• No results found

Bekräftelse

Seminarium 1: Aktörernas roller och ansvar vid utbyggnaden av 3G

Inledning

Seminariet hölls under en heldag, tisdagen den 9 november 2004, på Edebogården, nord- väst om Norrtälje.

Ett övergripande syfte med det inledande seminariet var att alla deltagarna i projektets referensgrupp skulle träffas för att i olika dialogformat få en bättre förståelse för övriga aktörers roller och ståndpunkter, och ge en grund för en fortsatt dialog och utfrågning. Seminariet hölls i en miljö som elöverkänsliga valt med tanke på deras behov, med refe- rensgruppens deltagare och bl.a. ytterligare inbjudna elöverkänsliga personer.

Program

Förmiddag:

• Introduktion (Björn Hedberg, SSI)

• Dialogformat (Sara Henrysson Eidwall, konsult) • Gruppintroduktion

• Historiebeskrivning (Taina Bäckström, SSI) • Framtida teknikutveckling (Eskil Ullberg, konsult) • Gruppövningar

Eftermiddag:

• Beskrivning av roller, ansvar och arenor

• Kortare föredrag av: Statens strålskyddsinstitut, Post- och telestyrelsen, miljöpar- tiet, Folkhälsoinstitutet, MTB-MobilTeleBranschen, representanter från kommu- ner m fl

• Gruppövningar

• Gruppövningar - fokus på relevant område • Redovisning av gruppdiskussioner

• Förberedelser för seminarierna 2: Forskningsläget och riskbedömning och 3: För- siktighetsprinciper och gränsvärden (Kjell Andersson, konsult och Eskil Ullberg, konsult)

• Avslutning och sammanfattning av dagen (Björn Hedberg, SSI)

Introduktion

Transparensforum om mobiltelefoni: möte och dialog

Björn Hedberg, Statens strålskyddsinstitut:

Björn Hedberg, projektansvarig, hälsade deltagarna välkomna och informerade om att syftet med dagens seminarium var att förbättra dialogen och genomlysningen i samhället avseende EMF med fokus på mobiltelefoniutvecklingen samt att öka förståelsen för olika aktörers roller och värderingar så att frågor adresseras till rätt fora (politiskt, tekniskt, kommunalt etc).

Det centrala för detta seminarium är mötet mellan alla intresserade aktörer, vilket är en förutsättning för att få igång en dialog och öka förståelsen för olika aktörers roller och värderingar. Seminariet ska ge en bakgrund till utvecklingen av 3G i Sverige, framtida teknikutveckling och en genomlysning av aktörernas roller. Ett viktigt fokus är gruppdis- kussioner och gemensamma diskussioner som varvas med presentationer av aktörerna, för att beskriva hur respektive aktör definierar sin roll, och vilka förväntningar som finns hos andra aktörer. Detta seminarium syftar även till att ta fram frågeställningar för följande seminarier.

Dagens agenda genomgicks och innehållet i de följande planerade seminarierna presente- rades kortfattat.

Dialog – att tänka tillsammans

Sara Henrysson Eidwall, Sandahl Partners

För att uppnå en bra dialogform mellan deltagarna och därmed säkerställa seminarieinne- hållet presenterade Sara Henrysson-Eidwall en mall för dialogen, kallad ”kompassen” Målet med en dialog är att få olika parter att tänka tillsammans för att på så vis utveckla sitt eget och det gemensamma tänkandet. Genom att undersöka varandras perspektiv ökar möjligheten att se för- och nackdelar med det egna perspektivet. Och nästan ännu viktiga- re – det möjliggör nya perspektiv som integrerar olikheterna.

För att kunna tänka tillsammans måste man först kunna lyssna på varandra. Det största hindret är i regel att parterna är mer fokuserade på att framföra sitt eget budskap snarare än att lyssna på den andra parten. Det kräver en mötesform som möjliggör aktivt lyssna- de.

Under seminarium 1 valdes en mötesform där deltagarna fick söka upp varandra enligt principen ”obekant för mig”. Det innebar att obekanta personer blev bekanta för varandra genom en strukturerad form för presentation i flera steg. Detta bidrog till att fokus förflyt-

tades från den enskildes behov av att göra sig hörd till att lyssna på den andre. Formen gjorde att alla blev garanterat hörda av någon annan deltagare. Det möjliggjorde också att de som var mindre vana att ta verbalt utrymme gavs – och tog – plats.

Att närma sig varandra som deltagare kan också styras av förutfattade meningar om ”den andre”. Genom mötesformen lärde man sig snabbt mer om den andre som banade väg för det gemensamma intresset att belysa de frågor som var uppgiften för dagen. Relationen banar så att säga vägen för uppgiften i stället för att stå i vägen för den.

I grupperna, som stegvis arbetat sig samman enligt principerna ovan, diskuterades viktiga frågeställningar med minskad risk för polarisering. Det möjliggjorde att flera frågor och viktig information fördes fram som annars kanske inte kommit upp. Alla gavs möjlighe- ten – på riktigt – att tänka högt och bidra med nya frågeställningar och perspektiv. Sam- manfattningsvis kan man säga att en genomtänkt mötesform minskar polarisering och ökar antalet produktiva idéer.

Historiebeskrivning av utvecklingen av mobiltelefonisystem i Sverige

Taina Bäckström, Statens strålskyddsinstitut:

Taina Bäckström gjorde en beskrivning av det historiska skedet inom mobiltelefonin. År 1981 kom det första automatiska moderna mobiltelefonnätet i Sverige och de andra nordiska länderna (NMT 450-systemet). Redan 1992 öppnades den andra generationens mobiltelesystem, GSM. Idag pågår utbyggnaden av den tredje generationens mobiltelesy- stem, 3G. Bakgrunden till detta är EU-parlamentets och ministerrådets beslut (nr

128/1999/EG) som innebär ett samordnat införande i alla EU-länder av ett system för mobil och trådlös telekommunikation (UMTS). Man räknar med att ungefär 6,4 miljoner människor, drygt 70 procent1 av Sveriges befolkning, använder mobiltelefoner idag (2004).

Framtida teknikutveckling

Eskil Ullberg, IKU

Eskil Ullberg redogjorde för nuvarande och framtida teknikutveckling inom mobil- telefoniområdet.

3G innebär ett steg till i användningen av trådlös kommunikation. Denna kommunika- tionsteknik håller rent tekniskt på att ”harmoniseras” mot Internetstandarder för kommu- nikation. Datorer, TV-apparater, bilar mobiltelefoner m m kommunicerar allt mer genom det s k Internet-Protokollet, (IP), mellan varandra. Denna standard för kommunikation gör det enkelt att knyta samman alla enheter i ett gigantiskt nätverk av kommunikation, där mobilen är ett ”mobilt” sätt att nå andra i nätverket. Om 10 år finns det med denna utvecklingstakt 100 miljarder enheter på 10 miljarder ägare som gör 100 miljarder ”trans- aktioner” per dag. 3G är en del av denna globala infrastruktur. Kommunikationen mellan alla dessa ting sker mer och mer trådlöst. Detta innebär förstås enorma möjligheter men också risker. Hur påverkas människan av att t ex vara nåbar 24 timmar om dygnet?

1