• No results found

Pod tímto názvem můžete na YouTube profilu společnosti ŠA najít video z akce, na kterém se Jan Kopecký proměnil v taxikáře v historickém centru města Prahy. Tato akce spočívala v tom, že rozvážel zájemce ve své závodní FABII R5. Necelé tři roky po vydání tohoto videa se počet zhlédnutí vyšplhal přes hranici 330 000 a je hodnoceno velice kladně, protože se líbilo více jak 92 procentům hlasujícím. (ŠKODA AUTO, 2017a)

Jan Kopecký je jedním z nejznámějších český závodníků rallye, a to dokazuje jeho instagramový účet s více jak 17 000 sledujícími. Je držitelem několika titulů jako např.:

Šampion WRC 2 v roce 2018, Evropský šampion v rallye 2013, Asijsko-pacifický šampion v rallye 2014 a jiné. Členem ŠKODA Motorsport se stal v roce 2009. V roce 2018 vyhrál čtvrtý titul mistra České republiky v řadě a stal se mistrem světa v kategorii WRC 2. O rok později obhájil svůj český titul a vypomohl ŠKODA Motorsport k titulu v hodnocení výrobců. V roce 2020 plánuje znova obhájit titul MČR s novým navigátorem Janem Hlouškem, který nahradí Pavla Dreslera. Na YouTubovém kanále značky spolupracoval na několika desítkách videí, kde dával sledujícím bezpečnostní rady, seznamoval publikum

s motorsportem a účastnil se několika výzev ve spolupráci s dalšími influencery. Jan

„influencer“. Význam tohoto hashtagu jsou influenceři, kteří vyvolávají zájem o cyklistiku.

Za tímto označením stojí tři ženy, nové hvězdy kampaně, které mají odlišné životní příběhy spojené s cyklistikou. Každá z těchto bikefluencerek vypráví svůj příběh ve videoportrétu točeném ve své domovské zemi. (ŠKODA AUTO, 2019c)

Tamara Olga Górecka-Werońska je fyzioterapeutka polské národnosti. Ve svém příběhu popisuje, jak bylo náročné začít jezdit na kole, když se k této aktivitě dostala až ve svých 40 letech. S prvními vyjížďkami ji podporovala celá rodina. Nyní ona svým povoláním podporuje ostatní sportovce. Největší motivaci ji dává právě rodina, s kterou podniká společné výlety. Nakonec Tamara zmiňuje, že aktivní život je lék proti stárnutí a ona sama je chodícím důkazem. Toto video polské bikefluencerky po 7 měsících dosáhlo necelých 523 000 zhlédnutí. Podle statistiky na YouTube se video líbilo 98 procentům hlasujícím.

(ŠKODA AUTO, 2019c)

Claudia Galicia Cotrina se živí jako architekt a pochází ze Španělska. Její videoportrét je o tom, že člověk se nemusí vzdát starého života, když objeví nové věci, které ho dělají šťastným. Ve svém videu popisuje začátky, kdy se se svojí kamarádkou přihlásily do závodu jako nezkušené sportovkyně. Tento závod pouští Claudia vyhrála a celý její život se rázem změnil. Předtím trávila veškerý svůj čas v práci, ale od této výhry začala jezdit na kole každý den. Jedním z důvodů, proč si zamilovala cyklistiku je, že ji cyklistika pomáhá utéct v tomto případě odjet od denního stresu. Claudia začala organizovat cyklistické soustředění zaměřené pro ženy a účastnit se každoročně cyklistických závodů. Toto video po 7 měsících dosáhlo necelých 770 000 zhlédnutí a bylo hodnoceno 100 procentně kladně. (ŠKODA AUTO, 2019c)

Alex Borská je poslední bikefluencerkou této kampaně. Alex je jedenáctiletá dívka z České republiky s velkými cíli. Alex sice chodí o berlích, ale na svém speciálním kole, které pohání rukama tzv. handbike se stává talentovanou sportovkyní. Začátky pro ni byly obtížné, protože jízda na handbiku je náročnější než jízda na obyčejném kole. Alex po čase potkala svůj vzor Jiřího Ježka, který se šestkrát stal šampionem na paralympiádě v cyklistice. Jiří často s Alex trénuje a motivuje ji k lepším výkonům. Jejich hlavním cílem je, aby se Alex dostala do českého paralympijského týmu. Video této mladé bikefluencerky bylo z této trojice zatím nejúspěšnější. Její příběh měl dosah milionu a tří set tisíc zhlédnutí a byl hodnocen 100 procentně kladně. S touto kampaní je úzce spjatý následující seriál ŠKODA We love cycling – Safety. (ŠKODA AUTO, 2019c)

• ŠKODA - We love cycling – Safety

Tato kampaň je úzce spjatá s předcházející kampaní. Na YouTubovém profilu společnosti se vyskytuje jako seznam poučujících videí. V tomto seznamu se aktuálně nachází video

Tento projekt je několikadílným seriálem na YouTube kanále společnosti, který humorným způsobem zodpovídá na dotazy fanoušků, představuje užitečné tipy a zajímavé informace.

Od roku 2018, kdy seriál začal vycházet, bylo vytvořeno 20 dílů. Hlavními influencery pro tento projekt byli vybráni Petr Florián, Táňa Malíková a Petr Říbal. (ŠKODA AUTO, 2016)

Petr Florián vystupuje na sociálních sítích pod jménem Pedro. Jeho YouTubový kanál PedrosGames čítá aktuálních 926 tisíc odběratelů a na Instagramovém účtu má necelých 480 tisících followerů. Pedro byl zvolen jako hlavní influencer samotné společnosti ŠA a v pořadu ŠKODA nezeptat se se vyskytuje jako hlavní osobnost. (YOUTUBE, 2020a) Pedro splňuje výše zmíněné brand values, brand safety status, je rodinným typem, který nekouří, nepije alkohol, je vnímán jako vzor svým publikem a už v počátcích spolupráce

disponoval značnými znalostmi o značce. Jeho aktuálně poslední díl seriálu, v kterém vystupoval s názvem „Autosalon Paříž: ŠKODA Nezeptat se Luboše Vlčka“ dosáhnul necelých 518 tisíc zhlédnutí a podle statistiky YouTube je 93 procenty hodnocen kladně.

(ŠKODA AUTO, 2018a)

Táňa Malíková je česká herečka, která se proslavila především kvůli aktivitě na YouTube, kde působila pod uměleckým jménem Nicky Tučková. Pod stejnojmenným kanálem vydala virální video s názvem Rich boy, které za pět let dosáhlo 4,7 milionů zhlédnutí.

Celý účet působil kontroverzně, a proto byl tento virál hodnocen 70 procenty negativně.

Co se týče spolupráce se společností ŠA, tak Táňa Malíková na fanoušky působí kladně a je často chválena v komentářích pod videi. V jejím aktuálně posledním dílu seriálu s hostem Michalem Kamermeierem radí cyklistům, jak bezpečně převážet jízdní kola v automobilech společnosti ŠA. Toto video dosahuje 614 tisíc zhlédnutí a je hodnoceno 80 procenty kladně. (YouTube, 2020b)

Na obrázku č. 10 je možné vidět komentář fanouška kanálu, který se kladně vyjádřil k působení paní Malíkové ve videu.

Related documents