• No results found

Duševní účinky pránájámy

2.2 Dýchání (pránájáma)

2.2.2 Duševní účinky pránájámy

Nálada a emoce jsou úzce spojeny s dýcháním. Pro pochopení je dobré pozorovat dech a přemýšlet o tom, jak se dech mění v souvislosti s pocity vzrušení a nervozity. Mělký, rychlý a nestejnoměrný dech obvykle vyvolává stav neklidu, což se může postupně zhoršovat. Na rozdíl od toho, když budeme uvolnění, budeme dýchat pomalu a pravidelně. Prostřednictvím pránájámy rozvíjíme schopnost zklidnit a ovládat vlastní dech, a tím pádem dokážeme soustředit mysl a zvládat emoce (Fraserová, 2005).

37

3 Powerjóga

„Prvním krokem na cestě ke štěstí je učení se.“

Dalajláma

Obr. 4: Powerjóga

Zdroj:

https://www.google.cz/search?hl=cs&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1366&bih=634&q=j%C3

%B3ga&oq=j%C3%B3ga&gs_l=img.3..0l10.1045.2394.0.3037.4.4.0.0.0.0.76.276.4.4.0....0...1ac.1.38.im g..0.4.266.DlyWQRhp11k#hl=cs&q=powerj%C3%B3ga&tbm=isch&imgdii=_

Powerjóga vznikla na bázi hathajógy a aštangajógy. Je to dynamické cvičení jógových pozic, jehož cílem je vědomě rozvinout svou sílu a podpořit sebe sama. Je to cvičení, které nám vyhovuje, uspokojuje potřebu po fyzické zátěži, uklidňuje a dodá tělu energii, kterou během dne ztrácíme. Jiný názor mají lidé, kteří cvičí jógu a tvrdí, že se jedná pouze o marketingový tah, k němuž se jóga nehlásí. Powerjóga se zabývá tělem a myslí, možná ne tak do hloubky, jako klasická jóga, ale to nic nemění na tom, že jsme

38

svobodní lidé a můžeme dělat to, co nám nejvíce vyhovuje a každý by měl respektovat volbu toho druhého (Krejčík, 2013, Krejčík, 2005).

Krejčík (2005) konstatuje, že powerjóga není kopií cvičení přicházejícího z USA, ale je ovlivněna silovými americkými styly cvičení jógy. Je uzpůsobená pro lidi, kteří chtějí cvičit a nevyhovuje jim rychlý aerobik nebo náročná posilovna a také pro ty, kteří hledají aktivitu, jež by vyvážila zatížení během jejich pracovního dne. Nezáleží na tom, jaké máme zaměstnání, právě powerjóga je vhodná pro každého, protože jejím cílem je pohyb a pohoda.

Krejčík (2013) konstatuje, že powerjógou posilujeme sebeúctu, disciplínu, osobní víru a fyzickou a psychickou kondici. Pomocí powerjógy pečujeme o zdraví a rozvíjíme ho.

Fyzickými výhodami jsou síla, ohebnost, rovnováha, výdrž a adaptabilita. Rovněž dochází k redukci stresu a napětí, snížení krevního tlaku, zlepšení srdeční činnosti, a kapacity plic, regulaci metabolismu a také zlepšení spánku. Mentálním benefitem je především rovnováha mezi tělem, myslí a duší, větší schopnost relaxovat. Právě tato schopnost je velmi důležitá, naučí nás nevnímat svět kolem nás tak silně emocionálně, a proto je nutné praktikovat powerjógu pravidelně. Právě pravidelným prováděním ásan a koncentrací na dech a ásany se ztiší emocionální výkyvy a dojde k uvolnění emocí.

Krejčík (2005) je toho názoru, že v dnešním hektickém světě potřebujeme být zdraví a v pohodě. Jen tak je nám umožněno dosahovat svých cílů a předsevzetí. Cvičení je jedním ze základních prostředků, jak se udržovat ve fyzické, ale i psychické kondici.

Powerjóga se chová k tělu velice šetrným způsobem a je stále více vyhledávanou formou trávení volného času. Je vhodným doplňkem či řádnou aktivitou pro rovnoměrný rozvoj tělesné, psychické a duchovní stránky člověka.

Powerjóga si propůjčila jednotlivé pozice z jógy a upravila je pomocí různých fyzioterapeutických a strečinkových metod do koloběhu síly a protažení tak, aby bylo souměrně zatěžované celé tělo. To znamená, je-li jeden sval posilován, druhý je protažen a naopak. Při cvičení powerjógy vnímáme svalové zatížení organismu, to je to, co mnoho z nás vyhledává. Zpotit se, procítit zátěž na svaly, zeštíhlet a upravit váhu. Při tomto druhu zatížení se postupně učíme dýchat, ovládat, koncentrovat a relaxovat. U

39

jógy je to právě opačně, tam se učíme nejdříve ovládat, koncentrovat, dýchat a až poté cvičíme.

Krejčík (2013) dále konstatuje, že toto je právě osm důvodů proč začít cvičit powerjógu.

1. Pomocí powerjógy vytvoříme fungující celek z těla, duše a mysli.

2. Vyrýsujeme a transformujeme celé tělo.

3. Dojde ke zlepšení výživy těla.

4. Redukujeme stres a napětí.

5. Powerjóga nám pomůže nalézt vnitřní klid a mír.

6. Zlepší se koncentrace.

7. Dochází ke kultivaci pozitivní energie.

8. Možnost nalézt cestu ke spiritualitě.

Těchto osm důvodů je skvělou motivací pro každého z nás, proč se začít věnovat právě powerjóze, pokud chceme změnit náš život, zlepšit náš životní styl, najít novou cestu.

Co je nejdůležitější udělat ze všeho nejdříve, stanovit si cíle, čeho konkrétně chceme dosáhnout. Pokud použijeme slovíčko „chci“ jsme na nejlepší cestě začít, jsme odhodlaní udělat pro sebe maximum. Neměli bychom však používat slovíčka „potřebuji, měl/a bych“, právě z těchto slovíček je jasné, že to po vás chce někdo jiný (rodina, časopisy, kamarádka) a také vyjadřují silné pochybnosti o vnitřním přesvědčení něco změnit.

Pohyb uvolňuje, hormony dobré nálady, endorfiny, proč se tedy pravidelně nehýbat?

Vy vyšším věku dochází k rychlejšímu vyčerpání mentálních sil v průběhu běžného dne. A tak ten, kdo cvičí jógu, může energii přirozeně obnovovat a necítí se vyčerpaný.

Pokud není tělo pravidelně v tréninku, rychleji chátrá, přirozené pohyby postupně vymizí a my cítíme jen bolest při každém pohybu. Tyto omezení ovlivňují psychickou stránku a vznikají výčitky, deprese a další psychická omezení, která narušují vnitřní rovnováhu. Je nutné odpoutat se od těchto překážek, jinak se dostaneme do začarovaného kruhu mysli. Toto cvičení je velmi významné pro fungování nervové soustavy, vnitřních orgánů a hybnosti páteře. Středem páteře vede kanál (sušumna), v němž proudí nervy, které se vzájemně propojují. Mezi obratli jsou chrupavky, které se s věkem narušují. Právě jógou protahujeme páteř, zvětšují se prostory mezi obratli a

40

zmírňuje se tlak na ploténky, které by mohli negativně působit na nervy vystupující z obratlů, a tím jóga působí preventivně a léčivě.

Po odcvičení lekce powerjógy se člověk cítí velice dobře. Ten pocit chvíli vydrží a pak vymizí a je potřeba ho znovu hledat. Právě hledání je pravidelná praxe powerjógy.

Častou frekvencí cvičení se tělo stává pevné a silné, pociťujeme úlevu a radost.

Soustředění se na svou vlastní energii, naučení se s ní pracovat, uchovávat ji a soustřeďovat ji tam, kde je nejvíce potřeba, to je nutné, aby příjemně plynula. Jak toho docílit? Stačí se zastavit, sednout si a obrátit pozornost k dechu. Vnímat každý hluboký nádech a výdech, vnímat dech, jak prostupuje tělem a proudí až v hlubinách našeho nitra.

Pokud chceme pročistit hlavu, cílem je meditace, která je více než odpočinek. Je to stav, kdy se tělo i mysl uklidňují a otevírá se brána do jiné dimenze. Zklidní se nejen myšlenky, ale i celý nervový systém, sníží se frekvence mozkových vln, klesá tepová frekvence a krevní tlak. To vše vede k ozdravení organismu. Při meditaci dochází ke změně vědomí, které je svěží a mozek sní. Meditace ovlivňuje především pravou mozkovou hemisféru, kde sídlí emoce a intuice. Aktivace pravé mozkové hemisféry je velice důležitá, jelikož většina lidí žije právě v levé, která je analytická a rozumová.

Díky meditaci dojde k uvolnění překážek a vyrovnání obou hemisfér.

Powerjóga je skvělá v tom, že co se naučíme na podložkách, můžeme využít i v běžném denním životě. Učí nás dýchat, soustředit se a neztotožňovat se se smysly, emocemi, myšlenkami, okolnostmi ani tělem. Každý se někdy nachází v situacích, ve kterých není možné se uvolnit. Ať jsou příčinou zdravotní, rodinné či pracovní problémy, powerjóga nás učí být pozorovatelem všeho a učí nás, že vše má nějaký smysl. Nic není náhodou, vše je takové, jaké má být a takové, jaké si zasloužíme. Je jen na nás, jak naložíme s tím, že můžeme udělat něco pro své tělo i mysl, zkvalitnit životní styl. K docílení kvalitnějšího životního stylu je neméně vhodná relaxace, která je součástí jógy. Jsou to činnosti, které nevyčerpávají energii, ale udržují a rozvíjejí ji. Nabízené formy relaxace jsou terapie masáží, cvičení jógy s řízením dechu a přirozenou obnovou energie a vysoce energeticky přínosná je meditace. Pokud je na jedné straně podáván výkon, na

41

druhé straně je nutné odpočívat a tím dodávat a obnovovat energii. To je zákon rovnováhy, přirozeného zdraví, to je relaxace.

Krejčík (2005) konstatuje, že někteří z vás si budou chtít postupem času upravit i stravu, jelikož si o to tělo říká při tomto druhu cvičení, jiní z vás začnou meditovat. To je však na každém z nás, jak hluboko se chceme vydat. Velice důležité je neuzavírat se před něčím novým, nechat vše proudit a naslouchat svému tělu. Tím, že otevřeme svou mysl, dáme okolí signál a mnozí z nás se usmějí, projeví snahu o navázání kontaktu, uvolní se a uklidní. Z obličeje zmizí zarputilý výraz a čelo plné vrásek. Mnoho problémů se vyřeší, aniž bychom tomu věnovali příliš velké úsilí a hlavně energie, času a zdraví.

V současném životním stylu se mnoho svalů zkracuje a ochabuje. Každý sval začne mít problém, když stárne. Pro příklad uvedu zkrácené prsní svaly a protější svaly zádové, které jsou ochablé a to je příčinou, že se nám zakulacují záda a jsme shrbení. V hrudním koši jsou ovšem uloženy plíce a srdce, které potřebují dostatek prostoru pro správné pružnosti páteře, uvolnění v oblasti pánve a kyčlí - uklidňuje nervy, zlepšuje odolnost nervového systému, vyživuje ho, aktivuje a reguluje, vylučuje z těla škodliviny, které se v něm usazují, omlazuje, rozvádí po těle dostatek kyslíku, a tím oživuje celé tělo. Dále zbavuje člověka bolestí hlavy, regeneruje celou páteř a dodává pružnost a sílu a odstraňuje nespavost, stres, napětí a přetlak. Právě tyto znaky jsou neduhem špatného životního stylu spousta z nás a jak pomocí jógy, tak i pomocí powerjógy, zlepší jeho kvalitu a bude se cítit neocenitelně skvěle, plní síly a lehkosti. Není důležité vypadat skvěle jen zvenčí, pro nás je důležité mít tělo trénované od základu až po okraj, jedině tak dosáhneme našich vysněných cílů.

Shrneme-li účinky powerjógy na lidský organismus, je tento druh cvičení prostředkem prevence. Rozvíjí kardiovaskulární a dýchací systém, zlepšuje svalový tonus celého těla a redukuje tukové zásoby. Prokrvuje tělo a působí na zlepšení vitality, zachování mládí.

42

Je vhodným doplňkem pro všechny běžné aktivity, pokud chceme žít zdravým způsobem života.

„Autorka článku rozhovoru s Václavem Krejčíkem Pelikánová K. (2014, s. 40) doplňuje zjištěnými fakty, že jóga jako taková, je vhodná pro lidi, kteří se jí chtějí věnovat, a vyhovuje jim. To neznamená, že je i pro ty, kteří nemají ohebnost a sílu, naopak, právě pro ty jedince je přímo stvořena. Cvičení probíhá krok za krokem, tudíž se ohebnost těla rozvíjí pozvolna a souměrně. Člověk se přitom cítí svobodně, klidně a v pohodě.

Powerjóga se liší od klasické jógy tím, že je více dynamická, procvičuje základní jógové pozice a v rámci dechu je spojuje do cyklu a sestav. Nejde při ní o rychlost, ale o kvalitní a hluboký dech. Současně se člověk učí soustředit se a vnímat sebe sama.

V rámci cvičení nesoutěžíme, nepřekračujeme své možnosti. Klasická jóga je klidnější a klade větší důraz na relaxaci, delší dobu zůstáváme ve výdrži, ve které se stejně dlouho relaxuje. Jsem zastánkyní jak klasické jógy, tak powerjógy. Oba druhy cvičení velice doporučuji z hlediska zlepšení kvality životního stylu. Jóga nás uvede do vnitřní pohody. Není to jen cvičení, ve své podstatě je pro nás životním stylem. Zpočátku to tak člověk nevnímá, ale postupem času dojde k uspokojení těla a zjemnění vnímání. A to vede k tomu, že pozvolna mění svůj životní styl, aniž by si to uvědomoval. Jedná se o nenásilný proces. Jóga je program pro tělo, duši a mysl.“

43

4 Strava a pitný režim

„Úspěch tvého jednání záleží na síle tvého vnitřního přesvědčení a na sebekázni.

Neztrácej odhodlání a nikdy se nevzdávej.“ Maháprabhudží

Západní civilizace považuje jógu za elixír mládí a to ji dělá jedinečnou v rámci široké veřejnosti. Endogenní toxiny jsou jednou z mnoha příčin stárnutí a nemocí, vznikají v organismu během špatného trávení a spalování. Postupné zanášení organismu je příčinnou rychlejšího stárnutí. Pokud nedochází ke správnému trávení, stává se strava zdrojem pro tvorbu jedovatých zplodin. Nekvalitní spalování zaplaví celé tělo, které onemocní, zeslábne a stane se živnou půdou pro virové a bakteriální infekce (Krejčík, 2013).

Autoři (Fraserová 2005, Van Lysebeth 1998) jsou toho názoru, že v dnešním světě jsme šťastní, že máme přístup k velkému množství potravin, daleko většímu než opravdu potřebujeme. Strava, kterou převážně jíme je velmi ochuzená o vlákninu, vitamíny, minerální látky a stopové prvky, naopak obsahuje vysoké procento nasyceného tuku, cukru, soli, a chuťových přísad. Na vině je částečně potravinový průmysl, jehož postupy zahrnují rozsáhlé konzervovací a pročišťující techniky, které z potraviny „svlékají“

přírodní složky. Poté do ní přidávají uměle vytvořené přísady, aby dostala lepší vůni a delší trvanlivost. Viníky jsme avšak i my sami, svými návyky stravování, mezi něž patří, že jíme: 1. příliš rychle, 2. příliš horká či studená jídla či nápoje, 3. v příliš velkém množství, 4. denaturované potraviny, 5. stravu současně bohatou a chudou na živiny, jak jsem již zmínila výše. Dalším problémem je, že spousta lidí se stravuje při práci nebo sledování televize, aniž věnují pozornost tomu co jí.

Autoři (Van Lysebeth 1998, Krejčík, 2013) se shodují, že je třeba napravit především návyky v prvních třech bodech. Jinak se většina pozitivních účinků správné výživy ztrácí. Omezíme tak nevýhody sporného jídelníčku. Důležité je jíst, nikoliv hltat.

Nerozžvýkaná potrava je tudíž zátěží pro žaludek a střeva, nebyla totiž dostatečně

44

natrávena v ústech. Dobře rozžvýkaná potrava je z poloviny zažita. Není nutné počítat, kolikrát kousneme do sousta, ale je třeba si každé sousto užít. Nicméně není vhodné prodlužovat žvýkání masa než je nezbytně nutné, dostává pak nedobrou chuť. Soustředit pozornost na to, jak jíme a na změny chuti, ke kterým dochází, možná objevíme skutečnou chuť potravin. Usnadníme-li práci zažívacímu ústrojí, uvolníme energetické zdroje pro další úkony. Nedostatečným žvýkáním se potrava stává nestravitelnou, způsobuje zažívací poruchy a my trpíme následky abnormálního metabolismu: otylostí, nebo naopak přílišnou hubeností a to v žádném případě nesvědčí našemu životnímu stylu. Důkazem účinnosti je stolice, která je dobře formovaná, měkká, vzhledu vlhkého jílu a nepáchne, zácpa je odstraněna. Horace Fletcher, slavný americký dietolog, doporučuje, abychom jedli jenom tehdy, když máme hlad. Civilizovaný člověk však jí proto, že je k tomu stanovená doba. Dále tvrdí, abychom přestali jíst při prvních známkách nasycenosti. Navíc je dobré zbavit se starostí a nediskutovat při jídle. Další podmínkou správného stravování je, nepít velké množství vody během jídel, jelikož voda zředí žaludeční šťávy a tím zabrání vstřebávání živin z potravy.

Co jíst a co ne? Nejlepší radou je jíst potraviny v přírodním stavu, nejlépe čerstvě sklizené ovoce a zeleninu. Jezte tolik čerstvého ovoce a zeleniny, kolik je to jen možné.

Jelikož vařením zelenina ztrácí obsah vitamínů a enzymů, není tedy doporučené zeleninu tepelně upravovat, pokud ji vaříte, je dobré použít vodu na zeleninový vývar.

Strava by jinak měla být z 60 procent tepelně upravená. Takto upravená potrava pomáhá trávení a při konzumaci celozrnných obilnin a zrnin je podmínkou správného vstřebávání. Ke konzumaci jsou nejvhodnější netrvanlivé a jednoduché potraviny.

Pokud bude strava vyvážená, všechny složky v ní budou obsaženy, a tudíž nejsou potřeba potravinové doplňky (vitamíny, minerály, antioxidanty). Vyhýbejte se konzumaci potravin, které prošli konzervací, namísto nich dejte přednost ekologicky vypěstovaným produktům. Nejsou doporučené ani zpracované potraviny jako bílá mouka a bílý cukr, zmrazené, dehydrované produkty, výrobky „fastfood“, předvařená jídla i potraviny balené v konzervách, zavařovacích sklenicích a lahvích. Před nákupem pozorně prostudujte etiketu obalu, čím méně složek v potravině, tím lépe. Cvičení pozic je vhodné k tomu, že tělo citlivěji vnímá, čím se živíme. Pravidelným cvičením si tělo samo řekne, která jídla chce, a která naopak nechce (Krejčík, 2013, Fraserová, 2005).

45

Fraserová (2005) konstatuje, že strava jogínů je lakto-vegetariánská, což znamená, že je postavena na neživočišných produktech. Výjimku tvoří mléko, sýry, jogurty, máslo, vejce a med. Některé větve jógy zastávají veganskou stravu, kde by se živočišné produkty neměli objevit. Důvodem k vegetariánské stravě je ahinsa, jogínská zásada, která zakazuje ubližovat a hrubě se chovat ke všem živým věcem. Dále je prokázáno, že převážně vegetariánské stravování je zdraví prospěšné. Proto pokud chceme zlepšit náš životní styl, měli bychom se zamyslet nad tím, co jíme a jaké to má důsledky pro náš organismus. Strávit bílkovinu masa trvá velice dlouho a také ledviny a játra ji velice těžko likvidují. Maso obsahuje vysoké procento kyseliny močové, jež je spojována s potížemi, jako jsou ztuhlost a bolesti kloubů. Navíc jsou v dnešní době zvířata krmena hormony a antibiotiky, které když jíme jejich maso, pak vstupují do našeho těla.

Bílkoviny jsou bohatě obsaženy i v jiných potravinách než je jen maso. Jsou jimi luštěniny, ořechy a semínka.

Abychom mohli praktikovat jógu, není nutné stát se vegetariánem. Přestože je ideální dodržovat ahinsu (jogínskou zásadu), jóga nevyžaduje obrátit se k víře ze dne na den, ani měnit životní styl. Pokud chceme zkvalitnit životní styl pomocí jógy, je důležité začít pozvolna. Řadit více vegetariánských jídel do svého jídelníčku v průběhu týdnů i měsíců, tělu prospěje a získá tak potřebný čas na to se přizpůsobit. Možná zjistíme, že jsou příjemnou změnou kulinářské inspirace a zařadíme je do stravovacích návyků.

Někteří lidé zjišťují, že poté, co začlenili ásany společně s pránájámou do svých životů, chtějí rozšířit praxi o zásady sociální a osobní kontroly, což přirozeně vede k tomu, že sami přestanou chtít jíst maso. Cvičení ásan povzbuzuje schopnost uvědomovat si, jaký mají účinek maso a škodliviny, jako jsou kofein a alkohol, na mysl a tělo. A také zostřuje chuť i čich a zmenšuje touhu na sladká, kořeněná a slaná jídla.

Na rozdíl od západních principů stravy, které doporučují podobné stravovací návyky každému jedinci, jogínská strava musí být přizpůsobena individuální povaze, stavbě těla a vnějším podmínkám. Zkuste experimentovat s různými druhy potravin a pozorujte, jaký mají účinek na vaše pocity. Po kterých potravinách máte čistou hlavu, jste energičtí a naopak, které ve vás vyvolávají stres, podráždění a nervozitu. Když jste pomalí a líní, vzpomínejte, co jste jedli. Je důležité vyvarovat se těch potravin, které mají neblahé účinky pro náš organismus. Znovu podotýkám, že každý jedinec reaguje odlišně.

46

Autoři (Krejčík, 2005, Fraseorvá, 2005) se shodují, že je důležité naučit se přistupovat k jídlu jinak, pokud chceme změnit svůj životní styl, stačí zkoordinovat příjem s výdejem energie a snažit se, aby strava obsahovala všechny důležité složky (sacharidy, bílkoviny, tuky, vitamíny, minerální látky a stopové prvky). Pro zdravou funkci lidského těla je důležitá nejen strava, ale i voda. Ta tvoří naše tělo ze dvou třetin. Dodržovat správný pitný režim je důležité. Lidský organismus by bez ní nedokázal ničit toxiny a odpadní látky, ani vytvářet novou tkáň.

Related documents