• No results found

Det som tydligast framkom genom svaren från enkäten är att de flesta lärare anser att arbetet med ABC- klubbens böcker fungerar bra oavsett elevernas bakgrund, kultur eller språk.

Nedan följer exempel på lärarnas svar gällande ABC- klubbens arbete med flerspråkiga

27 elever. Notera att det kan dyka upp samma frågor som i föregående avsnitt för att skapa ett förtydligande utifrån familjekonstellationer och mångfald.

Fråga 4: Om du har elever med annat språk i klassen, hur fungerar arbetet med ABC-klubben med dessa elever?

De flesta informanter har svarat att arbetet med ABC- klubben fungerar bra med elever med flera språk. Vissa informanter hävdar att de kompletterar med användning av en annan typ av material. Några få informanter har svarat att de inte har flerspråkiga elever i sin klass.

Informant nummer 70 har beskrivit utförligt att flerspråkiga elever har haft den lättaste boken och att hen har köpt in en språkstödjande lärarhandledning som specialläraren har jobbat med att eleverna ska känna sig delaktiga i klassen arbete. Dessutom hävdar informanten att boken även är utmärkt till elever som har svårigheter med förståelse av boken. Informanten har dock inte använt de böcker som har varit översatta, det behovet har ännu inte funnits, avslutar hen.

Informant nummer 39 har svarat att arbetet med boken har fungerat bra, det finns bra bilder som kan användas som stöd främst i Den magiska kulan. Dessutom svarade hen att det också är viktigt att arbeta mycket med ordförrådet och förklara svåra och okända ord för eleverna.

Informant nummer 34 har beskrivit att hen använder arbetsboken till den blåa läseboken för eleverna. Där är upplägget mer tydligt med exempel på hur uppgifterna ska genomföras. Det är inte lika många moment som i den ordinarie arbetsboken. Hen kompletterar även läsläxan med bildstöd som hen själv tillverkar för att underlätta inlärning av de svåra orden.

De flesta lärare har svarat att ABC-klubbens böcker som finns tillgängliga för olika nivåer erbjuder möjligheter att anpassa och omstrukturera lektionerna, vilket underlättar förståelsen för flerspråkiga elever.

Fråga 6: Har arbetet med ABC-klubben fungerat mindre bra? När och hur då? Beskriv utförligt.

En del lärare hävdar att arbete med ABC- klubbens material ibland är en utmaning för de som har svenska som andraspråk och att boken är komplicerad i en del kapitel. En del informanter väljer då att anpassa eller att använda annat material.

28 En del av informanterna har nämnt att böckerna innehåller för svåra ord för nyanlända och elever med flera språk och även att böckerna innehåller en tråkig handling samt att

arbetsböckerna är långdragna vilket gör eleverna oinspirerande. En informant nämnde även att hen saknar en så kallad svenska-bok som innehåller exempelvis dubbelteckning, ordklasser mm. Man måste komplettera med mer material. Detta är hur det fungerar för de flesta

informanternas elever med arbetet med läromedlet för elever som är flerspråkiga.

Svårigheter som kan uppstå är enligt en del informanter inte bara kopplade till elevers modersmål eller elever som har svenska som andraspråk. Enligt en del informanter har även andra grupper av elever med läs- och skrivsvårigheter, svårigheter när det gäller att arbeta med boken.

Informant nummer 48 har svarat att det är svårt för de som inte kommit så långt i sin

läsutveckling, trots att dessa fått fokus-boken. Många finner inte boken spännande eller rolig och flera ser det som ett tungt ok att ha den som läxa och vill hellre läsa något annat än den.

Informant nummer 34 har svarat att de elever med till exempel språkstörning kan ha svårt att hänga med ibland och de elever som har svenska som andraspråk behöver ha mycket

förtydliganden. Många gånger stöter man på svåra ord, liknelser och ordspråk.

Fråga 7: Om du använder boken som läsläxa, hur engagerade är vårdnadshavarna i elevernas läsning? T.ex eleverna med annat språk?

Informanternas svar visar att vårdnadshavarnas engagemang i läsläxa och i elevernas läsning är för det mesta ingenting som influeras av om eleven är flerspråkig eller enspråkig. En del informanter hävdar att de flesta vårdnadshavarna är engagerade i elevernas läsläxa, både de elever som är flerspråkiga och enspråkig.

Några informanter nämner att vissa vårdnadshavare är engagerade i eleverna läsläxa men att intresset sinar i årskurs 3. De nämner att eleverna hellre läser för varandra eller tysta för sig själva och inte vill att vårdnadshavarna ska lyssna. Det är svårt för vissa informanter att hålla intresset uppe för att vårdnadshavarna ska visa engagemang i elevernas inlärning medan vissa andra informanter har nämnt att de flesta är intresserade och visar det tydligt genom samtal med eleverna.

Informant nummer 37 har svarat att de flesta vårdnadshavare är engagerade, både elever med andra modersmål än svenska och de enspråkiga eleverna.

29 Informant nummer 50 har svarat att engagemanget är mycket större med läxbok till samt även att hen har flera utlandsfödda föräldrar som har varit lika engagerade.

Fråga 9: Fångar ABC-klubben läromedel alla elever enligt dig? (Till exempel om eleverna visar intresse, ställer frågor och så vidare. Ta gärna med etnicitet och flerspråkighet) Hur då? Beskriv.

Enkätundersökningen visar att åsikterna bland lärare skiljer sig ifrån varandra när det gäller om ABC- klubbens läromedel fångar alla elever. 22 informanter har svarat på frågan. En stor del av informanterna har svarat att läromedlet fångar de flesta elever samt att de visar det genom att ställa frågor och att vara nyfikna på vad som kommer att hända sen. Dessutom har en del svarat att eleverna blir trötta av boken i årskurs 3.

Informant nummer 68 har utförligt beskrivit att eleverna funderar mycket på fortsättning av kapitlen och hur det ska sluta. De känner igen sig i uppgifter och berättar mycket under lektionen. Ibland hamnar de i långa samtal där det ena leder till det andra och eleverna brukar fråga hur de kom in på det här. Det är roligt eftersom olika kunskapsområden behandlas trots att det inte var förplanerat beskriver hen.

Informant nummer 34 har svarat att överlag har hen upplevt att eleverna visar ett stort intresse för materialet och tycker om karaktärerna och handlingen. De flerspråkiga eleverna kan ibland tycka att språkbruket är märkligt men visar ändå intresse.

Informant nummer 60 har svarat att materialet fångar samtliga. De visar intresse, ställer frågor, gillar arbetsboken och läseboken som alltid slutar på ett spännande ställe som gör att de blir nyfikna att höra/läsa mer.

Å andra sidan svarar en del informanter att läromedlet inte fångar alla och att någon typ av anpassning/ ändring skulle behövas. Några få informanter har svarat att materialet inte fångar alla. Eleverna tröttnar på boken och tycker den är tråkig, oftast elever som har annan etnicitet eller är flerspråkiga och att materialet inte direkt fångar elever med svenska som andraspråk.

Fråga 12: I böckerna får man lära känna Asta, Bea och Cesar och lite om deras familjer. Hur arbetar du med berättandet om att familjer kan se olika ut? (Till exempel kärnfamiljen med mamma, pappa, barn. Eller familjer med 2 mammor/pappor eller fosterhem och så vidare.)

30 Enkätens svar visar att när det gäller hur lärare behandlar frågan om att familjer kan se olika ut, så har informanterna gett varierande svar. En del informanter påstår att de arbetar med mångfald i andra kontexter och inte i samband med boken. Diskussioner uppstår ibland utifrån olika ämnen som eleverna tar upp. Vissa informanter har nämnt att de arbetar på olika sätt hela tiden och har reflekterat över att eleverna förstår sig på till exempel att en karaktär från boken inte har råd att köpa nya saker och att killar i boken kan visa känslor.

Informanterna har diskuterat med sina elever om familjer och hur de kan se ut och även allas rätt att vara olika.

Informanten nummer 71 har beskrivit att hen gör på väldigt många olika sätt hela tiden men att hen vet att eleverna reflekterat en del kring att inte ha råd med nya saker som i bok tre och att tex Cesar hjälper till mycket och bryr sig om sådana saker. Bra kanske att Bea gillar fotboll.

Informanten nummer 42 har svarat att de har pratat mycket om Cesars familj med mamma, mormor och morfar likaså om att Bea bor med sin mamma. Varje dag diskuterar de om olika sätt att leva och att alla har rätt att vara olika.

Fråga 13: Tycker du att ABC-klubbens läromedel bör uppdateras gentemot dagens skola och samhälle? På vilket sätt? Beskriv så utförligt du kan.

Det som framkom när det gäller lärarnas syn på om ABC-klubbens läromedel bör uppdateras gentemot dagens skola och samhälle är att en stor del tycker att läromedlet behöver någon typ av uppdatering eller förändring eftersom den är tråkig, svår och inte är lika moderna på ett sätt som kan spegla dagens samhälle. Detta, anser en del informanter, kan påverka hur mycket eleverna blir intresserade av läromedlet. Informanterna har nämnt ett flertal gånger om vikten att handlingen ska spegla nutiden och elevernas verklighet. Det är mycket som saknas i böckerna såsom mer HBTQ, samhällsklasser och personer som har olika funktionsvariationer.

Informant nummer 33 har svarat att språket i böckerna ibland är gammalmodigt och har många ålderdomliga uttryck som barnen har svårt att förstå eller sätta sig in i. Alla har inte vuxit upp i Sverige och vet vad en röd stuga med vita knutar innebär. Vore även bra med förklaringar till ord/begrepp i böckerna i och med att alla lärare inte heller känner till dem.

Informant nummer 66 anser att det är viktigt att handlingen speglar nutiden och barnens verklighet, så absolut. Dessutom har hen svarat att problem som kanske uppstår kan hittas i

31 deras vardag? Kanske få med exempelvis en skilsmässa, separerade föräldrar, boende

varannan vecka, fritidsverksamheten etc.