• No results found

5.1 Resultat från intervjuer

5.1.4 Motiv till införande av RFID

Vid frågan om hur respondenterna ser på ett införande av RFID-tekniken och vilka motiv det kan finnas till ett införande i verksamheten skiljer sig svaren åt beroende på vilken nivå i organisationen respondenten befinner sig.

VD menar som tidigare att det är ett mervärde till kunden, som går att sälja. Det är en fördel att kunna fakturera kunden snabbare, då leverans har skett. Han säger att det innebär även en rationalisering som känns genomförbar. Det som främst kan rationaliseras är personaltiden, tiden för den

handpålägg-ning som görs idag. Likaså resonerar Affärsutvecklaren, IT-ansvarig och AoC Transport. Det blir en tidsbesparing då en mellanhand kan tas bort, den som registrerar allt.

De menar att det dessutom minskar risken för felaktigheter i något steg ge-nom att någon räknar fel, glömmer räkna eller liknande. Informationen blir mer riktig och kan innebära en säkerhet då data snarare kontrolleras än hante-ras.

Affärsutvecklaren säger att det samtidigt kan innebära ett ökat beroende för kunderna eftersom företaget nu kommer ha mer kontroll över vart lastbärarna befinner sig, vilket kan göra det till ett svårare beslut för kunden att använda sig av konkurrenterna istället. Han säger att han inte känner till hur långt konkurrenterna har kommit med liknande lösningar men att det borde kunna

vara en konkurrensfördel gentemot andra.

IT-ansvarig menar att det förutom möjlig tidsvinst och minskade fel också innebär att man inte behöver leta reda på rätt information. Han menar vidare att ett införande av RFID genererar mer nytta om lastbäraren har ett värde, antingen i sig själv eller genom godset i situationer där man arbetar med flera underleverantörer.

AoC Transport tänker i liknande banor och ser det som lite onödigt att ha spårning på vanliga träpallar. Han menar att flera kunder kommer tycka att det inte finns någon mening att ha kontroll över dem. Men efterfrågan finns hos större kunder som är mer noggranna vad det gäller pallhantering. Han säger att det beror även på vilken kostnad det blir för dem. När det däremot gäller mer avancerade lastbärare som exempelvis stålrack så finns det ett an-nat värde tycker han. Det är bra att kunna följa upp vart de befinner sig och hur många de är. Han upplever att det blir mer och mer olika typer av speci-alemballage på marknaden. AoC Transport menar också att pappershante-ringen försvinner genom att informationen finns i handdatorn vilket är en fördel. Vad det gäller papperna finns det flera olika kopior och det är en risk att de försvinner. Chaufförerna skiljer sig även åt i hanteringen av dem:

”Chaufförerna, ja en del är jättenoga och kommer in med dem som att de hade strukit papperna medan andra kommer med så hopskrynklade papper att det knappt går att se. Sedan ska de skannas där ute.”

Han menar att den här lösningen innebär något nytt som kan säljas in till kunderna eftersom han inte tror att det är så många andra liknande företag som har den här typen av lösning. Han menar att man inte kommer ha samma roll på marknaden längre om man inte hänger med i utvecklingen då

kun-derna ställer många krav. Det handlar om en anpassning och att vilja ta till sig ny teknik.

AoC Lager funderar kring att det är synd då det inte kan bli en identifiering av själva godset eftersom lastbärare ibland plockas bort eller byts ut. Men han kan se att det finns ett motiv om lastbäraren i sig har ett värde och om det är många lastbärare i rörelse på flera olika platser. Han berättar att ett stålrack kan ligga på en kostnad på mellan tre och tiotusen kronor beroende på hur avancerad konstruktionen är. Skulle det försvinna flera varje år eller om de skulle gå sönder och bli liggande någonstans är det bra om de kan spåras och få hem dem. Han ser även en ökad efterfrågan från kunder på liknande lös-ningar.

Support skulle se det som en fördel med digitalisering eftersom det händer att kvittenser kommer bort. Att de glöms bort i bilen till exempel. Om då kunden ringer och efterfrågar en kvittens är det svårt att visa på något om pappret inte finns. Hon säger att det skulle underlätta om pappershanteringen minskade. Hon tycker att automatisering skulle vara till stor hjälp eftersom risken att det blir fel minskar. Det kan bli fel ändå, eftersom chauffören måste registrera det i systemet, det går inte att utesluta. Men Support menar att det minimerar risken för att hon skulle tolka eller räkna fel.

”Det hände en månad att jag fick göra om inventeringen för att siffrorna inte stämde. Det berodde på att jag inte kunde förstå vad någon chaufför hade skrivit eftersom de hade skrivit i fel ruta. Det blir ju lite så när papper flyger och far och när allt ska knappas in sedan.”

Support säger att hon har hört att det går att få statistik från affärssystemet och eftersom hon ändå gör registreringar vad det gäller antal pall, flakmeter och antal kolli anser hon att information om hur många lastbärare chauffören har lämnat och hur många de fått med sig även borde finnas där, istället för på papper. Hon kan tänka sig att fler och fler kunder efterfrågar den typen av information. Hon vet redan idag ytterligare en större kund som efterfrågar inventering av lastbärare. Det blir till ännu en tjänst som företaget kan er-bjuda ute på marknaden menar hon.

Chaufför 1 ser inga fördelar för sin egen del. Han anser att det går relativt snabbt och lätt att fylla i en lista på papper och kan inte se att det skulle bli en tidsbesparing med någon annan lösning. Däremot menar han att det eventuellt kan spara in arbete för Support, vilket skulle kunna vara bra. I det stora hela ser han att det kan vara en fördel att minska pappershanteringen men menar att det är viktigt att det i så fall fungerar hela vägen. Chaufför 2 tror att det

skulle göra att arbetet gick lite fortare men anser att det beror på hur mycket man får klicka sig fram på handdatorn.

Alla respondenter förutom chaufförerna ser ett införande av RFID på lastbä-rare som en god lösning. Flera anser att det är ett mervärde till kunden som går att sälja, att kunderna då blir mer beroende av företaget och att det är en konkurrensfördel gentemot andra. Samtidigt som kundernas ökade efterfrå-gan kan tillgodoses kan även fakturering ske snabbare efter leverans.

De menar att det även kan innebära en rationalisering vad det gäller tidsbe-sparing, då en mellanhand i processen kan tas bort. En minskad risk för att information tolkas eller räknas fel, eller att det glöms vilket innebär att in-formationen blir mer riktig och det kan även vara en säkerhet att data snarare kontrolleras än hanteras. Informationen finns på ett och samma ställe och en fördel som flera ser är dessutom minskad pappershantering.

IT-ansvarig och AoC Lager ser en större anledning till införande om det som ska spåras har ett högre värde.

Chaufförerna ser idag inget motiv till ett införande mer än att det möjligtvis kan göra att arbetet gå snabbare. Chaufför 1 tycker att pappershanteringen fungerar bra och går snabbt som det är idag.

Related documents