• No results found

Övergångsbestämmelser

In document En utvecklad översiktsplanering (Page 120-123)

9 Ikraftträdande och övergångsbestämmelser

9.2 Övergångsbestämmelser

Regeringens förslag: Äldre bestämmelser ska, med vissa undantag, fortfarande gälla för ärenden om översiktsplaner, detaljplaner, områ- desbestämmelser och regionplaner som har påbörjats före den 1 april 2020, och för mål och ärenden som avser överklagande och överpröv- ning av sådana planer och bestämmelser till dess målet eller ärendet är slutligt avgjort.

När det gäller förslaget om ändring i miljöbalken ska äldre bestäm- melser fortfarande gälla vid prövningen av en fråga om upphävande av eller dispens från strandskyddet i ärenden som har påbörjats före ikraftträdandet och för mål och ärenden som avser överklagande av sådana ärenden till dess målet eller ärendet är slutligt avgjort.

Utredningens förslag: Överensstämmer i huvudsak med regeringens. Utredningen föreslår även att kommunen ska anta sin första planerings- strategi senast den 1 januari 2021.

Remissinstanserna: Statens fastighetsverk har inga invändningar mot förslaget. Övriga remissinstanser yttrar sig inte över förslaget i denna del.

Skälen för regeringens förslag Prop. 2019/20:52 Äldre bestämmelser ska i huvudsak gälla för planärenden som påbörjats

före ikraftträdandet

Ändringar i PBL tillämpas vanligtvis inte i påbörjade planärenden, efter- som det skulle kunna leda till att redan genomfört arbete i pågående pro- cesser blir onyttigt. Äldre bestämmelser bör således, med vissa undantag, fortfarande gälla för ärenden om översiktsplaner, detaljplaner, områdes- bestämmelser och regionplaner som har påbörjats före den 1 april 2020 och för mål och ärenden som avser överklagande och överprövning av sådana planer och bestämmelser till dess målet eller ärendet är slutligt avgjort.

Efter att beslutet har fått laga kraft, ska äldre bestämmelser inte längre tillämpas på nu berörda planer eller områdesbestämmelser. Det innebär bl.a. att det föreslagna kravet att kommunen ska anta en planeringsstrategi även kommer att omfatta ärenden om översiktsplaner som har antagits med stöd av äldre bestämmelser, när planen har fått laga kraft.

Ett detaljplaneärende bör anses ha påbörjats vid den tidpunkt när ett formellt beslut att inleda planläggningen har fattats. Motsvarande bör även gälla i fråga om översiktsplaner, områdesbestämmelser och regionplaner. I den mån ett detaljplaneärende har inletts med ett planprogram bör ärendet emellertid anses ha påbörjats först vid den tidpunkt då kommunen beslutar att upprätta detaljplanen (se prop. 2013/14:126 s. 234).

Vissa ändringar ska även gälla för påbörjade planärenden

Regeringen anser att vissa bestämmelser bör tillämpas direkt vid ikraft- trädandet, oberoende av när ett planärende har påbörjats. Det gäller följ- ande bestämmelser:

– Att kommunen senast dagen efter att beslutet att anta översiktsplanen har tillkännagetts ska skicka bl.a. ett meddelande om detta till läns- styrelsen och hålla planen tillgänglig på sin webbplats (3 kap. 19 a § PBL).

– Att kommunen och regionen ska skicka vissa handlingar till lantmäteri- myndigheten (3 kap. 22 § och 7 kap. 10 § PBL).

– Bemyndigandet att regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer ska få meddela föreskrifter om standarder för utformning av översiktsplaner, områdesbestämmelser och regionplaner (16 kap. 1 a § PBL).

Förslaget att kommunen senast dagen efter att beslutet att anta översikts- planen har tillkännagetts ska dels skicka ett meddelande om detta och ett protokollsutdrag med beslutet till länsstyrelsen, dels hålla planen tillgäng- lig på sin webbplats, bör enligt regeringens uppfattning tillämpas i redan pågående ärenden. Behovet av att länsstyrelsen och allmänheten får känne- dom om att kommunen har antagit en ny översiktsplan gäller även i ären- den som har påbörjats före ikraftträdandet.

Även förslaget att kommunen eller regionen ska skicka vissa handlingar till lantmäterimyndigheten bör tillämpas i ärenden som har påbörjats före ikraftträdandet. Regeringen avser att ändra 2 kap. 4 § plan- och bygg- förordningen (2011:338) så att länsstyrelsen från och med den 1 april 2020

122

Prop. 2019/20:52 en översiktsplan eller en regionplan har fått laga kraft (se avsnitt 6.3). Anledningen till att de nya bestämmelserna i 3 kap. 22 § och 7 kap. 10 § PBL bör omfatta även pågående ärenden är att det kan antas vara svårt för länsstyrelsen att känna till när ett visst ärende har påbörjats, eftersom ärendet inleds hos kommunen respektive regionen. Mot den bakgrunden anser regeringen att alla ärenden bör hanteras på samma sätt i detta avseende. Det innebär således att kommunen respektive regionen får ansvar för att skicka vissa planhandlingar i samtliga planärenden till lant- mäterimyndigheten från och med den 1 april 2020, oberoende av när ärendet har påbörjats.

Även bemyndigandet att regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer ska få meddela föreskrifter om standarder för utformning av översiktsplaner, områdesbestämmelser och regionplaner bör träda i kraft den 1 april 2020 (avsnitt 7.8.1). Alternativet att bemyndigandet inte skulle gälla redan påbörjade ärenden, skulle kunna leda till att det blir oklart när bemyndigandet får tas i anspråk. Regeringen anser att behovet av eventu- ella övergångsbestämmelser när det gäller redan påbörjade ärenden i stället får bedömas i samband med att regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer utformar de föreskrifter som avses i bemyndigan- det.

Det behövs inga övergångsbestämmelser för att reglera när den första planeringsstrategin ska antas

Regeringen har i avsnitt 9.1 föreslagit att bestämmelsen om när översikts- planen ska anses vara aktuell (3 kap. 25 § PBL) ska tillämpas för första gången vid den tidpunkt när kommunen senast ska ha antagit en plane- ringsstrategi, dvs. 24 månader efter det ordinarie valet 2022. Regeringen har även föreslagit att de lagändringar som kopplar samman översikts- planens aktualitet med kraven på när ett visst planförfarande ska tillämpas respektive när planen ska vara vägledande vid utpekande av s.k. LIS-områ- den ska tillämpas för första gången vid samma tidpunkt. Förslagen innebär sammantaget att det inte behövs några övergångsbestämmelser för att reglera frågan om när kommunen ska anta den första planeringsstrategin, vilket utredningens förslag förutsätter.

Äldre bestämmelser ska gälla för ärenden om landsbygdsutveckling i strandnära lägen som påbörjats före lagens ikraftträdande

När det gäller den föreslagna ändringen i miljöbalken bör äldre bestäm- melser fortfarande gälla vid prövningen av en fråga om upphävande av eller dispens från strandskyddet i ärenden som har påbörjats före ikraft- trädandet och för mål och ärenden som avser överklagande av sådana ärenden till dess målet eller ärendet är slutligt avgjort.

Vid tillämpningen av övergångsbestämmelsen bör ett ärende om detalj- plan, i vilket kommunen beslutar att upphäva strandskyddet genom en bestämmelse i planen, anses ha påbörjats vid den tidpunkt när ett formellt beslut att inleda planläggningen har fattats. I den mån planärendet har in- letts med ett detaljplaneprogram bör ärendet emellertid anses ha påbörjats först vid den tidpunkt då kommunen beslutar att upprätta detaljplanen (se prop. 2013/14:126 s. 234).

När länsstyrelsen prövar om strandskydd kan upphävas till följd av att Prop. 2019/20:52 ett område avses att omfattas av en detaljplan (7 kap. 18 § första stycket 3

miljöbalken), bör ärendet anses ha påbörjats när en ansökan om upp- hävande inkommer till länsstyrelsen.

In document En utvecklad översiktsplanering (Page 120-123)