• No results found

Länsstyrelsens rådgivning under samrådet

In document En utvecklad översiktsplanering (Page 101-103)

8 Statens medverkan i översiktsplaneprocessen

8.2 Länsstyrelsens rådgivning under samrådet

Regeringens förslag: Under ett samråd, som avser ett förslag till över- siktsplan, ska länsstyrelsen ge råd om tillämpningen av bestämmelserna i plan- och bygglagen, om det behövs från allmän synpunkt.

Utredningens förslag: Överensstämmer med regeringens.

Remissinstanserna: Flertalet av remissinstanserna är positiva till för- slaget, däribland Akademiska hus, Försvarsmakten, Riksantikvarieämbetet och flertalet av länsstyrelserna. Länsstyrelsen i Jämtlands län framhåller att styrelsen redan i dag i viss utsträckning gör ett sådant arbete utifrån kommunernas frågeställningar och behov. Enligt länsstyrelsen skulle ett formellt införande av en sådan bestämmelse leda till en utökning av läns- styrelsens uppdrag i planprocessen. Uppsala kommun framhåller att råd- givningen bör ske tidigt i planprocessen och att det behöver vara tydligt att kommunen ytterst har det slutliga avgörandet i andra frågor än de som avser de s.k. ingripandegrunderna. Enligt kommunen kan dialogen med fördel ske i andra sammanhang än den formella remissen. Föreningen Sveriges Stadsbyggare anser att det är bra med rådgivning, bl.a. för många nyanställda planerare i kommunerna.

Länsstyrelsen i Västra Götalands län anser att förslaget inte bidrar till ökad tydlighet och att det är osäkert vad länsstyrelsen förväntas ge råd om. Länsstyrelsen anser att rådgivningen även fortsättningsvis bör ha fokus på bestämmelserna i 2 kap. PBL.

Sveriges Stadsarkitektförening framhåller att Boverket bistår med råd bl.a. genom PBL kunskapsbanken. Enligt föreningen bör formerna för råden bestämmas i samråd med Boverket för bättre samstämmighet. Skälen för regeringens förslag

Bakgrund och gällande rätt

Länsstyrelsen och Boverket har ett ansvar för en allmän kunskapsförmed- ling om tillämpningen av PBL (se bl.a. 8 kap. 18 och 19 §§ plan- och byggförordningen [2011:338]). Länsstyrelsen ska även ge råd och till-

102

Prop. 2019/20:52 skedet och dels genom den sammanfattande redogörelsen (3 kap. 10 och 28 §§ PBL). Även om en viktig del av detta ansvar består i att förmedla underlag om statliga intressen från olika sektorsmyndigheter och från sak- frågor som staten har utrett, t.ex. energi- eller klimatfrågor, är ansvaret inte begränsat till statliga intressen. Det kan också handla om att sprida kun- skap om olika slags författningsändringar av betydelse för bl.a. översikts- planeringen. Denna kunskapsförmedling är vanligtvis inte ärendeanknuten och för att den ska bli effektiv använder länsstyrelsen ofta även andra forum än översiktsplaneringen. Kunskapsförmedlingen har bl.a. betydelse för länsstyrelsens arbete med att förse kommunen med underlag inför aktualitetsprövningen av översiktsplanen.

Enligt miljöbalken ska länsstyrelsen dessutom ställa samman utredningar, program och annat planeringsunderlag som har betydelse för hushåll- ningen med mark och vatten i länet och som finns hos statliga myndig- heter. Länsstyrelsen ska på begäran tillhandahålla planeringsunderlaget åt de kommuner och myndigheter som ska tillämpa miljöbalken (3 kap. 12 § miljöbalken).

Under samrådet bör länsstyrelsens rådgivning omfatta fler delar av plan- och bygglagen

Under samrådet om ett förslag till översiktsplan ska länsstyrelsen bl.a. ge råd om sådana allmänna intressen enligt 2 kap. PBL som hänsyn bör tas till vid beslut om användningen av mark- och vattenområden (3 kap. 10 § 2 PBL). Det kan jämföras med länsstyrelsens motsvarande uppgift under samrådet om ett förslag till detaljplan. Även då ska länsstyrelsen ge råd om tillämpningen av 2 kap., men länsstyrelsen ska dessutom ge råd om tillämpningen av övriga bestämmelser i PBL, om det behövs från allmän synpunkt (5 kap. 14 § andra stycket PBL).

Uppgiften att länsstyrelsen under detaljplanesamrådet inte bara ska ge råd om 2 kap., utan om hela PBL, tillkom 2015. Av förarbetena framgår att avsikten var att ge länsstyrelserna ett tydligt mandat för att lämna råd när det gäller tillämpningen av samtliga delar av PBL. Ändringen bottnade i att det hade framkommit att det fanns formella brister i många detalj- planer och att det var oklart i PBL i vilken utsträckning som länsstyrelsen förväntades påtala sådana brister. I propositionen uttalade regeringen att förslaget medför att det blir tydligt att länsstyrelsen har ett särskilt ansvar för att ge råd om tillämpningen av 2 kap. PBL och att verka för de andra statliga intressena. När det gäller att länsstyrelsen ska verka för att PBL i övrigt tillämpas på det sätt som lagstiftaren avsett, menade regeringen att rådgivningen bör inriktas mot att förhindra väsentliga fel (prop. 2013/14:126 s. 127). Som exempel på fel som länsstyrelsen bör uppmärksamma under samrådet av ett förslag till detaljplan nämndes situationen att en miljö- konsekvensbeskrivning inte har upprättats, trots att sådan krävs.

Regeringen anser, i likhet med utredningen, att länsstyrelsen bör ha mot- svarande uppgift under översiktsplaneprocessen. Det innebär att länsstyr- elsen bör ha uppdraget att ge råd om hur hela PBL bör tillämpas, utöver de bestämmelser som finns i 2 kap. På samma sätt som gäller när en detalj- plan tas fram, bör länsstyrelsen under samrådet enbart ha ansvar för att ge råd om andra delar av PBL än 2 kap. när det från allmän synpunkt finns behov av det. Det kan exempelvis handla om att det från allmän synpunkt

finns ett behov av att uppmärksamma kommunen på att ytterligare konse- kvenser behöver beskrivas i planen (jfr föreslagna 3 kap. 6 a § PBL). Det kan även handla om att översiktsplanen innehåller felaktig information om vilka åtgärder som bör föregås av detaljplaneläggning (jfr 4 kap. 2 och 3 §§ PBL), om förutsättningarna för enskilt huvudmannaskap i fråga om allmänna platser (4 kap. 7 § PBL), vilka krav som kan ställas i ett exploa- teringsavtal (6 kap. 39–42 §§ PBL) eller när det gäller vilka åtgärder som omfattas av krav på bygglov. Kravet att det ska finnas ett behov från allmän synpunkt för att länsstyrelsen ska behöva ge råd om hur andra delar av PBL än 2 kap. bör tillämpas, bör på samma sätt som vid detaljplane- läggningen inriktas mot att förhindra väsentliga fel.

Som Uppsala kommun och Föreningen Sveriges Stadsbyggare fram- håller kan länsstyrelsens rådgivning även ske i andra sammanhang än i länsstyrelsens samrådsyttrande.

Lagtext

Bestämmelsen finns i 3 kap. 10 § andra stycket PBL.

Prop. 2019/20:52

In document En utvecklad översiktsplanering (Page 101-103)