• No results found

Čakry, centra energie v těle

1.4 Subtilní (imaginární tělo)

1.4.2 Čakry, centra energie v těle

Obr. 2: Čakry

Zdroj:

https://www.google.cz/search?hl=cs&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1366&bih=634&q=j%C3

%B3ga&oq=j%C3%B3ga&gs_l=img.3..0l10.1045.2394.0.3037.4.4.0.0.0.0.76.276.4.4.0....0...1ac.1.38.im g..0.4.266.DlyWQRhp11k

Fraserová (2005) konstatuje, že v linii uprostřed těla se nachází energetická centra známá jako čakry. Každá čakra je zobrazena jako lotosový květ a má svůj vlastní komplex typických vlastností. Čakry jsou spojovány s konkrétními zvířaty, bohy i oblastmi, které ovlivňují. Jóga pomáhá rozvíjet uvědomění si čaker a povzbuzuje proud energie k tomu, aby k nim směřoval. (Michaličová 2013, s. 40) Ve starém věku bylo sedm hlavních čaker, ale v dnešní době už začínáme mít aktivních čaker třináct. Novou hlavní čakrou je Duchovní srdce, která leží na hrudníku. Tato čakra mírně stlačila anahátu, čakru srdce více do žaludku a proto v dnešní době bolí tolik lidí žaludek. Nyní se všechny vztahové a srdeční záležitosti odehrávají právě tam. Podle toho jak máme sjednocenou mysl s našimi činy a pocity, je Duchovní srdce silné.

29

Stejně jako prána a nádí existují čakry jen v subtilním těle, ale jsou úzce spojeny s fyzickým tělem. Jsou v různých místech kolem páteře. Každá čakra se shoduje s nervovou pletení, endokrinními žlázami a životně důležitými orgány. V subtilním těle se nalézají v bodech, ve kterých se protínají pingala, ida a sušumna. Slovo čakra znamená kruh. V bodech, kde se čakry vyskytují, vytváří prána světelné kruhy. Většina lidí má čakry vypadající jako malá matná kola, ale jogíni by je měli mít zářivé a plné energie. Pro skutečné pochopení čaker je nejlepší cestou zkušenost z vlastní jógové praxe. Ačkoliv jsou části subtilního těla pouhým okem neviditelné, prostřednictvím jógové praxe v sobě lze rozvinout vysoký cit pro jejich energii. Čaker je velmi mnoho, ale jóga pracuje hlavně se sedmi aktivními (Lark, Goullet 2009, Fraserová 2005).

Lark a Goullet (2009) konstatují, že první z čaker je múladhára, která je prvkem země a nachází se v místě hráze u spodku kostrče. S touto čakrou souvisí kyčle a chodila.

Spojuje člověka se životem, s primitivními instinkty a jistotou. Múladhára je sídlem sexuální a spirituální energie, představuje fyzickou, mentální a emocionální stabilitu.

Prvkem vody je druhá čakra svadhištána, která se nalézá nad stydkou kostí mezi sušumnou a genitáliemi. Svadhištána je sídlem gravitace a pocitů a také vlastního já, je spojená s potěšením, kreativitou a vztahy. Jelikož sídlí v kříži, souvisí se sexualitou a společenskostí, dále s genitáliemi, močovým měchýřem a ledvinami, proto prvek vody.

Další čakra nazývaná manipúra je prvkem ohně. Nachází se na úrovni plexu solaris a souvisí s vitalitou, se sebedůvěrou a energií. Někdy se také překládá jako „město drahokamů“, je sídlem trávicího ohně a představuje ambice.

Čtvrtou čakrou je anaháta, prvek vzduchu. Vyskytuje se za hrudní kostí neboli ve středu hrudi. Vztahuje se k srdci, plicím a slezině. Tato čakra představuje přechod mezi bodem země a bodem nadsmyslovým. Vztahuje se k dávání, získávání, oddávání a podléhání.

Pátá čakra je višuddha, éter. Nalézá se v hrdle a znamená „velmi čistý“. Vztahuje se ke krční páteři, brzlíku, štítné žláze a k hlasu. Dále se vztahuje ke zvuku a sluchu jako

30

k předmětu vyjadřování. Tato čakra vyžaduje vědomí prostoru, aby se jedinec mohl vyjadřovat obratně.

Šestou čakrou je adžňa, vyšší inteligence. Je u kořene nosu a zde je uložena intuice.

Adžňa znamená „všeznalý“, někdy se také nazývá „třetí oko“, je zde uloženo vědomí vedoucí nesvobodě a volnosti.

Poslední a nejvyšší čakrou je sahasrára, květ s tisíci okvětními lístky. Nachází se na temeni hlavy nebo těsně nad ním a představuje vyšší vědomí. Je to nejvýše položené psychoenergetické místo a zároveň výstupní místo hadí síly.

Fraserová (2005) konstatuje, že pokud budeme intenzivně provádět předklony, záklony a torze, uvolníme pránu a nádí v čakrách a tím jí umožníme plynule proudit. Vyrovnaná prána, která proudí klidně tělem, přímo zlepší vaše fyzické a duševní zdraví. Během jógové seance je možné se soustředit na určité čakry, a tím se zvětší jejich energie.

Jakmile energie dospěje ke každé čakře, prožívá v ní jogín určitý charakteristický duševní stav. Tento proces, kdy kundaliní střídavě stoupá a klesá, než dosáhne svého vrcholu, může trvat několik roků nebo dokonce i celý život.

31

2 Profil jógy dnes

I přes to, že má jóga kořeny ve starověké Indii, její metody a cíle jsou univerzální.

Kultura ani víra v Boha nehrají zásadní roli, závisí jednoduše na každém jedinci zvlášť.

V současné době se jóga stala smyslem života mnoha lidí na Západě. Považují ji za vhodný způsob, jak zlepšit zdraví a fyzickou kondici, ale i prostředek k osobnímu a duchovnímu růstu. Slavný Swámí Sytyananda Saraswátí říká: „Jóga není starověký výmysl, jenž byl pohřben v zapomnění. Je nejcennějším dědictvím současnosti.

Nepostradatelná potřeba dneška a kultura zítřka (Fraserová, 2005).

Autoři (Fraserová, 2005, Rhyner, 2004) se shodují, že jógová praxe je spojena s fyzickými, emocionálními i duševními účinky. Velmi brzy po zahájení praxe dochází k větší ohebnosti těla a klidu, zatímco ostatní pozitiva se projevují trochu pomaleji v závislosti s rozvíjením nového uvědomění těla a mysli. Fyzickými účinky jógy jsou větší síla, ohebnost a výdrž. Jóga zaměstnává všechny svaly v těle na rozdíl od fitness programů a spousty jiných sportů, které zatěžují tělo pouze jednostranně. Dále jóga posiluje vyrovnanost, postavu, hbitost a šarm. Čistí a udržuje vnitřní trakt, pozitivně působí na procesy v těle, například zažívání. Nemusíte být praktikanty jógy, ale i přes to klaďte důraz na techniky dechu, které pomáhají k hlubšímu a plnějšímu dýchání.

Správné dýchání zjasňuje a zklidňuje mysl, která je proto schopná lepší koncentrace.

Praktikováním jógy možná zjistíte, že pomáhá zmírnit pocity úzkosti, emocionální napětí a prudké změny nálady, celkově zlepšuje kvalitu životního stylu. Mimo jiné jóga dokáže zmenšit nebo odstranit zdravotní potíže, například PMS (premenstruační syndrom), bolest hlavy i zad, stres, nespavost, astma a syndrom dráždivého tračníku.

Jóga je disciplína vhodná pro každého, bez rozdílu věku nebo kulturního prostředí.

V Indii začínají některé děti s jógou již v pěti letech. Účinky jsou velmi dobře zdokumentovány v podobě lepšího zdraví, fyzické kondice a soustředění. Ukázalo se, že jógová praxe zvyšuje sebevědomí, sebedůvěru, studijní výkony a schopnost vypořádat se stresovými situacemi (Fraserová, 2005).

32

Učební cíle jógy jsou jasně dány. Jsou to odstranění nemoci, dosažení pevného zdraví, imunita proti všem druhům nemocí, biologická kontrola, vitalita, rovnováha v emocionálním životě, společenské chování a meditace. V kostce tedy jóga velmi pozitivně působí na náš životní styl (Rhyner, 2004).

Related documents