner är ett projekt som drivs av SKL för att kunna öka jämställdhetsintegreringen i kommuner och då används benchmarking som innebär systematiska jämförelser som modell. Det betyder att sex kommuner har blivit utsedda som modellkommuner för att kunna hjälpa och inspirera andra kommuner som inte har kommit lika långt med jämställdhetsar-bete och jämställdhetsintegrering. Modellkommunerna fungerar som bollplank för att kunna sprida kunskaper, erfarenheter och goda exempel med fokus på jämställdhetsintegrering.70

5.1.1 Politiska partier

De två partier som representanter har intervjuats i Örebro kommun var Centerpartiet och Socialde-mokraterna. Enligt Centerpartiet är jämställdhetsfrågan ”kolossalt” viktig och för att kunna öka jäm-ställdhetsarbetet och de som ser till att ett jämställdhetsperspektiv används är jämställdhetsdelegat-ionen i Örebro kommun. Alla partier sitter i jämställdhetsdelegatjämställdhetsdelegat-ionen men det är bara vänstern och centern som har män i jämställdhetsdelegationen. Centern tycker därför att det är viktigt att fler män skulle arbeta i jämställdhetsdelegationen. Enligt Centerpartiet är det inte många som är bra på att använda sig av ett jämställdhetsperspektiv i sina beslut speciellt inte kommunstyrelsen och vård- och                                                                                                                

66 Statistiska centralbyrån, befolkningsstatistik, http://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/befolkning/befolkningens- sammansattning/befolkningsstatistik/pong/tabell-och-diagram/helarsstatistik--kommun-lan-och-riket/folkmangd-i-riket-lan-och-kommuner-31-december-och-befolkningsforandringar/, hämtad: 2017-05-04.

67 Örebro kommun, kommunfullmäktige, https://www.orebro.se/kommun--politik/politik--beslut/kommunfullmaktige.html, hämtad: 2017-05-04.

68 SKL, maktfördelning för tidsperioden 1999 -2014,

https://skl.se/demokratiledningstyrning/valmaktfordelning/valresultatmaktfordelning2014/valresultatochmaktfordelningsammanstallni ng19942014.370.html, hämtad: 2017-06-13.

69 Örebro kommun, jämställdhet, https://www.orebro.se/fordjupning/fordjupning/sa-arbetar-vi-med/jamstalldhet.html, hämtad: 2017-05-04.

70 SKL, modellkommuner,

https://skl.se/demokratiledningstyrning/manskligarattigheterjamstalldhet/jamstalldhet/modellkommuner.10200.html, hämtad: 2017-05-05.  

omsorgsnämnden. I Örebro kommun används verktyget ”jämställdhetstrappan” för att följa upp hur långt verksamheter i kommunen har kommit med jämställdhetsarbetet. Enligt Centerpartiet ska det inte vara skillnad i frågor, inga frågor ska prioriteras mer än andra när det gäller jämställdhet. Men att vissa frågor ändå i praktiken lyfts fram som exempelvis fritidsverksamheten där flickor utövar simning, ridning, dans och gymnastik mer än pojkar och att pojkar utövar hockey och fotboll mer än flickor. Dessa frågor lyfts fram för att det ges färre bidrag och stöd till ”flicksport” än till ”pojk-sport”.

Socialdemokraterna i Örebro kommun ställer sig positiva till jämställdhetsarbete och jämställdhets-integrering. Just jämställdhetsintegreringen är Socialdemokraternas ledstjärna i det politiska arbetet i kommunen. De har riktlinjer som de måste följa och det finns en grupp, jämställdhetsdelegationen som håller koll på att nämnderna följer riktlinjerna. Deras fokus är genusperspektiv och även att ha medborgardialoger för att ta reda på vad medborgarna tycker och vad de vill ska ändras på. Exem-pelvis landsbygdsnämnden har 10 stycken medborgardialoger per år där de besöker exemExem-pelvis sko-lor och fritidsgårdar. På vilket sätt som Socialdemokraterna använder sig av ett jämställdhetsperspek-tiv i sina beslut är att de förhåller sig till riktlinjerna när de fattar beslut och det går att se exempelvis i den tekniska nämnden där de arbetar mycket för att unga och kvinnor ska känna sig säkra och trygga. I Örebro kommun finns det både en handlingsplan för ”våld i nära relationer” och en ”HBTQ-plan”. Dessa planer ska också tas hänsyn till när beslut fattas. Enligt Socialdemokraterna är det skillnad i prioritering beroende på vilka frågor det gäller. De har beslutat att det är barn och unga som är i fokus och även ett genusperspektiv.

5.1.2 Jämställdhetsplan år 2016-2019

Uppsatsen kommer att utgå ifrån Örebro kommuns ”Jämställdhets- och ickediskrimineringsplan

2016-2019”71 för att kunna ta reda på hur planen ser ut och vilka mål som Örebro kommun har för

att kunna uppnå jämställdhet. Örebro arbetar för långsiktiga mål och att de inte behöver uppfyllas snabbt utan mer mål som tar tid att planera, genomföra och i slutändan se resultat. I jämställdhets-planen finns det sex mål som Örebro kommun utgår ifrån för att öka jämställdheten i kommunen.

Det första målet handlar om att arbetsförhållandena ska lämpa sig för alla arbetstagare. Det andra målet är att det ska underlätta för både kvinnliga och manliga arbetstagare att förena förvärvsarbete och föräldraskap. Det tredje målet handlar om att ingen arbetstagare utsätts för trakasserier eller re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  re-  

pressalier. Det fjärde målet står för att personer oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning ges möjlighet att söka lediga tjänster. Det femte målet utgår ifrån att kommunen ska främja en jämn fördelning mellan kvinnor och män i skilda typer av arbete och inom olika kategorier av arbetstagare. Det sjätte och sista målet är att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga skillnader i lön och andra anställningsvillkor mellan kvinnor och män.

Det tas även upp i jämställdhetsplanen att i Örebro kommun ska nämnder både prioritera och formu-lera mål och aktiva åtgärder utifrån vad varje verksamhet behöver och att de då ska ha jämställdhets-planen som utgångspunkt.

5.1.3 Strategi för ett jämställt Örebro år 2016-2025

Örebro kommun har förutom en jämställdhetsplan utformat en strategi för hur kommunen ska öka jämställdheten. Det gäller först att utforma en jämställdhetsplan för vilka mål kommunen har för att uppnå jämställdhet men sedan är det bra att ha en strategi för att hur kommunen ska åstadkomma jämställdhet.

Örebro kommuns strategi för jämställdhetsarbete utgår ifrån tre delar som tillsammans bildar en stra-tegi. Den första delen utgår ifrån ”grundläggande principer”, att det är CEMR-deklarationens princi-per som är utgångspunkten men att deklarationen har två principrinci-per som är mer prioriterade. De två är ”för att jämställdhet ska garanteras måste flerfaldig diskriminering och andra missgynnanden be-kämpas” och ”att avskaffa stereotypa uppfattningar om kön är avgörande för att uppnå jämställdhet”. Den andra delen är ”organisationsövergripande delstrategier” som är till för att kunna integrera ett jämställdhetsperspektiv i kommunen. Det finns fyra delstrategier som kommunen utgår ifrån och det är ”könsuppdelad statistik”, ”könskonsekvensanalys”, ”jämställdhetsbudgetering” och ”grundläg-gande förståelse och utbildning”. Den sista delen är ”prioriterande områden” som beskriver de områ-den som är mer prioriterade i kommunen. Dessa prioriterade områområ-den är ”inflytande och delaktig-het”, ”service och bemötande på lika villkor” och ”ett tryggt och hållbart samhälle”.

5.1.4 Förskolenämnden

Förskolenämnden i Örebro kommun ansvarar för alla förskolor i kommunen. Nämnden har sina sammanträden en gång i månaden förutom januari, juli och augusti för att ta beslut inom sitt

ansvars-område. Sammanträdena är även öppna för allmänheten, alltså att vem som helst får komma och lyssna förutom när det gäller ärenden med sekretess eller myndighetsutövning.72

De förslag som är utvalda och som har beslutats på sammanträdena i förskolenämnden år 2016 är ”Förändring av förskoleverksamhet”, ”Fotografering i förskolan” och ”kostnadsfri förskola”.

Förändring av förskoleverksamhet var ett förslag om att två förskolor skulle slås ihop och bli en för-skolenhet. De två förskolorna som ska slås ihop till en förskola var Norrlunden och Hästskon och det beslutades om att förskolenheten kommer att gå under namnet Hästskon. Varför förskolorna ska slås ihop är för att de ligger bredvid varandra samt att de delar utegård. De båda förskolorna arbetar redan gemensamt med öppning och stängning. Detta leder till att de barn som är tidiga och sena som går på Norrlunden vistas redan mycket på Hästskon. Det skulle därför bli smidigare för de barnen att gå hela dagarna på Hästskon. Genom att slå ihop förskolorna skulle det underlätta för barn, föräldrar och personal. Detta eftersom det skulle möjliggöra att barnen får gå på en avdelning utifrån deras ålder och att det blir en bättre arbetsmiljö för personalen. Detta förslag kan tolkas som att nämnden vill främja jämställdhetsintegreringen genom att slå ihop förskolorna eftersom det skulle kunna gynna barn, föräldrar och personal oavsett kön.

Förslaget om att porträttfotografering ska upphöra på förskolorna i Örebro kommun var ett av försla-gen som nämnden valde att besluta om. Detta för att det har utgått signaler från Lärarförbundet att det upplevs från personalen att det är ett arbetsmiljöproblem och det bekräftar även förskolecheferna. Det är ett arbetsproblem för att pedagoger måste finnas på plats och se till att barnen blir fotografe-rade och det är tidskrävande. En annan aspekt varför fotografering i förskolan ska upphöra är för att kommunen är de som ansvarar för att kompensera för barns ojämlika uppväxtförhållanden. Det kan ses som tvingande att behöva köpa bilderna för föräldrarna och alla har inte råd, det kan då bli en belastning för familjen. Detta förslag kan tolkas som att nämnden vill främja jämställdhetsintegrering genom att personalen inte behöver medverka på fotograferingen och att föräldrar inte behöver känna sig tvingade att köpa bilderna.

Förslaget om kostnadsfri förskola handlar om att de aktiviteter som förskolan erbjuder ska vara kost-nadsfria. Detta införs eftersom kommunen har ansvar för att kompensera för barns ojämlika uppväxt-förhållanden. Därför har förvaltningen som ansvarar för förskola och skola fått i uppdrag av nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  nämn-  

72 Örebro kommun, förskolenämnden, 2017-05-08, https://www.orebro.se/kommun--politik/politik--beslut/namnder/forskolenamnden.html, hämtad: 2017-05-22.

den att ta fram riktlinjer för hur en kostnadsfri förskola i kommunen ska fungera. Detta förslag kan tolkas som att nämnden vill främja jämställdhetsintegrering genom att alla barn oavsett kön ska kunna delta i de aktiviteter som förskolan erbjuder oavsett föräldrars ekonomiska situation.

Det förslaget som avslogs i förskolenämnden år 2016 enligt sammanträdesprotokollen var ledamots-initiativet ” Har alla barn möjlighet att delta i vinteraktiviteter?”. Ledamotsledamots-initiativet kom från Mo-deraterna eftersom på vintern innebär det mycket pulkaåkning och andra vinteraktiviteter som inne-bär att hjälm måste användas. Problemet som uppstår är hur nämnden kan säkerställa att alla barn kan åka pulka på ett säkert sätt för vad händer om föräldrarna glömmer att ta med hjälm eller inte har råd att köpa en hjälm? Moderaterna vill därför att förskolan ska vara kostnadsfri.

5.1.5 Grundskolenämnden

Grundskolenämnden i Örebro kommun ansvarar för alla grundskolor i kommunen. Precis som för-skolenämnden har de sammanträden en gång i månanden förutom januari, juli och augusti. Detta för att kunna ta beslut om de förslag som är inom grundskolenämndens ansvarsområden.

De förslag som har valts ut från grundskolenämnden och som de beslutade om år 2016 är ”Organi-serad rastverksamhet”, ”Elever ska vara trygga i skolans omklädningsrum”, ”Förslag till revidering av grundskolenämndens delegationsordning”, ”Uppföljning av mobbning och kränkande behand-ling” och ”Tillsynsrapport 2016”.

Organiserad rastverksamhet handlar om att förvaltningen fick i uppdrag av grundskolenämnden att undersöka om och i vilken mån det finns organiserad rastlek på de kommunala skolorna. De skulle även ta reda på om det finns möjligheter för skolorna att främja detta. En enkät har skickats ut till skolorna och resultatet redovisades för grundskolenämnden och informationen lades till handlingar-na. Inget mer beslut togs om detta mer än att nämnden vill ta reda på ifall organiserad rastverksamhet finns på skolorna. Detta beslut kan tolkas som att nämnden vill främja jämställdhetsintegrering ge-nom att organiserad rastlek skulle gynna att alla elever oavsett kön blir mer fysiskt aktiva.

Förslaget om att elever ska vara trygga i skolans omklädningsrum var ett ledamotsinitiativ som läm-nades till nämnden från Moderaterna. Förslaget handlar om hur eleverna garanteras att känna sig trygga i omklädningsrummet. Förvaltningen fick därför i uppdrag av nämnden att göra en uppfölj-ning på detta. Detta kan tolkas som att nämnden vill främja jämställdhetsintegreringen genom att alla

eleverna oavsett kön ska känna sig trygga i omklädningsrummet och kunna delta och klara kun-skapskraven i Idrott och hälsa.

Förslag till revidering av grundskolenämndens delegationsordning handlar om att kommunen har möjlighet att när betalning inte har skett i tid för fritidshemsplats stänga av elever från fortsatt place-ring tills avgiften betalats. Eleverna kan få en stödplaceplace-ring som innebär att de får placeplace-ring utan att en avgift behöver betalas under tiden. Nämnden har delegerat uppgiften till verksamhetschefen i för-valtningen som har ansvarsområde för- och grundskola. Det är barnomsorgshandläggarna som har hand om både rutiner och respektive ärende. Detta är utifrån ett rättssäkerhetsperspektiv eftersom det är mer lämpligt att barnomsorgshandläggarna har hand om dessa ärenden.

I nämnden sker det kontinuerlig uppföljning av mobbning och kränkande behandling. Detta för att nämnden ska veta hur många barn som blir utsatta för mobbning och kränkande behandling. Förvalt-ningen är de som utför uppföljFörvalt-ningen för att sedan rapportera till nämnden. Detta för att både nämn-den och förvaltningen ska vara medvetna om hur många ärennämn-den det är. Detta förslag kan tolkas som att nämnden vill främja jämställdhetsintegrering genom att inga barn oavsett kön ska bli utsatta för mobbning eller kränkande behandling.

Tillsynsrapport 2016 handlar om att tillsyn inom internkontroll har genomförts detta för att nämnden har beslutat om det. Den har genomförts i tre steg. ”Steg 1. Har rutinen för återrapportering följts av de tagna besluten på delegation, till delegerad nämnd? Steg 2. Följs Örebro kommuns representat-ionsrutiner? Steg 3. Hur fungerar rutinerna för introduktion vid nyanställning och vikariat?” Grund-skolenämnden väljer att godkänna tillsynsrapporten 2016 och ge förvaltningen i uppdrag att både genomföra och följa upp de åtgärder som har hänvisats i Tillsynsrapport 2016. Detta förslag kan tol-kas som att nämnden vill främja jämställdhetsintegrering genom att om internkontroll av tillsyn ge-nomförs blir det bättre för alla medarbetare oavsett kön.

De förslag som nämnden valde att avslå år 2016 var följande ”Ledamotsinitiativ – Frukost på kom-munens fritidshem” och ”Ledamotsinitiativ – Rutiner för polisanmälan”. Ledamotsinitiativet frukost på kommunens fritidshem lämnades in till nämnden av Miljöpartiet och innebär att eleverna skulle kunna äta frukost på fritidshemmen innan skolan börjar. Ledamotsinitiativet rutiner för polisanmälan lämnades in till nämnden från Moderaterna och innebär att det borde skapas tydligare rutiner för vad som sker om något behöver polisanmälas.

Som vi kan se har frågor om förändring av förskoleverksamhet, fotografering i förskolan och kost-nadsfri förskola en tydlig plats i förskolenämnden i Örebro kommun. De frågor som tar tydlig plats i grundskolenämnden i Örebro kommun är organiserad rastverksamhet, att elever ska känna sig trygga i omklädningsrummet, revidering i grundskolenämndens delegationsordning, uppföljning av mobb-ning och kränkande behandling och tillsynsrapport.

Related documents