• No results found

7.1 Komentování výsledků

Na základě teoretických poznatků a výsledků práce jsem dospěla k následujícím odpovědím na výzkumné otázky.

Výzkumná otázka 1: Je jógové cvičení vhodné pro zlepšení kvality životního stylu?

Odpovědi vyplněných anket byly vesměs pozitivní. Avšak předpokládám, že pozitivní vliv na kvalitu životního stylu má jakákoliv pohybová aktivita. Jóga je ale odlišná pohybová aktivita. Není výbušná jako jiné sporty, proto právě ona je jejich skvělým doplňkem. Soustředí se spíše na protažení zkrácených svalů, posílení těch ochablých a hlavně pracuje se svaly v oblasti hlubokého stabilizačního systému tj. v oblasti páteře a pánve. Jóga je skvělou formou aktivního odpočinku od jednostranného pohybu, jak ve sportu, tak v zaměstnání.

Z vyplněných odpovědí u otázek 1 – 5 lze jasně říci, že i málo času věnovaného cvičení jógy, má pozitivní vliv na životní styl člověka. Je však třeba chtít. Pokud cvičíte jógu, a toto neplatí jen u jógy, ale z jakéhokoliv jiného důvodu než, že opravdu chcete, nikdy nedosáhnete výsledku, jaký budete očekávat. K vhodnosti cvičení jógy a jejímu pozitivnímu vlivu na životní styl se přiklání i autoři použitých publikací. Ať už mluví o józe, či pohybové aktivitě jako takové.

Výzkumná otázka 2: Má jóga pozitivní vliv na dýchání?

Nadpoloviční většina respondentů zvolila dýchání jako největší změnu, co je jóga naučila. Z těchto výsledků je zřejmé, že v dnešní době dělá dýchání problém spoustě

68

lidí. Myslíme si, že dýchat umíme, ale tak to bohužel není. A málokdo si uvědomuje, jak je správné dýchání důležité. Nejedná se pouze o starší generace, ale i o mladší. Ať už to byli lidé po nemoci s dýchacím ústrojím, či lidé zdraví, neuměli správně dýchat, všichni se naučili prohloubit svůj dech a vnímat ho. Ti, co dříve dýchali jen povrchově, měli přidušený organismus a nezpřístupnili cestu kyslíku, který potřebuje každý orgán v těle pro správnou funkci. Správné dýchání, je proto neskutečně důležité pro správný chod celého organismu a jeho funkcí. I na tuto otázku jsou odpovědi respondentů pozitivní a to je další důkaz, že má jóga opravdu vliv na kvalitu životního stylu člověka.

Výzkumná otázka 3: Je jóga vhodná pro uvolnění a uklidnění těla i mysli?

Tato otázku je již z velké části zodpovězena v teoretické části, kde vycházím z teoretických východisek. Jóga a powerjóga jsou takto často prezentovány a mají pozitivní vliv na tělo i mysl. Respondenti, to také potvrdili ve svých odpovědích. I ti, kteří cvičí krátce či pouze jednou či dvakrát do týdne se po cvičení cítí lépe, plní energie a s čistou hlavou. Během cvičení je velmi nutné dokázat se oprostit od myšlenek, které nám zabraňují se uvolnit a zbavit se stresu. Není to jednoduché, ale po nějaké době pravidelného cvičení, to dokážete a je to úžasný pocit. Většina respondentů cvičí spíše večer formou výukových kurzů, kde je důležité vnímat cvičitele, jeho hlas, to vám pomůže nemyslet na nic jiného než na vlastní dech, na to jak proudí celým tělem a dodává mu sílu. Po celém dni v práci se tak lze zbavit veškerého napětí a z hodiny jógy či powerjógy odcházet jako znovuzrození. Funguje to!

Výzkumná otázka 4: Je jóga dostatečně propagována?

Poslední otázka byla ze 70% zodpovězena jako, že jóga není dostatečně propagována.

Z toho plyne, že je jóga propagována, ale není to dostatečné. Každý se na to dívá z jiného úhlu pohledu, ale výsledek je jasný. Jóga by se mohla stát životní moudrostí všech lidí na zemi. Nejen, že by se změnil životní styl všech, kteří by opravdu chtěli, ale ubylo by civilizačních chorob a hlavně by ubylo obézních. Každý z nás je schopen uvědomit si a najít svou cestu, udělat si jí takovou jakou chce, ale nebylo by krásné být zdraví, vitální, mladí a krásní? Toho všeho lze dokázat pomocí jógy a jejího myšlení.

Pokud se jednou podaří obyvatelům celého světa změnit své špatné návyky na dobré,

69

pak na tom bude mít svůj velký podíl právě propagace jógy. Zdravý životní styl a právě jóga jsou naší budoucností, pokud nechceme být zaplaveni jedy a škodlivinami. O zdravém životním stylu se hovoří v médiích, píše v tisku, propagují se výrobky z BIO farem. Dejme stejný prostor józe.

Největší váhu dávám propagaci jógy formou výukových kurzů, stejně jako respondenti.

Pokud s jógou začínáte, není vhodné cvičit bez odborného dohledu sami doma.

Výukové kurzy jsou určené k tomu, abychom se naučili jednotlivé ásany správně provádět, jak a kdy dýchat. To vše je důležité si zafixovat a až poté lze cvičit doma. Až tehdy si budete jisti, že vše provádíte správně a nehrozí vám možnost úrazu. Avšak pro ty, kteří neví o čem jóga je a co je jejím cílem, by bylo skvělé propagovat jógu právě touto formou. Semináře o józe jsou velmi zajímavé, vzdělávací a nerozhodného jedince mohou přesvědčit a nadchnout. Navíc tyto semináře vedou zkušení jogíni, budou výsledky více než pozitivní. Z toho důvodu se zastávám názoru použít všechny možné prostředky, kterými lze propagovat jógu a co nejvíce ji dostat do podvědomí lidí. Jen tím, že nás bude víc a víc, můžeme dokázat skvělé účinky jógy.

70

8 Diskuze

I přes to, že má jóga tak skvělé účinky a výsledky, mi není známo, proč stále není využívána fyzioterapeuty a rehabilitačními lékaři. Je již využívána více ve wellness a sportovních centrech, ale stále to není dostatečné. Během vypracovávání mé bakalářské práce jsem získávala nové a nové informace z oblasti jógy. Osobně cvičím jógu již několik let, nyní už pravidelně. V rámci psaní závěrečné práce jsem opět začala navštěvovat výukové kurzy a snažím se cvičit doma více než předtím. Již z dob závodního plavání, kdy jsem cvičila powerjógu pravidelně jsem pozorovala skvělé výsledky, že vždy po absolvování lekce powerjógy se mi dva dny poté plavalo mnohem lépe a lehčeji. Výsledky se dostavily i na závodech, zlepšila jsem se v několika disciplínách a cítila jsem se opravdu skvěle.

Většina z respondentů se józe věnují krátce a už pozorují pozitivní změny. Respondenti na sobě pozorují, že vlivem cvičení mají více energie, lepší náladu, konečně umí dýchat, celkové lepší myšlení a hlavně došlo ke změně způsobu života. To u některých zahrnuje i změnu jídelníčku. Každý k této změně musí dojít po svém a za jinou dobu. Avšak co mě překvapilo, že hodně respondentů právě v rámci jógy zavedlo změny jídelníčku, nejvíce z nich začalo jíst více ovoce a zeleniny, ryb a pít více tekutin. Dále se snažíme jíst méně uzeniny, červené maso, bílé pečivo a co je podle mě velmi důležité nepřejídat se a zavést širší spektrum potravin, aby náš jídelníček byl pestrý. Já osobně se snažím řídit tím, že čím barevnější talíř, tím lépe. Naše strava tak bude vyvážená a my do těla dostaneme vše potřebné a vše bude v přiměřeném množství.

Ti, kteří se rozhodli vydat cestou jógy, udělali velmi dobře. Každý z nás má cíle a očekávání od sebe samého či od života. Právě jóga je skvělým pomocníkem při plnění těchto krůčků našeho života. Cvičíme jógu s určitým očekáváním a spoustě z nás se očekávání plní. Naučili jsme se relaxovat, ustoupila bolest zad, uvolnily se zatuhlé svalové skupiny, máme větší rozsah pohybu, dalšími poznatky jsou pevnější postava a posílení centra těla – tedy oblast páteře a pánve. Toto jsou všechno doložené výsledky

71

ze zkušenosti a dějí se proto, že chceme a ne, že musíme. Toto je velmi důležité si zapamatovat. Chtít a jít si za svým snem a očekáváním!

72

Related documents