• No results found

Van Lysebeth (1973) konstatuje, že chceme žít, možná co nejdéle, ale nechceme se smířit se stářím. Z hlediska jógy můžeme svůj osud naplnit pouze tehdy, zůstaneme-li zdraví a mladí. Ve zralém věku, to je asi kolem 50 let, se objeví první znaky fyziologického chátrání. Mezi námi je už bezpočet těch, kteří trpí vážnými zdravotními potížemi. Nejzávažnějšími v tomto směru jsou infarkt a ostatní kardiovaskulární choroby. Když by měl náš život skutečně začít, rozum a zkušenosti nám umožňují rozlišovat opravdové radosti od falešných požitků, člověk stojí na prahu důchodu, který je často sousedem smrti se zchátralým tělem. Zatížení, které senilita přináší společnosti, je nadbytečné. To, že chceme zůstat mladí, není žádná fantazie, je to naopak povinnost vůči sobě samému i ostatním. Není společensky přijatelnější zůstat mladý, než klást na své děti nebo spoluobčany tíhu své staroby, jako důsledek chybného způsobu života? Je lepší být aktivní, veselý, plný životní síly, než lidskou troskou, v níž se sotva udrží plamének života? Naší povinností by mělo být, pečovat o své tělo, uchovat ho mladé a vést je až k přirozenému konci. Je dokázáno, že smrt člověka před dosažením 100 let je způsobena shodou nepříznivých okolností: nemocí, přetížením, nedostatkem osobní nebo společenské hygieny. Žít století by nemělo být výjimečné. Ať je tomu jakkoli, nejdůležitější je udržet si vitalitu a mládí, i kdybychom našemu bytí nepřidali ani jeden den. Organismus si zachovává obdivuhodné možnosti regenerace. Jóga navrhuje jako náš cíl plný rozvoj, ale také nabízí prostředky, jak ho dosáhnout.

47

Stáří je důsledkem pomalého a postupného znečišťování organismu. To je způsobeno neúplným odstraňováním odpadních látek. Vnitřní prostředí se stává toxickým pro naše buňky. Je důležité se vhodně stravovat a především pročišťovat naše tkáně. Dbejme na to, aby naším tělem obíhala čistá krev, nositelka života, magická tekutina, zůstaneme tak mladí či dokonce mládí znovu nalezneme. Je třeba začít včas. Jóga vytvořila omlazovací metody, kterým předchází dlouhá příprava, kterou tvoří každodenní provádění ásan, relaxace, pránájáma, zdravá a jednoduchá strava, zbavování se úzkosti a pozitivně orientovaná mysl.

Pročištění organismu lze provést několika způsoby, kterými jsou výplach žaludku, výplach celého trávicího traktu, půst, dýchání a saunování. Všechny přirozené vylučovací orgány (kůže, střeva, ledviny plíce) se podílí na odstraňování všech odpadních látek, produktů metabolismu, které se v organismu nashromáždily. Trávicí trubice je potom čistá, zbavena všech usazenin a tělo skutečně znovu nachází své mládí, je totiž zbaveno všech svých asimilačních prostředků. Kůže, jejíž vzhled je odrazem zdraví, získává hebkost a lesk, vlasy nabývají přirozenou barvu a člověk znovu poznává plnost a činorodost, vlastnosti, které patří k opravdovému mládí.

Jednou z hlavních příčin předčasného stárnutí je nahromadění toxinů v organismu vlivem autointoxikace. Každá živá buňka produkuje toxiny, které jsou určené k vyloučení. Proto je důležité udržovat plíce, ledviny a kůži zdravé, jelikož prostřednictvím těchto orgánů jsou toxiny vylučovány z těla ven. Nejsou-li dokonale zdravé, organismus se pomalu, ale jistě otravuje. Existuje zhoubnější zdroj autointoxikace a tou je zácpa. Toxiny pronikají stěnou střeva a tím znečišťují celý organismus. Z toho plyne význam správné výživy, ale hlavně důležitost naprosto čistého střeva. Každodenní vyprazdňování nevylučuje možnost zanášení sliznice sedimenty, které se postupně usazují a nejsou nikdy odstraněny. Dochází k trvalé intoxikaci v tlustém střevě, jsou vyvolána hnilobná kvašení a toxiny se šíří po celém těle a působí zhoubně. Při lokalizaci nádorů střev, je konstatováno, že podobně jako jsou zatáčky na silnici místy zvýšené nehodovosti, jsou i místa zvýšeného výskytu nádorů, jsou to právě oblasti, kde ohyb tračníku způsobuje zpomalený průchod obsahu, tedy místa nejvhodnější pro zanášení a usazování na sliznici. Opravdovou tragédií této zácpy způsobené nánosy je, že neexistují pročišťovací orgány mezi sliznicí tračníku a krevním

48

oběhem. Toxiny proniknou přímo do krve a rozšíří se do celého těla, dříve než se dostanou do zmíněných vylučovacích orgánů. Jestliže se tak děje po dobu několika let, dokážeme se představit, jaké škody způsobí a jaké to jsou důsledky na stárnutí (Van Lysebeth, 1973).

49

5 Cíl práce

Hlavním cílem práce je prokázat vliv cvičení jógy na kvalitu životního stylu současného člověka.

Dílčím cílem práce je provést kompilaci odborné literatury.

Výzkumné otázky:

1. Je jógové cvičení vhodné pro zlepšení kvality životního stylu?

2. Má jóga pozitivní vliv na dýchání?

3. Je jóga vhodná pro uvolnění a uklidnění těla i mysli?

4. Je jóga dostatečně propagována?

Pro potřeby práce jsem si stanovila následující úkoly:

a) vybrat a prostudovat odbornou literaturu b) vypracovat anketu

c) zvolit skupinu respondentů d) vyhodnotit výsledky

na základě výsledků stanovit relevantní závěry a navrhnout doporučení pro praxi

50

6 Metody práce

Ke zpracování dat jsem použila základní statistickou metodu. Vybrala jsem tu, která bude adekvátní požadavkům spolehlivosti a platnosti konkrétního výzkumu. Zvolila jsem anketu realizovanou nestandardizovanými otázkami vlastní konstrukce. Lpěla jsem především na jednoduchost, aby složitost ankety neodradila respondenty od vyplnění ankety. Šetření se zúčastnilo 50 respondentů, z toho 49 žen a 1 muž. Respondenty jsem oslovila na výukových kurzech jógy přímo v Jihlavě a jedince cvičící doma minimálně jednou týdně, všichni se józe věnují aktivně. Celkem jsem rozdala 50 anket a vrátilo se všech padesát. Výzkum jsem prováděla v okrese Jihlava a respondenti ankety patřili do věkové skupiny 22 – 73 let.

Anketa, o třinácti uzavřených otázkách, byla zpracována za účelem zodpovězení na dané výzkumné otázky. Z ankety jsem se snažila zjistit co nejvíce informací, zvláště pro první dvě výzkumné otázky. Ankety byly dobrovolné a anonymní. Výsledky byly zpracovány do tabulek a grafů.

51

7 Výsledky práce

Výsledky práce jsou znázorněny pomocí tabulek a grafů, u každé otázky zvlášť.

V tabulkách jsou jednotlivé možnosti odpovědí vyjádřeny v konkrétním počtu respondentů a procentuelně. Grafy jsou zobrazeny v procentech a pod každým grafem je slovní komentář.

Otázka 1: Jak dlouho se věnujete józe?

Tab. 1: Doba praktikování jógy

Z grafu je zřejmé, že 44% respondentů cvičí pravidelně více než jeden rok, 36% tvoří začátečníci a 10% se józe věnuje více než pět let.

52

Většinu respondentů zasáhla jóga ve vymezeném období 1-5 let, které je zobrazeno v grafu. Právě v této době, začala být jóga více propagována.

Otázka 2: Jaký typ jógy preferujete?

Tab. 2: Typy jógy

Možnosti Počet

respondentů

Procenta

Powerjóga 32 64%

Bikramjóga 2 4%

Jnánajóga 3 6%

Karmajóga 0 0%

Džňánajóga 0 0%

Bhaktijóga 0 0%

Rádžajóga 3 6%

Hathajóga 8 16%

Jiné 2 4%

53

Z grafu jasně vyplývá, že nejvíce je v okrese Jihlava zastoupeno cvičení powerjógy a to z nadpoloviční většiny 64%, hathajógu cvičí 16% respondentů, jnánajógu a rádžajógu po 6% a bikramjógu a jiné druhy pouze 4%. Karmajóze, džňánajóze a bhaktijóze se nevěnuje nikdo.

Už na první pohled je zřejmé, že je stále nejvíce populární powerjóga, když nepatří do dělení klasické jógy, má své účinky a skvělé výsledky, jak jsem zjistila z vyplněných dotazníků. Od klasické jógy se liší svou dynamičností a větší silovou náročností, mají ji raději mladší generace a výsledky jsou srovnatelné s odpověďmi vyznavačů klasických typů jógy. Je to proto, že powerjóga stejně jako jóga pozitivně a harmonicky působí na tělo, duši i mysl.

54 zastupující 14% cvičí maximálně 5x do týdne a pouze 6% cvičí téměř každý den.

Cvičících respondentů 1 – 2x týdně jsou čtyři pětiny a i u těchto jsou viditelné výsledky.

To je důkaz, že i malé množství jógy prospívá našemu organismu.

55 kteří nemají čas si jít před odchodem do práce zaběhat, zaplavat apod. Velmi doporučuji

56

pozdrav Slunci v rytmu svého dechu několikrát po sobě, cvičení zabere pár minut a budete se cítit skvěle.

Otázka 5: Ovlivnilo cvičení jógy váš životní styl?

Tab. 5: Vliv cvičení jógy na životní styl

Možnosti Počet

Graf 5: Vliv cvičení jógy na životní styl

Z grafu vyplývá, že nadpoloviční většině respondentů jóga pomohla pozitivně ovlivnit jejich životní styl, a to 26% spíše ano, 54% ano. Avšak 2% neví, 16% spíše ne a 2%

neovlivnilo cvičení životní styl vůbec.

57

Jóga dokáže ovlivnit náš životní styl, aniž bychom to vnímali nebo toho chtěli záměrně dosáhnout.

Otázka 6: Jaký způsob cvičení upřednostňujete?

Tab. 6: Forma cvičení doma a 8% praktikují obojí zároveň.

58

Nejvíce oblíbené je cvičení ve skupině s instruktorem. Jelikož byli respondenti z velké části začátečníci, cvičení doma bez odborníka nedoporučuji. Při špatně provedeném pohybu necílíme správného účinku. Proto jsou velmi důležité výukové kurzy, kde vás cvičitel správně vede, aby nedocházelo k zafixování špatných pohybů.

Otázka 7: Myslíte si, že je jóga dostatečně propagována?

Tab. 7: Propagace jógy

Myslíte si, že je jóga dostatečně propagována?

0%

Jóga je již více propagována, ale stále to není dostatečné, jak můžeme vidět v grafu.

59

Otázka 8: Jakým způsobem byste jógu propagovali vy?

Tab. 8: Metody propagace jógy

Možnosti Počet respondentů Procenta

Pomocí médií (TV,

Jak je znázorněno v grafu, 46% respondentů by zavedlo více výukových kurzů, 20% by zvolilo zviditelnit jógu formou médií, 12% by se přiklonilo k propagaci formou tisku, 6% by navrhlo i jiné formy a celkem 16% by doporučilo zviditelnit jógu kombinací všech možností.

Navíc byly navrženy semináře a různá posezení na dané téma, tím by se jóga dostala více do podvědomí lidí a bylo by to důvodem začít s praktikováním jógy. Dalším návrhem bylo zavedení výchovy zdravého životního stylu nejen do škol, ale co je nejdůležitějším základem, začít s touto výchovou již v rodině. I to je možnost, jak se

60

dostat k józe, jelikož lidé, kteří se zajímají o zdravý životní styl, se budou časem zajímat i o jógu, který s ním velmi úzce souvisí.

Otázka 9: Četl/a jste nějakou knihu věnovanou józe?

Tab. 9: Četba jógové literatury

Možnosti Počet

respondentů

Procenta

Ano 17 34%

Ne 33 66%

Četl/a jste nějakou knihu věnovanou józe?

0%

10%

20%

30%

40%

50%

60%

70%

procenta Ano

Ne

Graf 9: Četba jógové literatury

Tento graf ukazuje, že 34% respondentů si již přečetlo nějakou knihu o józe a 66%

nečetlo žádnou.

61

Otázka 10: Změnil se nějak váš jídelníček od doby, co cvičíte?

Tab. 10: Změna jídelníčku

Možnosti Počet

respondentů

Procenta

Ano 26 52%

Ne 24 48%

Změnil se nějak váš jídelníček od doby, co cvičíte?

46%

47%

48%

49%

50%

51%

52%

53%

procenta Ano

Ne

Graf 10: Změna jídelníčku

Na tomto grafu vidíme, že 52% jedinců si vlivem jógy změnili jídelníček a u 48%

k tomu zatím nedošlo.

Některé respondentky se díky józe staly vegetariánkami. Jak je známo, živočišné bílkoviny v podobě masa zatěžují organismus a proto jogíni upřednostňují lehkou stravu.

62

Otázka 11: Proč si myslíte, že je cvičení jógy důležité ve vašem životním stylu?

a) zdravý tělesný a duševní vývoj 1 2 3 4 5 b) udržování tělesné kondice 1 2 3 4 5 c) zachování a upevnění zdraví 1 2 3 4 5 d) relaxace od jednostranně namáhavé práce 1 2 3 4 5 e) získání schopnosti překonat překážky (sám sebe) 1 2 3 4 5 f) navázání a upevňování společenských vztahů 1 2 3 4 5 g) větší odolnost vůči stresu 1 2 3 4 5 h) pozitivní vliv na chování člověka (vyrovnanost) 1 2 3 4 5 i) spokojenější život 1 2 3 4 5 j) z jiného důvodu (napište kterého)…

Tab. 11: Důležitost cvičení jógy 1 Otázka

č. 11

1 2 3 4 5

A 30 12 4 2 2

B 28 14 6 2 0

C 28 12 7 3 0

D 29 9 8 3 1

E 16 10 16 4 4

F 7 9 20 8 6

G 24 12 11 2 1

H 27 16 3 2 2

I 18 15 14 3 0

63

Proč si myslíte, že je cvičení jógy důležité ve vašem životním stylu?

A tělesného a duševního vývoje, 58% zvolilo relaxaci od jednostranného zatížení v práci, po 56% udržování tělesné kondice a zachování a upevnění zdraví, 54% pozitivní vliv na chování člověka, 48% větší odolnost vůči stresu, 36% spokojenější život, 32% získání

64

schopnosti překonat překážky (sám sebe) a jen 14% si myslí, že cvičit jógu z důvodu navázání a upevňování vztahů.

Otázka 12: S jakými cíli jste se rozhodl/a cvičit jógu?

a) zdravý tělesný a duševní vývoj 1 2 3 4 5 b) udržování tělesné kondice 1 2 3 4 5 c) zachování a upevnění zdraví 1 2 3 4 5 d) relaxace od jednostranně namáhavé práce 1 2 3 4 5 e) získání schopnosti překonat překážky (sám sebe) 1 2 3 4 5 f) navázání a upevňování společenských vztahů 1 2 3 4 5 g) větší odolnost vůči stresu 1 2 3 4 5 h) pozitivní vliv na chování člověka (vyrovnanost) 1 2 3 4 5 i) spokojenější život 1 2 3 4 5 j) z jiného důvodu (napište kterého)…

Tab. 13: S jakými cíli cvičíme jógu 1 Otázka

č. 12

1 2 3 4 5

A 27 10 9 0 3

B 29 9 10 1 1

C 30 11 6 3 0

D 32 8 7 1 2

E 18 11 12 6 3

F 7 8 16 8 11

G 27 6 13 1 3

H 27 9 7 5 2

I 24 11 9 5 1

65

S jakými cíli jste se rozhodl/a cvičit jógu?

A kondice, po 54% zdravý tělesný a duševní vývoj, větší odolnost vůči stresu a pozitivní vliv na chování člověka (vyrovnanost), 48% spokojenější život, a pouze 14%

upřednostnila navázání a upevňování společenských vztahů.

66

Ať už jsme se rozhodli cvičit jógu z jakéhokoliv důvodu, je správný. Důležité je, že se chceme stále vzdělávat a věnovat se sami sobě. V dnešní uspěchané době není lehké uvolnit se a relaxovat, ale jóga nám to umožní. Promění naše očekávání v realitu a my se budeme cítit lépe.

Otázka 13: Naučil/a jste se prostřednictvím jógy něco, co jste dříve neuměl/a?

Tab. 15: Změny vlivem cvičení

Možnosti Počet respondentů Procenta

Sebejistota 1 2%

Naučil/a jste se prostřednictvím jógy něco co jste dříve neuměl/a?

0%

67

Z grafu vidíme, že 54% respondentů zvolilo dýchání jako největší změnu díky cvičení, 26% zvolilo vnitřní klid – vyrovnanost, 8% připsalo např. odstranění bolesti zad, větší rozsah kloubní pohyblivosti, celkové zpevnění postavy a to především v oblasti centra těla – pánve a páteře. Lepší životosprávu zvolilo 6%, 4% lepší životní styl a 2% dosáhlo sebejistoty.

Related documents