• No results found

4. EMPIRI

4.1 F ÖRETAG A

Företag A grundades år 2010 och är ett bygg- och anläggningsföretag. Företaget har ca 190 stycken anställda och är verksamma i Hallands län. Intervjun genomfördes måndagen den 16 april med företagets VD. Respondenten kommer fortsättningsvis kallas för Andersson.

Andersson väljer att tolka begreppet hållbarhet enligt följande; “Hållbarhet kan sammanfattas som ett samhällsansvar”. Genom ett aktivt arbete ur ett miljömässigt, socialt och ekonomiskt perspektiv bidrar företaget till en positiv samhällsutveckling. Hållbarhetsfrågor finns ej som en stående punkt i dagordningen på företagets återkommande möten, men två gånger per år hålls ett informationsmöte med alla tjänstemän där frågor och utfall rörande hållbarhet lyfts.

Företaget har ej någon uttalad hållbarhetsstrategi men hållbarhet lyfts som en grundläggande del av verksamheten och i en uttalad grundpolicy med strävan att: “Samtliga projekt skall ha en god arbetsmiljö med en säker och resurseffektiv produktion som innebär rätt kvalitet överlämnad i rätt tid under minsta möjliga miljöpåverkan”. VD:n har det övergripande ansvaret för företagets hållbarhetsarbete och de aktiviteter som arbetet innebär. Begränsningar som hindrar företaget i att utveckla sitt hållbarhetsarbete är enligt Andersson tid och det faktum att ingen dedikerad resurs finns.

4.1.1 Värdebaserade styrsystem

Företaget har tre allmänna uttalade kärnvärden; arbetsglädje, enkelhet och långsiktiga relationer. Ytterligare nyckelord företaget lyfter i tidigare nämnda grundpolicy är kvalité, miljö och arbetsmiljö. Enligt Andersson arbetar företaget främst med den sociala aspekten av hållbarhet med utgångspunkten och värderingarna att alla är lika värda och förtjänar lika behandling. Det sociala engagemanget omfattar bland annat ett pågående projekt som bygger på att hjälpa arbetslösa ungdomar på vägen till arbetsmarknaden med ett jobb i byggbranschen.

Ytterligare ett pågående projekt syftar till att hjälpa nyanlända in i samhället och på arbetsmarknaden. Företaget stöttar även HBTQ rörelsen. De visade sitt engagemang utåt genom deltagande i sin första Pride-festival genom att byta ut alla företags-flaggor till regnbågsfärgade flaggor under festivalen.

Information kring företagets hållbarhetsarbete kommuniceras internt via ett intranät. Ytterligare ett sätt att kommunicera information kring bland annat hållbarhetsarbetet internt i företaget är nyhetsbrevet ”Äntligen måndag” som skickas ut några gånger per år. Två gånger per år skickar även VD:n ut ett personligt brev med tankar och funderingar kring det som hänt samt

reflektioner kring kommande halvår. Ytterligare information till interna såväl som externa parter är via hemsidan, sociala medier och pressutskick.

4.1.2 Gränssättande styrsystem

Säkerhet ute på byggarbetsplatser samt företagets goodwill/image ses enligt Andersson som två eventuella risker i ett icke existerande hållbarhetsarbete. Upprättade uppförandekoder i form av policydokument finns gällande jämställdhet, droger och sponsring. Upprättad grundpolicy som tidigare nämnts är en allmänt hållen policy kring kvalitet, miljö och arbetsmiljö: ”Samtliga projekt skall ha en god arbetsmiljö med en säker och resurseffektiv produktion som innebär rätt kvalitet överlämnad i rätt tid under minsta möjliga miljöpåverkan”. De olika uppförandekoderna i form av policydokument får de anställda ta del av vid nyanställning via en personalhandbok som delas ut och som innehåller företagets rutiner och regler. Ett dokumenterat verksamhetsledningssystem återfinns även på intranätet för de anställda.

Skulle anställda såväl som underleverantörer agera oansvarigt hanteras det främst med hjälp av

“visselblåsning”. Kollegor kan anonymt rapportera till ledningen som tar vid och kallar den utpekade personen till enskilt möte. De anställda uppmuntras att kontakta VD:n direkt vid upptäckt av oansvarigt handlande. Eventuella sanktioner vid ett sådant handlande kan tänkas vara skriftliga varningar, eventuellt uppsägning eller polisanmälan enligt civillag.

Företaget har en diplomering och deras verksamhetssystem är uppbyggt enligt Povel-modellen som är en modell uppbyggd av Sveriges Byggindustri, företaget följer därigenom de miljö-, kvalitets- och arbetsmiljökrav som finns i ISO14001 och SS-EN-ISO9001 samt AFS 2001:1. För att identifiera viktiga aspekter i hållbarhetsarbetet som helhet utgår företaget från kärnvärderingar, lagkrav samt Povel.

Hållbarhet är även en aspekt företaget förhåller sig till vid en investering. Inför produktionsstart genomförs en miljöplanering. Dokumentet redogör för hur projektet är tänkt att genomföras på ett så miljövänligt sätt som möjligt. I projekteringsfasen beaktas miljöfrågor vid val av metoder och produkter. I samband med ett projekt ställs även krav på underleverantörer. Alla underleverantörer skall ha ett miljöarbete samt uppfylla företagets specifika arbetsmiljöplan för respektive projekt vilket man avtalar och skriver kontrakt om i förhand. Detta kontrakt inkluderar även krav kring inköp.

4.1.3 Diagnostiska styrsystem

Företaget har inga uttalade hållbarhetsmål eller någon särskild budget för hållbarhetsarbetet.

Företaget mäter däremot tre olika indikatorer: olycksfall, frånvaro och könsfördelning. Alla dessa riktar sig mot den sociala aspekten av hållbarhet.

För att rapportera, utvärdera och följa upp indikatorerna så har företaget olika tillvägagångssätt.

Gäller det olycksstatistik så rapporteras det varannan vecka till ledningen och även direkt till Arbetsmiljöverket. Vid tillbud görs också en skriftlig tillbudsrapport. För att följa upp det som skett på arbetsplatsen använder sig företaget av rapporterad olycksstatistik samt granskning av de skriftliga rapporterna som upprättas vid en olycka.

Informationen som samlas in från rapportering används som beslutsunderlag för eventuella åtgärder. Två gånger per år hålls även skyddsombudsmöten där tillbud och olyckor diskuteras samt hur dessa kan undvikas. Rapportering kring olyckor ligger till grund för att kategorisera dessa i riskklasser utifrån Arbetsmiljöverkets regler. Systematiska fel i rapporteringen tyder på att åtgärder behöver vidtas. Andersson lyfter ett tydliggörande exempel gällande ögonolyckor.

Om rapporteringarna visar att antalet ögonolyckor ökat så är en lämplig åtgärd inköp av skyddsglasögon.

4.1.4 Interaktiva styrsystem

Medarbetare på operativ nivå är involverade och kan påverka hållbarhetsarbetet på projektnivå och på byggarbetsplatsen främst vad gäller arbetsmiljön. Tydligt uttalat är att de anställda är en viktig resurs och att medarbetarnas synpunkter tas på allvar. Digital kommunikation förespråkas, exempelvis mejl eller sms men viktigaste kommunikationskanalerna för att göra medarbetarna hörda är det personliga samtalet via telefon samt att faktiskt vara ute i verksamheten och lyssna. Information som samlas in från operativ nivå fungerar sedan som beslutsunderlag för eventuella beslut om åtgärder. Åtgärder har tidigare gjorts efter anonyma anmälningar.

Related documents