• No results found

4. EMPIRI

4.2 F ÖRETAG B

Företag B grundades år 1963. Företaget har idag ca 180 stycken anställda och är verksamma i Hallands län. Intervjun genomfördes onsdagen den 18 april med företagets VD. Respondenten kommer fortsättningsvis kallas för Bengtsson.

Bengtsson menar att hållbarhet i verksamheten främst syftar till en säker arbetsmiljö samt att bidra till en minskad miljöpåverkan genom ett långsiktigt tänkande. Bengtsson väljer tidigt att lyfta “Vi arbetar hårt med säkerheten på våra byggarbetsplatser”. Arbetsmiljö och säkerhet är något som värderas högt utifrån ett socialt perspektiv. Vidare arbetar företaget även med miljöaspekter i sitt hållbarhetsarbete. Miljömässig hållbarhet syftar till att hela tiden välja material som har låg miljöpåverkan ur ett långsiktigt perspektiv samt förespråkande av lågenergihus, i form av passivhus.

Hållbarhetsfrågor finns ej som en stående punkt i dagordningen på företagets återkommande möten. Under planeringsmöten med platschefer och arbetsledare varannan vecka hanteras hållbarhetsfrågor med jämna mellanrum samt vid två träffar per år där alla anställda skall medverka.

Företaget har ingen uttalad strategi för hållbarhetsarbetet utan det är en grundläggande del av verksamheten. VD:n tillsammans med ledningsgruppen hanterar idag hållbarhetsarbetet och har det övergripande ansvaret. En tanke finns dock att en anställd platschef skall börja hantera och utveckla företagets hållbarhetsarbete, men på grund av en hektisk tid har dessa arbetsuppgifter prioriterats bort. I framtiden finns alltså planer på att en platschef inom företaget ska arbeta särskilt med frågor gällande hållbarhet. Hinder för företaget i sitt hållbarhetsarbete är prisnivåerna för mer hållbara alternativ. Bengtsson uttrycker sig “Det kostar mycket mer att bygga hållbart och man måste hitta en kund som är beredd att betala och det är inte så lätt alltid, kunderna tänker inte alltid långsiktigt”.

4.2.1 Värdebaserad styrsystem

Företaget har inga uttalade kärnvärden men Bengtsson väljer att formulera företagets kärnvärderingar gällande hållbarhet med orden; medvetenhet och långsiktighet. Företaget fokuserar främst på en social hållbarhet sett till arbetsmiljön ute på byggarbetsplatserna som utgör en stor del av verksamheten.

För att kommunicera sitt hållbarhetsarbete använder sig företaget av sin hemsida, policydokument och ett intranät under utveckling. Varje anställd har en personalhandbok som innehåller all hållbarhetsinformation för de anställda att läsa om. Vidare skickas även ett nyhetsbrev ut en gång i kvartalet som innehåller information kring vad som sker i företaget.

Dessa kanaler är vägar där ändringar eller tillägg av hållbarhetsarbetet kan lyftas, i framtiden kommer detta ske genom intranätet.

För att sprida medvetenhet i företaget kring hållbarhet internt förser företaget alla sina anställda med en utbildning två gånger per år. Utbildningen, som är en miljökurs, hålls av en representant från Svensk Byggindustri. Utöver det så anordnar företaget ingen aktivitet för att sprida medvetenhet kring sitt hållbarhetsengagemang.

4.2.2 Gränssättande styrsystem

En risk relaterat till ett icke-existerande hållbarhetsarbete anses vara att företaget ej blir valda för anbud. Detta då ett hållbarhetsarbete efterfrågas av många kunder. Bengtsson förklarar

“Arbetar man inte med hållbarhet så finns risken att beställaren kastar anbudet i papperskorgen”. Väljer man att inte arbeta med hållbarhet kan det på lång sikt alltså leda till en ekonomisk risk. Arbetar företaget med hållbarhet är chansen större att deras anbud accepteras och att företaget får genomföra projektet. Andra risker med ett icke- existerande hållbarhetsarbete menar Bengtsson är allting, “Arbetsmiljön och säkerheten skulle bli betydligt sämre, miljöpåverkan likaså “.

Företaget har policys upprättade för miljö, kvalité, droger, telefoni och bilkörning. Bengtsson utvecklar även med att berätta hur få tjejer det är som söker sig till branschen. I nuläget har de tre kvinnor anställda som arbetar med ekonomi och administration. Vidare är en kvinna anställd som snickare och två stycken som lokalvårdare. För att kommunicera policyns till de anställda används personalhandboken som varje anställd tar del av vid nyanställning. Bengtsson utvecklar vidare, “hur mycket dom tittar i den sen, det vågar jag inte svara på”.

Personalhandboken kommer snart att finnas digitalt via intranätet då planen är att publicera policydokument där.

För att upptäcka oansvarigt beteende finns avvikelserapporteringar som kan göras anonymt.

Det är oftast till platsledare på byggarbetsplatserna som anställda kommer fram och berättar om något inte står rätt till. Ärendena handlar oftast om säkerheten på arbetsplatsen. På större arbetsplatser kan arbetarna även vända sig till skyddsombudet som i sin tur för det vidare till ledningen, det är den vanligaste vägen rapporteringen sker. Bengtsson berättar att det tyvärr inte alltför sällan händer att underentreprenörerna inte sköter sig. Det kan vara att de till exempelvis struntar i att ha skyddshjälm eller varseljacka på sig eller bortser från avfallssortering. “Ju mer vi sorterar desto mer fördelaktigt är det för våran del, gubbarna tycker inte alltid om att sortera och slänger allt i samma container. Eftersom dom går på ackord är tid pengar!”. Om oansvarigt beteende skulle förekomma så pratar ledningen först med berörd person. Andra steget är att prata med dennes chef, löser sig det inte då så får personen i fråga lämna arbetsplatsen. Skulle detta hända upprepade gånger med anställda hos en underentreprenör kommer kontraktet med dem avslutas. Om överträdelsen skulle ske av någon som är anställd på det egna företaget ges skriftliga varningar ut och facket meddelas. Sker det upprepade gånger så kan personen bli uppsagd, men det är inget som företaget varit med om än.

Företaget är diplomerade enligt Povel. Povel följer de kvalitets-, miljö-, och arbetsmiljökrav som anges i ISO 9001, ISO 14001 och AFS 2001:1. Företaget har även en miljödiplomering från Svensk Miljöbas. Föreningen Svensk Miljöbas riktar sig till mindre företag och har som syfte att verka för en hållbar utveckling och minskad miljöbelastning. Kravstandarden ställer 3 krav; krav på utfärdare, revisorer och verksamheter (Svenskmiljöbas, 2018). Lagar och förordningar formar idag företagets miljöarbete. Vidare ser företaget till Byggnads, Svenska Byggnadsarbetareförbundet, för vägledning då en stor del av de anställda är kollektivanställda.

De två olika diplomeringarna är även underlag för företagets hållbarhetsarbete då man förhåller sig till de krav som ställs. Skulle dessa krav förändras sker således även revideringar i företagets hållbarhetsarbetet.

Hållbarhet är även en aspekt företaget förhåller sig till vid en investering. Utgångspunkten är att hela tiden tänka långsiktigt. Detta gäller för inköp generellt exempelvis av maskiner, material eller övriga anläggningar som värmesystem. Krav ställs även på leverantörer och underleverantörer vid ett samarbete. En generell arbetsmiljöplan finns som alla som befinner sig på arbetsplatsen ska förhålla sig till. Vidare finns arbetsmiljötavlor som gäller alla på arbetsplatsen, det vill säga både underentreprenörer och anställda på företaget. Via arbetsmiljötavlan kommuniceras säkerhetsåtgärder i arbetsmiljön. Avtal skrivs även under där alla underleverantörer skall uppfylla specifika miljökrav. Ett upprättat dokument fylls i av varje underleverantör som sedan arkiveras.

4.2.3 Diagnostiska styrsystem

Företaget har inga uttalade hållbarhetsmål och har heller inte någon särskild budget för hållbarhetsarbetet. Bengtsson förklarar “Det är omöjligt att ha i den här branschen, det går inte att budgetera för någonting”. Däremot mäter företaget dieselförbrukning. Dieselförbrukning rapporteras in en gång i månaden och varje år skickas mätningarna till Povel som ses över av en extern revisor. Det finns inget mål gällande reducering av dieselanvändning men det är något företaget mäter, en identifierad indikator. Utöver diesel mäter företaget även tillbud och olyckor vilka är två ytterligare indikatorer. Vid tillbud skrivs tillbudsrapporter och i samband med olyckor rapporteras detta till Arbetsmiljöverket. Uppföljning av dessa händelser sker på olika sätt beroende på olyckans omfattning, antingen via rapporter, telefonsamtal eller besök. Det finns inga uttalade mål gällande tillbud och olyckor. Dieselförbrukning som en indikator för att mäta CSR-prestation identifieras med hjälp av Povel-diplomeringen. Det kan även vara så att Bengtsson själv uppmärksammar ett potentiellt förbättringsområde.

För att utvärdera och följa upp hållbarhetsarbetet är planen att uppdateringar skall ske på det framtida intranätet. I nuläget är det platscheferna som har i uppgift att rapportera till de anställda om ändringar eller uppdateringar i hållbarhetsarbetet görs. Förändring som ej är av akut karaktär tas upp på möten med platschefer och arbetsledare som hålls varannan vecka. Det är även genom dessa möten som uppföljning av rapporterad information sker. Det finns som tidigare nämnt inga hållbarhetsmål i företaget och därav inget rapporteringssystem. Om insamlad informationen tyder på att identifierade indikatorer, i detta fall dieselförbrukningen, avviker från normalt så ligger det som beslutsunderlag för åtgärder.

4.2.4 Interaktiva styrsystem

Företaget sätter trivsel högt och alla får göra sin röst hörd. Alla medarbetare har möjlighet att komma med synpunkter och rapportera till ledningen, som får prata med berörd person. Det kan vara rapportering till platschefen eller direkt till kontoret. Vid varje byggarbetsplats hålls även veckomöten där alla involverade anställda deltar och där synpunkter kring hållbarhet kan lyftas.

“Alla är så vana i den här branschen ute på byggena, det är snabba beslut som gäller så är det någon som upptäcker någonting avvikande så säger dom till direkt, oftast till platschefen men skulle inte platschefen lyssna ringer dom in till mig.”

Vid relevanta åsikter tas dessa i beaktning för att förbättra hållbarhetsarbetet och för att ta med sig till nästa projekt, exempelvis en säkerhetsfråga. Synpunkter kring säkerhet är återkommande, Bengtsson berättar exempelvis att avståndet mellan ställning och vägg har åtgärdats efter att en synpunkt rapporterats. Främst är de anställda involverade vad gäller arbetsmiljön. De är inte involverade i lika stor utsträckning vad gäller företagets miljöarbetet.

Related documents