• No results found

1.4 Sportovní aplikace pro mobilní telefony

1.4.1 Výběr nejvhodnější aplikace

Pro potřeby splnění cíle diplomové práce autor potřeboval najít takovou aplikaci, která by byla schopna vytvářet soutěžní události, do kterých by se mohli přihlašovat žáci. Pročetl si různá fóra doporučující sportovní aplikace, například článek na www.mobilmania.cz (Kraus 2013). Výběr byl nakonec poměrně jednouchý, protože hlavní podmínku – možnost vytvářet tzv. Výzvy (Challenges) – splňovaly pouze dvě aplikace – Endomondo a Strava. Strava však neumožňuje vytvářet vlastní výzvy, pouze nabízí výzvy předdefinované, většinou sponzorované nějakou firmou. Endomondo je skutečně zatím jedinou rozšířenou aplikací, která umožňuje vytvořit vlastní výzvu podle různých kritérií. Autor pro srovnání sestavil přehled nejpoužívanějších aplikací v systému Android.

20 1.4.2 Sports tracker

Sports tracker patří k zavedeným aplikacím, o čemž svědčí zařazení do kategorie na Google Play s počtem 1 000 000–5 000 000 stažení. Internetové stránky i aplikace nenabízí nastavení českého jazyka. Funguje jako sociální síť, podobně jako většina mobilních aplikací v tomto sektoru, na které může uživatel sledovat a analyzovat svůj sportovní výkon. Mobilní aplikace i webové rozhraní jsou bez reklam. Firma se soustředí na prodej rozšiřujících komponentů – hlavně bluetooth monitorů srdeční frekvence.

Počet podporovaných sportů je 28+6 volitelných. Nechybí integrovaný přehrávač hudby. Výhodou je možnost pořizovat fotografie během cvičení, které se pak zobrazují přímo v mapě na místě, kde byly pořízeny. Aplikace umožňuje nastavení automatické pauzy při stání na místě. Sports tracker jako jediný ze sledovaného softwaru neumožňuje dodatečné ruční zadávání výkonů, pracuje tedy pouze s informacemi nasdílenými mobilem. Také jako jediný neumožňuje vytvářet vlastní trasy, které jsou sdíleny s ostatními uživateli i pro vlastní potřebu. V základní verzi nenabízí ani statistiku osobních rekordů, obsahuje pouze souhrnné statistiky. Tento software umožňuje publikovat svá cvičení na sociálních sítích – Facebook, Twitter.

Import a export cvičení jde provádět pouze jednotlivě (Google Play 2014, Sports Tracker 2014).

Obrázek 1. Náhled mobilní aplikace Sports Tracker Pramen: Google Play (2014)

21 1.4.3 Runtastic

U aplikace Runtastic se počet instalací z Google Play pohybuje v kategorii 10 000 000–50 000 000 stažení. Patří tedy k nejúspěšnějším na trhu. Překvapením může být, že internetové stránky jsou v češtině. Brzy se ale projeví, že čeština je překládána strojově a stránky nejsou přeloženy kompletně. Podobně to je i v mobilní aplikaci, která je přeložená jen částečně. Reklama se v základní verzi zobrazuje jak v aplikaci, tak na webu.

Množství sportů, které můžeme zadat je 58+1 (možnost jiná aktivita). Uživatel si může vybrat mezi základním tréninkem a tréninkem s cílem (nastavení cílové vzdálenosti, rychlosti, času či kalorií). V placené verzi je navíc trénink podle předdefinované trasy. Základní verze neobsahuje automatickou pauzu (dobré například při zavazování tkaničky, čekání na semaforu atd.), ani tréninkové plány, které jsou prodávány zvlášť. Hlasový výstup je pouze v placené verzi. Obsahuje také integrovaný přehrávač, fotografie ze cvičení jsou pouze v placené verzi. Je možné zadávat cvičení ručně. Součástí Runtastic jsou i souhrnné statistiky. Své výkony může uživatel publikovat na Facebooku, Google+ a Twitteru. Import a export aktivit je jednotlivě možný. Aplikace podporuje i připojení senzoru srdeční frekvence. Firma vyvíjí i další aplikace například pro cvičení shybů nebo kliků. Prodává také hodinkového manažera životního stylu – Runtastic Orbit (Google Play 2014, Runtastic 2014).

Obrázek 2. Náhled mobilní aplikace Runtastic Pramen: Google Play (2014)

22 1.4.4 Runkeeper

Runkeeper je další aplikace mapující pohybovou aktivitu. Počet stažení na Google Play je v kategorii 10 000 000–50 000 000. Web je pouze v angličtině, aplikace nabízí světové jazyky, obojí je bez reklam. Firma dále prodává obvyklé pomůcky pro běh a fitness.

Web podporuje 31 sportů + jeden nedefinovaný sport. Aplikace pouze 13+1.

Funkce automatické pauzy je obsažena. Samozřejmostí je integrovaný hudební přehrávač a hlasový výstup. Během aktivity může uživatel pořizovat fotografie.

Dodatečné ruční zadání aktivity je možné. Uživatel si zde může vytvářet vlastní trasy a sdílet je s ostatními. Výjimečnost Runkeeperu je ta, že jediný poskytuje základní tréninkové plány zdarma. Neumožňuje sice skupinové výzvy, ale umožňuje výzvy osobní, např. jde nastavit počet kilometrů za týden. Samozřejmostí jsou přehledné statistiky na webu i v mobilu. Pochlubit se uživatel může na Facebooku, Twitteru, Google+ a dalších sociálních sítích. Runkeeper také jako jediný umožňuje v základní verzi export více aktivit najednou. Je povolen i import z jiné aplikace ve formátu GPX (Google Play 2014, Runkeeper 2014).

Obrázek 3. Náhled mobilní aplikace Runkeeper Pramen: Google Play (2014)

23 1.4.5 Strava

Strava je název aplikace soustředící se hlavně na běžce a cyklisty. Do užšího výběru autora se dostala hlavně kvůli možnosti pohybových výzev, avšak při podrobnějším zkoumání autor zjistil, že výzvy Strava sice podporuje, ale neumožňuje vytváření vlastních. Dále autor zjistil, že aplikace není kompatibilní s jeho mobilním zařízením HTC Wildwire, proto jsou informace pouze z webových zdrojů. Řadí se do kategorie 1 000 000–5 000 000 stažení na Google Play. Podporuje běžné světové jazyky, čeština chybí. Internetové stránky jsou bez reklamy.

Aplikace dělí sporty na běh, dlouhý běh, cvičení a závod. Chybí zde automatická pauza. Součástí je hlasový výstup, ale hudební přehrávač zabudovaný není. Podle některých internetových fór aplikace umožňuje i ruční záznam aktivity, na webu strava.com však autor tuto možnost nedohledal. Strava podporuje také trasy a předdefinované výzvy. Obsahuje i ostatní možnosti jako sdílení na Facebook a Twitter, import a export či možnost propojení s některými senzory srdeční frekvence (Google Play 2014, Strava 2014).

Obrázek 4. Náhled mobilní aplikace Strava Pramen: Google Play (2014)

24 1.4.6 Endomondo

Poslední z vybraných aplikací je Endomondo. Kategorie na Google Play odkazuje na 10 000 000–50 000 000 stažení. Aplikace podporuje český jazyk, webové rozhraní je zobrazováno v běžných světových jazycích. Reklama je obsažena jak v aplikaci (kde nijak výrazně neruší), tak na webových stránkách, kde je naopak reklamy poměrně hodně. Firma prodává výrobky kompatibilní s aplikací, případně sportovní doplňky s logem firmy.

Celých 60 sportů + jeden volitelný lze zadat i ručně. Uživatel může počítat i s automatickou pauzou v případě krátké přestávky během běhu či jiné měřené aktivity.

Pro lepší zpětnou vazbu je k dispozici hlasový výstup. Součástí je integrovaný přehrávač a možnost připojení fotografie k tréninku. Jednou z předností této aplikace je možnost následovat trasu jiných uživatelů, překonat přítele na dané trase či trasu jednoduše vytvořit. Zásadním plusem z pohledu tvorby této práce je možnost tvořit výzvy, do kterých se mohou přihlašovat přátelé i veřejnost. Přehledná je i statistika na webu. Samozřejmostí je publikace na Facebook, Twitter i Google+. Je také podporován import a export aktivit (Google Play 2014, Endomondo 2014).

Obrázek 5. Náhled mobilní aplikace Endomondo Pramen: Google Play (2014)

25

Tabulka 1. Parametry vybraných aplikací, upraveno podle Boušky (2013)

parametry Sports

Tracker Runtastic RunKeeper Strava Endomondo

podporované sporty 28+6 58+1 31+1 4 60+1

26 1.5 Webové stránky endomondo.com

Webové stránky jsou laděny do bílo-zelené barvy. Po přihlášení uživatele upoutá centrální lišta obsahující základní rozvržení funkcí, které zde budou podrobně popsány.

Ovládání je intuitivní. Na hlavní liště vpravo můžeme vidět profil, který lze libovolně upravovat a nastavovat. Záleží na rozhodnutí každého uživatele, zda chce dostávat newslettery, zda si nastaví aktuální váhu, povolí propojení se sociálními sítěmi, nastaví si soukromí pro různé funkce stránek a upraví si upozorňování na dění v uživatelském profilu mailem nebo pouze na webu. Samotné upozornění se zobrazuje vedle záložky profilu uživatele v podobě piktogramu zvonku. Další tlačítko na hlavní liště Add Workout umožňuje zadávání nové pohybové aktivity ručně. Obsahuje možnosti, jak zadat cvičení:

 cvičení bez trasy, tzn. nejčastěji pohybová aktivita prováděná uvnitř, lze doplnit údaje o času, vzdálenosti atd.;

 cvičení podle předdefinované trasy, vytvořené uživatelem pro svou potřebu, nebo veřejné trasy sdílené uživateli v dané lokalitě (vše se zobrazuje na podkladu Google Maps);

 cvičení, které lze dokreslit do mapy a vytvořit tak novou trasu;

 importované cvičení z příslušenství Garmin;

 importované cvičení z jiných aplikací.

Stránky obsahují poměrně dost reklamy, doporučením je si do prohlížeče instalovat nástroj pro blokaci reklamy, např. Adblock Plus. Sdílení údajů ze stránek je poměrně propracované. Jde sdílet jak odkaz na danou informaci, tak vnořit rámeček s danou informací na jinou stránku pomocí HTML kódu iframe. Snadno tedy lze sdílet aktuální výzvu, informaci o týmu či uživateli např. na stránkách školy, stránkách předmětu tělesná výchova či osobních stránkách. V úvodu se zobrazují uskutečněná cvičení přátel a novinky (News Feed), které lze komentovat, takže endomondo.com funguje i jako sportovní sociální síť.

1.5.1 Training

Kategorie Training je v podstatě sportovní deník, kde uživatel může přehledně sledovat své jednotlivé výkony. Po kliknutí na aktivitu v kalendáři se ve spodní části objeví podrobné údaje o dané aktivitě – čas, rychlost, převýšení atd. Dále zde může měřený trénink editovat – přidat poznámku, nastavit soukromí či exportovat. Trasa

27

měřeného úseku se zobrazí na mapě v podobě barevné čáry s vyznačením uběhlých kilometrů. Přehledný graf umožňuje plnou analýzu rychlosti na podloží profilu tratě.

Každou aktivitu lze sdílet a komentovat.

1.5.2 Challenges

Challanges (výzvy) jsou nejpropracovanější částí endomondo.com a z hlediska konkurence jedinečnou. Stránka nabízí jak předdefinované výzvy sponzorované firmami, tak možnost vytvořit si vlastní výzvu a pozvat do ní své přátele i veřejnost.

Množství sportů zaručuje, že si svou výzvu může vybrat každý. Vlastní výzva se dá vytvořit poměrně jednoduše pomocí formuláře. Uživatel má možnost vytvořit výzvu pro jednotlivce, tak pro předem definované týmy. Lze nastavit začátek a konec výzvy a zadat název. Důležité je zadat jaký je cíl výzvy. Je na výběr z více možností:

 nejvíce překonaných kilometrů;

 nejvíce cvičení;

 první, kdo dosáhne určitý počet kilometrů;

 nejvíce vypočtených kalorií;

 nejvíce aktivních minut;

 nejrychleji uběhnutý určitý počet km;

 nejlepší Cooperův běh; uživatele z nějakého státu či zda je výzva veřejná či pouze pro pozvané. Uživatel může vybrat i fotku či obrázek výzvy. Takto vytvořená výzva se zobrazí v položce Mé výzvy, kde se zobrazují jak výzvy vytvořené, tak výzvy do kterých se uživatel přihlásil, včetně již uskutečněných výzev.

1.5.3 Routes

Položka Routes (trasy) umožňuje prohlížení a tvorbu tras v okolí dané lokality.

Všechny jsou zaneseny do online mapy. Uživatel může prohlížet jak veřejné trasy, tak své trasy a trasy svých přátel na endomondo.com. Může je také hodnotit, komentovat

28

a sledovat nejlepší časy na dané trase. Vytvořit svou trasu není nijak složité. Nejdříve uživatel zadá místo, kde chce danou trasu vytvořit, zadá název, může přidat popis, vybrat sport, kterým se daná trať má překonat, a rozhodnout se, zda má být pro vlastní potřebu nebo veřejná. Poté ji zanese do mapy, může použít speciální pomůcku, která automaticky ukotvuje trasu na cesty.

1.5.4 Events

Další nabízenou doplňkovou funkcí je možnost tvořit a přijímat pozvánky do soutěží pořádaných kdekoliv na světě. Základní filtr podle sportů a místa konání dokáže roztřídit pozvánky, které by uživatele mohly zajímat.

1.5.5 Friends

Položka Friends (přátelé) eviduje všechny přátele, kteří se připojili k přihlášenému uživateli. Navíc je zde možnost vytvářet své vlastní týmy umožňující jak vzájemné poměřování, tak spolupráci při plnění týmové výzvy. Opět lze nastavit poměrně široké spektrum parametrů – zda je tým veřejný či pouze pro uživatele, název, sport, popisek a profilový obrázek týmu. V profilu týmu jde zobrazit také seznam členů, žebříček členů v aktuálním týdnu či žebříček ve výzvě, do které se tým přihlásil. Tvůrce týmu je zároveň jeho kapitánem, kapitánství se však dá delegovat na ostatní členy.

Členem se uživatel stává, pokud potvrdí pozvánky do týmu. Opět lze profil týmu sdílet jak odkazem, tak pomocí iframe.

1.5.6 Další možnosti

Endomondo má propracovanou marketingovou strategii, která se mimo jiné soustředí i na velké firmy. Umožňuje jim se prezentovat pomocí výzev a stránky, která nese jejich jméno. Výzvy aktivně nabízí cílové skupině. Součástí strategie je i prodej reklamy na svých stránkách. Speciálně nabízí firmám i vlastní stránku a servis pro motivaci k pohybové aktivitě svých zaměstnanců. Vše je však placené poměrně vysokými částkami. Řešení, které nabízí autor práce, je tedy podobné jako nabídka pro firemní zaměstnance, avšak zdarma a upravené pro školní podmínky.

1.6 Mobilní aplikace Endomondo

Mobilní aplikace je oproti webu jednodušší a intuitivnější, což je žádoucí. Menu nabízí tyto možnosti:

 Aktualizace – možnost přejít na placenou rozšířenou verzi;

29

 Cvičení – hlavní panel, kde se ovládá měření cvičení, a zobrazují se základní informace o aktivitě;

 Aktuálně – souhrn aktivit od jiných uživatelů;

 Historie – možnost prohlížení, editace a mazání aktivit;

 Fitness testy – zajímavá doplňková funkce, umožňuje zkusit si otestovat svůj výkon a zjistit aktuální zdatnost, na výběr je běh na 1 500m, běh na 3 000m, Cooperův běh a chůze 1,6km (vše s průvodní informací, jak test provést);

 Výzvy – zobrazení výzev, do kterých je uživatel přihlášen (nezobrazuje týmové výzvy) a možnost zobrazit veřejné výzvy;

 Trasy – zobrazení oblíbených tras a tras v okolí, kde se zrovna uživatel nachází (pomocí GPS) s možností trasu následovat;

 Stránky – prezentace spřátelených firem;

 Přátelé – hledání a přidávání přátel na síti.

Hlavní panel nabízí zobrazení nových upozornění a možnost pustit si hudbu z integrovaného přehrávače v mobilu. Ve verzi pro mobilní zařízení HTC Wildfire se zobrazují tři údaje, jejichž zobrazení lze jednoduše změnit. Zobrazit se dá čas, vzdálenost, rychlost, tempo, průměrnou rychlost, průměrné tempo, kalorie, tepovou frekvenci (je potřeba hrudní pás), průměrnou tepovou frekvenci, cíl, otáčky (je potřeba doplňkový hardware) a hydratace (orientační výpočet potřeby doplnit tekutiny).

Dále je na hlavním panelu možnost nastavit sport, který chce uživatel vykonávat, a způsob cvičení. Na výběr v základní verzi je základní cvičení (měří pouze trasu), nastavení cíle (lze nastavit čas nebo vzdálenost), speciální možnost – překonej přítele (uživatel se může poměřit s výkonem svého přítele), následovat trasu a absolvovat jeden z fitness testů. V placené rozšířené verzi je ještě možnost překonat sám sebe na daném úseku a možnost trénovat podle intervalového tréninku.

Trochu schovanou funkcí je zobrazení mapy vykonávaného tréninku (animace pootočené stránky). Poslední, co hlavní panel zobrazuje, je síla GPS signálu a tlačítko pro start, pauzu či konec aktivity. V nastavení si uživatel může přizpůsobit parametry podobně jako na webových stránkách a nastavit například automatické pauzy, audio nastavení či propojení s příslušenstvím.

30

2 Cíle práce

Hlavním cílem práce je ověřit využitelnost aplikací mobilních telefonů pro monitoring pohybové aktivity ve školní praxi.

Dílčí cíle:

1. Teoretické zmapování problematiky.

2. Vyzkoušení vybraných aplikací.

3. Výběr nejvhodnější aplikace pro školní podmínky.

4. Použití v hodinách tělesné výchovy i ve volném čase.

5. Vytvoření metodiky.

6. Analyzování naměřených dat.

7. Na základě dotazníkového šetření získání zpětné vazby o projektu.

31

3 Metodika šetření práce

V době realizace šetření autor působil na Základní škole Český Dub na částečný úvazek jako učitel dějepisu a tělesné výchovy. V jednotlivých kapitolách autor konkrétně popisuje, jak byla práce s vybranou aplikací Endomondo realizována v hodinách tělesné výchovy i ve volném čase žáků.

3.1 Charakteristika ZŠ Český Dub

Základní škola Český Dub se nachází v Libereckém kraji, okres Liberec.

Kapacita školy je stanovena na 487 žáků. Zřizovatelem je město Český Dub. Základní škola má devět ročníků a člení se na první a druhý stupeň. První stupeň obsahuje první až pátý ročník, druhý stupeň obsahuje šestý až devátý ročník. Součástí školy jsou čtyři speciální třídy. V nich jsou vyučováni žáci se zdravotním postižením v režimu ZŠ praktické a ZŠ speciální. V době trvání praktické části práce bylo na 2. stupni základní školy 159 žáků.

Škola disponuje sportovní halou s velkou i malou tělocvičnou, venkovním hřištěm a stometrovým atletickým oválem se škvárovým povrchem. Pro delší běhy je využíván místní park s travnatým a štěrkovým povrchem. Škola nedisponuje atletickou drahou s moderními parametry. Nabídku sportovních aktivit zajišťuje místní fotbalový klub, Sportovní centrum Podještědí – florbal, volejbal, Sokol a Junák. Škola nabízí několik sportovních kroužků. Při škole pracuje taneční skupina Elév.

3.2 Realizace šetření práce

Pro realizaci šetření bylo třeba, aby si autor založil osobní účet a sám vyzkoušel různé funkce. Doporučením je založit i účet školy (stejným způsobem jako osobní účet na jinou emailovou adresu). Je to kvůli odlišení osobního účtu a účtu pro administraci, aby ve statistikách nefigurovala učitelova osobní cvičení.

Práce s aplikací probíhala v hodinách tělesné výchovy a ve volném čase žáků.

Funkce vhodné do vyučování byly vyzkoušeny ve čtyřech hodinách tělesné výchovy chlapců 7. a 8. tříd v období dubna a května 2014. Jedná se konkrétně o funkce s názvem Fitness testy a Trasy. Blíže jsou popsány v kapitole 4.1.

Endomondo je momentálně jediná aplikace, která umožňuje tvorbu tzv. výzev – soutěží sportovního charakteru podle zvolených kritérií, které jsou také podstatnou složkou pro využití ve školní praxi. Při tvorbě této práce vznikl školní projekt Dube, hejbni kostrou!, který byl praktikován v období dubna až června 2014 na téže základní

32

škole. Pohybově aktivní byli žáci celkem ve čtyřech různých výzvách. Projektu se mohli zúčastnit všichni žáci 2. stupně, protože i žáci, kteří nevlastnili chytrý mobilní telefon, mohli svá cvičení zaznamenávat ručně na stránkách Endomondo. Rodiče žáků byli o projektu informováni písemnou formou a vybídnuti k případným otázkám či nesouhlasu s touto akcí.

Možnosti vytváření výzev jsou v zásadě dvě. První varianta počítá s tím, že si učitel vybere omezený počet žáků (např. v kroužku atletiky, v hodinách tělesné výchovy apod.), registrace pak může proběhnout doma za pomoci krátkého návodu. Pro druhou variantu počítající s účastí většiny žáků je lepší registraci provést hromadně ve škole.

3.2.1 Registrace žáků

Pro používání aplikace je nutné se zaregistrovat na endomondo.com a potvrdit registrační email. K tomu je zapotřebí jedna hodina práce na školních počítačích, nebo registrace žáků doma. Autor počítal se zapojením většiny žáků, proto registrace proběhla v počítačových učebnách školy vždy po dvou třídách ročníku ve spolupráci s učitelkou výpočetní techniky. Registrovaní žáci pak mohli funkce aplikace využívat jak v hodinách tělesné výchovy, tak během výzev. Celkově se na stránky registrovalo 129 z celkových 159 žáků. Zbytek z různých důvodů registraci nepodstoupil.

Žáci nejdříve v hodině, kdy byla realizována registrace, vyslechli krátkou prezentaci o projektu, byli požádáni o spolupráci a poté jim byla vysvětlena funkcionalita webu a aplikace. Následně se žáci registrovali na internetové stránky www.endomondo.com, které jsou v anglickém jazyce, a potvrdili registrační email, který jim přišel do jejich emailových schránek. Zároveň si žáci mohli nastavit rozsah soukromí profilu, upozornění atd. Na základě zkušenosti autor doporučuje, aby si žáci nastavili viditelnost pouze pro přátele na této sportovní síti, naopak profil školy by měl být viditelný všemi uživateli. Bylo také třeba, aby si žáci přidali jako přítele profil školy (admin), aby byla usnadněna komunikace a kontrola nad projektem. Přihlášení do týmů a výzev pak probíhalo tak, že si je žáci buď aktivně vyhledali, nebo jim byla později zaslána pozvánka z profilu administrátora.

Žáci, kteří vlastnili mobilní telefon se zabudovaným GPS lokátorem a možností

Žáci, kteří vlastnili mobilní telefon se zabudovaným GPS lokátorem a možností