• No results found

Föredragande: Zana Zgog m.fl.

Förslag till beslut

Direktionen godkänner informationen.

Direktionen för dessa frågor i Sörmlandstaxan till beslut vid kommande sammanträde i maj 2018.

Ärende

Detta ärende innehåller ett antal frågeställningar kopplat till Sörmlandstaxan. Frågeställningarna rör zonstrukturen, affärsvillkor, produkter och priser och lyfts här för information för att sedan föras till beslut vid direktionens kommande sammanträde. Vid sammanträdet kommer en genomgång göras av de aktuella frågeställningarna.

Inledningsvis vill vi dock informera om att vi sett behov av att förtydliga villkor i Sörmlandstaxan på så sätt att tillämpningen av densamma omfattar även den allmänna anropsstyrda trafiken samt kompletteringstrafiken. Myndigheten ser ett behov av kommunikation till resenärer, varför informationsinsatser behöver genomföras.

Zonstukturen

En stor zonöversyn gjordes i samband med nya Sörmlandstaxan. Sörmlandstaxan innehåller färre zoner och biljettyper än tidigare och är utformad i likhet med exempelvis Stockholm och Upplands taxesystem. Sörmland gick från att vara indelat i 250 zoner, som baserades på avstånd/kilometer, till dagens 8 zoner, som baseras på geografiskt område (det vill säga kommungränser). De nya zonerna speglar hur människor i Sörmland reser. I indelningen finns två sammanslagningar;

Katrineholm och Vingåker samt Nyköping och Oxelösund, i övrigt är en zon detsamma som

respektive kommun. Syftet med nya taxan och zonindelningen var att skapa ett enklare system som är lättare för resenären att förstå. Målet var att genom att förenkla och förbättra för resenären öka kollektivtrafikens attraktivitet. En kommunikativ fördel med kommungränserna är att de är

vedertagna och således enkla att förstå.

Vid direktionens sammanträde den 16 mars 2017, § 21 ”Status i arbetet med implementering av nya tekniska system, zoner, priser, produkter mm.” beskrevs bland annat att översyn av effekter, främst kopplat till det förändrade zonsystemet pågår. Resultatet av översynen redovisas nedan.

Dämbol

Hållplatserna som avses, Ingvaldstorp, Dämbol och Dämbol Södra, finns på L490 och L765 inom Flens kommun angränsande till Katrineholm. Vid resande på L490 är resande inom zonen från vilken hållplatserna tillhör (Flen) inte möjlig, bortsett från mellan berörda hållplatser, vilket i praktiken innebär att taxa för resande från hållplatserna alltid blir för flera zoner med högre taxa som följd. Vid resande på L765 är resande inom en zon möjlig.

En mätning gjordes under en månad hösten 2017 som visar att totalt 103 påstigningar gjorts under perioden vid de tre hållplatserna. Resandet på linje 765 står för huvuddelen av resandet från hållplatserna. Före Sörmlandstaxan kostade ett periodkort 720 kronor och därefter 790 kronor

(idag 830 kronor). Med den gamla taxan berättigade resande enbart från A-B, medan Sörmlandstaxan berättigar resande i hela länet med både buss och tåg.

Vårdinge By

Ett liknade fall som Myndigheten har fått förfrågan att se över är Vårdinge By L551. Linjen svänger vid hållplatsen Vårdingeskolan (Söbro) ut och in i Södertälje kommun men tillhör

Sörmlandstrafikens zon Trosa, vilket innebär att taxekostnaden blir 2 zoner i ena riktningen och 1 zon åt det andra hållet. Sörmlandstaxan har en speciell zon för Södertälje, men vid lansering valdes att placera hållplatsen i Trosa efter en analys av resandeströmmarna.

Affärsvillkor student

Nuvarande studenterbjudande i Sörmlandstaxan riktar sig till studenter upp till 26 år utan krav på studietakt och avviker mot SL:s affärsvillkor för studenter. SL:s studenterbjudande innebär att samtliga studenter på CSN-medelsberättigande eftergymnasial utbildning med minst 75 % studietakt berättigas resa till reducerat pris med SL. SL:s studenterbjudande är enhetligt med Movingos.

Analys

Myndighetens bedömning är att de totala intäkterna kommer minska med cirka 157 000 kr ifall nuvarande studenterbjudande ersätts med samma affärsvillkor för studenter som SL och Movingo har. En förklaring är att majoriteten av de reducerade biljetterna som säljs är zonbiljetter (76 %).

Enbart 24 % av sålda reducerade biljetter är länsbiljetter. Av den anledningen blir effekten negativ trots att det skett en prishöjning av länsbiljetten vid årsskiftet. En annan förklaring till prognosen minskade intäkter är att den nya målgruppen är färre än den nuvarande, det vill säga att fler kan ta del av studenterbjudandet om det begränsas till ålder än om det begränsas till studietakt.

PROGNOS INTÄKTER

Nuvarande studenterbjudande 2 359 326 kr

”Nytt” studenterbjudande 2 202 253 kr

Bedömd effekt 157 073 kr - 7 %

Frågeställningen är således huruvida Sörmlandstaxan ska kvarstå vid befintliga affärsvillkor vad gäller studenterbjudande eller ändras till SL:s (tillika Movingos) erbjudande. Fördelen med att synkronisera studenterbjudandet med andra aktörer är att det är lättare att kommunicera och för resenärerna att förstå. SL:s/Movingos studenterbjudande är inte heller åldersbundet utan i stället studietaktsbundet. Nackdelen med att ändra är att vårt erbjudande idag omfattar reellt fler personer i förhållande till SL/Movingo.

Produkter

Sörmlandstaxan består av periodbiljetter så som 30-dagars biljetter, 3-dygnsbiljett och 1-dyngsbiljett samt enkelbiljetter. Här nedan beskrivs dock frågeställningar kopplat till en produkt som Eskilstuna kommun har beställt - 65+-biljetten - samt en önskad produkt - gruppbiljett för barngrupper - som medlem har lyft borde införas i Sörmlandstaxan.

65+ biljetter Eskilstuna

Hösten 2016 infördes fria resor för personer som är 65 år och äldre på vardagar mellan klockan 9 och 14 och en särskild biljett togs fram för denna grupp. På kvällar och helger betalar resenärerna ännu full taxa. Myndigheten har på uppdrag av Eskilstuna kommun utrett kostnad och

konsekvenser av att utöka erbjudandet till att gälla även helger. En sådan utredning har genomförts och myndighetens bedömning är att kostnaderna för Eskilstuna kommun ökar med minst 800 000 kr per år om fria resor för 65+ införs även på helgerna. Ytterligare en kostnad som kan uppkomma är utifall trafiken behöver förtätas, vilket i så fall kan ge en merkostnad på runt en miljon kronor per år genom ökade produktionskostnader.

Utredning prisreducerad gruppbiljett för barn och elever

I samband med trafikbeställning fick Myndigheten en förfrågan att utreda behov av en särskild gruppbiljett för skolelever. En sådan utredning har genomförts. Myndigheten ser att prisnivåerna inom befintlig taxa står sig förhållandevis väl i jämförelse med andra transportformer. Dessutom återförs biljettintäkter genom linjeresultatet till respektive linje och tillfaller finansiär. Myndigheten ser att köpprocessen för grupper behöver förenklas, vilket möjliggörs i och med att BoB-standarden införs.

Prisnivåer i Sörmlandstaxan

Sedan införandet av Sörmlandstaxan är inriktningen att priset på Sörmlandstrafikens länskort ska följa SL:s taxa. Sörmlandstaxan har ”släpat efter” SL:s höjning med ett år. Det innebär att SL:s prishöjning från den 1 januari 2018, med 3,3 procent, hittills inte är beslutad för Sörmlandstaxan.

Däremot höjdes Sörmlandstrafikens länsbiljetter med SL:s prishöjning som gällde från 2017.

Sörmlandstrafikens länsbiljett kostar nu 830 kr respektive 550 kr för ungdom/student.

Utifrån ovan inriktning föreslås att prisnivåerna ses över:

 Länskortet – fortsätta följa SL:s redan verkställda ökning av priset i likhet med föregående år, vilket innebär en höjning från januari 2019.

 Övriga produkter – överväga att följa SL:s höjningar för någon eller flera period- och eller enkelreseprodukter i Sörmlandstaxan.

SL:s planering är att höjningar för 2019 är fortsatt 3,3 procent förutsatt att nödvändiga beslut tas, vilket planeras att ske i december. Den planerade höjningen avser alla SL:s produkter. Av nämnd anledning föreslår myndigheten att samtliga produkter i Sörmlandstaxan bör lyftas för översyn.

Med utgångspunkt av ovan redovisning föreslås direktionen dels godkänna informationen dels besluta att föra dessa frågor i Sörmlandstaxan till beslut vid kommande sammanträde i maj 2018.

Related documents