• No results found

Projektplan Transparensforum om mobiltelefoni 1 Problemformulering

Utbyggnaden av mobiltelefonisystem för 3G är kontroversiellt, särskilt på den kommuna- la arenan. Detta har bland annat resulterat i överklaganden av utbyggnad av master. Mo- biltelefoni och 3G debatteras allt mer i media, där möjligheter ställs mot risker och osä- ker¬heter. Diskussionen visar på behovet av djupare kunskap om dessa frågor, och en dialog med olika aktörer om bedömning och värdering av risker och möjligheter. Den tekniska utvecklingen inom EMF-området (ElektroMagnetiska Fält), vilket omfattar mer än mobiltelefoni, kommer med all säkerhet att även i framtiden skapa kontroverser både på lokal nivå som kommunalt och nationellt.

Det finns ett behov av dialog i samhället om EMF där Statens strålskyddsinstitut, SSI, och andra statliga myndigheter har en viktig roll att spela.

2. Syfte

Syftet med projektet är att förbättra dialogen och genomlysningen i samhället avseende EMF, med fokus på mobiltelefoniutvecklingen, samt att öka förståelsen för olika aktörers roller och värderingar så att olika frågor adresseras i rätt fora (politiskt, tekniskt, kom- munalt, m.m.).

För att förbättra dialogen och öka förståelsen används en tidigare utvecklad och använd metod för genomlysning, den s.k. RISCOM-modellen, där centrala delar är:

• Såväl fakta som värderingar ingår i och påverkar personers och organisationers bedömningar. Båda dessa aspekter ska ges en allsidig belysning

• Olika parters trovärdighet är av avgörande betydelse och ska tåla offentlig pröv- ning

3. Bakgrund

SSI och Statens kärnkraftinspektion, SKI, har under ca 10 års tid tagit fram underlag, metoder och verktyg för risk¬kommunikation, och finansierat utvecklingen av en modell för genom¬lysning av komplexa frågor (RISCOM-modellen) som också använts i EU- projektet RISCOM II, som avslutades 2003.

SSI och SKI har i oktober 2003 lagt ut ett konsultuppdrag för att med RISCOM-modellen som grund, ta fram en plattform för ett s.k. ”Transparens¬forum” (TF) som en arena för dialog och utfrågning, genom att belysa olika typer av kontroversiella frågor på ett för

olika parter trovärdigt sätt. Resultaten från detta projekt presenterades på EuroScience Open Forum (ESOF-04) i Stockholm den 27 augusti 2004.

SSI planerar nu att genomföra TF inom området mobiltelefoni (strålning från mo- bil¬telefoni¬system) under hösten 2004 och våren 2005, i form av seminarier och offent- lig utfrågning, för att uppnå en tydlig genomlysning av mobiltelefonifrågan. Exakta for- mer för detta liksom medverkande och program tas fram i samarbete med övriga berörda parter, i en serie möten under året.

1

SSI har bjudit in andra aktörer till förberedande möten för att se om det finns ett intresse för detta. Deltagande parter var eniga om att projektet bör genomföras, men behöver ett konkret förslag till innehåll och kostnader att ta ställning till, och möjlighet att återkoppla detta till respektive organisation. SSI och konsultgruppen har därför tagit fram detta pro- jektförslag.

4. Projektbeskrivning

4.1 Projektorganisation

Projektets huvudman är SSI. En överenskommelse mellan de deltagare som bildar projek- tets referensgrupp utgör basen för projektets genomförande. Referensgruppen är det fo- rum där aktörerna diskuterar och tar ställning till formerna för projektets genomförande. Parterna kan ge förslag till deltagande av andra organisationer och individer på seminari- er, utfrågningar mm. Förhoppningsvis kommer media att visa intresse utan att nödvän- digtvis vara återkommande deltagare, vilket inte utesluter att individuella journalister också kan engageras som deltagare. Projektet kan också ha observatörer.

En projektgrupp med representanter för SSI och konsultgruppen svarar för projektets praktiska genomförande, underlag och förslag för referensgruppens ställningstagande, underlag/research inför seminarier, utkast till rapporter mm. Karita Research svarar, med Wenergy som underkonsult, för VALDOC metodiken där RISCOM-modellen ingår. IKU bidrar med utveckling av helhetsbild och systembeskrivning för EMF-området.

4.2 Genomförande

Projektet indelas i två faser:

Fas 1 bekostas av svenska myndigheter, och består av tre till fyra semiarier som har föl- jande teman:

1) Aktörernas roller och ansvar vid utbygganden av 3G 2) Forskningsläget för riskbedömningen

3) Försiktighetsprincipen och gränsvärden och om behov finns, ett fjärde seminarium: 4) Kommunikation och medias roll

Utformningen av seminarierna görs successivt, i linje med vad som överenskommits i referensgruppen. En översiktlig beskrivning av seminarierna görs nedan, medan en detal- jerad beskrivning görs i ett separat dokument (bilaga 1) som uppdateras efter hand.

1

I fas 2 ingår framför allt offentlig utfrågning som ska genomlysa mobiltelefonifrågan i sin helhet. Om fas 2 ska genomföras, och i så fall hur den ska organiseras och finansieras, blir en fråga för referensgruppen att ta ställning till under etapp 1.

4.2.1 Seminarium 1 - Aktörernas roller och ansvar vid utbygganden av 3G Detta seminarium ska ge en kartläggning av tillkomsten och nuläget av 3G i Sverige, framtida teknikutveckling och en genomlysning av aktörernas roller. Ambitionen är att gå bortom en formell kartläggning – det ska bli en genomlysning av alla aktörerna. För- slagsvis görs detta genom att gruppdiskussioner och gemensamma diskussioner varvas med aktörernas presentationer. På så sätt startas en dialog i gruppen av deltagare. Ett särskilt fokus läggs på den kommunala arenan: Vilka beslut tas på den kommunala nivån? Hur fungerar beslutsprocessen? Vilka aspekter är relevanta för besluten? Vilka behov finns av stöd från myndigheterna?

Förberedelser/Research

Detta moment avser i första hand sådant material som kan sammanställas före seminariet. Förberedelserna omfattar även praktiska förberedelser för seminariet, beslut om dess for- mat, moderatorer, inbjudna deltagare mm.

Rapport

Seminariet dokumenteras med presentationer, sammanställning av grupparbeten och dis- kussioner. Det skiftliga material som tas fram under förberedelsefasen inkluderas. 4.2.2 Seminarium 2 - Forskningsläget för riskbedömningen

Detta seminarium ska ge en genomlysning av forskningsläget i frågor av betydelse för riskbedömningen och ökade insikter om grunderna för olika riskbedömningar.

Förberedelser/Research

– Sammanställning av underlag som åberopas av olika parter

– Kartläggning av frågeställningar utgående från RISCOM modellen

1

– Framtagande av seminarieformat med VALDOC metodik (kan ske i samarbete med aktörer inom kärnavfall)

– Kontakt med potentiella aktörer, särskilt forskare – Tillsättning av moderator (-er) etc.

Rapport

Seminariet dokumenteras med presentationer, sammanställning av grupparbete och dis- kussioner. Det skiftliga material som tas fram under förberedelsefasen inkluderas. 4.2.3 Seminarium 3 - Försiktighetsprinciper och gränsvärden

Försiktighetsprincipen åberopas som en beslutsmodell i många sammanhang men det finns många olika tolkningar om dess praktiska konsekvenser - man kan därför tala om försiktighetsprinciper i pluralis. Den har givetvis en nära koppling till vad som behandlas

1

på det andra seminariet, men vi har valt att ta upp den på ett eget seminarium för att kun- na ge den en djupare belysning och koppla till användningen av gränsvärden. Detta semi- narium kan innehålla följande komponenter:

Förberedelser/research

Svenskt och internationellt underlag, företrädare för olika tolkningar, kontakt med poten- tiella aktörer (t.ex. jurister och filosofer/etiker), tillsättning av moderator, etc.

Rapport

Seminariet dokumenteras med presentationer, sammanställning av grupparbete och dis- kussioner. Det skiftliga material som tas fram under förberedelsefasen inkluderas. 4.2.4 Kommunikation och medias roll

Seminariet avser att belysa de uppfattningar och förväntningar som finns på kommunika- tionen mellan olika aktörer, och hur olika aktörer kommunicerar med hjälp av massme- dia, men också massmedias olika roller som en viktig aktör.

Förberedelser/research

Framtagande av underlag, företrädare för olika synsätt, kontakt med potentiella aktörer, tillsättning av moderator, etc.

Rapport

Seminariet dokumenteras med presentationer, sammanställning av grupparbete och dis- kussioner. Det skiftliga material som tas fram under förberedelsefasen inkluderas. 4.2.5 Kostnadsberäkning

Planering och redovisning av kostnader för projektet görs i ett separat dokument (bilaga 2) som uppdateras efter hand.

4.2.6 Fas 2

Resultatet av fas 1 ska givetvis vara av stort värde i sig även om fas 2 inte skulle genom- föras. Det finns dock ett stort mervärde av fas 2, särskilt som området mobiltelefoni kan ges en genomlysning i sin helhet. I fas 2 ingår framför allt en offentlig utfrågning om mobiltelefoni där VALDOC-metoden kan tillämpas fullt ut. Avsikten är att höja med- vetenheten om mobiltelefonins olika aspekter hos allmänhet och beslutsfattare för att minska risken för alltför snäva inramningar och fragmentering. En fråga som har aktuali- serats, och som kan ingå i fas 2, är innebörden är mänskliga rättigheter vid utbyggnad av mobiltelefonisystem. Denna fas bygger på kunskap/resultat från fas 1.

En fråga som referensgruppen behöver ta ställning till tidigt under etapp 1 är hur allmän- hetens medverkan konkret ska åstadkommas.

FAKTARUTA