• No results found

Beviljar styrelsen och verkställande direktören ansvarsfrihet för 2017 års förvaltning

Nominering av styrelseledamöter med mera i Länstrafiken Sörmland AB

3. Beviljar styrelsen och verkställande direktören ansvarsfrihet för 2017 års förvaltning

Härutöver instrueras Sörmlands Kollektivtrafikmyndighets ombud i Länstrafiken Sörmland AB att för ägaren vid kommande ordinarie årsstämma i Länstrafiken Sörmland AB den 3 maj 2018 välja följande personer till följande poster:

Styrelseledamöter: Monica Johansson, tillika styrelsens ordförande, Daniel Portnoff och Sarita Hotti.

Revisor: Ernst & Young AB med huvudansvarig revisor Johanna Eklöf.

Revisorssuppleant: Ernst & Young AB med suppleant Mikael Sjölander.

Lekmannarevisorer: Gustaf Wachtmeister och Marita Bengtsson.

Instruktioner till stämmoombud vid årsstämma i Mälardalstrafik AB (MÄLAB)

Förslag till beslut

Direktionen beslutar att lämna instruktion till stämmoombudet i Mälardalstrafik AB (MÄLAB) i enlighet med förslag.

Ärende

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet förvärvade aktier i Mälardalstrafik AB (MÄLAB) i början av 2013. För Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet är Christer Kax Sundberg utsedd som stämmoombud och Alf Egnerfors som suppleant.

Kommande ordinarie årsstämma i Mälardalstrafik AB (MÄLAB) är den 23 maj 2018. Mot denna bakgrund föreslås direktionen besluta om att instruera stämmoombudet att, för ägarens räkning, rösta enligt följande.

Stämmoombudets instruktion

Ombudet för Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet i Mälardalstrafik AB (MÄLAB),

instrueras att vid årsstämma – under förutsättning av revisorernas tillstyrkan – rösta för att årsstämman:

1. Fastställer i årsredovisningen ingående resultat- och balansräkning samt i förekommande fall i koncernredovisningen ingående koncernresultat- och koncernbalansräkning.

2. Godkänner styrelsens och verkställande direktörens förslag till disposition av verksamhetsårets vinst eller förlust enligt fastställd balansräkning.

3. Beviljar styrelsen och verkställande direktören ansvarsfrihet för 2017 års förvaltning.

Instruktioner till stämmoombud vid årsstämma i AB Transitio

Förslag till beslut

Direktionen beslutar att lämna instruktion till stämmoombudet i AB Transitio i enlighet med förslag.

Ärende

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet förvärvade aktier i AB Transitio i början av 2012. För Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet är Christer Kax Sundberg utsedd som stämmoombud och Alf Egnerfors som suppleant.

AB Transitio har som huvuduppgift att på olika sätt stödja sina aktieägare avseende frågor om upphandling och finansiering av spårfordon och reservdelar. Bolaget har tillika en uppgift avseende anskaffande, uthyrning, förvaltning och underhåll av spårfordon, högvärdeskomponenter avseende spårfordon och reservdelar avseende spårfordon. Bolaget har också en rådgivande roll som

sakkunnigt inom spårfordonsområdet.

Kommande ordinarie årsstämma i AB Transitio är den 24 maj 2018. Mot denna bakgrund föreslås direktionen besluta om att instruera stämmoombudet att, för ägarens räkning, rösta enligt följande.

Stämmoombudets instruktion

Ombudet för Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet i AB Transitio, instrueras att vid årsstämma – under förutsättning av revisorernas tillstyrkan – rösta för att stämman:

1. Fastställer i årsredovisningen ingående resultat- och balansräkning samt i förekommande fall i koncernredovisningen ingående koncernresultat- och koncernbalansräkning.

2. Godkänner styrelsens och verkställande direktörens förslag till disposition av verksamhetsårets vinst eller förlust enligt fastställd balansräkning.

3. Beviljar styrelsen och verkställande direktören ansvarsfrihet för 2017 års förvaltning.

Instruktion till stämmoombudet vid extra bolagsstämma i Samtrafiken i Sverige AB

Förslag till beslut

Direktionen beslutar att delegera rätten att lämna instruktion till stämmoombudet inför extra bolagsstämma i Samtrafiken Sverige AB till ordförande.

Ärende

Samtrafiken i Sverige AB är ett tjänsteutvecklingsföretag som finns till för att göra kollektivt resande enklare samt mer tillgängligt och pålitligt. Detta sker främst genom att bolaget utvecklar tjänster för trafikföretag och resenärer samt förser branschen med kunskap och data om

Sveriges resande. Samtrafiken ägs gemensamt av ett antal RKTM och trafikföretag varav Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet är en.

Vid direktionens sammanträde den 20 november 2014 valdes Christer Kax Sundberg som ordinarie stämmoombud och Ann-Sofie Wågström som suppleant i Samtrafiken.

Inför den senaste ordinarie årsstämman i Samtrafiken den 5 december 2017 gavs stämmoombudet sedvanlig stämmoinstruktion. Vid stämman gavs även den kända informationen om att det

nuvarande partneravtalet, det så kallade SPA-09 avtalet är uppsagt av en part och som följd av detta alla ägare och Samtrafiken. Avtalet är under omförhandling och Samtrafiken arbetar aktivt för att få ett nytt avtal, SPA-10, på plats till 1 juli 2018. Enligt uppgift från Samtrafiken är den fortsatta processen för att teckna Partneravtal SPA-10 att avtalsförslaget är på remiss under hela februari då partnerföretagen har chans att komma in med synpunkter. Det har även varit ett öppet webinarium med chans till frågor och diskussioner.

Det kommer enligt uppgift även vara en extra stämma senare i vår, troligtvis i början av april, för att välja ny styrelseordförande. Som följd av den uppgiften föreslås direktionen här att delegera rätten att lämna instruktion till stämmoombudet inför extra bolagsstämma i Samtrafiken Sverige AB till ordförande.

Information om planeringsprocessen inför T19

Förslag till beslut

Direktionen godkänner informationen.

Ärende

Tåg- och busstidtabellerna kommer för T19 att träda i kraft den 9 december 2018 och

planeringsprocessen är i full gång. På myndigheten inleddes årets trafikplaneringsprocess med en intern uppstart den 14 februari. Därefter påbörjas dialoger med både medlemmar och

trafikföretag. Myndigheten gör också analyser av data och synpunkter från kunder och andra intressenter. Det gemensamma arbetet leder fram till den årliga trafikbeställningen från varje medlem. I år önskas trafikbeställningarna senast den 25 maj och om trafikbeställningen inte är beslutad vid denna tidpunkt, önskas en preliminär beställning.

Utifrån medlemmarnas trafikbeställningar arbetar Myndighetens trafikutvecklare, tillsammans med trafikföretagen, fram ett första tidtabellsförslag som samråds från den 7 september till och med den 28 september 2018. Den 19 oktober fastställs de slutgiltiga tidtabellerna.

Parallellt med förberedelserna för kommande års busstrafik löper också planeringen av tågtid-tabellen för 2019. Ansökan om tidtabellerna lämnas in till Trafikverket senast den 9 april, för

Sörmlands vidkommande är det dels MÄLAB dels SLL som lämnar in tåglägesansökningar i Sörmlands intressen. Efter process med ett flertal samrådsmöten fastställer Trafikverket Tågplan 2019 den 21 september 2018.

För att få en bra tidtabell är det avgörande att kapacitetstilldelningen beaktar ett regionalt

perspektiv, formellt har det dock fortfarande inte skett några justeringar i Trafikverkets kriterier för tilldelning av kapacitet. Det är därför av stor vikt att fortsatt jobba för en förändring av regelverket.

Related documents