• No results found

Översiktsplan för Göteborg, fördjupad för Västra Arendal och Torsviken, samråd

Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från Göteborgs Stad daterad 2015-02-10 beretts tillfälle att yttra sig över Översiktsplan för Göteborg, fördjupad för västra Arendal och Torsviken. Samrådshandlingen finns på Göteborgs Stads webbsida

http://goteborg.se/wps/portal/invanare/bygga-o-bo/kommunens-planarbete/plan--och-byggprojekt/.

Förslag till beslut

Att, under förutsättning att förslaget godkänns av styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad, godkänna förslag till yttrande, daterat

2015-03-25.

Att omedelbart justera denna protokollsparagraf.

Göteborg 2015-04-14 Helena Söderbäck

Göteborgsregionens kommunalförbund

Dnr:15-48.23 Tjänsteutlåtande 2015-03-25 JF, CK

Översiktsplan för Göteborg, fördjupad för Västra

Arendal och Torsviken, samråd

Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från Göteborgs Stad daterad 2015-02-10 beretts tillfälle att yttra sig över Översiktsplan för Göteborg, fördjupad för Västra Arendal och Torsviken. Samrådshandlingen finns på Göteborgs Stads webbsida

www.goteborg.se/planochbyggprojekt.

Bakgrund och syfte

Det finns sedan tidigare en gällande Fördjupad översiktsplan för

Ytterhamnsområdet där nu aktuella Torsviken och Västra Arendal

undantogs från antagandet år 2006, och redovisades som utredningsområde.

Syftet med denna fördjupade översiktsplan för Västra Arendal och Torsviken är att belysa konflikten i mark- och vattenanvändning för området. Slutsatserna i planen ska säkerställa möjligheten till framtida hamn på Risholmen med tillhörande väg- och järnvägsförbindelse liksom Torsvikens natur och friluftsvärden.

Under arbetet med fördjupningen har det blivit aktuellt att utreda om massor från Västsvenska paketet kan komma till nytta för utbyggnad av den nya hamnen på Risholmen. Detta medförde att Göteborgs Stads byggnadsnämnd i mars 2014 tog beslut om att ”utöka uppdraget för fördjupningen av översiktsplanen för Västra Arendal och Torsviken”. Parallellt pågår en tillståndsprövning enligt miljöbalken för utbyggnad av hamn på Risholmen som Göteborgs Hamn AB har initierat.

Sammanfattning

Fördjupningen av översiktsplanen behandlar en del i Göteborgs ytterhamnsområde benämnt Västra Arendal och Torsviken.

Ytterhamnsområdet är den del av Göteborgs hamn som ligger mellan Torshamnen i väster och Älvsborgsbron i öster i Göta älvs mynning på älvens norra sida.

Göteborgsregionens kommunalförbund

De geografiska begränsningarna för hamnen att expandera gör det angeläget att mark- och vattenområdet vid Risholmen och Arendal kan utnyttjas effektivt så att en god hushållning med mark- och

vattenresurser uppnås. Samtidigt är delar av Torsvikens vatten- och landområde beslutat som Natura 2000-område utifrån EU:s

fågeldirektiv. Det finns således en konflikt i markanvändningen.

I samrådshandlingen föreslås att Torsviken bör utvecklas till ett område för naturvård och rekreation. Kommunen ska bilda ett naturreservat där naturvärdena får ett förstärkt skydd. Syftet är också göra området tillgängligt för allmänheten som närrekreationsområde. Det finns behov av en ”grön” buffertzon mellan industri och bostäder.

I samrådshandlingen har nio vägalternativ och sju järnvägsalternativ studerats utifrån funktionalitet, risker för tredje man och påverkan på Natura 2000-området och andra naturvärden. Samtliga alternativ innehåller delsträckor där motstående intressen medför konflikter i markanvändningen vid ett genomförande. I samrådshandlingen har inte någon utvärdering gjorts av alternativen. Avsikten är att ett eller ett par alternativ ska utkristalliseras och studeras närmare i samband med nästa skede i planeringsprocessen.

Kommentarer

I GR:s mål- och strategidokument framhålls vikten av Göteborgs hamn som Skandinaviens största hamn, vilket också ställer stora krav på infrastrukturen i regionen. För att hamnen ska fortsätta utvecklas i

Göteborgsregionens kommunalförbund

samma riktning krävs en robust kapacitet i järnvägssystemet och god tillgänglighet i det övergripande transportsystemet.

Hamnen i Göteborg har nationell och internationell betydelse, och har en central roll för regionens näringslivsutveckling och sysselsättning. Det är därför viktigt att hamnen ges möjlighet att expandera.

Det är samtidigt positivt att det finns en funktionell avsättning för de massor som förväntas uppstå i samband med genomförandet av

västsvenska paketet. En utbyggnad av hamnen är till fördel för hamnens verksamhet och därmed regionens utveckling. Om hamnens utbyggnad inte genomförs måste alternativ avsättning för det västsvenska paketets massor hittas.

GR har i tidigare yttranden betonat att det är viktigt att Ytterhamnarna ges möjlighet att utvecklas vidare samtidigt som ansträngningar bör göras för att minimera eller kompensera nödvändiga ingrepp där så är möjligt. Skapandet av ett naturreservat säkrar områdets naturvärden samtidigt som tillgänglighet till rekreation för närboende ökar.

Ur regional synvinkel är det angeläget att transportkapaciteten till och från hamnen säkras i hela transportsystemet. Goda kopplingar med väg och järnväg är en förutsättning. GR tar däremot inte ställning i frågan om vilka väg- eller järnvägsalternativ som skall förordas.

Göteborgsregionens kommunalförbund

Dnr: 14-125.60

Styrelseärende 10 2015-05-08 Till förbundsstyrelsen

EU-medborgare i socialt och ekonomiskt utsatta situationer, förslag till plan

Förbundsstyrelsens presidium behandlade 2014-04-22 frågan om stöd och samarbete i situationen med fattiga EU-migranter i

Göteborgsregionen och beslutade då att överlämna frågan till den sociala styrgruppen för skyndsam beredning.

Ett förslag till plan daterad 2015-03-17 har tagits fram tillsammans med Göteborgs Stad. Planen har skickats ut till förbundsstyrelsen och sociala styrgruppen för kännedom 2015-03-18.

Social resursnämnd i Göteborgs Stad behandlade ärendet 2015-03-25 och beslutade att skicka ut på remiss i Göteborgs Stad. Sista dag för svar var 2015-04-30.

Sociala styrgruppen beslutade 2015-04-20 att ställa sig bakom förslaget med förslag till ändringar som rörde skolan. Sociala styrgruppen ansåg att formuleringen att vårdnadshavare ska vända sig direkt till önskad skola kunde strykas samt föreslog att formuleringen att varje skola måste ha en beredskap för att hantera information skulle ändras till att varje kommun ska ha en sådan beredskap.

Remissvar

Social resursnämnd har till 2015-05-05 tagit emot svar på utsänd remiss från:

Stadsdelsnämnden Västra Göteborg Stadsdelsnämnden Östra Göteborg

Stadsdelsnämnden Askim-Frölunda-Högsbo (inskickade synpunkter från tjänsteman i avvaktan på nämndbehandling)

Stadsdelsnämnden Lundby Stadsdelsnämnden Angered Fastighetsnämnden

Lokalnämnden

Miljö- och klimatnämnden Park och Natur

Trafiknämnden Utbildningsnämnden

Göteborgs Stads Parkeringsaktiebolag

Göteborgsregionens kommunalförbund Räddningstjänsten Storgöteborg Västra Götalandsregionen Polismyndigheten region Väst Kronofogden Bräcke diakoni Göteborgs Räddningsmission

Det har när detta skrivs inkommit svar från 19 av de 27 tillfrågade remissinstanserna. En sammanställning av svaren biläggs. Från samtliga remissinstanser uttrycks en positiv hållning till att en plan tagits fram och en i huvudsak positiv inställning till det föreslagna innehållet.

Kunskapsunderlaget anses vara en viktig plattform för att kommunernas insatser kan göras på ett rättssäkert, humant och likvärdigt sätt.

Förslagen i planen anses stödja kommunerna och vara väl grundade. Samverkan GR-kommunerna emellan och med andra aktörer lyfts fram som värdefullt.

Justeringar som gjorts i förhållande till grunddokumentet 2015-03-17 samt kommentarer till övriga ändringsförslag

Socialtjänstens roll när det gäller barn och unga

Vissa förtydliganden när det gäller socialtjänstens roll och ansvar efterfrågas, exempelvis i fråga om vad som avses med nödbistånd och skäligt boende. I planen har formulerats några viktiga utgångspunkter för kommunernas insatser som bygger på att det är barnets bästa som står i främsta rummet. Fortsatta förtydliganden kommer sannolikt att ske genom rättspraxis och utbyte av erfarenheter. Detta är ett viktigt område för gemensam kunskapsutveckling. Det finns också en möjlighet att i varje kommun att ta fram mer detaljerade riktlinjer än vad planen medger.

Hälso- och sjukvård

I vissa remissvar efterfrågas hälso- och sjukvården som tydlig part i ett samhälleligt ansvar för insatser till EU-medborgare i socialt och

ekonomiskt utsatta situationer som saknar uppehållsrätt och/eller socialförsäkringskort.

Socialstyrelsen har i det nyligen publicerade dokumentet ”Vilken vård ska ett landsting erbjuda asylsökande och papperslösa?” lyft fram formuleringarna från propositionen (prop. 2012/13:109, s.14) som innebär att även EU/EES-medborgare i enstaka fall omfattas av den lag som säger att alla landsting sedan 1 juli 2013 ska erbjuda viss vård (bland annat vård som inte kan anstå) till alla asylsökande och

papperslösa. Det gäller unionsmedborgare som vistats i landet mer än tre månader och som saknar uppehållsrätt eller uppehållstillstånd och därmed vistas i landet utan stöd av myndighetsbeslut eller författning.

Göteborgsregionens kommunalförbund

Sjukvårdshuvudmannen kan erbjuda vård i större omfattning än vad lagarna kräver och flera landsting har utarbetat lokala riktlinjer.

Förtydligandet har förts in i planen.

En fortsatt dialog mellan kommunerna och Västra Götalandsregionen bör ske i dessa frågor.

Skola

Flera remissinstanser betonar vikten av att skola erbjuds alla barn. Förslaget att vårdnadshavare ska vända sig direkt till önskad skola har strukits. Det finns olika lösningar i kommunerna på hur skolsituationen kan lösas. Likaså har formuleringen att varje skola måste ha en

beredskap för att hantera information ändrats till att varje kommun ska ha en sådan beredskap.

Ett tillägg har gjorts som rör möjligheten för kommunerna att erbjuda barn till EU-medborgare att påbörja gymnasieskola upp till 18 års ålder. Illegala bosättningar i Göteborg

Den sedan tidigare antagna rutinen för hantering av illegala

bosättningar i Göteborgs Stad kommenteras i flera remissvar, dels utifrån att det är bra med gemensamma rutiner för GR-kommunerna, dels utifrån vissa behov av förbättringsområden (behov av förtydligande av ansvar för sophantering samt generaliserande skrivningar kring målgruppen).

Social resursförvaltning tar med sig förbättringssynpunkterna på rutinen för framtida översyn.

Räddningstjänsten har lyft fram vissa riskaspekter i befintliga

bosättningar. Dessa har tagits om hand i det uppdaterade förslaget på plan.

Idéburen sektor

I svaren efterfrågas en tydligare markering av vikten av samverkan med den idéburna sektorn.

Ett förtydligande har gjorts i texten så att vikten av samverkan mellan kommunerna och den idéburna sektorn understryks.

Särskilda perspektiv

Remissinstanserna förmedlar delvis olika uppfattningar – flertalet menar att planen beaktar barnperspektiv samt genus- och

jämställdhetsperspektiv, vissa att det behövs ett ännu större fokus på barns och kvinnors utsatthet.

Göteborgsregionens kommunalförbund

Planen betonar vikten av att inta dessa perspektiv och texten har inte ändrats.

Övrigt som bör uppmärksammas

I uppdraget med planen har inte ingått att göra kostnadsberäkningar. Flera remissinstanser har påtalat att insatser kan medföra ökade

kostnader, till exempel genom det ökade behovet av lokaler och att fler barn kan förväntas gå i skola.

Frågan om insatser till EU-medborgare i socialt och ekonomiskt utsatta situationer rymmer många perspektiv och det pågår ett arbete genom den nationella samordnaren. Det är därför av stor vikt att

GR-kommunerna gemensamt följer och medverkar i det nationella utvecklingsarbetet.

Planerad ärendegång

Ett uppdaterat förslag på plan har tagits fram utifrån de synpunkter som inkommit i Göteborgs Stads remissomgång till och med 2015-05-05. Social resursnämnd avgör ärendet 2015-05-21 med förslaget att gå vidare till kommunstyrelsen i Göteborgs Stad med förslag att anta planen. Planeringen är att kommunstyrelsen tar upp förslaget före sommaren 2015. Eftersom några remissinstanser inte svarat 2015-05-05 kan det inte uteslutas att ytterligare ändringar i förslaget till plan kan behöva ske. Det är samtidigt önskvärt att det är samma version av planen som skickas till GRs övriga medlemskommuner för synpunkter som den som går till kommunstyrelsen i Göteborgs Stad. Planeringen för GRs övriga medlemskommuner är att synpunkter lämnas inför

förbundsstyrelsens sammanträde 2015-09-18.

Förslag till beslut

Medlemskommunernas (förutom Göteborgs Stads) synpunkter efterhörs så snart social resursnämnd i Göteborgs Stad beslutat att anta planen. I det fall ytterligare revideringar tillkommer i social resursnämnds ärendebehandling får förbundsstyrelsens presidium i uppdrag att ta ställning till om de gjorda förändringarna kan godtas ur ett GR-perspektiv.

Göteborg 2015-05-05 Helena Söderbäck

Sammansta llning av inkomna remissvar 2015-05-05