• No results found

Formerna för den elektroniska tidningen

In document Promemorians huvudsakliga innehåll (Page 148-152)

Förslag: Patent- och registreringsverket ansvarar för kungörelse-annonsernas utformning. Kungörelserna i tidningen skall upp-dateras en gång om dagen varje helgfri dag från och med måndag till och med fredag. Det skall vara möjligt att använda flera olika sökkriterier vid läsning av tidningen. Införda kungörelser skall som huvudregel finnas tillgängliga på Internet i minst två år efter det att de har publicerats. Kungörelserna skall därefter förvaras elektroniskt hos Patent- och registreringsverket.

En elektronisk dagstidning eller en fortlöpande uppdaterad webbplats?

Utgångspunkten är, såsom tidigare har angetts, att kungörel-serna skall vara tillgängliga på Internet. För detta syfte måste Patent- och registreringsverket tillhandahålla en webbplats. På en sådan webbplats är det fullt möjligt att sammanställa och publicera information på ett sådant sätt att webbplatsen i allt väsentligt ser ut och uppfattas som en traditionell papperstidning med separata utgåvor. Med en sådan ordning förs ny information in på webbplatsen endast i samband med att en ny utgåva publiceras. Webbplatser på Internet kan emellertid också upp-dateras fortlöpande och blir då ett slags levande dokument. En ordning som tillåter löpande uppdatering skulle innebära att webbplatsen kan tillföras ny information flera gånger per dag, utan att man behöver avvakta publicering av en ny utgåva.

De förväntade ändringarna i publicitetsdirektivet som har berörts i avsnitt 4.2 anger att medlemsstaterna får besluta att den nationella officiella tidning i vilken offentliggörande skall ske kan vara en tidning i elektronisk form. Förslaget till direktiv-ändring anger emellertid också att medlemsstaterna får besluta att offentliggörandet i den nationella officiella tidningen ersätts med offentliggörande i ett lika effektivt medium, under förutsättning att den offentliggjorda informationen är tillgänglig

i kronologisk ordning via en central elektronisk plattform. Det är alltså möjligt att välja om kungörandet skall ske i något som till sin utformning mera liknar en daglig papperstidning eller om det skall ske på en webbplats som uppdateras flera gånger dagligen.

Vad är då från ändamålssynpunkt den lämpligaste ordningen?

Det förekommer numera att traditionella nyhetstidningar publicerar hela eller i vart fall delar av innehållet i sin pappers-upplaga även på en webbplats. Den ordning som gäller för sådana tidningar på Internet innebär vanligen att innehållet på webb-platsen är föremål för uppdatering dygnet runt. På detta sätt kan nyhetsmaterialet hållas ständigt aktuellt, något som är av särskilt intresse i sådana sammanhang. Även på kungörelseområdet kan det ofta finnas intresse av att kungörelser sker så snabbt som möjligt, t.ex. i fråga om konkursbeslut. Möjligheten till omedel-bar spridning av den information som skall kungöras kan alltså synas tala för att den elektroniska tidningen skall uppdateras så ofta som möjligt.

Dagen då kungörelse har skett utgör emellertid i ett flertal författningar utgångspunkt för tidsfrister av olika slag. Inte sällan innebär sådana frister ett visst tidsmässigt utrymme för tredje man att åberopa att han eller hon inte har känt till vad som har blivit kungjort. Ett exempel är bestämmelsen i 27 § handels-agenturlagen (1991:351) om att en handelsagent utan hinder av huvudmannens konkurs får göra sitt uppdrag gällande för tiden intill utgången av dagen efter den dag då kungörelsen om konkursbeslutet var införd. Utgångspunkten för sådana bestäm-melser torde ha varit att det har gått att ta del av kungörelsen från kungörelsedagens morgon. En ständig uppdatering som innebär att nya kungörelser kan komma att införas under hela dygnet kan innebära att den faktiska fristen från kungörelsen förkortas. Även om en kungörelse skulle publiceras på webb-platsen först kl. 23.58 skulle nämligen en sådan frist som ovan har nämnts börja löpa den dagen. I praktiken skulle därmed de frister som lagstiftaren har angett bli uppemot en dag kortare.

Patent- och registreringsverket har också framhållit att det såväl

ur datasäkerhetssynpunkt som i administrativt hänseende är lämpligare med en samlad uppdatering per dygn.

Övervägande skäl talar således för att den elektroniska kun-görelsetidningen inte skall uppdateras oftare än en gång per dygn. Huruvida man i detta sammanhang talar om utgåvor av tidningen eller inte bör inte ha någon avgörande betydelse. Det viktiga är istället att det tydligt framgår vilken dag en viss kungörelse har publicerats. Uppdateringarna bör ske varje mån-dag till och med fremån-dag och bör lämpligen ske tidigt på mån-dagen.

Uppdateringsfrekvensen kommer därmed att motsvara PoIT:s nuvarande utgivningsfrekvens.

Webbplatsens utformning

Som ett argument för att kungörelser fortsättningsvis skall ske elektroniskt har anförts att överskådlighet och tillgänglighet kan tillgodoses bättre i ett sådant medium än i en papperstidning.

Det är därför viktigt att sidorna på webbplatsen utformas på ett ändamålsenligt sätt. En lämplig ordning kan vara att webb-platsens ingångssida innehåller en sammanställning av dagens kungörelser, sorterade efter ärendekategori och region (län).

Härutöver bör det finnas möjlighet att via sökvägar ta reda på kungörelser som rör ett visst företag eller en viss person. När det gäller personuppgifter av känsligt slag bör dock, såsom tidigare har berörts, vissa begränsningar i sökmöjligheterna finnas.

Det är givet att det från ingångssidan också måste finnas länkar som ger möjlighet att ta fram också kungörelser som har skett tidigare dagar. En särskild fråga blir därvid hur gamla kun-görelseuppgifter som skall gå att få fram via webbplatsen. Såsom har nämnts utgör kungörelser också ofta utgångspunkt för beräkning av tidsfrister. Läsaren av tidningen har därför ett intresse av att även ta del av kungörelser bakåt i tiden. Det är inte ovanligt med ettårsfrister i dessa sammanhang. Mot den bak-grunden är det naturligt att huvudregeln bör vara att läsaren skall ha möjlighet att via webbplatsen ta del av alla kungörelser som har skett under de senaste två åren. Vissa

kungörelsebestäm-melser anger frister som uppgår till fem år från kungörelsedagen.

För dessa särskilda slag av kungörelser bör gälla att de bevaras omedelbart åtkomliga via webbplatsen under minst sex år. Även i fråga om dessa uppgifter bör det finnas sökverktyg som ger möjlighet att ta fram kungörelser som har införts exempelvis en viss dag eller inom ett visst tidsintervall eller som hänför sig till en viss ärendekategori eller visst län. Även sökningar på visst företag eller viss person bör – med vissa begränsningar såvitt gäller känsliga personuppgifter – vara möjliga.

Efter utgången av tiden om två år respektive sex år bör upp-gifterna i kungörelsetidningen sparas hos Patent- och regist-reringsverket i enlighet med bestämmelserna i arkivlagen (1990:782) och arkivförordningen (1991:446). Eftersom upp-gifterna kommer att utgöra allmänna handlingar, måste de hållas ordnade hos Patent- och registreringsverket så att de kan lämnas ut till dem som vill ta del av dem. Uppgift om när en viss kungörelse har skett kan i vissa fall ha betydelse för långt senare uppkommande tvister. Någon bestämmelse om att Patent- och registreringsverket skall ha rätt att gallra uppgifterna om kungörelser i tidningen efter viss tid bör därför för närvarande inte införas.

In document Promemorians huvudsakliga innehåll (Page 148-152)

Related documents