• No results found

5.1 Resultat från intervjuer

5.1.7 Förväntningar på införande

Respondenterna tillfrågades om vilka förväntningar de har angående ett infö-rande av RFID på lastbärare och hur det inföinfö-rande skulle kunna se ut.

VD, Affärsutvecklare och IT-ansvarig säger att det är en självklarhet med en övergångsperiod vid införande av ny teknik. Det kan inte bara ”slängas ut” i verksamheten. Han tror att fraktsedlarna till exempel kommer att leva kvar länge vilket gör att man under en tid får leva i båda typer av världar. Detta för att dels säkra upp att tekniken finns där och dels för att skapa en ny rutin i verksamheten.

IT-ansvarig menar att det är naturligt att utgå från ett parallellt införande för att undvika fel. Så arbetar de även nu med införandet av handdatorer och ap-plikationen för transportuppdrag. Han anser att det är viktigt att följa med en chaufför ut, både för testning och för utbildnings skull.

”För man har en viss uppfattning om hur det ser ut i verklig-heten innan man är i verkligverklig-heten.”

Därifrån kan sedan ett antal enheter användas där man simulerar allt virtuellt och ser den bakomliggande datahanteringen.

Även support ser det som den bästa lösningen att under en övergångsperiod använda både handdatorer och fraktsedel. Det görs redan idag menar hon, då användandet av handdatorer för transportuppdrag inte kommit igång på rik-tigt. Då går det också att se hur bra de olika arbetssätten stämmer gentemot varandra. Det skulle enligt henne inte göra så mycket om det skulle krävas lite extra arbete vid ett införande av något nytt, om det blir bättre efteråt.

VD tror även att en pilot-studie är lämpligaste tillvägagångssättet och menar också att det finns en onödig oro för att gå i skarpt läge vilket är obefogat när det inte handlar om alltför avancerad teknik. Pilot-studien bör därför snabbt gå över i skarpt läge, vilket också bygger på de volymer som testas på.

AoC Transport säger att eftersom man redan idag arbetar med handdatorer så ser han inget problem med ett införande av RFID-teknik. Han tror inte heller att det kommer att krävas särskilt mycket utbildning eftersom chaufförerna idag får utbildning i hur de ska hantera handdatorerna.

AoC Lager säger att vad det gäller trådlös kommunikation med sändare så menar han att det gäller att det kan fungera utan störningar. Att man hittar rätt frekvensband. Han tror att ett införande av spårbarhet på lastbärare kan bli tungarbetat till en början innan alla har vant sig och sett nyttan med det. Han ser två möjligheter för att testa lösningen, dels genom att börja i liten skala lokalt med stadsbilen, vilket skulle ge ökad kontroll då den geografiska spridningen är mindre. Dels skulle det kunna testas på ett mindre antal stål-rack som bara packas och transporteras en gång i veckan och går direkt in i kundföretaget från lagret. Därifrån skulle det även vara enkelt att se om stål-racken stannar kvar för mycket på lagret eller om de ”buffrar” för mycket hos kundföretaget och så vidare.

Chaufförerna har i dagsläget svårt att se hur införandet av en spårbarhetslös-ning skulle kunna se ut. Men menar att det inte hade varit fel om det funge-rade. Chaufför 2 tror att det kan ta lite längre tid att arbeta på ett nytt sätt in-nan man vant sig vid det. Hon tycker inte heller att man ska arbeta med både handdator och fraktsedel, vilket blir jobbigt och kräver extra mycket arbete. Förväntningarna från respondenterna på ett införande av RFID på lastbärare skiljer sig. Alla förutom chaufförerna anser att det är bra att börja i mindre skala för att kontrollera utfallet. Chaufförerna har svårt att se lösningen fram-för sig och vill inte arbeta parallellt med handdator och fraktsedel då det skulle innebära merarbete för deras del.

5.2 Genomförbarhetsstudie

Denna uppsats bygger vidare på en genomförbarhetsstudie som genomfördes under hösten 2011. Efter den avslutats ändrades förutsättningarna något, vil-ket innebar att enskilda delar fick åter utvärderas innan det praktiska arbetet med en exempelapplikation kunde påbörjas. Det arbete som räknas till den kompletterande genomförbarhetsstudien som utfärdats i denna studie beskrivs nedan.

Vid studiens påbörjan efterfrågades spårbarhet även på stålrack. Märkningen som beslutades under genomförbarhetsstudien var avsedd för installation inuti träpall. Därför fick delar av genomförbarhetsstudien som tidigare ge-nomförts åter granskas och åtgärdas. Då tekniken använder sig utav radiovå-gor är märkning på metall inte alltid lämplig eftersom interferens kan uppstå. Valet av radiofrekvens fick därför åter utvärderas samtidigt som eftersökning av lämpliga taggar genomfördes.

Eftersökningen av leverantörer med specialutformade taggar kombinerat med teoretisk lämplighet indikerade att UHF (Ultrahögfrekvent) frekvens lämpa-des bäst för identifiering av taggar på metall. Miljöfaktorer som togs i beak-tande var att taggen skall appliceras på ett stålrack som används för transport av material inom en industrimiljö. Taggen kan dessutom komma att utsättas

för betning3 och skall kunna operera i de vätskor och temperaturer som

bet-ning och svensk klimat innebär. Radiovågspåverkande faktorer kan vara mo-biltelefoner, GPS-spårning, eller annan elektronik från lastbilen och även eltruckar som kan komma att användas på lastningsställen.

5.2.1 Processkartläggning

Vid genomförbarhetsstudien som utfördes hösten 2011 arbetade verksam-heten med fraktsedlar och kvittering av leverans på papper. Idag genomförs en övergång till digital signering via handenheter. Nedan presenteras ett ad-ministrativt flödesschema som visar processer och informationsflöden från beställning av transport till slutfakturering av kund.

Figur 5.2, Administrativt flödesschema med processer och informationsflöden från beställning till fakturering

Förtydliganden:

 Mobilast är ett affärssystem som användes för transportledning.

 doCuro är ett dokumenthanteringssystem som bland annat används

för fraktsedlar.

 Jeeves är det affärssystem som Brunskoggruppen AB använder.

De förändringar som införandet av RFID kan ge på processen för inventering av lastbärare och på framställningen av fakturaunderlagen presenteras med logiska dataflödesdiagram.

Figur 5.3, Dataflödesdiagram över den nuvarande processen från leverans hos kund till fakture-ring

Dataflödesdiagrammet i figur 5.3 visar att chauffören räknar hos kunden det antal lastbärarobjekt som använts för transporten. Dessa noteras på en inven-tarielista. Kunden kvitterar leverans genom att signera fraktsedeln. När chauf-fören anländer till Brunskoggruppen skannas den signerade fraktsedeln och sparas i ett nationellt dokumenthanteringssystem som heter doCuro. Fraktse-deln och inventarielistan överlämnas till transportledning/support, vilka i sin tur noterar fraktsedelsnumret i affärssystemet Jeeves. Inventarielistorna sammanställs en gång i månaden i Excel-filer. Sammanställningarna sparas sedan på en gemensam lagringsplats. Chefen för affärsområdet transport an-vänder sammanställningarna för fakturering av kund.

Figur 5.4, Dataflödesdiagram över den framtida processen från leverans hos kund till fakture-ring

Dataflödesdiagrammet i figur 5.4 beskriver att chauffören hos kund skannar de lastbärarobjekt som använts för transporten. Kunden kvitterar leverans genom att signera på handdatorn. Handdatorn vidarebefordrar kvittensen till dokumenthanteringssystemet doCuro och sänder informationen om RFID-lastbärarna till affärssystemet Jeeves databas. Jeeves sammanställer och fak-turerar en gång i månaden.

5.3 Kravanalys

Kraven togs fram i samråd med verksamheten och potentiell kund för att ge en relevant bild av vad som efterfrågas.

Objekt som ska identifieras är lastbärare såsom vagnar (stålrack) och träpall som används vid slingtransporter. Taggen ska innehålla ett unikt idnummer som används för att identifiera det specifika objektet. Taggen ska på stålrack appliceras på vagnens ovansida för att skydda taggen vid betning och i träpall inuti träpallens mittersta ben. Läs avståndet bör vara minst 1 meter men helst längre och möjlighet ska finnas att kunna läsa av flera taggar samtidigt. De miljöer som taggen exponeras för är kyla, fukt, värme vid betning och även till viss del lösningsmedel.

Vid läsning ska lästa data sändas till handenheten som behandlar och vidare-befordrar informationen till Brunskoggruppens databas. Denna lösning ska stödja identifikation av lastbärare vid slingtransporter vilket kortfattat innebär

Taggen monteras på lastbärare

Avläsning sker vid lastning/lossning

RFID-läsaren kommunicerar med handenheten.

Handenheten skickar informationen till databasserver.

Affärssystemets befintliga databasstruktur används.

Nedan presenteras antagna krav efter prioritering enligt MoSCoW (Arlow & Neustadt, 2009).

Prioritet Beskrivning av krav

Must have 1. Applikationen ska kunna kommunicera med

avläs-ningsenheten

2. Applikationen ska kunna kommunicera med affärssy-stemets databas

3. Användaren ska m.h.a. handenhet, läsare och appli-kation kunna skanna en RFID-tag

4. Applikationen ska kunna presentera de objekt som scannats

5. Användaren ska kunna välja vilket företag skanning-en ska kopplas till

6. Applikationen ska ha en huvudmeny varifrån använ-daren navigerar:

a. Leverans b. Retur c. Ändra

Should have 1. Användaren ska kunna välja att gå tillbaka eller

av-bryta vid alla steg

2. Användaren ska kunna ångra/ta bort en inläsning av objekt

3. Användaren ska kunna ångra/ta bort plats som kopp-lats ihop med objekt

Could have 1. Applikationen ska kunna inhämta geografisk plats

Want to have 1. Applikationen ska kunna inhämta

leveransinformat-ion per dag/chaufför

Prioritet Beskrivning av krav

Must have 1. Taggen ska ha ett godtagbart läs avstånd på minst

0,5-1 meter

2. Taggen ska klara kontextuell påverkan som kyla, fukt och kemikalier.

3. Taggen ska kunna avläsas på metall 4. Taggen ska kunna avläsas inuti trä.

Should have 1. Taggen ska vara möjlig att monteras inuti träpall

Could have

Want to have 1. Taggen ska vara möjlig att monteras på både trä och

metall

Tabell 5.2, Kravtabell (MoSCoW) för RFID-taggar

Prioritet Beskrivning av krav

Must have 1. Läsaren ska ha ett läs avstånd på 0,5-1 m

2. Läsaren ska vara anpassad för vald frekvens

3. Läsaren ska vara anpassad för temperaturskillnader

Should have 1. Läsaren ska vara kompatibel med existerande

hand-dator

Could have 1. Möjlighet ska finnas att ladda handdator och läsare

samtidigt

2. Läsaren ska kunna läsa av flera taggar samtidigt

Want to have

Tabell 5.3, Kravtabell (MoSCoW) för RFID-läsaren

Related documents