• No results found

3.2 Realizace šetření práce

3.2.3 Propagace

Tato poměrně rozsáhlá akce by se neobešla bez propagace. Projekt byl dobrovolný, i proto bylo třeba děti motivovat a dostat projekt do povědomí. Autor k tomu využil všech prostředků, které škola nabízí. Využil nástěnek na chodbách i ve třídách k umístění plakátů. V tělocvičně školy instaloval archy s prezentací projektu a funkcemi této aplikace. Využíval školního rozhlasu k informacím o začátku výzev a vyhlašoval tímto způsobem vítěze. Redakce školního časopisu mu umožnila publikovat informace o projektu a v pravidelné rubrice mohl informovat o průběhu a vítězích jednotlivých výzev. Na stránku základní školy byl umístěn odkaz na stránky projektu a informace se objevovaly i v aktualitách školního webu. V hodinách tělesné výchovy byly vysvětlovány dotazy týkající se funkcí aplikace a připomínány aktuální výzvy.

Motivačně byl projekt podpořen i odměnami. Za aktivní přístup ve výzvách byly přislíbeny ceny v hodnotě tisíc korun. Autor sehnal sponzora, který nakonec dodal ceny v hodnotě přesahující 10 tisíc Kč.

34

4 Funkce uplatnitelné na základní škole

4.1 Využití v hodinách

Pro praktické ověření měl autor k dispozici hodiny tělesné výchovy chlapců ze 7. a 8. tříd, které vedl. Spolupráce s ostatními učiteli tělesné výchovy neproběhla ideálně.

Žáci byli po hodině věnující se registraci na stránky endomondo.com požádáni, aby si do hodin tělesné výchovy přinesli svá dostatečně nabitá mobilní zařízení s nainstalovanou aplikací. Následovala praktická ukázka v terénu. Pro zdárné vyzkoušení funkcí bylo třeba, aby žáci splnili následující postup.

 Zapnout GPS v mobilním zařízení.

o Doba potřebná pro načtení signálu satelitů je závislá hlavně na počasí.

o První lokace může trvat i několik minut.

o Pro rychlejší načtení je lepší podpořit tento proces i mobilními daty.

 Spustit aplikaci.

 Vybrat sport (běh, chůze, atd.).

 Vybrat způsob cvičení (fitness testy, následovat trasu).

 Zahájit cvičení tlačítkem start.

 Po cvičení stopnout měření a uložit data.

o Synchronizace s webem probíhá automaticky vždy při připojení mobilního zařízení k internetu přes WIFI či mobilní data.

V hodinách tělesné výchovy na Základní škole v Českém Dubu byly ověřeny následující funkce. Samozřejmostí bylo na začátku hodiny zahřátí organizmu a atletická rozcvička.

4.1.1 Fitness testy

Testy, které nabízí Endomondo, jsou běžně součástí výuky na základních školách. Využít této možnosti mohou hlavně školy, které nemají atletický ovál a používají pro delší běhy například park (podobně jako ZŠ Český Dub). Žák si ve svém zařízení navolí místo základního cvičení fitness test. Jsou nabízeny testy – běh na 1 500m, běh na 3 000m, Cooperův běh a chůze 1,6km. Ve všech případech se na displeji odečítá stanovená vzdálenost či stanovený čas. Žák běží se svým zařízením v ruce či v kapse. Pokud se s touto aplikací již pracuje, nepředstavuje využití tohoto způsobu žádný čas navíc.

35

Po překonání přednastavené vzdálenosti aplikace sama zhodnotí výkon v závislosti na věku a pohlaví testovaného. Používá k tomu skóre od 0 do 100, které je rozděleno na sedm výkonnostních skupin:

 60–100 Olympijská,

 53–59 Atlet,

 47–52 Vysoká,

 43–46 Dobrá,

 35–42 Průměr,

 30–34 Slabší,

 0–29 Nízká.

Cílem konkrétní vyučovací hodiny bylo zjistit aktuální úroveň fyzické zdatnosti v běhu na 1 500m. Žák během testu prokázal schopnost ovládat program a nastavit vybrané parametry. Každý žák tak zjistil, jak je na tom nejenom v porovnání se spolužáky, ale i z pohledu průměrné výkonnosti v jeho věku.

4.1.2 Trasy

Funkce trasy je dobrou doplňující funkcí k používání aplikace Endomondo.

Umožňuje na webu načrtnout trasy v okolí místa, které uživatel zvolí, a poté je možné některou následovat a inspirovat se.

Autor vytvořil soubor tras, které mohou žáci následovat a sledovat nejlepší časy na dané trase. Uveřejnil je na internetových stránkách projektu, kde jsou k dispozici veřejnosti pod záložkou Trasy (Hodač 2014). Obsahují také popis, jak jsou obtížné, nebo zda jsou ideální na procházku či běh. Strukturovaný popis, jak vytvořit trasu, je uveden v šesté kapitole Metodické listy.

36

Obrázek 6. Ukázka nejlepších časů trasy na www.endomondo.com (2014)

Příkladem využití v hodinách tělesné výchovy je běh terénem. Stačí jen, aby žáci v aplikaci vybrali jiný druh cvičení – následovat trasu, a zvolili trasu, kterou před tím učitel vytvořil na webových stránkách. Před zahájením cvičení je potřeba dosah internetového připojení. To se vyřeší tak, že žáci mají mobilní internetové připojení, nebo se připojí k WIFI školy či jiné volně dostupné síti v okolí. V okruhu místa, kde se žák nachází, se totiž v aplikaci zobrazí načrtnuté trasy, které může jejich výběrem následovat. Aplikace automaticky vytvoří žebříček nejlepších časů na dané trase s možností filtrace na ženy, muže či přátele uživatele na endomondo.com.

Formulace cílů takto připravené hodiny může být následující. Žák zvládá pokročilé funkce cvičení s aplikací Endomondo – následování trasy. Rozumí procesu přenosu dat přes GPS i WIFI a orientuje se na dané trase pomocí mapy v mobilním zařízení.

4.2 Využití ve volném čase žáků

Interakce skrze sociální síť Endomondo umožňuje poměrně jednoduchou komunikaci a udržení motivace pro vykonávání pohybové aktivity i mimo školu.

Funkce, které nabízí, byly ověřeny v období dubna až června 2014 a nabídnuty pro zapojení se žákům celého druhého stupně. Jsou to následující.

37 i z určitého počtu žáků, které tato možnost plnění pohybové aktivity zajímá, a zkusit se poměřit formou výzvy s žáky jiné školy, jiného města či státu.

4.2.2 Výzvy

Hlavním prvkem pro školní využití sportovní aplikace jsou výzvy. Autor se je snažil zařadit do každodenního dění školy. Vytvořil celkem pět výzev s různými parametry pro žáky i učitele. Cílem bylo, aby se zapojilo co nejvíce žáků do pohybové aktivity mimo školní vyučování. Všechny výzvy byly dobrovolné. Všichni žáci byli také seznámeni s pravidly, které byly podmínkou účasti, a reálnost zaznamenaných výkonů byla kontrolována autorem práce. Během doby trvání projektu byli po několikátém upozornění vyloučeni dva žáci z výzvy o ceny. Základní pravidla jsou uveřejněna na informačních stránkách www.dubehejbnikostrou.webnode.cz. Zde je jejich výčet.

1. Základní pravidlo veškerého sportu je FAIR PLAY. Není dovoleno nadhodnocovat výsledky či podvádět při způsobu plnění cvičení.

2. Účast v tomto projektu je dobrovolná.

3. Za případné zdravotní problémy, úrazy, či zranění nemůže pořadatel brát zodpovědnost.

4. Registrací na endomondo.com uživatel přijímá podmínky služby.

5. Soukromí profilu na endomondo.com lze nastavit podle svého uvážení. Je doporučené si nastavit viditelnost informací v profilu pouze pro přátele.

4.3 Další využití při školních aktivitách

Funkce základního měření jsou uplatnitelné při školních výletech, cyklo-turistických kurzech a lyžařských kurzech. Mohou být skvělým výstupem z takovýchto aktivit s jednoduchým sdílením například na stránky školy či třídy.

Zaznamenanou trasu lze prohlížet i s přiloženými fotkami. Pro školní výlety by autor doporučil aplikaci Sports tracker, která nabízí možnost automatického umístění fotky do mapy na místo, kde byla fotka pořízena. Pro tuto možnost stačí, aby učitel či žák měl

38

spuštěno měření, fotil skrze aplikaci a následně zaznamenanou trasu sdílel všem žákům pomocí odkazu na svůj profil.

39

5 Výsledky a diskuze

Během realizace projektu shromažďovalo webové rozhraní Endomondo veškerá data o průběhu výzev. Shrnutí v grafické formě obsahuje zásadní údaje o aktivitách jednotlivců, tříd i samotné školy. Po realizaci projektu byl žákům předložen dotazník, ve kterém se vyjadřovali k předchozím výzvám a obecně k funkcím aplikace nepozvaný uživatel nemůže zobrazit. Do výzvy se kvůli širšímu uplatnění započítávaly i výkony zaznamenané ručně na webu. Reálnost údajů byla pravidelně kontrolována pořadatelem.

Graf 1 ilustruje počet dosažených kilometrů a pořadí jednotlivých účastníků.

Celkově žáci překonali vzdálenost 828km s celkovým časem 207 hodin 50 minut.

Průměrná délka uskutečněných cvičení je tedy 23km. Medián činí 13,1km. Tyto údaje prozrazují, že mezi jednotlivými účastníky byly velké rozdíly v počtu překonaných kilometrů. Průměrný čas cvičení jednoho uživatele za měsíc byl 5,7 hodiny.

Z dosažených dat můžeme vypočítat ještě průměrnou rychlost, která činí 3,9km/h. Tato výzva byla tedy realizována hlavně procházkami po okolí Českého Dubu.

Zajímavostí je, že se na prvních místech umístilo ryze ženské pohlaví. Celkově ženy překonaly vzdálenost 526km, muži vzdálenost 302km. Průměrně tedy na jednu ženu připadá necelých 48km, medián překonané vzdálenosti dívek je 34,8km. Muži v průměru překonali vzdálenost 302km. Průměrně jeden chlapec překonal 12km, medián chlapců se více blíží průměrným hodnotám 10,3km. Charakter výzvy tedy více vyhovoval dívkám. První tři žáci byli odměněni diplomem, jejich pořadí bylo vyhlášeno školním rozhlasem a uveřejněno v aktualitách školy na webových stránkách.

40

Graf 1. Žebříček účastníků Dubnové výzvy – chůze, běh

5.1.2 Dubnová výzva – kolo ZŠ Český Dub

Druhá dubnová výzva byla ušita na míru milovníkům jízdy na kole. Trvala stejně jako výzva první od 1. dubna 2014 do 30. dubna 2014. Zapojilo se do ní 18 žáků z toho 16 chlapců a 2 dívky, kteří dohromady najeli 725km za necelých 60 hodin.

Výzva byla opět omezena na aktivity čítající více jak 10 min. a byla nastavena jako soukromá. Ruční vyplnění aktivity bylo povoleno.

V grafu 2 je uveden přehled dosažených kilometrů a pořadí jednotlivých účastníků. Každý účastník průměrně najel 40,3km za 3,3 hodiny. Průměrná rychlost činila 12,1km/h. Medián dosažených kilometrů činil 17,1km, takže je opět vidět velký rozdíl mezi jednotlivými účastníky. Vzhledem k tomu, že se akce zúčastnily pouze dvě

41

dívky, tak se průměrný počet kilometrů u chlapců zásadně neliší od celkového průměru a u dívek tyto hodnoty nejsou vypovídající.

Nejlepší tři opět získali diplom, výsledky byly vyhlášeny školním rozhlasem a uveřejněny na webu školy.

Graf 2. Žebříček účastníků Dubnové výzvy – kolo

5.1.3 Týmová výzva – květnová mezitřídní výzva ZŠ Český Dub

Květen 2014 byl ve znamení týmových výzev, kdy jednotlivé týmy tvořili členové tříd a jeden tým tvořili učitelé. Hlavním cílem výzvy bylo strávit nejvíce aktivních minut v jakémkoli sportu. Do výsledků se započítávaly výkony delší než 5 min. Bylo možno zadávat aktivity ručně i měřené pomocí mobilního telefonu. Aktivně se zapojilo 36 uživatelů. Z každé třídy se zapojili 3–4 žáci, proto celkové srovnání bylo víceméně spravedlivé. Celkově bylo v různých sportech překonáno 1 622km za 503 hodin a 17 min. Nejaktivnější třída (9.B) získala putovní pohár.

Obrázek 7 ilustruje celkové aktivní minuty jednotlivých týmů. Tým učitelů byl složen z 6 lidí, pěti učitelek a jednoho učitele. Celkový čas měřených aktivit byl 133h:28m:25s. Průměrný aktivně strávený čas byl 22h:14m:42s. Tým 9.B byl tvořen ze čtyř chlapců. Celkový aktivní čas týmu byl 115h:38s:30s. V průměru tedy 28h:54m:37s.

Žáci 8.B vytvořili tým ze čtyř dívek a jednoho chlapce. Celkově naměřili 90h:43m:56s.

Průměrně tedy každý žák sportoval v čase 18h:08m:47s. Tým 8.B tvořili dva chlapci a dvě dívky. Celkově se jim podařilo sportovat v čase 48h:00m:07s. Průměr na jednoho žáka činil 12h:00m:02s. V 7.B se zúčastnilo 5 žáků, 4 chlapci a jedna dívka. Jejich

42

celkový čas byl 39h:36m:44s. Průměrný čas byl 7h:55m:21s. V 6.A se do výzvy zapojili dvě děvčata a jeden chlapec. Celkově naměřili 25h:47m:14s. Průměr činí 8h:35m:45s.

Dva chlapci z 9.A a jedna dívka dohromady naměřili čas 25h:15m:12s. Průměrně tedy 8h:25m:04s. 8.A se soutěže zúčastnila v týmu s dvěma chlapci a jednou dívkou.

Celkový čas byl 18h:09m:08s. Průměr činí 6h:03m:03s na jednoho žáka. Tým tří chlapců ze 7.A se umístil na posledním místě s celkovým časem 6h:32m:14s a průměrem na jednoho žáka 2h:10m:45s.

Vše bylo podpořeno motivačním prvkem – online tabulkou s pořadím tříd zobrazovanou na monitoru umístěném naproti schodům vedoucím k třídám 2. stupně.

Žáci se tedy každý den mohli přesvědčit, jak na tom jejich třída aktuálně je.

Obrázek 7. Žebříček Týmová výzva – květnová mezitřídní výzva ZŠ Český Dub

5.1.4 Dlouhodobá výzva pro všechny žáky 2. stupně ZŠ Český Dub

Jak už název napovídá, tato výzva trvala celou zkušební dobu tohoto projektu, od 1. dubna 2014 do 22. června 2014. Cílem bylo nejvíce aktivních minut s uplatněním ve všech i ručně zadávaných sportech. Délka trvání cvičení musela přesáhnout 5 min.

Celkově se zapojilo 57 soutěžících, kteří překonali vzdálenost 3 775km za celkovou dobu 1 100 hodin s tím, že více než jednou si práci s Endomondo vyzkoušelo 49 žáků

43

a 4 učitelé. Graf 3 podrobně zobrazuje časy měřených sportovních aktivit a pořadí u jednotlivých účastníků. Žáci, kteří přesáhli za dobu trvání výzvy 18 hodin aktivity, čekalo slosování o ceny v hodnotě 10 tisíc Kč. Ceny byly skutečně zajímavé: pánské deodoranty, dámské krémy, 4x sportovní obuv, tričko a dva lístky na Mistrovství světa ve Freestyle fotbale v Liberci 2014.

44

Graf 3. Žebříček výzvy Dlouhodobá výzva pro všechny žáky 2. stupně ZŠ Český Dub

5.1.5 Meziškolní týmová výzva v běhu pro děti 2. stupně

Autor s projektem pokračoval i v novém školním roce 2014/2015 s tím, že se pokusil kontaktovat emailem učitele a školy patřící pod Asociaci školních sportovních

45

klubů Libereckého kraje. Nakonec navázal spolupráci se ZŠ Žižkova v Turnově.

Úkolem garantů (učitelů) na jednotlivých školách bylo složit tým z 5 žáků 2. stupně, kteří se měli poměřit pouze pomocí aktivit měřených přes GPS v mobilu. Hlavní cenou byl pro vítěznou školu fotbalový míč Nike. Výzva probíhala od 19. září 2014 do 15. října 2014. Obrázek 7 ukazuje celkové výsledky výzvy.

Bohužel se však všichni vybraní žáci nezapojili. Bylo to dáno nedostatkem času na vysvětlení všech funkcí a absencí obou učitelů ve škole kvůli kurzům a nemoci. Bylo tedy obtížné žáky motivovat a vysvětlit jim vše podstatné. Nicméně se potvrdilo, že využití této aplikace je možné i mezi jednotlivými školami v různých městech.

Obrázek 8. Žebříček Meziškolní týmové výzvy v běhu pro děti 2. stupně 5.2 Shrnutí výsledků výzev

Autor se snažil vyzkoušet všechna zásadní nastavení výzev. Pokoušel se odhadnout, které sporty jsou u žáků atraktivní. Výzvy orientované výkonnostně hlavně umožňují srovnání počtu překonaných kilometrů jednotlivých žáků. Stěžejní pro autora bylo vytvořit výzvy orientující se na zdravotní aspekty pohybové aktivity. Hodnotné ceny se udílely právě za dlouhotrvající aktivní přístup a rozhodující byl počet aktivně strávených minut.

Výzvy nastavené na cíl nejvíce aktivních minut respektují koncept zdravotně orientované tělesné zdatnosti. Může se zde projevit individualita každého jedince a výkonová stránka pohybových aktivit je upozaďována. Pozitivně jsou rozvíjeny základní komponenty zdravotně orientované tělesné zdatnosti, zejména aerobní zdatnost, dlouhodoběji mohou takto nastavené výzvy zlepšit i tělesné složení.

Hlavním cílem výzev bylo, aby si děti uvědomily, že pravidelná aktivita je pro lidský život významná a nenahraditelná a že ve výsledku nezáleží, jaký sport provádí, ale je důležitá pravidelná déletrvající aktivita.

Sociální aspekt takto prováděných výzev se projevoval do každodenního života školy. Soutěž zaujala jak žáky, tak i některé učitele, kteří se vzájemně podporovali v úsilí pravidelně cvičit. Účastníci se mohli vzájemně inspirovat zajímavou procházkou, dobrým terénem pro běh či tipem na výlet. Motivace pro pohyb tedy byla s pozorováním ostatních výkonů udržována. Zapojení učitelů do těchto pohybových

46

aktivit je žádoucí, i když soutěž probíhala pouze mezi dětmi. Vědomí, že sportovat je normální a že nějakým druhem pohybu vyplňují volný čas i učitelé, má pozitivní výchovný aspekt.

5.3 Dotazníkové šetření

Pro celkovou zpětnou vazbu projektu autor vytvořil krátký dotazník, který byl distribuován na konci školního roku 2013/2014 třídním učitelům jednotlivých tříd, aby byl následně předán žákům. Z celkového počtu žáků 2. stupně (159) dotazník vyplnilo 126 žáků. Respondenti se skládali ze 73 chlapců a 53 dívek. Zastoupení jednotlivých tříd se pohybovalo od 12 do 18 osob.

Z dotazníků vyplývá, že celých 68 dotazovaných žáků si práci s Endomondo vyzkoušelo, konkrétně 45 chlapců a 23 dívek. Po zodpovězení této otázky se dotazník větvil zvlášť pro žáky, kteří odpověděli kladně, a zvlášť po žáky, kteří odpověděli záporně. Žáci se zápornou odpovědí na následující otázky neodpovídali.

Graf 4. Jaký způsob zapisování žáci nejčastěji používali?

Z grafu 4 vyplývá, že žáci více k zapisování aktivit používali mobilní telefon (35), druhá část respondentů (33) upřednostňovala webové stránky. Tento poměr se shoduje i s daty z předvýzkumu, kdy na otázku, zda žák vlastní mobilní telefon s GPS a WIFI odpovědělo kladně 34 z 64 dotazovaných.

33

47

Graf 5. Z jakého důvodu žáci vyzkoušeli aplikaci a web Endomondo?

Graf 5 znázorňuje odpovědi na otázku, kde žáci měli na výběr předdefinované odpovědi, které byly vytvořeny na základě neformálního rozhovoru s žáky. Někteří žáci vybrali více odpovědí. Nejvíce je k vyzkoušení funkcí Endomondo motivoval zájem a zvídavost (45). 12 žáků si aplikaci vyzkoušelo po vzoru kamaráda a 10 si aplikaci vyzkoušelo v hodinách tělesné výchovy. Dva žáky motivovaly ceny v soutěži. Četnější zastoupení (11) měla také položka jiná odpověď. Ta ve čtyřech případech nebyla specifikována, v ostatních se jednalo o odpovědi jinými slovy vyjadřující zájem či zvídavost.

45

10 12

2

11

zajímalo mě to musel jsem aplikaci vyzkoušet v hodinách TV

aplikaci používal kamarád(ka), tak jsem to taky vyzkoušel(a)

lákaly mě ceny v soutěži

jiná odpověď počet odpovědí

48 Graf 6. Jakou z výzev hodnotí žáci jako nejlepší?

Z grafu 6 lze vyčíst oblíbenost jednotlivých výzev uskutečňovaných v dubnu až červnu 2014 na ZŠ Český Dub. Z jednotlivých hodnot vyplývá, že preference určité výzvy není vyhraněná. Žáci mohli k uvedeným výzvám dopsat důvod svého rozhodnutí, a ti, co tak provedli, vyjadřovali zájem o daný sport. U výzev, kde hlavním cílem bylo nejvíce aktivních minut, zase oceňovali možnost výběru sportu. V květnové výzvě pozitivně hodnotili možnost porovnat výkony tříd a učitelů.

Graf 7. Budou žáci aplikaci a web využívat i po skončení výzev?

Graf 7 znázorňuje odpovědi žáků, zda se chystají aplikaci používat i po skončení výzev po červnu 2014. 48 žáků vyjádřilo zájem dále používat aplikaci pro svou osobní potřebu. 20 žáků odpovědělo záporně.

49

Graf 8. Doporučili by žáci aplikaci a web svým známým?

Z grafu 8 vyplývá, že 56 žáků by aplikaci doporučilo svým známým. 12 žáků by aplikaci nedoporučilo.

Jak jsou žáci s aplikací a webem celkově spokojeni?

V další otázce v dotazníku žáci celkově hodnotili funkce Endomondo. Průměrné hodnocení aplikace je 1,9 na škále 1 až 5 (1 nejlepší, 5 nejhorší).

Graf 9. Z jakého důvodu žáci nezkusili aplikaci a web Endomondo?

56

50

Autora u žáků, kteří odpověděli, že funkce Endomondo nevyzkoušeli, zajímalo, co bylo jejich důvodem pro nezapojení se do projektu. Graf 9 ukazuje předdefinované otázky, které vyplynuly z neformálního rozhovoru a reakcí žáků v průběhu doby trvání projektu. 17 žáků tato aktivita nezajímala. 12 žáků odpovědělo, že na cvičení nebyl čas.

10 žáků se nezapojilo kvůli tomu, že nevlastní mobilní telefon a nechtěli vyplňovat aktivity na webu. 10 žáků nepochopilo, o čem projekt je, z toho 3 by cvičení stejně nezkusili. Dva žáci se nechtěli chlubit svými výkony. 9 žáků označilo jinou odpověď a 3 žáci odpověděli, že necvičí.

Myslí si žáci, že Endomondo může motivovat k pohybu?

Poslední povinná otázka byla společná pro všechny respondenty. 56 žáků z 68, kteří aplikaci zkusili, odpověděli, že Endomondo může motivovat k pohybu. 3 se vyjádřili záporně a 9 žáků si nebylo jisto. 41 žáků z 58, kteří Endomondo nevyzkoušeli, odpovědělo kladně, 7 záporně a 10 nedokázalo odpověď jednoznačně určit. Celkově si tedy 97 žáků ze 126 myslí, že Endomondo může motivovat k pohybu. Zvláště výsledky u žáků, kteří Endomondo nevyzkoušeli, můžou překvapit.

5.4 Shrnutí dotazníkového šetření

Dotazníkovým šetřením si autor chtěl ověřit, jakým způsobem byl projekt vnímán samotnými žáky. Výsledkem je tedy zjištění, že tento projekt je pro žáky zajímavý a preference druhu pohybové aktivity je individuální. O pozitivním hodnocení aplikace svědčí průměrná známka 1,9 na škále 1–5. Rozhodující z pohledu dlouhodobé motivace žáků účastnit se Výzev je zapojení i dalších učitelů školy. Používání aplikace

Dotazníkovým šetřením si autor chtěl ověřit, jakým způsobem byl projekt vnímán samotnými žáky. Výsledkem je tedy zjištění, že tento projekt je pro žáky zajímavý a preference druhu pohybové aktivity je individuální. O pozitivním hodnocení aplikace svědčí průměrná známka 1,9 na škále 1–5. Rozhodující z pohledu dlouhodobé motivace žáků účastnit se Výzev je zapojení i dalších učitelů školy. Používání aplikace