• No results found

Barn- och utbildningsnämnden

5. Empiri

5.3 Jönköpings kommun

5.3.4 Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden är den nämnden i Jönköpings kommun som ansvarar för förskola, öppen förskola, familjedaghem, grundskola, särskola, kulturskola och fritidshem. Nämnden har sammanträden en gång i månaden förutom i juli för att ta beslut om de förslag som kommer in till nämnden.85

De förslag som är utvalda och som har beslutats i barn- och utbildningsnämnden under år 2016 är ”Organisation och regelverk för förskola på obekväma tider”, ”Arbetskläder till förskolans personal”, ”Planeringsdagar för systematiskt kvalitetsarbete”, ”Hur enkel motion och rörelse kan bli en naturlig del i varje skoldag”, ”Den obligatoriska simundervisningen i skolan” och ”Ny kostorganisation kring måltider inom förskola och grundskola”.

Förslaget om organisation och regelverk för förskola på obekväma tider innebär att utbildningsför-valtningen föreslår att förskolor även ska erbjuda pedagogisk omsorg på obekväma tider. Detta me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  me-  

85 Jönköpings kommun, barn- och utbildningsnämnden,

http://www.jonkoping.se/kommunpolitik/kommunensorganisation/politiskanamnder/barnochutbildningsnamnden.4.74fef9ab15548f0b 800bfb.html, hämtad: 2017-05-20.

nas att förskolorna ska kunna ha öppet dygnets alla timmar, veckans alla dagar. Denna förskola kommer att kallas ”Förskola 7/24”. De regelverk som ska finnas för omsorg på kvällar, helger och nätter fastställs och även att utbildningsförvaltningen ska återkomma med konsekvenser av öppetti-der. Detta förslag kan tolkas som att nämnden vill främja jämställdhetsintegrering genom att det ska bli lättare för ensamstående föräldrar som arbetar kvällar, nätter och helger.

Arbetskläder till förskolans personal är ett förslag som kom in eftersom personal på Jönköpings kommuns förskolor inte får betalda arbetskläder. Detta kritiserar rättvisan mellan personalgrupper och att ärendet ska ses ur ett jämställdhetsperspektiv. Nämnden beslutar sig för att utreda förutsätt-ningarna för överdragskläder och även underlag inför gemensam upphandling. Arbetskläder för ut-omhusbruk är ett steg i rätt riktning men arbetskläder för inut-omhusbruk för jämställdhetsskäl, rättvi-seskäl och hygienskäl bör vara ett mål. Detta förslag kan tolkas att nämnden vill främja jämställd-hetsintegrering genom att personalen får arbetskläder.

Förslaget om planeringsdagar för systematiskt kvalitetsarbete handlar om att nämnden har sedan tidigare beslutat att förskolor och familjedaghem har rätt att stänga 2 dagar/år för planering. Men det är för lite för att uppnå kraven i läroplanen för uppföljning, analys och utveckling. Nämnden beslutar att förskolor och familjedaghem har rätt att hålla stängt högst 4 dagar/år för att personalen ska ha möjlighet till att ha en gemensam planering. De ska dock sträva efter att hitta alternativa lösningar för att kunna tillgodose föräldrars behov av barnomsorg eftersom inte alla föräldrar kan ta ledigt. Om barnen behöver omsorg de dagar som det är planering ska detta erbjudas. Detta förslag kan tolkas att barnen får en bättre kvalitet på barnomsorgen.

Uppdraget om att utreda hur enkel motion och rörelse kan bli en naturlig del i varje skoldag handlar om att utbildningsförvaltningen ska verka för att goda exempel på daglig rörelse i skolan och att det sprids i organisationen. Detta för att vikten av elevers motion och rörelse ska tas hänsyn till även inom ramen för huvudmannens regelmässiga kvalitetsarbete. Förslaget kan tyda på att nämnden vill främja jämställdhetsintegrering genom att daglig rörelse är viktigt för alla elever oavsett kön.

Motionen om den obligatoriska simundervisningen i skolan innebär att simundervisningen ska ses över och anpassas för att kunna öka antalet elever som är simkunniga efter undervisningen. Enligt utbildningsförvaltningen är det varje skolas och rektors ansvar att avgöra vilken typ av pedagogik som gäller under simundervisningen, men att elever har rätt till stöd för att ha möjlighet att kunna uppnå de kunskapskrav som gäller för ämnet Idrott och hälsa. Förvaltningen ansvarar för att kunna

ge skolorna de förutsättningar, stöd och uppföljning som behövs. De vill även att frågan om hur de ska uppnå bättre resultat i simkunnighet ska hållas levande. Detta skulle kunna tyda på att nämnden vill främja jämställdhetsintegrering genom att simundervisningen är viktig för alla elever oavsett kön.

Förslag till ny kostorganisation kring måltider inom förskola och grundskola handlar om att kunna förbättra och få en mer likvärdig måltidsverksamhet. Utbildningsförvaltningen får i uppdrag att göra en omorganisation inom måltidsverksamheten. Nämnden beslutar att förvaltningen ska göra en orga-nisationsförändring för ledning och styrning av kost och måltidsfrågor. Genom att nämnden valde att besluta om detta förslag kan det tolkas som att nämnden vill främja jämställdhetsintegrering genom att måltidsverksamheten ska vara likvärdig för alla både elever och personal oavsett kön.

De motioner som har valts ut och som barn- och utbildningsnämnden avslog under år 2016 är ”Mot-ionen om arbetsrätt och arbetsmiljö i skolan”, ”Motion om att verka för ”skola utan läxor” i Jönkö-ping” och ”Motion om avgiftsfri skola i Jönköpings kommun”.

Motionen om arbetsrätt och arbetsmiljö i skolan handlar om att Socialdemokraterna väckte en mot-ion och vill att utbildningsförvaltningen utreder frågan om arbetsmiljökunskap i skolan. Ramen för skolans uppdrag är att förbereda elever och unga för deras framtida arbetsliv genom att arbeta med arbetsmiljö och arbetsrättsfrågor. Det pågår aktiviteter som stödjer målen i styrdokumenten, därför finns inget behov just nu att utreda frågan.

Motionen om att verka för ”skola utan läxor” i Jönköping innebär att läxor ska avskaffas utifrån ett jämlikhetsperspektiv eftersom alla har olika förutsättningar till att få hjälp med läxor hemma, därför vill de införa en läxfri skola på försök. Socialdemokraterna vill att kommunen ska kunna prova nya koncept för att höja resultaten och tycker att det är sorgligt att förvaltningen inte ens vill undersöka detta. De menar på att nämnden har ansvar för kommunens kommunala skolor och att en del av sko-lorna är i behov av att höja resultaten.

Motionen om avgiftsfri skola i Jönköpings kommun handlar om att Socialdemokraterna vill att kommunen ska avskaffa alla typer av avgifter i Jönköpings kommuns skolor, men nämnden väljer att avslå motionen.

Som vi kan se har frågor om organisation & regelverk för förskola på obekväma tider, arbetskläder till förskolans personal, planeringsdagar, motion och rörelse i skolan, obligatorisk simundervisning och ny kostorganisation en tydlig plats i barn- och utbildningsnämnden i Jönköpings kommun.  

Related documents