• No results found

Föredragande: Åsa Bjerke

Förslag till beslut

Direktionen godkänner informationen.

Ärende

I program Trafik 2019-2021 bedrivs de upphandlingar av nya trafikavtal som Myndigheten ska upphandla de närmaste åren gällande busstrafik, serviceresor, skärgårdstrafik och skolskjuts. För närvarande pågår arbete i sex av programmets upphandlingar.

I mitten av januari, efter ett intensivt arbete under hösten, publicerade TUPP05 Busstrafik Södra/Västra Sörmland enligt plan. Vi har sett ett bra intresse från marknaden med många intresserade trafikföretag. Fram till mitten av mars pågår perioden för frågor och svar och det har hittills inkommit knappt 100 frågor. Under februari har det även skett depåvisningar av

trafikområdenas fem depåer. Även förberedelserna inför utvärderingsperioden, såväl för det faktiska utvärderingsarbete, som med den kommunikationsinsats som behöver ske i samband med tilldelning pågår för fullt. Sista dag för anbud är i den 26 mars och planerad tilldelning är i

månadsskiftet april/maj.

I TUPP01 Serviceresor Nyköping/Flen var det vid årsskiftet trafikstart i två av tre avtalsområden.

Trafikstarten har fungerat bra, samtliga fordon är i trafik och trafiken har flutit normalt. Trafikstart i det tredje avtalsområdet sker den 13 mars och även där går uppstarten enligt plan med täta och kontinuerliga avstämningsmöten med trafikföretaget. De nya avtalen innebär också att de direktupphandlade nu gällande trafikavtalen för områdena försvinner med lägre trafikkostnader som följd. Även i TUPP02 Skolskjuts Katrineholm/Vingåker, där de fem avtalsområdena har trafikstart i samband med skolstart sommaren 2018 pågår uppstartsarbete med kontinuerliga avstämningsmöten både med trafikföretag och med kommunrepresentanter.

I TUPP04 Skärgårdstrafik Nyköping pågår arbetet med förfrågningsunderlaget och den andra remissversionen gick i mitten av februari ut till internt och till Nyköpings kommun. Upphandlingen kommer att publiceras i mitten av mars med sista dag för anbud i slutet av april med mål att både tilldelning och avtalstecknande ska ha skett innan sommaren. Trafikstart för skärgårdstrafiken är i juni 2019. Även i TUPP06 Skolskjuts Nyköping pågår slutarbetet med förfrågningsunderlaget. Dock har vissa förändringar i kravbilden gällande ansvarsfördelning av planeringen samt diskussioner kring ersättningsmodell gjort att ursprunglig tidplan fått justerats. Målet är nu att publicera upphandlingen under mars vilket fortsatt är i god tid och bör ge tillräcklig buffert för eventuella rättsprocesser.

Under inledningen av 2018 har vi även startat upp TUPP07 Busstrafik Norra Sörmland som kommer pågå under hela 2018 och publiceras kring nästa årsskifte. Upphandlingen projektleds av Ulrika Åkerblom-Sandberg. Upphandlingen förannonserades precis innan jul och inledning av året har projektorganisation, projektbeskrivning och tidplan arbetats fram samt uppstartsmöten har hållits såväl internt som med Eskilstuna kommun.

Information om status i trafiken och avtalen

Förslag till beslut

Direktionen godkänner informationen.

Ärende

Nedan presenteras ett antal väsentliga delar av arbetet inom både den särskilda och allmänna kollektivtrafiken.

Förarutbildning inom den allmänna kollektivtrafiken

SKTM kommer under våren påbörja genomförande av utbildning i bemötande för förare inom den allmänna kollektivtrafiken. Utbildningarna kommer genomföras på plats på depåerna i Nyköping, Katrineholm, Eskilstuna och Strängnäs. Förberedelserna är i full gång och tillsammans med konsult arbetas det fram ett skräddarsytt material som ska var färdigställt i god tid inför första

utbildningstillfället. Utbildningen är ett led i och en del i handlingsplanen för att förbättra resenärens och allmänhetens uppfattning av Sörmlandstrafiken.

Avtalsuppföljning för den allmänna kollektivtrafiken 2018

För den allmänna kollektivtrafiken är plan fastställd för avtalsuppföljning under 2018. Under våren 2018 kommer revison ske mot gällande avtal hos trafikföretagen Transdev, Nobina och Bergkvara.

Fokusområden är arbetsmiljö, kvalitet och säkerhet. Avstämningsmöten genomförs på månadsbasis med trafikföretagen och antalet fordonskontroller ska intensifieras under 2018.

Avtalsuppföljning för den särskilda kollektivtrafiken 2018

De nya avtalen för serviceresor innebar en stor förändring av utförandet av den särskilda

kollektivtrafiken. Den nya generationens avtal ger oss möjlighet att från dess att avtalstecknande har skett och under hela avtalsperioden följa upp och utveckla avtalen tillsammans med

trafikföretagen. Detta är en process med en årsplan som innehåller revision ute hos trafikföretagen under våren, fortbildning av förare, avstämningsmöten upp till fyra gånger per år, fordonskontroller och stickprovskontroller. Under våren är plan satt för revisionen ute hos respektive trafikföretag samt fortbildning av förare i Strängnäs och Gnesta. Under hösten planeras fortbildning för resterande områden. Vid sidan av detta arbete genomförs även fortlöpande certifierings-utbildningar för att tillmötesgå trafikföretagens behov av rekrytering.

Information om olyckan på Väg 52

Föredragande: Helena Ekroth och Hanna Bergström

Förslag till beslut

Direktionen godkänner informationen.

Ärende

Måndagen den 15 januari 2018 inträffade en allvarlig olycka på riksväg 52 mellan Nyköping och Katrineholm. Olyckan medförde att de två resenärerna som färdades i fordonet omkom och föraren skadades. Ett krisledningsarbete genomfördes och krisledningen var aktiv under perioden 15 januari till den 18 januari, med regelbundna avstämningar, avvägningar och beslut om hantering i vissa frågor.

Utredning av omständigheterna kring olyckan och vad som orsakat den utreds nu av polisen.

Utifrån denna händelse har ett internt arbete genomförts dels för att utvärdera själva hanteringen av olyckan och de rutiner som finns, dels genom scenarioarbetet om möjligt utfall av ansvar för olyckan. Detta för att ta lärdom av vår hantering, vilka eventuella åtgärder som behöver vidtas och hur det fortsätta arbetet ska se ut. Arbetet inom krisledningsgruppen uppfattas ha genomförts på ett bra sätt. Det finns dock anledning till fortsatt arbete för att inför framtiden skapa bättre förutsättningar vid kris. Som följd av det har en åtgärdslista tagits fram dels för att stärka vårt interna krisledningsarbete dels specifikt vilket arbete som fortsatt behöver göras kopplat till denna olycka.

Myndigheten följer den pågående polisutredningen och återkommer i frågan.

Direktionen förslås här godkänna informationen.

Status i trafikbeställningarnas utredningsuppdrag från

Related documents