• No results found

1. Komunikační mix

1.2 Marketing na sociálních sítích

Online marketing je realizovaný pomocí internetu a elektronických zařízení. Je založen na predikci chování a vnímání cílové skupiny spotřebitelů. Na základě této predikce se hledají nejvýhodnější a nejúčinnější metody, které dovedou internetového uživatele na stránky společnosti, přesvědčí spotřebitele k nákupu nebo jiné požadované cílové aktivitě. Online marketing je považován za přímou formu marketingu, protože umožňuje okamžitou odezvu uživatele internetu. Marketing na internetu je v dnešní době velmi rozšířený a bývá více upřednostňován před tradičním marketingem. Jeho výhodou je mnohem větší množství nasbíraných dat, která jsou potřebná pro vyhodnocování, měření a monitorování marketingových aktivit podniku. Sbírání dat je rychlejší a snažší než získávání těchto informací prostřednictvím dotazníků nebo jiných způsobů. Jednou z dalších výhod online marketingu je neustálá funkčnost. (Karlíček a kolektiv, 2016)

Online marketing se rozděluje na inbound a outbound marketing. Hlavním úkolem inbound marketingu je podpora a udržování vztahů s potencionálními zákazníky. Nejčastěji pomocí vzdělávacích a zábavných druhů obsahu. Outbound marketing se zaměřuje především na efektivní propagaci určitého produktu nebo služby. Tato práce se bude především zaměřovat na sociální sítě, protože influencer marketing je zde nejvíce rozšířen.

(Přikrylová, 2019)

Sociální sítě jsou součástní našich běžných životů a celosvětovým trendem. Staly se fenoménem poslední doby, kdy i starší generace disponují uživatelskými účty na různých sociálních sítích. Tento způsob komunikace získal na popularitě z důvodu masovosti a možnosti komunikace kdekoliv a kdykoliv v reálném čase. Dalším důvodem je sdílení emocí, zážitků a novinek. Sociální sítě mají potenciál hlavně ve virálním marketingu, kde využívají ústní doporučení tzv. Word of Mouth. Důležitost těchto komunikačních kanálů celosvětově vnímají i podniky a začlěňují je do svých marketingových strategií. (Štědroň a kolektiv, 2009)

Podle webu statista.com mezi nejvýznamnější sociální sítě patří Facebook, Instagram, Twitter, Linkedin, Twitter, YouTube a jiné. Pod tímto odstavcem se nachází Tabulka 2, která zobrazuje přehled sociálních sítí podle marketingové významnosti. Specificky budou zmíněny druhy sdíleného obsahu a aktivní uživatelé sociálních sítí, protože se jedná o stálé nebo potencionální zákazníky. (Statista, 2020)

Tabulka 2: Přehled sociálních sítí

Zdroj: Vlastní zpracování

1.2.1 Facebook

Facebook je společenský webový systém sloužící ke komunikaci mezi uživateli, sdílení multimediálních dat, tvorbě sociálních sítí a k zábavě. Jednou z hlavních výhod Facebooku je široké portfolio uživatelů a jeho univerzálnost. Na této sociální síti lze najít různé věkové skupiny lidí s různými profesemi, zájmy a různými názory. Pro tyto uživatele

Č. Sociální síť Počet aktivních uživatelů (v milionech) Sdílěný obsah

1 Facebook 2 449 multimediální

2 Instagram 1 000 fotografie

3 Twitter 340 mikroblogy

4 Linkedin 610 profesní obsah

5 Youtube 2000 videa

můžete cíleně vytvářet různé druhy obsahu. Na Facebooku je možnost vytvářet firemní profily, události, nabízet pracovní pozice, prodávat zboží ve speciální části platformy v tzv.

Market-place a zakládat veřejné, neveřejné nebo tajné skupiny. Facebook má bohatý a lehce dostupný reklamní systém. Nejdůležitější je produkovat kvalitní obsah, který zaujme uživatele sítě a rozproudí konverzace, protože na Facebooku působí veliká konkurence a jeho algoritmy zohledňují komentáře pod příspěvky. Dalším hlediskem, které je zohledňováno je počet sdílení příspěvku v komunikační aplikaci Facebook Messenger.

Aktuálním trendem jsou skupiny a krátké příběhy tzv. Stories, které pro marketing společnosti disponují značným potenciálem. (Losekoot & Vyhnánková, 2019) Společnosti touto novinkou od roku 2017 mohou zakládat speciální komunity s větší aktivitou uživatelů než na jejich firemním profilu. Stories zažívají také období velké popularity a v roce v 2020 se dočkají dalších inovací, které přinesou více nástrojů pro uživatele. Podle společnosti bude Facebook v roce 2020 následovat nové trendy virtuální reality a umělé inteligence, které společnostem poskytují neomezené množství možností. Jedná se například o Facebook 360, který umožňuje sdílení videí a fotografií v 360-ti stupňovém formátu, brýle Oculus, které nabízejí propojení právě s virtuální realitou a React 360, který umožňuje vytvářet obsah pro mobilní zařízení a web ve virtuální realitě.

(Newsfeed.cz, 2019)

1.2.2 Instagram

Instagram je sociální síť sloužící k sdílení fotografií, videí, streamování a komunikaci mezi uživateli. Na instagramu převažují sdílené fotografie, které hrají hlavní roli. Samotné texty a popisy fotografií hrajou menší roli, ale nesmějí být podceňovány. Nejdůležitější na Instagramu je zaujmout vizuální stránkou příspěvků, sledovat krátkodobé trendy a držet se dlouhodobě obsahové strategie, která působí na cílené skupiny uživatelů. Co se týče algoritmu, který vybírá zobrazované příspěvky uživatelům, tak autoři obsahu musí dbát na správnou volbu tzv. hashtagů (#), protože příspěvky jsou zobrazovány právě podle nich.

Vybrat klíčová slova za hashtag je složité, protože při použití často používaných hashtagů je velice pravděpodobné, že se náš obsah ztratí. Například nejpoužívanější #love má 1,7 miliard použití a druhý nejpoužívanější #instagood 1,1 miliardy použití. Využití nového a

Predikce společnosti pro rok 2020 pro influencer marketing jsou aktuálně nejisté. Jedním z hlavních důvodů je fakt, že společnost Instagram plánuje od tohoto roku skrýt počet liků (to se mi líbí) na příspěvcích této sociální síti. Tato novinka dozajista bude mít vliv na spolupráce mezi společnostmi a influencery. Je otázka, do jaké míry budou tyto kooperace novou změnou ovlivňeny. Počet zhlédnutí a liků nyní uvidí už jenom pouze autor nebo správce profilu. Instagram tvrdí, že tato změna vytvoří na Instagramu bezpečnější a kvalitnější uživatelské prostředí, kde bude kladen důraz na obsah a ne počet liků, protože právě fixace na množství liků na fotkách má negativní vliv na psychiku a to především u nejmladších generací. (Newsfeed.cz, 2019)

1.2.3 Twitter

Twitter je mikroblog sloužící ke sdílení krátkých příspěvků, tzv. tweetů. Tyto tweety mohou obsahovat maximálně 280 znaků. Na Twitteru se nejčastěji zobrazuje aktuální, chronologicky seřazený obsah. Z tohoto důvodu je výhodné pro publikátora vysledovat ideální okamžik, kdy by měl uživatel sdílet svůj obsah, aby dosáhl největší šance zobrazení pro ostatní uživatele této sociální sítě. S touto informací souvisí i fakt, že Twitter pro rok 2020 podle webu business.twitter.com přichází s novinkou Twitter marketing kalendáře, který podle zmíněného webu umožní společnosti plánovat veškeré publikace společnosti a různé reklamní kampaně. Největší aktivitu Twitter zaznamenává v dobách konání významných událostí jako například politických voleb, sportovních akcí, oslav svátků a jiných příležitostí. Cestou úspěchu je pravidelnost a častá frekvence sdílení. Platí zde, že velké množství kvalitního obsahu udrží větší pozornost čternářů a nemusí se jednat pouze o vlastní obsah. Sledující často ocení i retweetnutý (nasdílený) cizí obsah s vlastním společností. To znamená, že na obchodní jednání jde uživatel profilu a ne společnost jako taková. Probíhají zde diskuze o profesních zájmech, proto je důležitá kvalita a

reprezentativnost profilového účtu. Uživatelé sledují a zajímají se o všechny nasbírané zkušenosti. Může se jednat o úspěšné projekty, certifikáty nebo různá doporučení od ostatních uživatelů. Důležitou roli také hraje důvěryhodnost profilu. Na této sociální síti je možné se setkat především s dvěma typy lidí. První skupina lidí se propojuje pouze se známými lidmi. Druhá skupina se naopak snaží navázat nové kontakty, s kterými může sdílet zkušenosti nebo projednávat společné obchodní záležitosti.

(Losekoot & Vyhnánková, 2019)

1.2.5 YouTube

YouTube je největším internetovým serverem, který je určen pro sdílení videového obsahu. Tato platforma je považována za sociální síť z několika důvodů. YouTube umožňuje uživatelům komunikovat, sledovat cizí příspěvky, vytvářet různé diskuze pod videi, odebírat (tzv. subscribe) uživatelské účty, dostávat upozorňění o aktivitách těchto sledovaných účtů a jiné další druhy sociálních interakcí. Tato platforma nabízí možnost využití YouTube Insight. YouTube Insight je první analytický nástroj YouTube, který byl zakomponován v roce 2008. Tento nástroj poskytuje přehled o původu (zemi) lidí, kteří video sledovali a časovou osu, která zobrazuje počet zhlédnutí za daný časový úsek.

YouTube je dceřinou společností Google, která navíc umožňuje analyzovat pomocí nástroje Google Analytics statistická data vlastníků webových stránek, chování návštěvníků, prodeje a konverze. YouTube zaznamenává úspěch, protože je často používán jako vyhledávač kvalitního obsahu. Podle webu www.thinkwithgoogle.com je YouTube využiván především z důvodu názornosti a rychlosti. To znamená, že většina lidí namísto čtení a studování psaných a složitých návodů zvolí formu lehce srozumitelného videa.

Podle tohoto webu jsou nejčastěji vyhledávána videa naučného typu „how to“ neboli „jak na to“. Až 86 procent sledujích se na platformě YouTube účí nové věci. K získání a udržení pozornosti na YouTube musí uživatelé pravidelně přidávat nový obsah. Tento obsah by měl být pro přehlednost zařazován do tematických seznamů, které zaručí, že nový sledující nebo odběratel stráví více času na stejném kanále. Pravidelnost je zásadní, a proto by společnost měla zvážit fakt, jestli bude vůbec schopna dlouhodobě vytvářet pravidelný a aktualizovaný obsah pro sledující. Videa by měla být správně optimalizována

dvou až třech řádcích, protože právě tento text se zobrazí sledujícímu při rozkliknutí samotného videa. Je vhodné pod video přidat i zajímavý obsah, který se sledujícímu ukáže po rozklinutí tlačítka „Zobrazit více“. Autor videa by neměl zapomínat na vložení titulků a přepis videa pro uživatele, kteří tak získají možnost sledovat video bez zvuku. Zařazování videí do správné kategorie také zvyšuje šanci na zobrazení uživatelům, kteří vyhledávají podobný obsah. Sdílené video se dokonce může zobrazit v kategorii Trendy, která také může nahnat nějaká ta „views“. Při nahrávání videa je důležité nezapomínat na grafickou stránku videa a především na náhledový obrázek tzv. thumbnail. Jedná se o obrázek, na jehož základě uživatel vybírá videa, která si rozklikne a zmáčkne tlačítko přehrát. Pro publikujícího je lepší nenechat výběr thumbnailu na samotném YouTube, ale vytvořit si ho sám. (Levin, 2019)

1.2.6 TikTok

Aplikace TikTok slouží uživatelům k sdílení a sledování krátkých videí. Jedná se o maximalně patnácti vteřinové videoklipy a minutová videa, která mohou být různými způsoby upravována. Obsahem sdílených videí nejčastěji bývá prezentace hudebních nebo tanečních schopností uživatele. Podle statistik influencermarketinghub.com byl TikTok druhou nejstahovanější neplacenou aplikací v roce 2019 a v roce 2020 dosáhl 800 milionů aktivních účtů po celém světě. První verzí platformy TikTok byla aplikace Musica.ly z roku 2014. V roce 2017 byla tato aplikace odkoupena čínskou společností ByteDance, která převedla uživatelské účty Musica.ly do nové aplikace TikTok. Od roku 2018, kdy aplikace nabyla funkčnosti se stala nejrychleji rostoucí sociální sítí.

(Influencer marketing hub, 2020)

V roce 2020 je TikTok vážným tématem z důvodu porušování soukromí a bezpečnosti.

Z tohoto důvodu některé země tuto čínskou platformu zakazují. Jednou z těchto zemí je například Indie a v současnosti o zakázání TikToku diskutují i Spojené státy americké.

(Flare, 2020)

Related documents