• No results found

Analýza bodu zvratu pro rok 2022

5 Charakteristika společnosti

5.10 Analýza bodu zvratu pro rok 2022

Společnost KBA-Grafitec s.r.o. se snaží neustále rozvíjet a uvažovat o řízení nákladů.

Řídící pracovníci usilují o racionální vynakládání vstupů tak, aby byla dosažena vždy co největší ekonomická efektivnost. Rok 2016 byl obdobím, kdy se ve společnosti začaly provádět a plánovat změny, které bezesporu ovlivní i celé řízení nákladů.

Energetický úsporný projekt v KBA-Grafitec s.r.o.

Energetický úsporný projekt v KBA-Grafitec s.r.o. začal být realizován v druhém pololetí roku 2016. Hlavním cílem projektu je snížení nákladů na vytápění budov v areálu společnosti. Společnost má v úmyslu decentralizovat parní centrální zdroje tepla a nahradit je lokálními teplovodními plynovými kotelnami a dalšími lokálními zdroji v podobě plynových zářičů. Očekávané snížení spotřeb energie na vytápění je kolem 30 %, což je nezanedbatelná položka fixních nákladů. Dokončení investičního projektu na snížení energetické náročnosti vytápění je plánováno na červenec tohoto roku.

GRAFITEC 500+

GRAFITEC 500+ je dlouhodobá strategie rozvoje firmy, která byla zpracována v roce 2016. Realizace je naplánována na období mezi roky 2017 – 2022. Jak už název projektu napovídá, společnost by v tomto období chtěla zvýšit počet zaměstnanců na 500, což je zvýšení o 95 % od současného stavu. S tím je spojeno i navýšení výrobních kapacit v oblasti montáže strojů a zařízení a celková modernizace strategické technologie.

Aby společnost naplňovala strategii rozvoje, na rok 2017 si dala následující cíle:

- další rozšiřování výrobního programu o obory mimo výrobu tiskařských strojů, - nábor nových zaměstnanců,

- rozšíření spolupráce se základními a středními školami s cílem podpořit technické vzdělávání.

Poslední uvedený cíl je obzvláště důležitý díky záměru zvýšení počtu zaměstnanců o 95 %.

Společnost svoji spolupráci začala již v roce 2016, kdy vybudovala ve svém areálu výcikové centrum pro učně. V oblasti, kde se společnost nachází, je velmi nízká nezaměstnanost především díky nedalekému závodu ŠKODA AUTO a.s. v Kvasinách, se kterým je spojen i další rozvoj průmyslu v okolí. V regionu je mnoho volných míst, ale nedostatek lidí, kteří by práci mohli vykonávat. Zájem společnosti spolupracovat s žáky je tak velmi důležitý. Žáci si tak mohou vybudovat kladný postoj ke společnosti a zároveň jejich technické vzdělání může být na vyšší úrovni.

Oba projekty zásadně ovlivní výpočet bodu zvratu, kterému je věnována předchozí podkapitola. Úspora nákladů na vytápění způsobí pokles fixních nákladů, ale na druhou stranu růst počtu zaměstnanců rapidně fixní náklady zvýší, jelikož mzdové náklady společnost považuje za fixní. Společnost by tedy měla uvažovat, kolik tiskových jednotek by měla prodat v případě, že by došlo k plánovanému nárůstu zaměstnanců v daném termínu, aby tím uhradila celkové zvýšené fixní náklady. Tímto problémem se zabývá tato podkapitola.

Jelikož společnost má plán fixních nákladů pouze na rok 2017 (Tabulka 9), vychází návrh z tohoto plánu. Celkový výpočet bodu zvratu je pouze orientační, jelikož nelze do budoucna přesně předvídat všechny změny cen, inflace a jiné finanční modifikace.

Jak již bylo zmíněno, úspora nákladů na vytápění budov po ukončení projektu nebude zanedbatelná, proto snížení nákladů na výtápění o 30 % bude první položkou úpravy fixních nákladů. Úspora na vytápění by se měla v celkové výši pohybovat kolem 1 630,6 tis. Kč, proto celkové fixní náklady budou o tuto položku sníženy.

Fixní náklady po odečtení úspor za vytápění se rovnají po zaokrouhlení 237 mil. Kč.

Naopak prudké zvýšení fixních nákladů způsobí rostoucí mzdové náklady včetně prémií.

Zdroj: Vlastní zpracování v souladu s interními materiály.

Komparace roku 2017 a 2022 je uvedena v Tabulce 14. Je zde zachycena změna počtu zaměstnanců, která ovlivní celkové mzdové náklady včetně prémií. Porovnání s rokem 2022 je provedeno proto, že do roku 2022 by měl být splněn plánovaný počet zaměstnanců dle dlouhodobé strategie. Celkové mzdové náklady včetně prémií se s plánovanou změnou

Tab. 14: Obecné informace týkající se mzdových nákladů v roce 2017 a 2022

2017 2022

Počet zaměstnanců 256 500

Mzdové náklady včetně prémií na 1 zaměstnance / 1 rok (Kč) 562 890,60 652 544,48 Celkové mzdové náklady včetně prémií (mil. Kč) 144,10 326,30 Zdroj: Vlastní zpracování v souladu s interními materiály.

Fixní náklady se tak opět změní díky položce mzdových nákladů. Tato značná změna v nákladech povede ke zvýšení fixních nákladů o 182,2 mil. Kč.

Fixní náklady po úsporách na vytápění budov a navýšení počtu zaměstnanců budou v celkové výši 419,2 mil. Kč. Proběhne tím výrazné navýšení fixních nákladů o 76 % v porovnání s rokem 2017, které musí být uhrazeny, aby společnost nevykazovala ztrátu.

Pro návrh výpočtu bodu zvratu na rok 2022 je použit výpočet pomocí tabulky, jelikož je ve společnosti obvyklý. Výpočtem bude tedy zjištěno, kolik tiskových jednotek musí společnost vyrobit, aby dosáhla bodu zvratu, při stávajícím plánu prodeje ostatních výrobků a služeb pro rok 2017. Cena i variabilní náklady jednotky zůstávají totožné jako v roce 2017. Tento přístup byl ve společnosti přijat, jelikož nelze předpokládat jejich změny a tendenci vývoje.

Tabulka 15 podává detailní údaje o variantách, které ve společnosti mohou nastat. Koncept tabulky je naprosto shodný s Tabulkou 11. V první části tabulky jsou uvedené různé počty tiskových jednotek, na základě kterých jsou vypočítány příjmy, variabilní náklady a krycí příspěvek. Prostřední část je věnovaná ostatním výrobkům a službám, které jsou plánované podle roku 2017. Nepředpokládá se jejich změna, proto se v průběhu roku může měnit pouze objem prodaných tiskových jednotek.

Dle stejného postupu jako v předchozí podkapitole je oranžově vyznačen počet kusů tiskových jednotek, u kterého jsou již celkové fixní náklady uhrazeny, za předpokladu plánovaného objemu prodeje ostatních produktů a služeb. Zůstatek celkového krycího příspěvku je použit na tvorbu zisku. Z tabulky vyplývá, že při prodeji 280 tiskových jednotek a plánovaných příjmech ve výši 163,8 mil. Kč z ostatních produktů a služeb

celkový krycí příspěvek přispívá 8,7 mil. Kč na zisk. Přesnější bod zvratu tedy připadá na 273 tiskových jednotek, kdy se celkový krycí příspěvek za všechny produkty a služby podílí na tvorbě zisku ve výši 600 tis. Kč. Nejedná se sice o přesný bod zvratu, kdy zisk společnosti je nulový, ale při prodeji 272 tiskových jednotek a za stávajících podmínek dodržení prodeje ostatních produktů a služeb by fixní náklady ve výši 600 tis. Kč nebyly uhrazeny. Výše celkového krycího příspěvku by přesně odpovídala celkovým fixním nákladům při prodeji 272,5 tiskových jednotek, což je v praxi ovšem nemožné. Celkové příjmy společnosti za všechny produkty a služby by v bodě zvratu tak měly dosahovat 934,7 mil. Kč.

Pokud chce společnost KBA-Grafitec s.r.o. navýšit počet zaměstnanců, musí postupně zvyšovat produkci svých produktů a objem služeb. Za předpokladu stávajícího plánu objemu příjmů z externího podnikání musí navyšovat prodej tiskových jednotek do roku 2022 téměř dvojnásobně, aby mohla společnost uhradit fixní náklady především mzdy zaměstnanců. Cíl, rozšiřování výrobního programu o obory mimo výrobu tiskařských strojů, napovídá, že se vedení snaží přicházet i na jiné způsoby, které by do budoucna pomáhly vést k rozvoji již teď úspěšné společnosti, vedle hlavního předmětu podnikání.

Tab. 15: Výpočet bodu zvratu pomocí tabulky společnosti KBA-Grafitec s.r.o. pro rok 2022 (údaje v mil. Kč)

Tiskařské stroje - jednotky Ostatní produkty a služby SOUHRN

PU Příjmy Zdroj: Vlastní zpracování v souladu s interními materiály.

Zhodnocení analýzy a výpočetu bodu zvratu pro rok, kdy by měla být naplněna dlouhodobá strategie GRAFITEC 500+ se započítanou úsporou na vytápění budov, je složité, jelikož výchozí informace pro výpočet jsou velice zkreslené. Výpočet vychází z plánu pro rok 2017 a nezahrnuje všechny možné ekonomické aspekty, které by mohly ovlivnit celé hospodaření společnosti.

Výpočet pouze naznačuje případ, že pokud by společnost dosáhla svých cílů, tak by opravdu musela značně zvýšit výrobní kapacity podniku a produkovat více výrobků. Nelze předpokládat, že by ekonomický a politický vývoj České republiky přivodil snižování úrovně inflace, snižování minimálních mezd, snižování cen materiálů, služeb a jiných faktorů, které značně ovlivňují hospodaření společnosti, ale spíše naopak. Orientační výpočet bodu zvratu pro rok 2022, který by měl být dosažen při celkových příjmech za všechny produkty a služby ve výši 934,7 mil. Kč, je tak minimální hranicí, které by se společnost měla držet. S největší pravděpodobností bude společnost KBA-Grafitec s.r.o.

muset dle ekonomického vývoje dosahovat větších příjmů.

Analýza bodu zvratu pro rok 2022 nemá tedy přesnou vypovídací hodnotu, ale společnosti může sloužit pro výchozí orientační plánování výroby a poskytování služeb na nadcházející roky.

Related documents