• No results found

Parametry vybraných aplikací, upraveno podle Boušky (2013)

parametry Sports

Tracker Runtastic RunKeeper Strava Endomondo

podporované sporty 28+6 58+1 31+1 4 60+1

26 1.5 Webové stránky endomondo.com

Webové stránky jsou laděny do bílo-zelené barvy. Po přihlášení uživatele upoutá centrální lišta obsahující základní rozvržení funkcí, které zde budou podrobně popsány.

Ovládání je intuitivní. Na hlavní liště vpravo můžeme vidět profil, který lze libovolně upravovat a nastavovat. Záleží na rozhodnutí každého uživatele, zda chce dostávat newslettery, zda si nastaví aktuální váhu, povolí propojení se sociálními sítěmi, nastaví si soukromí pro různé funkce stránek a upraví si upozorňování na dění v uživatelském profilu mailem nebo pouze na webu. Samotné upozornění se zobrazuje vedle záložky profilu uživatele v podobě piktogramu zvonku. Další tlačítko na hlavní liště Add Workout umožňuje zadávání nové pohybové aktivity ručně. Obsahuje možnosti, jak zadat cvičení:

 cvičení bez trasy, tzn. nejčastěji pohybová aktivita prováděná uvnitř, lze doplnit údaje o času, vzdálenosti atd.;

 cvičení podle předdefinované trasy, vytvořené uživatelem pro svou potřebu, nebo veřejné trasy sdílené uživateli v dané lokalitě (vše se zobrazuje na podkladu Google Maps);

 cvičení, které lze dokreslit do mapy a vytvořit tak novou trasu;

 importované cvičení z příslušenství Garmin;

 importované cvičení z jiných aplikací.

Stránky obsahují poměrně dost reklamy, doporučením je si do prohlížeče instalovat nástroj pro blokaci reklamy, např. Adblock Plus. Sdílení údajů ze stránek je poměrně propracované. Jde sdílet jak odkaz na danou informaci, tak vnořit rámeček s danou informací na jinou stránku pomocí HTML kódu iframe. Snadno tedy lze sdílet aktuální výzvu, informaci o týmu či uživateli např. na stránkách školy, stránkách předmětu tělesná výchova či osobních stránkách. V úvodu se zobrazují uskutečněná cvičení přátel a novinky (News Feed), které lze komentovat, takže endomondo.com funguje i jako sportovní sociální síť.

1.5.1 Training

Kategorie Training je v podstatě sportovní deník, kde uživatel může přehledně sledovat své jednotlivé výkony. Po kliknutí na aktivitu v kalendáři se ve spodní části objeví podrobné údaje o dané aktivitě – čas, rychlost, převýšení atd. Dále zde může měřený trénink editovat – přidat poznámku, nastavit soukromí či exportovat. Trasa

27

měřeného úseku se zobrazí na mapě v podobě barevné čáry s vyznačením uběhlých kilometrů. Přehledný graf umožňuje plnou analýzu rychlosti na podloží profilu tratě.

Každou aktivitu lze sdílet a komentovat.

1.5.2 Challenges

Challanges (výzvy) jsou nejpropracovanější částí endomondo.com a z hlediska konkurence jedinečnou. Stránka nabízí jak předdefinované výzvy sponzorované firmami, tak možnost vytvořit si vlastní výzvu a pozvat do ní své přátele i veřejnost.

Množství sportů zaručuje, že si svou výzvu může vybrat každý. Vlastní výzva se dá vytvořit poměrně jednoduše pomocí formuláře. Uživatel má možnost vytvořit výzvu pro jednotlivce, tak pro předem definované týmy. Lze nastavit začátek a konec výzvy a zadat název. Důležité je zadat jaký je cíl výzvy. Je na výběr z více možností:

 nejvíce překonaných kilometrů;

 nejvíce cvičení;

 první, kdo dosáhne určitý počet kilometrů;

 nejvíce vypočtených kalorií;

 nejvíce aktivních minut;

 nejrychleji uběhnutý určitý počet km;

 nejlepší Cooperův běh; uživatele z nějakého státu či zda je výzva veřejná či pouze pro pozvané. Uživatel může vybrat i fotku či obrázek výzvy. Takto vytvořená výzva se zobrazí v položce Mé výzvy, kde se zobrazují jak výzvy vytvořené, tak výzvy do kterých se uživatel přihlásil, včetně již uskutečněných výzev.

1.5.3 Routes

Položka Routes (trasy) umožňuje prohlížení a tvorbu tras v okolí dané lokality.

Všechny jsou zaneseny do online mapy. Uživatel může prohlížet jak veřejné trasy, tak své trasy a trasy svých přátel na endomondo.com. Může je také hodnotit, komentovat

28

a sledovat nejlepší časy na dané trase. Vytvořit svou trasu není nijak složité. Nejdříve uživatel zadá místo, kde chce danou trasu vytvořit, zadá název, může přidat popis, vybrat sport, kterým se daná trať má překonat, a rozhodnout se, zda má být pro vlastní potřebu nebo veřejná. Poté ji zanese do mapy, může použít speciální pomůcku, která automaticky ukotvuje trasu na cesty.

1.5.4 Events

Další nabízenou doplňkovou funkcí je možnost tvořit a přijímat pozvánky do soutěží pořádaných kdekoliv na světě. Základní filtr podle sportů a místa konání dokáže roztřídit pozvánky, které by uživatele mohly zajímat.

1.5.5 Friends

Položka Friends (přátelé) eviduje všechny přátele, kteří se připojili k přihlášenému uživateli. Navíc je zde možnost vytvářet své vlastní týmy umožňující jak vzájemné poměřování, tak spolupráci při plnění týmové výzvy. Opět lze nastavit poměrně široké spektrum parametrů – zda je tým veřejný či pouze pro uživatele, název, sport, popisek a profilový obrázek týmu. V profilu týmu jde zobrazit také seznam členů, žebříček členů v aktuálním týdnu či žebříček ve výzvě, do které se tým přihlásil. Tvůrce týmu je zároveň jeho kapitánem, kapitánství se však dá delegovat na ostatní členy.

Členem se uživatel stává, pokud potvrdí pozvánky do týmu. Opět lze profil týmu sdílet jak odkazem, tak pomocí iframe.

1.5.6 Další možnosti

Endomondo má propracovanou marketingovou strategii, která se mimo jiné soustředí i na velké firmy. Umožňuje jim se prezentovat pomocí výzev a stránky, která nese jejich jméno. Výzvy aktivně nabízí cílové skupině. Součástí strategie je i prodej reklamy na svých stránkách. Speciálně nabízí firmám i vlastní stránku a servis pro motivaci k pohybové aktivitě svých zaměstnanců. Vše je však placené poměrně vysokými částkami. Řešení, které nabízí autor práce, je tedy podobné jako nabídka pro firemní zaměstnance, avšak zdarma a upravené pro školní podmínky.

1.6 Mobilní aplikace Endomondo

Mobilní aplikace je oproti webu jednodušší a intuitivnější, což je žádoucí. Menu nabízí tyto možnosti:

 Aktualizace – možnost přejít na placenou rozšířenou verzi;

29

 Cvičení – hlavní panel, kde se ovládá měření cvičení, a zobrazují se základní informace o aktivitě;

 Aktuálně – souhrn aktivit od jiných uživatelů;

 Historie – možnost prohlížení, editace a mazání aktivit;

 Fitness testy – zajímavá doplňková funkce, umožňuje zkusit si otestovat svůj výkon a zjistit aktuální zdatnost, na výběr je běh na 1 500m, běh na 3 000m, Cooperův běh a chůze 1,6km (vše s průvodní informací, jak test provést);

 Výzvy – zobrazení výzev, do kterých je uživatel přihlášen (nezobrazuje týmové výzvy) a možnost zobrazit veřejné výzvy;

 Trasy – zobrazení oblíbených tras a tras v okolí, kde se zrovna uživatel nachází (pomocí GPS) s možností trasu následovat;

 Stránky – prezentace spřátelených firem;

 Přátelé – hledání a přidávání přátel na síti.

Hlavní panel nabízí zobrazení nových upozornění a možnost pustit si hudbu z integrovaného přehrávače v mobilu. Ve verzi pro mobilní zařízení HTC Wildfire se zobrazují tři údaje, jejichž zobrazení lze jednoduše změnit. Zobrazit se dá čas, vzdálenost, rychlost, tempo, průměrnou rychlost, průměrné tempo, kalorie, tepovou frekvenci (je potřeba hrudní pás), průměrnou tepovou frekvenci, cíl, otáčky (je potřeba doplňkový hardware) a hydratace (orientační výpočet potřeby doplnit tekutiny).

Dále je na hlavním panelu možnost nastavit sport, který chce uživatel vykonávat, a způsob cvičení. Na výběr v základní verzi je základní cvičení (měří pouze trasu), nastavení cíle (lze nastavit čas nebo vzdálenost), speciální možnost – překonej přítele (uživatel se může poměřit s výkonem svého přítele), následovat trasu a absolvovat jeden z fitness testů. V placené rozšířené verzi je ještě možnost překonat sám sebe na daném úseku a možnost trénovat podle intervalového tréninku.

Trochu schovanou funkcí je zobrazení mapy vykonávaného tréninku (animace pootočené stránky). Poslední, co hlavní panel zobrazuje, je síla GPS signálu a tlačítko pro start, pauzu či konec aktivity. V nastavení si uživatel může přizpůsobit parametry podobně jako na webových stránkách a nastavit například automatické pauzy, audio nastavení či propojení s příslušenstvím.

30

2 Cíle práce

Hlavním cílem práce je ověřit využitelnost aplikací mobilních telefonů pro monitoring pohybové aktivity ve školní praxi.

Dílčí cíle:

1. Teoretické zmapování problematiky.

2. Vyzkoušení vybraných aplikací.

3. Výběr nejvhodnější aplikace pro školní podmínky.

4. Použití v hodinách tělesné výchovy i ve volném čase.

5. Vytvoření metodiky.

6. Analyzování naměřených dat.

7. Na základě dotazníkového šetření získání zpětné vazby o projektu.

31

3 Metodika šetření práce

V době realizace šetření autor působil na Základní škole Český Dub na částečný úvazek jako učitel dějepisu a tělesné výchovy. V jednotlivých kapitolách autor konkrétně popisuje, jak byla práce s vybranou aplikací Endomondo realizována v hodinách tělesné výchovy i ve volném čase žáků.

3.1 Charakteristika ZŠ Český Dub

Základní škola Český Dub se nachází v Libereckém kraji, okres Liberec.

Kapacita školy je stanovena na 487 žáků. Zřizovatelem je město Český Dub. Základní škola má devět ročníků a člení se na první a druhý stupeň. První stupeň obsahuje první až pátý ročník, druhý stupeň obsahuje šestý až devátý ročník. Součástí školy jsou čtyři speciální třídy. V nich jsou vyučováni žáci se zdravotním postižením v režimu ZŠ praktické a ZŠ speciální. V době trvání praktické části práce bylo na 2. stupni základní školy 159 žáků.

Škola disponuje sportovní halou s velkou i malou tělocvičnou, venkovním hřištěm a stometrovým atletickým oválem se škvárovým povrchem. Pro delší běhy je využíván místní park s travnatým a štěrkovým povrchem. Škola nedisponuje atletickou drahou s moderními parametry. Nabídku sportovních aktivit zajišťuje místní fotbalový klub, Sportovní centrum Podještědí – florbal, volejbal, Sokol a Junák. Škola nabízí několik sportovních kroužků. Při škole pracuje taneční skupina Elév.

3.2 Realizace šetření práce

Pro realizaci šetření bylo třeba, aby si autor založil osobní účet a sám vyzkoušel různé funkce. Doporučením je založit i účet školy (stejným způsobem jako osobní účet na jinou emailovou adresu). Je to kvůli odlišení osobního účtu a účtu pro administraci, aby ve statistikách nefigurovala učitelova osobní cvičení.

Práce s aplikací probíhala v hodinách tělesné výchovy a ve volném čase žáků.

Funkce vhodné do vyučování byly vyzkoušeny ve čtyřech hodinách tělesné výchovy chlapců 7. a 8. tříd v období dubna a května 2014. Jedná se konkrétně o funkce s názvem Fitness testy a Trasy. Blíže jsou popsány v kapitole 4.1.

Endomondo je momentálně jediná aplikace, která umožňuje tvorbu tzv. výzev – soutěží sportovního charakteru podle zvolených kritérií, které jsou také podstatnou složkou pro využití ve školní praxi. Při tvorbě této práce vznikl školní projekt Dube, hejbni kostrou!, který byl praktikován v období dubna až června 2014 na téže základní

32

škole. Pohybově aktivní byli žáci celkem ve čtyřech různých výzvách. Projektu se mohli zúčastnit všichni žáci 2. stupně, protože i žáci, kteří nevlastnili chytrý mobilní telefon, mohli svá cvičení zaznamenávat ručně na stránkách Endomondo. Rodiče žáků byli o projektu informováni písemnou formou a vybídnuti k případným otázkám či nesouhlasu s touto akcí.

Možnosti vytváření výzev jsou v zásadě dvě. První varianta počítá s tím, že si učitel vybere omezený počet žáků (např. v kroužku atletiky, v hodinách tělesné výchovy apod.), registrace pak může proběhnout doma za pomoci krátkého návodu. Pro druhou variantu počítající s účastí většiny žáků je lepší registraci provést hromadně ve škole.

3.2.1 Registrace žáků

Pro používání aplikace je nutné se zaregistrovat na endomondo.com a potvrdit registrační email. K tomu je zapotřebí jedna hodina práce na školních počítačích, nebo registrace žáků doma. Autor počítal se zapojením většiny žáků, proto registrace proběhla v počítačových učebnách školy vždy po dvou třídách ročníku ve spolupráci s učitelkou výpočetní techniky. Registrovaní žáci pak mohli funkce aplikace využívat jak v hodinách tělesné výchovy, tak během výzev. Celkově se na stránky registrovalo 129 z celkových 159 žáků. Zbytek z různých důvodů registraci nepodstoupil.

Žáci nejdříve v hodině, kdy byla realizována registrace, vyslechli krátkou prezentaci o projektu, byli požádáni o spolupráci a poté jim byla vysvětlena funkcionalita webu a aplikace. Následně se žáci registrovali na internetové stránky www.endomondo.com, které jsou v anglickém jazyce, a potvrdili registrační email, který jim přišel do jejich emailových schránek. Zároveň si žáci mohli nastavit rozsah soukromí profilu, upozornění atd. Na základě zkušenosti autor doporučuje, aby si žáci nastavili viditelnost pouze pro přátele na této sportovní síti, naopak profil školy by měl být viditelný všemi uživateli. Bylo také třeba, aby si žáci přidali jako přítele profil školy (admin), aby byla usnadněna komunikace a kontrola nad projektem. Přihlášení do týmů a výzev pak probíhalo tak, že si je žáci buď aktivně vyhledali, nebo jim byla později zaslána pozvánka z profilu administrátora.

Žáci, kteří vlastnili mobilní telefon se zabudovaným GPS lokátorem a možností připojení na mobilní internet či WIFI, měli možnost si navíc stáhnout aplikaci Endomondo do svého telefonu. Mobilní aplikace je v základní verzi zdarma.

K propojení s účtem na webu dojde zadáním přihlašovacích údajů v aplikaci telefonu.

33

Projekt by měl moderní formou motivovat hlavně děti na základních školách k pohybu ve svém volném čase. Spojení moderní technologie s aktivním sportem by měla být pro žáky atraktivní a komunikace v komunitě na Endomondo motivovat k překonávání spolužáků, učitelů, rodičů, ale i sebe samých.

3.2.2 Informační stránky Dube, hejbni kostrou!

Pro účely prezentace projektu Dube, hejbni kostrou! autor vytvořil webové stránky www.dubehejbnikostrou.webnode.cz, kde jsou k dispozici všechny informace o projektu – jak funguje přihlášení se do projektu, informace o pravidlech, aktuálních i uskutečněných výzvách, vytvořených trasách v okolí Českého Dubu. Nechybí ani základní návody pro práci s aplikací, zmínka o historii projektu a kontakt na organizátora. Stránky obsahují i propojení s facebookovou stránkou projektu a odkaz na stránky školy.

3.2.3 Propagace

Tato poměrně rozsáhlá akce by se neobešla bez propagace. Projekt byl dobrovolný, i proto bylo třeba děti motivovat a dostat projekt do povědomí. Autor k tomu využil všech prostředků, které škola nabízí. Využil nástěnek na chodbách i ve třídách k umístění plakátů. V tělocvičně školy instaloval archy s prezentací projektu a funkcemi této aplikace. Využíval školního rozhlasu k informacím o začátku výzev a vyhlašoval tímto způsobem vítěze. Redakce školního časopisu mu umožnila publikovat informace o projektu a v pravidelné rubrice mohl informovat o průběhu a vítězích jednotlivých výzev. Na stránku základní školy byl umístěn odkaz na stránky projektu a informace se objevovaly i v aktualitách školního webu. V hodinách tělesné výchovy byly vysvětlovány dotazy týkající se funkcí aplikace a připomínány aktuální výzvy.

Motivačně byl projekt podpořen i odměnami. Za aktivní přístup ve výzvách byly přislíbeny ceny v hodnotě tisíc korun. Autor sehnal sponzora, který nakonec dodal ceny v hodnotě přesahující 10 tisíc Kč.

34

4 Funkce uplatnitelné na základní škole

4.1 Využití v hodinách

Pro praktické ověření měl autor k dispozici hodiny tělesné výchovy chlapců ze 7. a 8. tříd, které vedl. Spolupráce s ostatními učiteli tělesné výchovy neproběhla ideálně.

Žáci byli po hodině věnující se registraci na stránky endomondo.com požádáni, aby si do hodin tělesné výchovy přinesli svá dostatečně nabitá mobilní zařízení s nainstalovanou aplikací. Následovala praktická ukázka v terénu. Pro zdárné vyzkoušení funkcí bylo třeba, aby žáci splnili následující postup.

 Zapnout GPS v mobilním zařízení.

o Doba potřebná pro načtení signálu satelitů je závislá hlavně na počasí.

o První lokace může trvat i několik minut.

o Pro rychlejší načtení je lepší podpořit tento proces i mobilními daty.

 Spustit aplikaci.

 Vybrat sport (běh, chůze, atd.).

 Vybrat způsob cvičení (fitness testy, následovat trasu).

 Zahájit cvičení tlačítkem start.

 Po cvičení stopnout měření a uložit data.

o Synchronizace s webem probíhá automaticky vždy při připojení mobilního zařízení k internetu přes WIFI či mobilní data.

V hodinách tělesné výchovy na Základní škole v Českém Dubu byly ověřeny následující funkce. Samozřejmostí bylo na začátku hodiny zahřátí organizmu a atletická rozcvička.

4.1.1 Fitness testy

Testy, které nabízí Endomondo, jsou běžně součástí výuky na základních školách. Využít této možnosti mohou hlavně školy, které nemají atletický ovál a používají pro delší běhy například park (podobně jako ZŠ Český Dub). Žák si ve svém zařízení navolí místo základního cvičení fitness test. Jsou nabízeny testy – běh na 1 500m, běh na 3 000m, Cooperův běh a chůze 1,6km. Ve všech případech se na displeji odečítá stanovená vzdálenost či stanovený čas. Žák běží se svým zařízením v ruce či v kapse. Pokud se s touto aplikací již pracuje, nepředstavuje využití tohoto způsobu žádný čas navíc.

35

Po překonání přednastavené vzdálenosti aplikace sama zhodnotí výkon v závislosti na věku a pohlaví testovaného. Používá k tomu skóre od 0 do 100, které je rozděleno na sedm výkonnostních skupin:

 60–100 Olympijská,

 53–59 Atlet,

 47–52 Vysoká,

 43–46 Dobrá,

 35–42 Průměr,

 30–34 Slabší,

 0–29 Nízká.

Cílem konkrétní vyučovací hodiny bylo zjistit aktuální úroveň fyzické zdatnosti v běhu na 1 500m. Žák během testu prokázal schopnost ovládat program a nastavit vybrané parametry. Každý žák tak zjistil, jak je na tom nejenom v porovnání se spolužáky, ale i z pohledu průměrné výkonnosti v jeho věku.

4.1.2 Trasy

Funkce trasy je dobrou doplňující funkcí k používání aplikace Endomondo.

Umožňuje na webu načrtnout trasy v okolí místa, které uživatel zvolí, a poté je možné některou následovat a inspirovat se.

Autor vytvořil soubor tras, které mohou žáci následovat a sledovat nejlepší časy na dané trase. Uveřejnil je na internetových stránkách projektu, kde jsou k dispozici veřejnosti pod záložkou Trasy (Hodač 2014). Obsahují také popis, jak jsou obtížné, nebo zda jsou ideální na procházku či běh. Strukturovaný popis, jak vytvořit trasu, je uveden v šesté kapitole Metodické listy.

36

Obrázek 6. Ukázka nejlepších časů trasy na www.endomondo.com (2014)

Příkladem využití v hodinách tělesné výchovy je běh terénem. Stačí jen, aby žáci v aplikaci vybrali jiný druh cvičení – následovat trasu, a zvolili trasu, kterou před tím učitel vytvořil na webových stránkách. Před zahájením cvičení je potřeba dosah internetového připojení. To se vyřeší tak, že žáci mají mobilní internetové připojení, nebo se připojí k WIFI školy či jiné volně dostupné síti v okolí. V okruhu místa, kde se žák nachází, se totiž v aplikaci zobrazí načrtnuté trasy, které může jejich výběrem následovat. Aplikace automaticky vytvoří žebříček nejlepších časů na dané trase s možností filtrace na ženy, muže či přátele uživatele na endomondo.com.

Formulace cílů takto připravené hodiny může být následující. Žák zvládá pokročilé funkce cvičení s aplikací Endomondo – následování trasy. Rozumí procesu přenosu dat přes GPS i WIFI a orientuje se na dané trase pomocí mapy v mobilním zařízení.

4.2 Využití ve volném čase žáků

Interakce skrze sociální síť Endomondo umožňuje poměrně jednoduchou komunikaci a udržení motivace pro vykonávání pohybové aktivity i mimo školu.

Funkce, které nabízí, byly ověřeny v období dubna až června 2014 a nabídnuty pro zapojení se žákům celého druhého stupně. Jsou to následující.

37 i z určitého počtu žáků, které tato možnost plnění pohybové aktivity zajímá, a zkusit se poměřit formou výzvy s žáky jiné školy, jiného města či státu.

4.2.2 Výzvy

Hlavním prvkem pro školní využití sportovní aplikace jsou výzvy. Autor se je snažil zařadit do každodenního dění školy. Vytvořil celkem pět výzev s různými parametry pro žáky i učitele. Cílem bylo, aby se zapojilo co nejvíce žáků do pohybové aktivity mimo školní vyučování. Všechny výzvy byly dobrovolné. Všichni žáci byli

Hlavním prvkem pro školní využití sportovní aplikace jsou výzvy. Autor se je snažil zařadit do každodenního dění školy. Vytvořil celkem pět výzev s různými parametry pro žáky i učitele. Cílem bylo, aby se zapojilo co nejvíce žáků do pohybové aktivity mimo školní vyučování. Všechny výzvy byly dobrovolné. Všichni žáci byli