• No results found

TCO-märkningen av mobiltelefoner – bakgrund, nuläge, framtid

IT-utvecklingen omvandlar samhället

Den fasta telefonin ersätts av mobiltelefonin och idag finns ca 2 miljarder mobilanvända- re. Vi ser en snabb ökning av bärbara datorer som också kan användas i trådlösa nätverk. Vi är på väg in i Det mobila arbetslivet där vi alltid är nåbara i tid och rum. Kontoren blir mötesplatser och vi kan arbeta där vi finns. Den nya tekniken river gamla kommunika- tionsbarriärer, skapar nya möjligheter och ökar flexibiliteten och produktiviteten i sam- hället.

Hälsa och säkerhet kommer efteråt

Men ny teknik är också omogen teknik. Den snabba ökningen av bärbara datorer innebär att många sitter långa arbetsdagar med utrustningar som inte är anpassad för detta. Vi ser idag belastningsskador redan hos gymnasieelever som använder bärbara datorer. Vi ser idag ett arbetsliv där gränserna mellan arbete och fritid suddas ut med krav på ständig tillgänglighet.

Frågor om hälsa och säkerhet kommer oftast efter den tekniska utvecklingen. På kort tid har vi fått 2 miljarder människor som dagligen håller en liten radiosändare, mobilen, intill huvudet. Därför är det viktigt att uppmärksamma risker som kan finnas med strålning från mobiltelefoner. Det finns en oro hos många användare över de långsiktiga riskerna. TCO Development gör ingen egen bedömning av forskningen. Vi förlitar oss på expert- kommittéer runtom i världen och idag är bedömningen att det idag inte finns vetenskapli- ga belägg för allvarliga hälsoeffekter. Men det finns forskningsresultat som pekar på ris- ker. Det finns viktiga kunskapsluckor och det behövs mer forskning. Europeiska myndigheter, däribland SSI, står bakom en försiktighetsstrategi för att hålla nere strål- ningen från mobiltelefoner

TCO-märkningen

TCO har sedan 1980-talet tillämpat en sådan försiktighetsstrategi. Då började datorerna komma in på arbetsplatserna. Hälsorisker med bildskärmsarbete kom i fokus genom fors- karlarm om elektromagnetiska fält och rapporter om belastnings- och synbesvär och oro från användarna. Frågan var svår att hantera från myndigheterna som inte kunde sätta normer när det saknades vetenskapliga fakta. Det var svårt för användarna att få gehör för förslaget att begränsa tiden framför skärmen. Skydd att sätta på skärmen mot fälten fun- gerade inte.

Istället för att fastna i frågan om hur forskningsrönen skulle tolkas och vänta på resultat från nya studier ställde TCO frågan - vad kan göras för att förbättra bildskärmarna? Ut- veckling av krav och mätmetoder i samarbete med andra intressenter och i dialog med användarna ledde 1992 fram till TCO-märkningen av bildskärmar. Några tillverkare insåg att det fanns en stor efterfrågan och en bra affärsmöjlighet. Idag är ungefär hälften av de bildskärmar som tillverkas i världen TCO-märkta. Vår erfarenhet visar att det går att på- verka den tekniska utvecklingen i användarnas intresse. Men det krävs tålmodigt arbete för att fram krav och testmetoder, i nära samarbete med användarna och andra intressen- ter och en aktiv marknadsföring.

Märkning av mobiltelefoner

I slutet av 1990-talet stod det klart att mobiltelefoner var på väg att bli ett viktigt arbets- redskap och att det i framtiden skulle bli ännu viktigare Därför bestämde vi att starta ett utvecklingsarbete för att ta fram en märkning och användarråd för mobiltelefoner. Vårt arbete byggde vidare på det arbetssätt vi utvecklat för bildskärmar, datorer, möbler och annan kontorsutrustning som kan TCO-märkas. Vi utvecklar våra krav i öppen dialog med viktiga intressenter som användare, inköpare, forskare, experter, tillverkare och myndigheter. TCO-märkningen strävar efter att täcka de viktigaste arbetsmiljö- och mil- jökrav. För mobiltelefoner innebär det att vi i vår märkning, TCO’01 Mobile Phones har med krav på telefonens strålnings-, användbarhets- och miljöegenskaper.

För att föra ut TCO’01 Mobile Phones gör vi offentliga tester av mobiltelefoner för att se om de uppfyller våra krav. Våra tester har fått ett mycket bra gensvar från användare, inköpare och återförsäljare och efterfrågan på TCO-märkta telefoner ökar. Mer informa- tion om TCO-märkningen kan hittas på www.tcodevelopment.se. Den som vill fördjupa sig i frågor runt mobiltelefonin kan hitta det på www.mobilmarkning.nu.

Hur går vi vidare?

Vi har satt det mobila arbetslivet i fokus. Vi är positiva till ny teknik och anser att det är viktigt att påverka tekniken för att föra fram viktiga användaregenskaper. När det gäller strålning är vår inriktning att minimera den onödiga strålningen, den mot huvud och kropp.

Många arbetsplatser går över till mobila system och tar bort de fasta telefonerna. Med rätt teknik och installation kan strålningen som användarna utsätts för bli mycket låg. Det krävs att telefon och basstation kan reglera effekten efter behov och att det är tätt mellan basstationerna. Det sker idag en snabb utveckling av trådlösa system. En viktig uppgift för oss är att ställa krav på systemen och att peka ut bästa möjliga teknik ur ett användar- perspektiv. För att minska strålningen men också av ergonomiska skäl behöver mobiltele- fonen kompletteras med ett bra headset (handsfree) som kan vara med sladd eller trådlöst. TCO Development breddar arbetet och startar under 2006 nya utvecklingsprojekt som

1. 1uppdaterar märkningen av mobiltelefoner och ser över kraven på strålning, an- vändbarhet och miljöegenskaper mm. I detta arbete kommer vi även att ta med avancerade telefoner (”affärstelefoner”) och telefoner för trådlösa system 2. tar fram krav och användarråd för headsets (handsfree).

3. studerar tekniker och utformning av lokala system för mobil-/trådlös telefoni för att kunna peka ut bästa tillgängliga teknik och att ta fram krav och användarråd. Vi kommer att driva detta arbete inom ramen för Det mobila arbetslivet där vi eftersträ- var en bred medverkan från användare, forskare/experter, inköpare, återförsäljare, tillver- kare och andra intressenter. Vi kommer att ordna seminarier, delta i mässor, lägga ut in- formation på vår hemsida mm. Vi välkomnar samarbete med alla som ser möjligheterna i detta arbete!

Vågbrytaren

Av inläggen och diskussionerna under Transparensforum har tydligt framgått de grund- läggande felen i de officiella resonemangen kring gränsvärden för mikrovågsstrålning från mobiltelefoni som framförs av SSI och mobiltelebranschen: a) Man betraktar levande system som vilken materia som helst, som enbart kan påverkas genom upphettning eller jonisering och b) man ser som ett axiom att stora stimuli måste ge större respons än små och bortser från s.k. fönstereffekter från frekvens och intensitet.

De s.k. värmeeffekterna (termiska effekter) är värdelösa i riskdebatten. Intressanta är de icke-termiska effekterna vid oändligt mycket lägre energinivåer. Det kommer hela tiden intressanta forskningsresultat om effekter på dessa nivåer, och lika regelbundet avvisas de av industri och myndigheter som icke tillräckligt välgjorda. Så länge det inte råder någon enighet om mekanismerna bakom ligger myndigheterna lågt, väl vetande vilka konse- kvenserna blir för ekonomin om alla kort läggs på bordet.

Vi har kunnat se ett mönster av välorganiserat och kompromisslöst motstånd mot dessa tankar. Det är fråga om en vetenskaplig dogmatism, ett okritiskt fasthållande vid föråld- rade teser, något som hämmar vetenskapliga framsteg. Följden har blivit att människor som redan skadats till sin hälsa, de elöverkänsliga, har osynliggjorts, förlöjligats eller avfärdats som fall för psykologin. Detta är inte värdigt ett civiliserat samhälle men helt följdriktigt om industrins kortsiktiga vinstintressen får gå före elementära mänskliga rät- tigheter.

Bilaga 2 Projektplan