• No results found

Z jakého důvodu žáci vyzkoušeli aplikaci a web Endomondo?

Graf 5 znázorňuje odpovědi na otázku, kde žáci měli na výběr předdefinované odpovědi, které byly vytvořeny na základě neformálního rozhovoru s žáky. Někteří žáci vybrali více odpovědí. Nejvíce je k vyzkoušení funkcí Endomondo motivoval zájem a zvídavost (45). 12 žáků si aplikaci vyzkoušelo po vzoru kamaráda a 10 si aplikaci vyzkoušelo v hodinách tělesné výchovy. Dva žáky motivovaly ceny v soutěži. Četnější zastoupení (11) měla také položka jiná odpověď. Ta ve čtyřech případech nebyla specifikována, v ostatních se jednalo o odpovědi jinými slovy vyjadřující zájem či zvídavost.

45

10 12

2

11

zajímalo mě to musel jsem aplikaci vyzkoušet v hodinách TV

aplikaci používal kamarád(ka), tak jsem to taky vyzkoušel(a)

lákaly mě ceny v soutěži

jiná odpověď počet odpovědí

48 Graf 6. Jakou z výzev hodnotí žáci jako nejlepší?

Z grafu 6 lze vyčíst oblíbenost jednotlivých výzev uskutečňovaných v dubnu až červnu 2014 na ZŠ Český Dub. Z jednotlivých hodnot vyplývá, že preference určité výzvy není vyhraněná. Žáci mohli k uvedeným výzvám dopsat důvod svého rozhodnutí, a ti, co tak provedli, vyjadřovali zájem o daný sport. U výzev, kde hlavním cílem bylo nejvíce aktivních minut, zase oceňovali možnost výběru sportu. V květnové výzvě pozitivně hodnotili možnost porovnat výkony tříd a učitelů.

Graf 7. Budou žáci aplikaci a web využívat i po skončení výzev?

Graf 7 znázorňuje odpovědi žáků, zda se chystají aplikaci používat i po skončení výzev po červnu 2014. 48 žáků vyjádřilo zájem dále používat aplikaci pro svou osobní potřebu. 20 žáků odpovědělo záporně.

49

Graf 8. Doporučili by žáci aplikaci a web svým známým?

Z grafu 8 vyplývá, že 56 žáků by aplikaci doporučilo svým známým. 12 žáků by aplikaci nedoporučilo.

Jak jsou žáci s aplikací a webem celkově spokojeni?

V další otázce v dotazníku žáci celkově hodnotili funkce Endomondo. Průměrné hodnocení aplikace je 1,9 na škále 1 až 5 (1 nejlepší, 5 nejhorší).

Graf 9. Z jakého důvodu žáci nezkusili aplikaci a web Endomondo?

56

50

Autora u žáků, kteří odpověděli, že funkce Endomondo nevyzkoušeli, zajímalo, co bylo jejich důvodem pro nezapojení se do projektu. Graf 9 ukazuje předdefinované otázky, které vyplynuly z neformálního rozhovoru a reakcí žáků v průběhu doby trvání projektu. 17 žáků tato aktivita nezajímala. 12 žáků odpovědělo, že na cvičení nebyl čas.

10 žáků se nezapojilo kvůli tomu, že nevlastní mobilní telefon a nechtěli vyplňovat aktivity na webu. 10 žáků nepochopilo, o čem projekt je, z toho 3 by cvičení stejně nezkusili. Dva žáci se nechtěli chlubit svými výkony. 9 žáků označilo jinou odpověď a 3 žáci odpověděli, že necvičí.

Myslí si žáci, že Endomondo může motivovat k pohybu?

Poslední povinná otázka byla společná pro všechny respondenty. 56 žáků z 68, kteří aplikaci zkusili, odpověděli, že Endomondo může motivovat k pohybu. 3 se vyjádřili záporně a 9 žáků si nebylo jisto. 41 žáků z 58, kteří Endomondo nevyzkoušeli, odpovědělo kladně, 7 záporně a 10 nedokázalo odpověď jednoznačně určit. Celkově si tedy 97 žáků ze 126 myslí, že Endomondo může motivovat k pohybu. Zvláště výsledky u žáků, kteří Endomondo nevyzkoušeli, můžou překvapit.

5.4 Shrnutí dotazníkového šetření

Dotazníkovým šetřením si autor chtěl ověřit, jakým způsobem byl projekt vnímán samotnými žáky. Výsledkem je tedy zjištění, že tento projekt je pro žáky zajímavý a preference druhu pohybové aktivity je individuální. O pozitivním hodnocení aplikace svědčí průměrná známka 1,9 na škále 1–5. Rozhodující z pohledu dlouhodobé motivace žáků účastnit se Výzev je zapojení i dalších učitelů školy. Používání aplikace však není vhodné pro každého, část dětí nemá k pohybu vztah, nebo je tento projekt nezaujal.

5.5 Diskuze

Potencionálních chyb a rizik, které mohou v takto realizovaném projektu nastat, je více. Můžeme předpokládat, že ne na všech základních školách jsou děti vlastnící chytrý mobilní telefon. Autor si však dovoluje tvrdit, že s rozvojem nových technologií se tyto rozdíly budou smazávat. Neochota žáků používat svá vlastní zařízení může také nastat, ale vzhledem k dnešním podmínkám na školách, kde mobilní telefon ve výuce nemá skoro žádné místo, může jejich používání být příjemným zpestřením hodiny, a tudíž i ochota používat svá zařízení nebude problémem.

51

Významným faktorem pro uskutečňování tohoto typu vyučování jsou obecně kompetence učitelů zacházet s novými technologiemi. V dnešní době již učitel nemusí narážet na technické mantinely, proto záleží pouze na jeho přístupu. Sledovat vývoj v těchto oborech může však pro někoho být překážkou. Neochota přijímat nové věci je typická i pro učitelskou profesi.

Zásadní je apelace na fair play. Ve společnosti se vždy najdou lidé, kteří mají tendenci k nadhodnocování svých výsledků, nejinak tomu může být i v této oblasti.

V průběhu výzev je nezbytné kontrolovat reálnost cvičení, zvláště pokud je výzva nastavena i na ruční záznam aktivity na webu. Nejednou se při realizaci projektu stalo, že zaznamenané informace o cvičení neodpovídaly stupni vyspělosti uživatele nebo byly nereálně nadhodnoceny. V takovém případě muselo následovat upozornění a v případě, že žák údaje neupravil či nevymazal, byl ze soutěžních výzev vyřazen. možnost srovnání s vrstevníky je pro většinu dětí přitažlivá. Pokud se do projektu zapojí vůdčí osobnosti tříd, může být projekt velmi úspěšný.

Dalším motivačním prvkem může být odměna za zapojení se v podobě cen pro vítěze či pro všechny zúčastněné. Autor byl mile překvapen, jaký přesah pro některé žáky práce s aplikací měla. Aktivní žáci rychle pochopili funkcionalitu tohoto nástroje a začali nezávisle tvořit své výzvy mezi svými kamarády. Samozřejmě však tento způsob motivace k aktivnímu trávení volného času není pro každého, celkově se do projektu aktivně zapojila zhruba třetina žáků, avšak když už tuto aktivitu zkusili, tak u ní také vydrželi. Pokud má projekt trvat delší dobu, je dobré děti motivovat a připomínat jim, že se mohou zapojit. Účast by měla být vždy dobrovolná. Pokud daný učitel přesvědčí i další členy učitelského sboru o tom, že sportovat s mobilní aplikací je zajímavé a zábavné, je následně jednodušší projekt rozšířit na celou školu. Velkým motivačním prvkem pro děti je právě zapojení učitelů to těchto výzev. Musí se však dbát na přiměřenost a učitelé by si ze základu své profese neměli zlepšovat ego na

52

svých žácích. Absence dalších kolegů na realizaci či bojkot těchto aktivit rozhodně celkovému úspěchu nenapomůže.

Autorovi se tato doplňková forma hodin tělesné výchovy jako motivační nástroj pro aktivizaci žáků pro pohybovou činnost osvědčila a hodlá v ní pokračovat. Snaha autora o všeobecné uplatnění mezi většinu žáků má své limity. Mezi hlavní limitující prvky patří neochota některých dětí pro jakoukoli pohybovou činnost a absence chytrých mobilních telefonů žáků (lze nahradit zapisováním výsledků na webových stránkách). Proto se autor v dalších letech bude soustředit hlavně na děti, které o propojení aktivního pohybu a mobilní technologie projeví zájem. Bude se také snažit o rozšíření povědomí v tomto odvětví a navázání spolupráce s jinými školami.

Otázka přesnosti měření pomocí mobilního telefonu je nasnadě. Přesnost takovýchto měření do jisté míry závisí na přesnosti GPS modulu v mobilních zařízeních, což se u jednotlivých výrobců mobilních telefonů může lišit. Také záleží na síle signálu GPS, který se v závislosti například na počasí může měnit. Celkově se však dá říci, že přesnost měření je pro školní podmínky dostačující a pohybuje se v jednotkách metrů. Toto tvrzení vychází jak z autorovy zkušenosti, tak z diplomových prací na toto téma (Šrutka 2012, Fedrová 2013).

Autor vidí velký potenciál v této technologii. Využití na středních či vysokých školách by mohlo nalákat ještě více uživatelů, než tomu je na školách základních.

Předpoklad pro to, že studenti středních či vysokých škol vlastní chytrý mobilní telefon, se zvyšuje. I informovanost o sportovních aplikacích může být větší. Autor si dokáže představit, že se tato technologie po úpravě může stát i dobrým nástrojem pro výzkum v oblasti pohybové aktivity. Další práce by se mohly zaměřit právě na tuto oblast.

V současnosti jde vývoj v tomto směru poměrně rychle kupředu a bude docházet k dalšímu zdokonalování. Atypickým příkladem jsou herní aplikace pracující na podobném principu využívání zabudovaných GPS lokátorů v mobilním telefonu. Hráč se může stát například pyrotechnikem, který má za úkol zneškodnit virtuální bombu někde poblíž jeho lokace, dříve než „vybuchne“. Reálně to vypadá tak, že jeden či skupina hráčů běží na náhodně generovanou souřadnici, která se zobrazuje v mobilu, a na tomto místě musí potvrdit „zneškodnění“ bomby dříve, než vyprší časový limit.

Autor vyzkoušel původní aplikaci Stop the bomb, která má nyní nekorespondující název Chůze Tracker (Google Play 2014).

53

6 Metodické listy

Součástí práce je i strukturovaný návod, jak pracovat s webem a mobilní aplikací. Obsahuje doporučení týkající se registrace a nastavení účtu. Jsou zde popsány základní možnosti zadávání a editace pohybových aktivit včetně obrazové podpory. Na základě autorových zkušeností s aplikací vznikly položky nazvané jako Tip. Obsahují doporučení nastavení účtu a práce s obsahem. V závěru čtenáři mohou najít možná úskalí, se kterými se mohou setkat při práci s aplikací, a nástin správného vyřešení situace.

54 Založení účtu a nastavení na endomondo.com

 stránky www.endomondo.com

 Sign up for free (registrace) o vyplnění emailu a hesla

 potvrzení registračního emailu ve Vaší schránce o nebo přihlášení přes Facebook, Google+

 nastavení účtu

o hlavní lišta vpravo – kurzor na jméno uživatele

 Settings (nastavení)

 Account (účet)

 Connect (spojení se sociálními sítěmi)

 Privacy (soukromí)

 Notifications (upozornění)

 Heart rate (nastavení minimální a maximální tepové frekvence)

 stáhnutí aplikace pro váš typ telefonu a operačního systému (Android, iOS…)

Doporučení: založení účtu školy (jako běžný uživatel) – admin účet pro tvorbu výzev, týmů atd.

o nastavení viz předchozí (soukromí veřejné pro lepší dohledatelnost na webu)

Tip:

 Soukromí si nastavte pouze pro přátele.

 Nenechte si posílat upozornění na email.

 Pro méně zdatné v angličtině umožňuje Google Chrome automatický překlad stránky (od OS Windows 7 a vyšší).

 Reklamy na webu se jednoduše zbavíte nainstalováním programu na blokování reklam, např. Adblock Plus.

Obrázek 9. Ukázka zobrazení nastavení na www.endomondo.com (2014)

55 Přidání přítele

 přihlášení na účet endomondo.com

 Friends (přátelé)

o Search for a friend (vyhledávání přítele)

o People You May Know (nabídka možných přátel)

 přijmutí žádosti od přítele v sekci upozornění (piktogram zvonku)

Ruční zadání aktivity

 přihlášení na účet endomondo.com

 Add Workout (přidat cvičení)

o výběr způsobu zadání cvičení

 New workout with no route (aktivita bez trasy – cvičení uvnitř)

 Selekt route for new worknout (cvičení na základě existující trasy)

 Draw route for new worknout (načrtnout trasu – viz tvorba trasy)

 Import from Garmin (import ze zařízení Garmin)

 Import from file (import trasy z počítače v podporovaném formátu)

Editace a vymazání aktivity

 přihlášení na účet endomondo.com

 Training (cvičení)

o kliknutí na konkrétní aktivitu v kalendáři (v dolní části se zobrazí podrobnosti o cvičení)

 Share (sdílet)

 Edit (editovat)

 More Options (více možností)

 Privacy (nastavení soukromí aktivity)

 Delete (vymazání aktivity)

 Export (export aktivity)

 Link to route (možnost vytvořit z aktivity trasu)

Obrázek 10. Upozornění –

56 Přihlášení do výzvy

 přihlášení na účet endomondo.com

 Challenges (výzvy)

o Explore (prohlížení výzev)

 vyhledání výzvy či kliknutí na výzvu

 Join (přihlášení do výzvy)

 nebo přijmutí pozvánky od přítele v sekci upozornění (piktogram zvonku)

Tvorba výzvy

 přihlášení na účet endomondo.com

 Challenges (výzvy) o Create (vytvořit)

 nastavení jednotlivých parametrů např.: pro uživatele nebo týmy, datum, cíl, sport, cena, soukromí

 Invite Endomondo friends (odesílání pozvánek přátelům)

Obrázek 12. Tvorba výzvy na www.endomondo.com (2014)

57 Tip:

 Nastavte Workout Distance či Workout Duration (minimální hodnota cvičení) na min. 5 min. či 1 km. Předejdete tím započítávání zkušebního či náhodného zapnutí měření cvičení v mobilním telefonu.

 Můžete nastavit filtr cvičení. Pak se budou do výzvy započítávat jenom aktivity splňující kritéria.

 Rozšiřte svůj okruh přátel (žáků), abyste je mohli pozvat do výzvy.

 Je dobré výzvu podpořit cenou pro vítěze.

Tvorba týmu

 přihlášení na účet endomondo.com

 Friends (přátelé)

o New Team (nový tým)

 nastavení profilu týmu: jméno, přístup, sport, popis

 Invite Endomondo Friends (odesílání pozvánek přátelům)

 výběr přátel

Tvorba trasy

 přihlášení na účet endomondo.com

 Routes (trasy)

o Create Route (tvorba trasy)

 Enter place to find (najít místo trasy na mapě)

 pomocí kurzoru vytvořit trasu (klikáním do mapy)

 editace trasy (nastavit sport dané trasy, napsání titulku, popisku…)

 Save Route (uložit)

58

Obrázek 13. Tvorba trasy na www.endomondo.com (2014)

Stažení a instalace mobilní aplikace

 více na https://www.endomondo.com/download

Nastavení mobilní aplikace

 otevření aplikace Endomondo

 tlačítko Menu na Vašem mobilním telefonu (liší se podle typu telefonu) o Audio nastavení

o Nastavení – profil, předplatné, nastavení cvičení atd.

o Ukončit

Hlavní panel mobilní aplikace

 zobrazení nových upozornění

 možnost spustit hudbu z integrovaného přehrávače

 zobrazení údajů o aktivitě (editace kliknutím)

o čas, vzdálenost, rychlost, tempo, průměrná rychlost, průměrné tempo, kalorie, tepová frekvence (potřeba hrudní pás), průměrná tepová frekvence, cíl, otáčky (potřeba doplňkový hardware) a hydratace (orientační výpočet potřeby doplnit tekutiny)

 nastavení sportu

59

 nastavení způsobu cvičení

o základní cvičení (měří pouze trasu)

o nastavení cíle (lze nastavit cíl nebo vzdálenost)

o speciální možnost – překonej přítele (uživatel se může poměřit s výkonem svého přítele)

o následovat trasu

o absolvovat jeden z fitness testů

 zobrazení mapy vykonávaného tréninku (animace pootočené stránky)

 tlačítko pro start, pauzu či konec aktivity

Menu mobilní aplikace

 Aktualizace – možnost přejít na placenou rozšířenou verzi

 Cvičení – hlavní panel, kde se ovládá měření cvičení a zobrazují se základní informace o aktivitě

 Aktuálně – souhrn aktivit od jiných uživatelů

 Historie – možnost prohlížení, editace a mazání aktivit

 Fitness testy – zajímavá doplňková funkce, umožňuje zkusit si otestovat svůj výkon a zjistit aktuální zdatnost, na výběr je běh na 1 500m, běh na 3 000m, Cooperův běh a chůze 1,6km (vše s průvodní informací, jak test provést)

 Výzvy – zobrazení výzev, do kterých je uživatel přihlášen (nezobrazuje týmové výzvy) a možnost zobrazit veřejné výzvy

 Trasy – zobrazení oblíbených tras a tras v okolí, kde se zrovna uživatel nachází (pomocí GPS) s možností trasu následovat

 Stránky – prezentace spolupracujících firem

 Přátelé – hledání a přidávání přátel na síti

Možné formy propagace projektu

 plakáty na školních chodbách a ve třídách

 umístění odkazu na školní web

o funkce iframe (vnoření obsahu jiné stránky)

 školní rozhlas

o pravidelná hlášení o vypsaných výzvách, vyhlášení výsledků atd.

 školní časopis

60 o pravidelná rubrika

o informace o projektu

 online žebříček

o promítání aktuálních výsledků na informačním panelu školy

Všeobecná doporučení

 Pro rychlejší načtení signálu GPS je lepší se před spuštěním GPS připojit k WIFI či mobilnímu internetu. Lepší signál získáte, pokud stojíte na volném

prostranství. Síla signálu je závislá i na počasí. Při oblačnu se signál snižuje.

 Vypněte si mobilní internet v případě, že ho nemáte aktivovaný, abyste zbytečně neplatili za připojení.

 V paměti telefonu musí být dostatek místa na naměřená data, v opačném případě aplikace pohyb přestane měřit. Vzhledem k velikosti interní paměti telefonu u některých modelů je jistější přesunout aplikaci na paměťovou kartu s vyšší kapacitou.

Obrázek 14. Propagace ve školním časopisu Pramen: Školní časopis Tučňák (2014)

61

7 Závěr

Hlavním cílem práce bylo ověřit využitelnost aplikací mobilních telefonů pro monitoring pohybových aktivit ve školní praxi. Po prostudování parametrů nejrozšířenějších mobilních aplikací a praktickém vyzkoušení jejich funkcí autor vybral jako nejvhodnější pro využití ve školních podmínkách na 2. stupni základní školy aplikaci Endomondo. Je kompatibilní s většinou mobilních telefonů, nabízí funkce, které jsou vhodné pro organizované i neorganizované pohybové aktivity, a mobilní verze je v češtině. Pomocí tohoto programu realizoval ukázky využití práce s Endomondo v hodinách tělesné výchovy, které vedl.

Pro splnění cíle autor vytvořil školní projekt Dube, hejbni kostrou!, skrze který své žáky motivoval k volnočasové pohybové aktivitě. Současně vznikly i internetové stránky www.dubehejbnikostrou.webnode.cz, které obsahují všechny aktuální informace o tomto projektu.

Nejdůležitější funkcí z hlediska této práce byly Výzvy. V průběhu dubna až června 2014 autor vytvořil několik sportovních výzev s různými parametry, do kterých se žáci dobrovolně mohli přihlásit. Tyto výzvy mohou sloužit jako příklad a inspirace pro další uživatele. Aktivně se do projektu zapojila více jak třetina žáků 2. stupně.

Praktickým přínosem práce bylo vytvoření strukturované metodiky pro práci s webovým rozhraním aplikace i s mobilní verzí, která byla nabídnuta ostatním učitelům tělesné výchovy. Poznatky z této práce se dají využít i v institucích vyššího stupně vzdělávání, ať už jsou to střední či vysoké školy. Výsledky z těchto škol díky většímu rozšíření mobilní technologie mezi žáky a studenty by mohly být ještě zajímavější.

Autor navázal také spolupráci s časopisem vydávaným Fakultou tělesné výchovy a sportu v Praze Tělesná výchova a sport mládeže, kde by měl publikovat závěry této diplomové práce. Tímto pomůže rozšířit informace o využití sportovních aplikací ve školní praxi a naváže spolupráci s dalšími učiteli tělesné výchovy v celé České republice. Výhledově autor chystá také spolupráci s partnerskou školou v německém městě Žitava.

Autor věří, že sportování tímto způsobem je atraktivní a nabízí spoustu motivačních prvků, které jsou důležité pro dosahování cílů nejenom v oblasti pohybových aktivit.

62

8 Seznam použitých zdrojů

BOUŠKA, P., 2013. Sport Trackers 4. díl - srovnání aplikací [online].

[vid. 27. 10.2014]. Dostupné z: http://www.samuraj-cz.com/clanek/sport-trackers-4-dil-srovnani-aplikaci/.

BREHMER, K. 2014. Employee Fitness Solution - Presentation. Produktová prezentace Endomondo.

Endomondo [online]. [vid. 27.10.2014]. Dostupné z: http://www.endomondo.com/.

FEDROVÁ, A., 2013. Možnosti využití zařízení typu smartphone pro monitoring

pohybové aktivity [online]. Brno: Masarykova univerzita. [vid. 27.10.2014]. Dostupné z:

http://is.muni.cz/th/142618/fsps_m_a3/Diplomova_prace.pdf.

Google Play [online]. [vid. 27.10.2014]. Dostupné z: https://play.google.com/.

HODAČ, M., 2014. Trasy [online]. [vid. 27.10. 2014]. Dostupné z:

http://dubehejbnikostrou.webnode.cz/trasy/.

KRAUS, J., 2013. Nejlepší aplikace pro záznam sportovní aktivity [online].

[vid. 21.11.2013]. Dostupné z: http://www.mobilmania.cz/nejlepsi-aplikace-pro-zaznam-sportovni-aktivity/a-1324029/default.aspx.

LORENZ, M., 2011. Kde nechala škola díru: m-learning aneb Vzdělání pro záškoláky [online]. [vid. 21.11.2013]. ISSN 1804?2406. Dostupné z: http://pro.inflow.cz/kde-nechala-skola-diru-m-learning-aneb-vzdelani-pro-zaskolaky.

MĚKOTA, K.,CUBEREK, K. 2007. Pohybové dovednosti, činnosti, výkony. Olomouc:

UPO. ISBN 978-80-244-1728-8.

Runkeeper [online]. [vid. 27.10.2014]. Dostupné z: http://runkeeper.com/.

Runtastic [online]. [vid. 27.10.2014]. Dostupné z: https://www.runtastic.com/.

RUSEK, M., 2012. Možnosti a omezení zařazení mobilních technologií do výuky. In:

JEŽKOVÁ, V., ed. Kvalita ve vzdělávání. Praha: Pedagogická fakulta UK, s. 683–692.

ISBN 978-80-7290-620-8.

SLEPIČKA, P., HOŠEK, V., HÁTLOVÁ, B., 2011. Psychologie sportu. Praha:

Karolinum. ISBN 978-80-246-1602-5.

Sports Tracker [online]. [vid. 27.10.2014]. Dostupné z: http://www.sports-tracker.com/#/.

Strava [online]. [vid. 27.10.2014]. Dostupné z: http://www.strava.com/.

SUCHOMEL, A., 2004. Somatická charakteristika dětí školního věku s rozdílnou úrovní motorické výkonnosti. Liberec: TUL. ISBN 80-7083-900-7.

63

SUCHOMEL, A., 2006. Tělesně nezdatné děti školního věku. Liberec: TUL. ISBN 80-7083-140-6.

SUCHOMEL, A., aj., 2007. Pohybová aktivita a zdraví. Liberec: TUL. ISBN 978-80-7373-286-9.

SVATOŇ, V., TUPÝ, J., 1997. Program zdravotně orientované zdatnosti. Praha: NS Svoboda. ISBN 80-205-0541-5.

SVOBODA, B., 2007. Pedagogika sportu. Praha: Karolinum. ISBN 978-80-246-1358-1.

Školní časopis Tučňák [online]. 2014, roč. 2, č. 7 [vid. 29. 10. 2014]. Dostupné z:

http://www.tucnak2012.unas.cz/flash201307/Free%20Version/Default.html.

ŠRUTKA, P., 2012. Využití mobilních telefonních zařízení a sporttestrů pro evidenci sportovního tréninku [online]. Brno: Masarykova univerzita. [vid. 27.10.2014].

Dostupné z: http://is.muni.cz/th/213630/fsps_m_b2/Diplomka.pdf.

64

9 Seznam příloh

Příloha A. Dotazník o zkušenosti s aplikací Endomondo

Příloha B. Prezentace k projektu Dube, hejbni kostrou! Upraveno podle Brehmer (2014)

Příloha A. Dotazník o zkušenosti s aplikací Endomondo.

Projekt Dube, hejbni kostrou!

Prosím o vyplnění krátkého dotazníku o zkušenosti s aplikací Endomondo.

1. Jsi muž – žena

2. Chodíš do třídy 6.A 6.B 7.A 7.B 8.A 8.B 9.A 9.B 3. Zkusil(a) sis zacvičit s aplikací Endomondo?

ano – ne (pokud ne pokračuj otázkou číslo 10) 4. Co jsi nejčastěji používal(a) k zapisování cvičení?

a. web b. mobil

5. Z jakého důvodu jsi použil(a) aplikaci Endomondo?

a. zajímalo mě to

b. musel jsem aplikaci vyzkoušet v hodinách TV

c. aplikaci používal kamarád(ka), tak jsem to taky vyzkoušel(a) d. lákaly mě ceny v soutěži

e. jiná odpověď:

6. Která výzva ti přišla jako nejlepší? Připiš prosím důvod.

a. Dubnová výzva – kolo, nejvíce km b. Dubnová výzva – běh, chůze, nejvíce km

c. Květnová mezitřídní výzva, nejvíce aktivních minut d. Dlouhodobá výzva, nejvíce aktivních minut

7. Chystáš se aplikaci používat i po skončení výzev o ceny?

ano – ne

8. Doporučil(a) bys aplikaci svým známým či rodině?

ano –ne

9. Jak jsi s aplikací Endomondo celkově spokojen(a)? (1 je nejlepší, 5 nejhorší).

1 2 3 4 5

10. Z jakého důvodu jsi nezkusil(a) aplikaci Endomondo? (Odpovídají pouze ti, kteří zaškrtli ve 3. otázce ne.)

a. necvičím b. nezajímá mě to c. nebyl čas

d. nemám chytrý telefon a nechtěl jsem aktivitu vyplňovat ručně na webu

d. nemám chytrý telefon a nechtěl jsem aktivitu vyplňovat ručně na webu