• No results found

3.1.1 Allmänt om kungörelser

Myndigheter har i många sammanhang anledning att sprida kännedom om sina åtgärder genom att kungöra dessa. Skälen till det är flera. Åtgärderna kan beröra så många personer att kungörandet är det mest rationella sättet att sprida kännedom om dem. Åtgärderna kan också beröra personer som inte kan nås med underrättelser på annat sätt, t.ex. en obestämd krets av personer eller en person med okänd vistelseort. Ibland utgör kungörelserna ett led i den samhällsinformation som det allmänna förmedlar till medborgarna.

På vissa områden kan kungörandet även vara en angelägenhet för enskilda, t.ex när ett bolag utfärdar en kungörelse till sina aktieägare.

Informationsbehovet liksom målgruppernas storlek växlar starkt mellan olika kungörelsesituationer. I vissa fall är kun-görelsen riktad till alla personer i landet, medan mottagarkretsen i andra fall är regionala eller lokala grupper. I några fall, t.ex. vid delgivning, kan kungörandet rikta sig till en enda person. För varje form av kungörande måste lagstiftaren vid valet av kungörelseform göra en avvägning mellan intresset av en heltäckande spridning och ett kostnadseffektivt förfarande.

Ett av de traditionella sätten att kungöra är genom annonsering i PoIT.

3.1.2 Allmänt om Post- och Inrikes Tidningar

PoIT började komma ut redan år 1645. Utgivare sedan år 1791 är Svenska Akademien. Utgivningen av PoIT är ett privilegium för Svenska Akademien. Sedan år 1921 är rätten till utgivningen av tidningen upplåten till Norstedts Förlag. Utgivningen sker idag genom Edita Publishing AB. Akademien är, enligt avtal och enligt beslut av regeringen, berättigad till bl.a. en viss del av annonsintäkterna. Inkomsterna från PoIT används för att finansiera utgivningen av Svenska Akademiens ordbok (SAOB).

PoIT har tidigare varit föremål för utredning. I betänkandet Post- och Inrikes Tidningar (SOU 1971:2) behandlade den s.k.

Informationsutredningen tidningens utformning, framtida funk-tion m.m. I promemorian PoIT – SAOB (Ds 1999:17) utreddes också vissa frågor rörande PoIT. För närmare information om PoIT hänvisas till betänkandet respektive promemorian.

PoIT utkommer numera med fem nummer per vecka, varje helgfri måndag till och med fredag. Enligt det ovannämnda betänkandet (SOU 1971:2) uppgick upplagan år 1971 till 3 000 exemplar. Upplagan har minskat under senare år och var år 1999 enligt uppgift ca 2 000 exemplar. En anledning till att upplagan har minskat är att större banker som tidigare hade en prenu-meration per bankkontor numera har endast en prenuprenu-meration.

Genom bankernas interna kommunikationsnätverk, Intranet, sprids information från kungörelserna i PoIT vidare till bank-kontoren. Delar av PoIT:s kungörelseannonser är numera även tillgängliga för abonnenter på Internet under adressen www.pointlex.se. Publiceringen på Internet är snabbare än pappersupplagan. Kungörelserna läggs ut på Internet samtidigt som PoIT lämnar tryckeriet.

Prenumerationspriset för ett helt år är 1 800 kr. Mervärdes-skatt tillkommer med 6 %. Lösnummerpriset är 22 kr.

PoIT kan sägas rikta sig till obestämda grupper av medborgare eller till medborgare över hela landet. Den torde i praktiken läsas främst av företrädare för olika institutioner, såsom myndigheter och kreditinstitut. Av prenumeranter utgör biblioteksväsendet,

statliga myndigheter och domstolar cirka två tredjedelar medan privata företag utgör den resterande tredjedelen.

3.1.3 Allmänt om Patent- och registreringsverkets kungörelseverksamhet

Associationsrättsliga kungörelser i PoIT

Patent- och registreringsverkets uppgifter framgår av förord-ningen (1995:1386) med instruktion för Patent- och regist-reringsverket. Bland verkets viktigare uppgifter kan nämnas meddelande av patent samt registrering av varumärken, mönster och namn. Verkets bolagsavdelning, som är belägen i Sundsvall, har hand om flertalet av de svenska företagsregistren. Bolags-avdelningen har sålunda hand om registreringen av aktiebolag, enskilda näringsidkare, handelsbolag, kommanditbolag, ekono-miska föreningar, bostadsrättsföreningar, sambruksföreningar, bolagsmän i enkla bolag, utländska företags filialer i Sverige, ideella föreningar som bedriver näringsverksamhet samt europeiska ekonomiska intressegrupperingar. Bolagsavdelningen för också andra register än företagsregistren, t.ex. register över konkurser och beslutade näringsförbud.

Nyregistreringar och registerändringar i de olika företags-registren skall normalt kungöras i PoIT. Dessa kungörelser tas in i en särskild bilaga till PoIT. Bilagan utkommer varje helgfri måndag och onsdag eller, i händelse av helg, nästa helgfria dag.

Registreringar som har skett senast tisdag en viss vecka kungörs som huvudregel i den bilaga till PoIT som utkommer på måndagen två veckor senare. Registreringar som har skett onsdag till fredag kungörs normalt onsdag två veckor senare.

Kungörelserna i bilagan är ordnade under rubriker för respektive register och är sorterade länsvis.

Registreringarna i företagsregistren jämte de åtföljande kungörelserna syftar till att ge offentlighet åt de registrerade uppgifterna. I princip all information i Patent- och regist-reringsverkets företagsregister är tillgänglig för allmänheten via

olika tjänster och produkter. Uppgifter kan också inhämtas genom direktkontakt med verket. Det är också möjligt för allmänheten att löpande få tillgång till vissa uppgifter genom abonnemang på underrättelser.

Patent- och registreringsverkets verksamhet är avgifts-finansierad. Det innebär att de avgifter som tas ut skall motsvara kostnaderna för verksamheten. Avgifter tas ut vid försäljning av information och vid registrering. Regeringen bestämmer regist-reringsavgifternas storlek och Patent- och registreringsverket försäljningsavgifternas storlek. All verksamhet är inte direkt avgiftsfinansierad. Så finansieras t.ex. kostnaderna för gransk-ning av årsredovisgransk-ningar m.m. och för arkivskötsel genom avgifter för andra verksamheter. Kostnaderna för kungörelser som Patent- och registreringsverket är skyldigt att utföra slås ut på alla avgifter.

Kostnaderna för de kungörelser som utförs av Patent- och registreringsverkets bolagsavdelning har av verket beräknats uppgå till 23, 9 miljoner kr för år 2000 och 20,9 miljoner kr för år 2001. Kostnaderna uppgår till ca åtta procent av bolagsavdel-ningens totala kostnader.

Kungörelser i annan form

Patent- och registreringsverket använder sig också av ett annat slag av kungörelser. Enligt 8 kap. 4 § årsredovisningslagen (1995:1554) skall registreringsmyndigheten kungöra när årsredovisning och revisionsberättelse för aktiebolag och handelsbolag har kommit in till myndigheten. Bestämmelsen är föranledd av EG-rättsliga krav på att uppgift om inkomna årsredovisningar och revisionsberättelser skall kungöras i en nationell officiell tidning. Vid införlivandet av denna be-stämmelse i svensk rätt beslutades, huvudsakligen av kostnads-skäl, att nu aktuella kungörelser skulle ske i en av Patent- och registreringsverket utgiven tidning istället för i PoIT (se prop.

1995/96:10 del 2 s. 162). Sedan den 1 juli 1996 kungörs också näringsförbud och tillfälliga näringsförbud och sedan den 1 juli

2001 även biträdesförbud på detta sätt. I tidningen kungörs också uppgift om inkomna årsredovisningar och revisions-berättelser enligt lagen (1995:1559) om årsredovisning i kredit-institut och värdepappersbolag samt lagen (1995:1560) om årsredovisning i försäkringsföretag.

Det första numret av tidningen utkom i februari 1996.

Tidningen gavs då ut en gång per månad. En genomsnittlig utgåva innehöll under 1998 ca 280 sidor. Med hänsyn till den begränsade efterfrågan minskades tidningens upplaga successivt och var år 1999 nere i 15 exemplar per utgåva. Kostnaden för detta bedömdes uppgå till mellan 300 000 kr och 400 000 kr årligen. Av kostnadsskäl och mot bakgrund av det ringa antalet prenumeranter överflyttade Patent- och registreringsverket kun-görelserna till en elektronisk tidning som publicerades på Internet.

Den elektroniska upplagan av tidningen utkom med sitt första nummer under sommaren 1999. Den utkommer en gång per månad och innehåller uppgifter om årsredovisningar och revi-sionsberättelser som har kommit in och blivit godkända av verket under föregående månad. Den finns tillgänglig på Patent- och registreringsverkets webbplats på Internet. Det är möjligt att läsa tidigare utgåvor genom en arkivlänk. Det är också möjligt att söka på bolagsnamn och organisationsnummer bland alla utgåvor. Någon kungörelse i pappersform förekommer inte längre.

Kungörelser avseende näringsförbud och biträdesförbud har av integritetsskyddsskäl inte ansetts kunna publiceras på Internet. Dessa kungörelser sker därför alltjämt i en papperstidning. Denna omfattar normalt en sida och har en upplaga om ca 250 exemplar i månaden.

Verkets kostnader för kungörelser av de aktuella slagen uppgår nu till totalt knappt 100 000 kr per år.

3.2 Nuvarande bestämmelser om kungörelser i Post-

In document Promemorians huvudsakliga innehåll (Page 93-98)

Related documents