• No results found

Föredragande: Helena Ekroth, Matthias Pfeil och Zana Zgog

Förslag till beslut

Direktionen godkänner informationen.

Ärende

I detta ärende ges en översiktlig bild av status i framför allt Transitios och MÄLABs arbete med Ny Trafik, om status i trafiken i T18 och T19, om arbetet med etapp 2, om fordon och depå samt om Movingo; om Movingo försäljning, om Movingo Kundservice och om arbetet med att anskaffa vissa systemtjänster för Movingo – BRUM.

Sedan tiden för direktionens senaste ordinarie sammanträde den 22 november 2017 har MÄLAB:s arbete med leveranser kopplade till Ny Trafik fortsatt, i det stora hela enligt plan. MÄLAB:s senaste styrelsesammanträde var den 13 december 2017 och kommande är den 13 mars 2018.

Utredningsarbetet kring den fortsatta utvecklingen av regionaltågstrafiken (trafiken i etapp 2) är nu i princip klart och vid det kommande MÄLAB-sammanträdet i mars planeras inriktningsbeslutet att behandlas. Beslutet kommer därefter att underställas MÄLABs ägare och för Sörmlands del innebär detta att direktionen kommer att behandla inriktningsbeslutet vid sitt kommande sammanträde i maj. Därefter kommer det även att sändas till myndighetens medlemmar för godkännande. Under året har rapportering skett fortlöpande om MÄLAB:s arbete med etapp 2 och MÄLABs

utredningsarbete är alltjämt i väsentlighet samstämmigt med tidigare informationer till såväl direktionen som dess ägarkrets.

Till följd av kommande regionbildning och gällande myndighetens borgenärsförbindelse vid köp av nya tågfordon har AB Transitio inlett en dialog med de långivande bankerna EIB och NIB om nödvändiga åtgärder för förbindelsens fortsatta status.

Status i trafiken T18

Den akuta bristen på lok och vagnar har påverkat trafiken negativt, genom kortare och inställda tåg.

Orsaken i grunden är brister i snöröjningen av spåren. Trots att man enligt SJ prioriterar trafiken i Mälardalen fick ett större antal tåg på Nyköpingsbanan ställas in vecka 7, till en början med bristfällig hantering av information och ersättningstrafik. Myndigheten har via MÄLAB en löpande dialog med SJ för att dämpa påverkan på våra resenärer. För övrigt var starten av tågplan 18 präglad av förhållandevis många fel i infrastrukturen och även obehöriga i spår.

Status T19

MÄLAB förbereder just nu i samråd med bland annat SKTM och SJ inlämningen av tidtabells-underlaget för 2019 (T19). Ansökan om tåglägen lämnas sedan till Trafikverket senast den 9 april.

Det planeras inte för några utbudsförändringar och även för övrigt kommer vi inte att ansöka om några större tidtabellsändringar. För Sörmlandspilen baseras däremot underlaget inför ansökan inte på dagens delvis bristfälliga tidtabell, utan på en tidtabell som vi önskar och som motsvarar

pendlarnas behov. Då förutsättningar på Västra stambanan är oförändrade jämfört med i fjol tyder mycket på en lika komplicerad process som tidigare år, det gäller också Gnestapendeln. MÄLAB har i samtal med Trafikverket påtalat vikten av en tidig dialog med syfte att hitta möjliga lösningar i ett tidigt skede i planeringen.

Underlaget till Trafikverket kommer antagligen också att innehålla önskemålet om

senareläggningen av kvällsturerna på Nyköpingsbanan och Sörmlandspilen på fredagar och lördagar, detta efter önskemål från berörda medlemmar. Observera att förändringen bara genomförs om den inte leder till ökade kostnader, besked från SJ inväntas. Justeringen skulle i så fall innebära att sista tåget mot Nyköping-Linköping lämnar Stockholm cirka kl. 23.40 (idag kl.

21.32), mot Katrineholm-Hallsberg cirka kl. 23.34 (idag kl. 22.01 fredagar och kl. 18.27 lördagar).

Förändringen medför att även några andra kvällståg flyttas så att luckan till sista tåget inte ska bli för lång.

Det som förhoppningsvis kommer att prägla 2019 är infasningen av de nya tågen till (preliminärt) sommaren, med början på Svealandsbanan, eventuellt också med något/några fordon på Västra stambanan om det hjälper att få en bättre tidtabell för Sörmlandspilen efter sommaren. Leveransen av fordon enligt plan är också en förutsättning för arbetet med att återetablera direkttågen

Eskilstuna-Stockholm: För Sörmlands vidkommande är det önskvärt att etableringen kan påbörjas så snart som möjligt efter att kapacitet tilldelats och förutsättningar i form av nya fordon finns på plats under 2019.

Också 2019 kommer det att genomföras banarbeten, följande med större påverkan på trafiken:

 Preliminärt veckorna 26-33: Totalavstängning Getingmidjan söder om Stockholm C, regionaltåg går Sörmland - Flemingsberg, resenärer hänvisas sedan till SL:s pendeltåg Flemingsberg-Stockholm City.

 Preliminärt veckorna 28-34: Totalavstängning Flen-Eskilstuna pga. spårbyte, buss ersätter.

Arbetet med etapp 2

Övergångsavtalet för tågtrafiken löper ut i december 2020 men kan förlängas till december 2021 eller december 2022. Eftersom de nya ER1-tågen inte är fullt levererade förrän första kvartalet 2021 är inriktningen att upphandling av trafiken planeras så att det nya avtalet träder ikraft vid tidtabellsskiftet i december 2021.

Bortre tidsgräns för kommande avtal (Mälartågsavtalet baserat på pågående Etapp 2 utredning) behöver studeras vidare inför kommande genomförandebeslut. Händelser och tidpunkter som kan påverka ett lämpligt avtalsskifte är Ostlänkens ibruktagande, när andra avtal löper ut (för att möjliggöra framtida samordnad upphandling med andra system) samt när Reginafordonen för UVEN behöver ersättas.

Eftersom beslutet om Etapp 2 måste tas i enighet mellan sex län är utgångspunkten att beslutet fattas i två steg. Syftet är att säkerställa att eventuella knäckfrågor kommer upp tidigt i

beslutsprocessen för att därmed undvika tidsnöd längre fram:

1) Ett inriktningsbeslut som pekar ut de strategiska ramarna avseende trafikutbud, fordonsskaffning, affärsmodell och ekonomi. Rekommendation om inriktningsbeslutet fattas av MÄLAB:s styrelse i mars och bekräftas av ägarna under våren/försommaren.

Respektive MÄLAB ägare väljer själv på vilken nivå ärendet hanteras och som inledningsvis beskrivet så kommer inriktningsbeslutet för Sörmlands vidkommande att behandlas hos såväl direktionen som hos medlemmarna.

2) Ett genomförandebeslut, planerat att fattas av MÄLAB:s styrelse i december 2018, som innehåller beslut om allmän trafikplikt, uppdatering av samverkasansavtal och uppdrag åt MÄLAB att ingå avtal om allmän trafik samt åt Transitio att anskaffa kompletterande fordon. Avsikten är att MÄLAB i samråd med ägarna, på samma sätt som med

inriktningsbeslut, ska ta fram ett samlat beslutsunderlag inklusive de avtal och uppdrag som behöver beslutas om.

Enligt tidsplaneringen ska nya Mälartågsavtalet sedan handlas upp 2019/20 och trafiken börjar rulla till T22, d.v.s. i december 2021.

Fordon och depå

Bygget av depån går enligt plan, takplattformar är monterade i depån och fordonslyftarna är färdiga att transporteras till Eskilstuna från tillverkaren i Ungern. Depån tas delvis i drift i början av

september och är helt färdigställd den 1 oktober.

Tillverkningen av ER1 pågår och de första vagnarna börjar ta form i slutmontage. Det första fordonet ska vara färdigt för tester i Schweiz under mars 2018. Region Uppsala har uppdragit åt Transitio att anskaffa åtta ER1-fordon enligt den leveransplan som MÄLABs styrelse beslutade om i december och som för MÄLAB:s del innebär en tidigareläggning av fordonleveransen.

Som följd av Uppsalas beställning kommer sex stycken tågfordon av modell Regina X50 att frigöras.

AB Transitio har gått ut till alla RKTM att inkomma med eventuell intresseanmälan för dessa. Vår uppfattning är att MÄLAB ska anmäla intresse för dessa tåg för att kunna tillhandahålla dem för vår trafik i Mälardalen.

Movingo

I januari såldes 16 544 Movingobiljetter för totalt 37 mkr, vilket är den starkaste månaden hittills.

Den uppåtgående trenden är tydlig, och resandet har ökat med ca 10 procent jämfört med förra året. En förklaring är överflyttning från andra biljetttyper, exempelvis så minskade SL/UL

försäljningen med ca 14 procent. En annan är att resandeökningen på Uppsalapendeln, som enligt siffror från SJ ökat med cirka 25 procent.

Movingo Kundservice

Movingo Kundservices arbete fortlöper i takt med att kunderna hör av sig till verksamheten. De förbättringsarbeten som har skett under hösten är framförallt ett tätare samarbete och mer uttalade gränsdragningarna gentemot SJ och de övriga länen som omfattas av Movingo.

Från och med november blev kundvolymerna in till Movingo Kundservice allt lägre och samtalens genomsnittslängd har förkortats. Anledningen till detta beror framförallt på att medarbetarna i Movingo Kundservice blir mer vana med frågeställningarna som efterfrågas från kunderna.

Under våren kommer Movingo Kundservices arbetsuppgifter och ansvarsområden att utökas i samband med att Movingo lanserar egna försäljningskanaler. En uppdaterad funktionsbeskrivning, upprättande av nya rutiner och utbildningsinsatser för samtliga medarbetare blir därför stora fokusområden framöver.

Statistik Movingo Kundservice

Månad Antal besvarade samtal Kundsynpunkter via movingo.se

Genomsnittslängd för samtal

okt-17 1248 400 3,44 min

nov-17 920 130 3,00 min

dec-17 459 80 2,16 min

jan-18 442 82 2,33min

BRUM – systemtjänster för Movingo

Fortsatta tester av Movingo app pågår allt eftersom ytterligare funktioner färdigställs, samtidigt har testgruppen utvidgats. Projektgruppen har under januari besökt leverantören Ridango i Tallinn, för att säkra tidsplanen och det arbete som återstår framåt. Precis som tidigare aviserat kommer den första versionen av appen att innehålla grundkriterierna enligt avtal. Tillägg av funktioner som har beställts av MÄLAB såsom betaltjänsten Swish, registrering av SJ Prio poäng samt en utökning av möjligheterna till trafikinformation, kommer att lanseras i Etapp 2.

Länens implementering av den nya BoB-standarden i sina respektive biljettsystem och som ger möjlighet till maskinell visering av Movingo app är styrande för tidplanen när Movingo app och webbshop bör driftsättas. Den senaste bedömningen är att det är möjligt att integrera BRUM mot SL:s biljettsystem under andra kvartalet 2018 och den utvecklingen är fortsatt vägledande för när lansering sker.

Godkännande av planeringsprocess med årscykel för MÄLABs

Related documents