• No results found

Elsäkerhetsverket

(av Ingvar Enqvist)

Elsäkerhetsverket arbetar för att förebygga att människor och egendom skadas av el såväl från elprodukter som elanläggningar. Vi arbetar för att elektrisk apparater och elanlägg- ningar är konstruerade och utförda på ett sådant sätt att de inte stör radio- och teleutrust- ning och andra apparater. Verket har ett övergripande ansvar för elsäkerhet som omfattar i stort sett allt nyttjande av el.

Systemet för att åstadkomma säkra produkter

Det finns ett väl etablerat system för att åstadkomma säkra elprodukter. Det är legalt för- ankrat på EU-nivå och systemet bygger på direktiv, som är en form av ramlagstiftning, och på detaljerade tekniska krav genom harmoniserade standarder, EN-standarder. Dessa detaljerade tekniska krav tas normalt fram genom ett omfattande arbete inom ramen för internationellt standardiseringsarbete och bygger på undersökningar som är vetenskapligt belagda när sådana finns. När det gäller EMF och krav på elprodukter som tex mobiltele- foner, mobiltelefoni-sändare, belysningsarmaturer, industriutrustningar och hushållspro- dukter har alla hälsoministrar i EU:s medlemsländer gett ut en rekommendation som ba- seras på ICNIRPs underlag. Rekommendationen, som har mycket stora

säkerhetsmarginaler, har införts i relevanta EN-standarder. Produkter som följer dessa standarder har fri rörlighet inom EU. Det finns under normala förhållanden inget utrym- me för ”hemmagjorda” regler eller nivåer.

Proceduren för att utforma regler och krav samt att utöva tillsyn beträffande elprodukters säkerhet inklusive EMF är alltså väl etablerad och hanterar eventuella akuta effekter. Det grundläggande problemet beträffande EMF är dock att trots de FoU-insatser som hittills gjorts så finns det fortfarande inte tillräcklig kunskap om framförallt eventuella långsikti- ga effekter.

Tillsyn av EMF

Tillsyn av elanläggningar, t.ex. kraftledningar, görs i samband med koncession. Vår till- syn utgår enligt ellagen från miljöbalkens försiktighetsprincip och verket bedömer om den har tillämpats vid koncessionen. Tillsyn initieras även på indikation d.v.s. anmälning- ar och frågor om EMF från kraftledningar, transformatorstationer o.dyl.

Tillsyn av elsäkerheten hos elektriska produkter, där elektromagnetiska fält (EMF) utgör en av flera säkerhetsaspekter, utövas sedan sveriges EU-inträde i form av marknadskon- troll. För flertalet elprodukter finns konkreta säkerhetskrav i harmoniserade standarder. Tillsynen baseras på dessa standarder tillsammans med lågspänningsdirektivet (LVD) som reglerar säkerhetskraven för elprodukter, inklusive EMF.

Inom produktområdet mobiltelefoner och sändare för mobiltelefoni tillämpar vi tillsvidare de rekommendationer som EU utfärdat (99/519/EEC). Vid den konkreta tillsynen av vissa produkter, som t.ex. mobiltelefoner och solarier, samarbetar vi med SSI som har ett över- gripande ansvar för strålskyddet.

Elsäkerhetsverkets synpunkter på forskning om EMF

Elsäkerhetsverket är ansvarig myndighet för frågor som rör säkerheten hos elanläggning- ar och elprodukter. Med elanläggningar avses dels elproduktionsanläggningar, kraftled- ningar och transformatorstationer dels elinstallationer i byggnader. Med elprodukter avses flertalet produkter, från konsumentprodukter till industriutrustningar. Verket utformar regler och utövar tillsyn inom dessa huvudområden och syftet med verksamheten är att förebygga skador som kan orsakas av el t.ex. elchock (direkt/indirekt beröring av spän- ningsförande delar, även ljusbåge), elbränder och EMF. När det gäller EMF sett utifrån vårt ansvarsområde så handlar det om att förebygga farliga inducerade strömmar och akut nerv- och muskelstimulering samt eventuell ökad risk för cancer pga EMF från elanlägg- ningar eller elprodukter. Vi har hittills fokuserat på EMF från elanläggningar men arbetar även med Elprodukter Elanläggningar - främst kraftledningar (Regeringsuppdrag decem- ber 2003). De här magnetfälten brukar kallas ELF Extremt Lågfrekventa Magnetfält. Vårt ställningstagande inom detta område är

1. Beträffande farliga inducerade strömmar att kunskapsläget är greppbart och kan betraktas som konventionell elsäkerhet och är ej högprioriterat forsk-

nings¬område.

2. När det gäller eventuell ökad risk för cancer så följer vi IARC’s arbete och ställ- ningstaganden. Man har placerat ELF i kategorin 2b, dvs ELF kan möjligen orsa- ka cancer.

Här är vår bedömning att det finns behov av mer forskning för att klarlägga eventuella samband mellan exponering och biologiska effekter, samt eventuellt få fram ett tröskel- värde - om det finns något.

Elprodukter

1. Beträffande elprodukter som arbetar med 50 Hz och med 230-400 V så har vi inga indikationer på några problem, men eventuell kunskapssammanställning och mätning av EMF från dessa elprodukter vore av värde som referens vid senare mätningar för att upptäcka eventuella förändringar av EMF från hushållsproduk- ter.

2. Beträffande elprodukter som arbetar med högre frekvenser, t ex sändare för mo- biltelefoni och mobiltelefoner så behövs mer grundforskning för att klarlägga om det finns några samband eller ej mellan exponering och biologiska effekter. En allmän synpunkt är att ansvaret för EMF-forskningen bör samordnas inom Sverige och ha två syften. Det ena syftet bör vara att man följer internationell forskning inom hela EMF-området och det andra att kraftsamla inom ELF och högre frekvenser (spec. mobil- telefoni) där egen forskning bör bedrivas.

Sammanfattning

Proceduren för att utöva tillsyn av elprodukters elsäkerhet inklusive EMF är som beskri- vits väl etablerad. Det grundläggande problemet vad gäller elektromagnetiska fält är i huvudsak att det trots de forskningsinsatser som gjorts fortfarande inte finns tillräcklig kunskap om framförallt de långsiktiga effekterna. Därför förordar vi mer FoU så att för- hoppningsvis kunskapen om eventuella effekter av EMF kan komma att klargöras fram- över. Detta skulle ge säkrare grund för vårt agerande som tillsynsmyndighet. Tills vidare följer vi utvecklingen inom den samlade forskningen och EU:s rekommendation.