• No results found

Banner s exkluzivními hosty na akci ŠKODA Gaming day

4.6 Zhodnocení spolupráce s influencery ve společnosti ŠKODA AUTO a. s.

Společnost využívá tento druh marketingu ve svých kampaních více jak 4 roky. Jelikož cílem společnosti je navýšení povědomí o značce ŠKODA, tak vhodnou volbou pro hodnocení spolupráce se jeví dosah videí a poměr hodnocení příspěvků. Na platformě YouTube se jedná o “to se mi líbí“ a „to se mi nelíbí“. Platforma Instagram zatím nabízí pouze možnost pozitivní reakce, kdy uživatel příspěvku může dát pouze like, avšak toto hodnocení se v budoucnosti nejspíše změní. V kapitole o Instagramu je zmíněno více informací k této pravděpodobné změně. Dalšími možnými ukazateli na Instagramu může být počet komentářů, uložených fotek a nových sledovatelů po publikování daného

příspěvku. Ve všech zmíněných spolupracích převažoval počet pozitivních reakcí nad negativními a to indikuje, že využití influencerů má pro společnost pozitivní vliv.

Společnost ŠKODA hodnotí hlavní spolupráci s Pedrem také velice pozitivně. Kampaně s jeho využitím dosahují velkého počtu zhlédnutí/zobrazení a statisticky jsou hodnoceny pozitivně. Dalším pozitivním faktorem této spolupráce je dlouhodobost, protože vzniká mezi firmou a Pedrem silnější vztah. Tento silnější vztah vzniká i mezi diváky a Pedrem samotným, který je nositelem jména společnosti, a to přidává spolupráci na žádané důvěryhodnosti.

4.7 Komparativní analýza ŠKODA AUTO a. s. a GROUPE RENAULT a. s.

GROUPE RENAULT a.s. (dále pouze RENAULT) je nadnárodní automobilkou s historií sahající do roku 1899, kdy společnost byla založena ve Francii třemi bratry (Marcel, Fernand, Lousi Renault). RENAULT je od roku 1999 součástí strategického partnerství Renault–Nissan–Mitsubishi Alliance. Značka RENAULT byla vybrána, protože do svých kampaní, stejně jako ŠKODA, využívá vliv influencerů a disponuje podobnou velikostí sociálních sítí. Nejznámějším českým influencerem, který spolupracuje se značkou Renault je Přemek Forejt, který je známý jako kuchař a moderátor soutěže Masterchief.

V následující tabulce bude porovnána automobilka RENAULT se společností ŠKODA v úspěšnosti na sociální síti YouTube. Jelikož cílem ŠKODY i RENAULTU je zvýšení povědomí o značce, tak sociální sítě budou porovnávány na základě počtu zhlédnutí v průměrných i celých číslech. Průměrná data byla nasbírána z aktuálních statistik za poslední měsíc. (Socialblade, 2020a)

V následují tabulce je zobrazeno porovnání automobilek na YouTube.

Tabulka 3: Komparativní analýza mezi podniky ŠKODA AUTO, a. s. a GROUPE RENAULT, a. s.

na YouTube

ŠKODA AUTO a. s. GROUPE RENAULT a.

s.

Datum vzniku účtu 18. listopadu 2005 25. října 2005

Počet nahraných videí 493 1 262 videí dosahuje většího počtu zhlédnutí a zároveň většímu průměrnému nárustu sledujících.

V následují tabulce je zobrazeno porovnání těchto automobilek na Instagramu.

Tabulka 4: Komparativní analýza mezi podniky ŠKODA AUTO, a. s. a GROUPE RENAULT, a. s.

na Instagramu

Engagement rate je metrika, která ukazuje procentuální počet zapojení sledujících na příspěvcích. Zapojení sledujících znamená počet reakcí (like, komentář nebo sdílení příspěvku). Společnost ŠKODA dosahuje o necelé procento lepšího engagement ratu a má průměrně několikanásobně více počtu liků na příspěvku.

V poslední tabulce této kapitoly je zobrazeno porovnání těchto automobilek na platformě Facebook.

Tabulka 5: Komparativní analýza mezi podniky ŠKODA AUTO, a. s. a GROUPE RENAULT, a. s.

na Facebooku

ŠKODA AUTO a. s. GROUPE RENAULT a. s.

Počet sledujících 1 120 077 898 950

Počet zmínění v příspěvcích 2 745 620

Zdroj: Socialblade, 2020a

ŠKODA má více sledujících i počet označení v příspěvcích než společnost Renault. Z celkového porovnání sociálních účtů těchto automobilek vyplývá, že ŠKODA na YouTube, Instagramu a Facebooku dosahuje lepších výsledků.

5. Návrh influencer marketingové kampaně ve ŠKODA AUTO, a. s.

Pro praktickou část bakalářské práce bylo zvoleno navrhnutí využití fitness influencerů pro společnost ŠKODA AUTO a. s. Odvětví fitness bylo zvoleno na základě zkušeností společnosti s podporováním různých druhů sportovních aktivit. Dalším důvodem výběru fitness je rostoucí popularita mezi mladými lidmi. Pod pojmem fitness se rozumí nejen sportovní aktivity jako například chození do posilovny, ale i celkový zdravější životní styl.

Cílem kampaně je zvýšení povědomí o značce, jakožto obecný cíl marketingu společnosti a vzbuzení v lidech zájem zlepšit svůj životní styl.

5.1 Cílová skupina kampaně

Primární skupina, na kterou kampaň cílí je vybrána část populace, která se zaměřuje na fitness a zdravý životní styl. Pro tuto kampaň je vhodné se zaměřit na skupinu lidí ve věku od 17 let po 35 let, kteří se věnují cvičení a zdravému životnímu stylu. Tato skupina musí vykazovat charakteristické parametry ve sledování sociálních sítí a influencerů, kteří vytvářejí kromě fitness obsahu také zábavný obsah. Skupina je vybrána z toho důvodu, že starší generace sledují zažitá média, která pro mladší generace ztrácejí význam. Dle průzkumu, který vytvořila Evropská komise v roce 2017 je možné vidět, že už v tomto roce se evropská populace věnovala aktivně sportovní činnosti. Z výzkumu například vyplývá, že 29,9 % dotázané populace stráví sportovními aktivitami ve svém volném čase alespoň 2 a půl hodiny za týden. Lepších výsledků dosahují muži. Z respondentů, kteří byli osloveni se 34,5 % mužů zabývá sportovní aktivitou alespoň 2,5 hodiny týdně oproti ženám, ze kterých vykazuje takovouto sportovní aktivitu pouze 25,6 % dotázaných žen.

(EU, 2017)

Mezi cílové trhy jsou vybrány Česká republika a Spojené království Velké Británie a Severního Irska, které patřili v roce 2019 mezi 5 nejvýznamnějších trhů značky spolu s Čínou, Německem a Ruskem. (ŠKODA AUTO, 2020c)

5.2 Zvolení influenceři kampaně

• Jan Krasinský

Jan Krasinský pochází z České republiky. Na sociálních sítích vystupuje pod přezdívkou ANABOLIC HORSE. Jan Krasinský se dříve věnoval kulturistice, ale aktuálně se považuje spíše za závodníka sportu strongman. Jeho YouTubový kanál čítá přes 140 tisíc odběratelů. Na této platformě vydává zábavná videa, v kterých vysvětluje sledujícím, jak správně cvičit, jak se stravovat a také přidává zábavné výzvy s osobnostmi z různých odvětví. Za těmito osobnostmi často cestuje různé vzdálenosti a točí s nimi videa v různých prostředích. Z tohoto faktu lze usoudit, že při těchto cestách by mohl využívat spolupráce se společností ŠKODA AUTO, a. s. Na Instagramu disponuje 86 tisíci odběrateli. Nejčastějším obsahem jsou fitness příspěvky a střípky ze svého osobního života. Jeho profil je aktivní a jeho engagement rate dosahuje 11,5 procent. Jan Krasinský je čerstvý otec, nekuřák, nepije alkohol a lze usuzovat, že splňuje brand safety status společnosti. (Socialblade, 2020b)

Na obrázku č. 19 je možné vidět instagramový příspěvek uživatele Jan Krasinský, který je zvolen jako jeden z influencerů pro návrh kampaně.

Obrázek 19: Instagramový příspěvek uživatele Jan Krasinský

Related documents