• No results found

Den tredje affärsmodellen som Vit valt att representera är ett kommunalt ägt trafikföretag.

Verksamheten har finansierats till låg grad av lån relativt de två andra företag Vit representerar.

Företaget är ett kommunalt ägt trafikföretag är konkurrenskraften hög, men visar också på en lägre lönsamhet. Företaget har en bemanningsstyrka på drygt 120 anställda, 50 bussar i trafiken och en omsättning på omkring en miljard kronor.

26

Blå väljer som sin andra affärsmodell att presentera ett företag inom livsmedelsproduktion i norra Sverige. Företaget har sedan sin start på 60-talet förvärvat och inlett samarbete med en rad andra livsmedelsproducenter i norra Skandinavien. I nuläget har företaget en omsättning på drygt 600 miljoner kronor och 62 anställda. Blå har valt att kategorisera det som ett lågtillväxtföretag.

Blå berättar att företaget har en relativt hög grad av kundmedverkan i affärsmodellen eftersom företaget erbjuder tjänster där kunden själv svarar för stora delar av arbetet. Detta ger företaget extra konkurrenskraft på en i övrigt ganska mogen marknad. Ur griden kan det härledas att företaget opererar på ett marknadsfönster som på många plan i verksamheten inte sträcker sig året om.

Försäkringsbolaget som Blå inkluderat är ett norrbottniskt företag med lång och stor erfarenhet inom försäkringsbranschen. Företaget har existerat i över 150 år och är således väl etablerat. Blå kategoriserar försäkringbolaget som ett lågtillväxtföretag, trots god lönsamhet och stabil konkurrenskraft. Omsättningen för företaget ligger på drygt 26 miljarder kronor med ca 1400 anställda. I ett försäkringsbolag är det viktigt att lägga fokus på informationsflöden för att kunna basera sin tjänst på god informationsunderlag, vilket tydligt kan avläsas i griden. Blå förklarar att även om företaget inte är särskilt konjunkturkänsligt finns det ändå en viss risk här då kunderna, och människor i allmänhet, tenderar att vara mer oförsiktiga när de har en större summa finansiella medel, det vill säga i en högkonjunktur.

Blås nästa företag är verksamt inom garvningsbranschen. Företaget bedriver läderproduktstillverkning i norra Sverige, har en omsättning på fyra miljoner kronor och fem anställda. I griden kan det urskiljas att företaget inte helt styrs av marknadens prissättningar. Blå förklarar att anledningen till detta är företagets utbud av exklusiva varor, varav en del varor är riktade mot en speciellt förmögen del Sverige. Blå berättar att det i företaget finns ett stort kundfokus. Produkterna tillverkas efter kundens önskemål och tillverkas världen över, vilket gör att företaget kan säkra sin del av marknaden på ett effektivt sätt.

Hälsovårdsföretaget som Blå varit involverad i är ett företag som finns utspritt över hela Sverige och har en omsättning på cirka 550 miljoner med 450 anställda. Företagets verksamhet kan delas in i friskvård, hälso- och vårdcentraler, företagshälsovård och specialistvård. Marknaden som företaget opererar på är en marknad som är i ständig förändring och utveckling, vilket också kan härledas ur studiens grid som Blå fyllt i. Intressant att poängtera i griden är att företaget har låg lönsamhet, men har en stark position på marknaden och är väldigt konkurrenskraftigt. Trots sin konkurrenskraft kan företaget kategoriseras som ett företag med låg tillväxt.

IT-företaget som Brun valt att inkludera i studien har sin bas i Norrbotten. Produkterbjudandet består av bredbandstjänster för företag, organisationer samt operatörer och tjänsteleverantörer.

Brun förklarar att företaget från början inte var alltför ekonomisk givande, men poängterar att företaget i dagsläget är lönsamt. Omsättningen uppgår till nästan 26 miljarder kronor och antalet anställda personer i företaget är sex. Vidare berättar Brun att företaget är i ständig kamp för att hålla sig framme i teknologiutvecklingen och att osäkerheten i teknologin således är hög.

Företaget klassas i studien av Brun som ett företag med låg tillväxt.

27

Resebyrån som Grön representerar är ett norrbottniskt företag. Företaget säljer tjänster åt researrangörer och får således ersättning från dessa företag. Reseutbudet består av både affärsresor och privatresor. Grön menar att företaget inte är kapitalintensivt och kräver endast lokaler och personal, där antalet anställda uppgår till 33. Företaget har en omsättning på 45 miljoner kronor. Grön påpekar också att företaget trots sin enkelhet är relativt konkurrenskraftigt.

Tillväxten i företaget har klassats som låg.

Mätningsföretaget erbjuder mätsystemslösningar. Med dessa produkter kan energianvändning eller energiproduktion för olika typer av energikällor mätas, mätsystemen ger alltså en visuell indikation på olika energinivåer. Verksamheten är förknippad med en relativt hög grad av affärsrisk. Detta beror till stor del på produktens unika karaktär och företagets utvecklingsstadie.

Grön kategoriserar företagets tillväxt som låg. Företaget har en omsättning på nästan fyra miljoner kronor och fem anställda.

Det fjärde företaget Grön valt att representera i denna studie tillverkar produkter för vibrationsmätning och maskintest. Det tillverkas också mätsystem anpassade för personligt skydd. Produkterna har en definitiv marknad då vibrationsmängder, enligt bl.a. EU, måste regleras i skydds- och hälsosyfte. Likt det föregående företaget finns det en hög grad av affärsrisk som följd av utvecklandet av unika produkter. Produkterna i fråga utvecklas i samarbete med företagets kunder. Företagets tillväxt klassas i studien som låg och har en omsättning på 1,2 miljarder kronor och två anställda.

Det sista företaget som Grön startat är ett konsultföretag där han är ensam anställd med en omsättning omkring 700 000. Företaget specialiserar sig på företagsutveckling och rådgivning.

Grön berättar att företaget har sett sina bästa dagar och att det praktiskt taget inte har någon tillväxt. Utveckling- och rådgivningsverksamheten är inte enbart fokuserad på företagsprocesser utan även på medarbetarna inom företag, till exempel ledare och ledningsgrupper. Drivkraften i företaget ligger i Gröns unika erfarenheter och kunskaper.

Den tredje och sista affärsmodellen Röd valt att ha med är ett dennes städföretag. Detta företag har funnits länge och varit aktivt i omgångar, det är också ett av de företag Röd varit involverad i allra längst. Företaget ägs av Röd själv och har i nuläget två anställda men har som mest haft sju anställda. Företagets omsättning uppgår i dagsläget till knappa 100 000 kronor. Det är ett ganska enkelt företag som inte tjänar några större summor och blev av Röd klassat som ett lågtillväxtföretag som lever mycket på egengenererade medel.

Den sista affärsmodellen Gul valde att ha med var en idrottsförening på orten som han inte var verksam inom längre men hade varit engagerad i tidigare, och som fotbollsförening är verksamheten säsongsberoende då fotboll oftast spelas utomhus på sommaren, vilket också ses i griden där ett begränsat marknadsfönster kan urskiljas. Gul säger under intervjun att föreningen bäst avspeglas som ett lågtillväxtföretag med relativt låg lönsamhet.

På vintrarna när traktorerna från lantbruket bara står erbjuder Grå snöröjning för bybor med omnejd där han tar ut en årlig kostnad för att få skotta vägar och infarter för att få in någon form av intäkt även under vinterhalvåret för maskiner som annars inte används. Omsättningen uppskattas av Grå till 20 000 kronor per år.

28

Grå kategoriserar sig själv som en typisk jordbrukare som tidigare fött upp nötkreatur för vidareförädling. I dagsläget bedrivs verksamheten i ringa omfattning på sommarmånaderna, detta ses också i griden för marknadsfönstret för perioden. Verksamheten har en två anställda och en omsättning på under en miljon kronor. På senare år har verksamheten mer övergått till jordbruk där bearbetning av mark med syfte att samla in djurfoder till bland annat stallverksamheten som också bedrivs. Lantbruket, har enligt Grå, låg lönsamhet och låg konkurrenskraft som finansieras till stor del av medel genererade av verksamheten själv. Lantbruk är en verksamhet som funnits länge och har låg tillväxtgrad. Den låga lönsamheten tillsammans med stora tillgångar i maskiner och anläggningar medför att verksamheten innehar en relativt hög affärsrisk då ett dåligt år kan förstöra mycket av skörden.

Orange har varit involverad i ett varuhandelsföretag vars verksamhet lagts ned. Det var ett större företag som sålde varor till kund och värderade snabba leveranser högt. Företaget hade även en hel sektion med miljöcertifierade och miljömärkta produkter och tänkte extra mycket på miljön.

Företagets tillväxtgrad kategoriseras enligt Orange som låg.

Den andra affärsmodellen Orange valde att presentera är en större försäljare av kontorsvaror och ingår numer i en större koncern med anor ända från 1920-talet. Omsättningen i företaget uppgår till 57 miljoner kronor och har omkring 20 anställda. Företaget har nära kontakt med kunder vars feedback är viktig för företaget, förklarade Orange. Med relativt låg konkurrenskraft såväl som lönsamhet kan även detta företag placeras inom ramen av ett lågtillväxtföretag.

Det sista företaget Orange valt att ta upp är en mindre revisionsfirma som Orange själv drivit som en sidoverksamhet i många år. Här är självklart kravet på kunskap inom redovisning en stor del vilket gör att den interna spetskompetensen som krävs är mycket hög, som också avslöjas i griden. Detta är ingen verksamhet Orange har haft några tankar kring att utveckla utan fungerar mer som en hobby och så länge verksamheten kan finansieras av sig självt är Orange nöjd.

Omsättningen uppgår till strax under 100 000 kronor. I likhet med tidigare företag menar Orange att revisionsfirman också bör kategoriseras som ett lågtillväxtsföretag bland annat för det inte finns några expansionsplaner för verksamheten.

Related documents