• No results found

5.1 Resultat från intervjuer

5.1.5 Acceptans till ny teknik

En fråga ställdes om hur accepterande respondenterna var till införande av ny teknik och hur de upplevde att acceptansen var generellt i verksamheten. VD tror att det kommer vara en övergångsperiod då papperssedeln kommer finnas kvar en längre tid vilket beror på den vana som finns hos företagen idag. Han ser papperssedeln tillsammans med digital teknik som jämbördiga komplement. Samtidigt säger han att han har en förhoppning om att pappers-sedeln ska försvinna eftersom det innebär en minskad hantering av papper vilket i sin tur innebär mindre administration från företagets sida och mer lättillgänglig information i systemet. Han pekar på att det även finns juridiska aspekter att ta hänsyn till då han tror att lagstiftningen ännu inte är helt an-passad till digitala dokument eftersom domstolen hävdar att papperskvittens är viktigt. Han har dock en förhoppning om att detta är något som ska lösas med tiden.

VD menar att acceptans för teknik går hand i hand med att försöka få in fler yngre människor i verksamheten. Han säger sig ibland uppleva förvåning över att personer han inte trodde hade använt en dator kan vara väldigt kun-niga när det gäller teknik. Han upplever att det finns människor i verksam-heten som är ointresserade av teknik som tycker att det är jobbigt och hellre

vill fortsätta arbeta som tidigare gjort. Han diskuterar vidare om motståndet kan vara utbildningsrelaterat eller om det handlar om att skapa motivation genom att förklara vilka vinster man kan få ut av en ny lösning. Han upplever chaufförerna som väldigt accepterande. Det är många som intresserar sig för handdatorerna eftersom de märker att det finns en tendens i branschen. Han tror att de kanske tittar på hur konkurrenterna arbetar. Han menar att det där-emot finns många fördomar om att det skulle vara konservativt bland chauf-förerna. Men det anser han inte att det är ”bakom ratten”. Han menar istället att de attityderna finns hos ledningen och övriga anställda på företaget.

VD anser även att den teknik som finns i verksamheten måste användas mer. Han tar som ett exempel de fordonsdatorer som finns på IT-avdelningen som inte utnyttjas till fullo. Han tycker att de borde användas mer för att lära sig om de problem som kan uppstå innan man köper in fler och rullar ut i verk-samheten. VD säger även att han tror att det i synnerhet i den här typen av bransch behövs IT-mognad.

Affärsutvecklaren uppfattar det som att det på företaget finns ett ganska stort motstånd till ny teknik. Han menar att det nog handlar om en rädsla för att man inte tror sig kunna. Personligen har han inga problem med det.

På frågan hur han tycker att man ska hantera motståndet, eller rädslan, svarar han utbildning. Han tror också att det hör lite till en organisation, att det finns en rädsla för nya saker, och att det är en process man får gå igenom. Han upplever genom tidigare erfarenheter att den här branschen troligtvis är mer traditionell är vad många andra är.

IT-ansvarig upplever det som att acceptansen för IT inte är åldersrelaterad. Det är snarare intresset som avgör hur man tar till sig ny teknik. Han menar att chaufförerna kan vara lite egensinniga i sitt sätt på det viset att de inte alltid säger till om de inte förstår, speciellt om de sitter i grupp. Han ser det därför som nödvändigt att utbilda personer enskilt. Vad det gäller införandet av handdatorer i verksamheten så har man valt att arbeta på det sättet, samt att börja utbilda de som anses vara mest noggranna.

AoC Transport som ansvarar för chaufförerna ser att det finns blandade åsik-ter. Det finns de som är öppna för ny teknik men också de som tycker att det är onödigt och vill göra som de alltid har gjort. Han menar att det bland de äldre chaufförerna kan finnas lite motstånd. För att hantera detta motstånd menar han att alla i verksamheten måste hjälpas åt för att sälja in den nya lösningen och förklara vilken nytta det kan ge. Både genom utbildning och samtal i grupp och individuellt. Han säger att man får förklara hur bra det kommer bli och att det finns ett krav från kunderna. Själv ser han det som spännande med nya utmaningar och tycker om att tänka nytt.

AoC Lager upplever det som att många, i synnerhet vad det gäller lagret, i dagsläget är vana vid den teknik som finns vad det gäller exempelvis telefoni, GPS och avläsare. Han ser att acceptansen bland de han arbetar med är blan-dad vilket han inte tycker är positivt. Han uppskattar att ungefär hälften stäl-ler sig positiva till IT och datorer.

”Resten vill då kanske bara rulla på och arbeta med en lapp i handen.”

Han tycker att företaget måste arbeta med att tillhandahålla utbildningar och diskutera med medarbetarna om orsaken till varför det ska användas för att bygga upp en motivation hos de som behöver det.

Support menar att eftersom man är en vanemänniska vill man ofta ha det som det alltid har varit. Men att det gäller att anpassa sig och tänka i nya banor. Hon anser att chaufförerna är flexibla och redan idag får vänja sig vid att an-vända handdatorn mer och mer vilket gör det till ett bra tillfälle att även lära sig något nytt. Hon tycker att det är bra om de kommer in i att tänka i nya banor istället för att utgå från det gamla arbetssättet. Hon upplever dock som att första reaktionen är revolt. Hon tycker att de äldre chaufförerna har den tendensen men när syftet är tydliggjort är det ”inte lika högljutt längre”. Hon menar att de har en förståelse för att det handlar om att säkerställa kvittensen. ”De vet själva hur det är till exempel vintertid. Då blåser det och det är lätt att bli av med någon fraktsedel, eller så fattas den redan. Så det säkerställer hela processen.”

Chaufför 1 ser det ur sin synvinkel och menar att teknik är något man får vänja sig vid och ”gilla läget”. Han har dock svårt att se nyttan med det och kan inte svara på om det är en för- eller nackdel med ny teknik. I det stora hela tycker han att det är ”okej”. Chaufför 2 tror att det för de äldre chauffö-rernas del kan vara lite svårare och att de är mer negativa. Hon uttrycker det som att de ibland kan vara lite ”tjurskalliga när det gäller sådant”. Hon upp-lever det även som att flera chaufförer hade haft mer användning av en bärbar dator istället för en handdator och också ställt sig mer positiva till det. Den skulle då kunna användas till att få upp tillstånd och dispenser för vägar vad det gäller tunga fordon vilket hade kunnat generera mer nytta för flera. För sin egen del ser hon inga problem med nya tekniska lösningar så länge det underlättar hennes arbete.

Alla respondenterna upplever det som att det existerar ett motstånd för ny teknik i verksamheten. VD menar att det inte nödvändigtvis behöver röra sig om chaufförerna, utan att det är ledning och annan personal på företaget som

står för det motståndet. Övriga menar att de upplever det som att chaufförerna inte i lika hög grad vill ta till sig ny teknik, vilket företaget bör arbeta med.

Related documents