• No results found

Instagramový příspěvek uživatele Jan Krasinský

• Matt Morsia

je influencer z Anglie. Na sociálních sítích vystupuje pod názvem mattdoesfitness. Matt Morsia je bývalým učitelem, současným bodybuilderem, powerlifterem a online trenérem.

Na jeho YouTubovém účtu ho sleduje přes 1,84 milionu sledujících. Proslavil se zábavnými videi, v kterých zapojuje celou svoji rodinu. Největší úspěchy zaznamenal se zapojením svého mladého syna do vtipných scének na začátku každého videa. Dalším faktorem, který k Mattovi upoutal pozornost, byly oblíbené výzvy, v kterých se celý den stravuje specifickými druhy jídel. Jeho sdíleným obsahem jsou videa, v kterých se snaží radit sledujícím s posilováním, stravou, ale i vlogy ze svého denního života. V době pandemie COVID-19 vydává naučná videa o tom, jak si lidé mohou zlepšovat kondici mimo zavřené posilovny a vybízí sledující k příspěvkům na dobročinné účely. Na Instagramu ho sleduje 853 tisíc lidí. Na této platformě sdílí příspěvky s odkazem na svá nová videa na YouTube, fotografie a videa jeho aktuální fyzické formy a také část svého osobního života. Právě ve zmíněných vlozích z osobního života se vyskytuje potenciál pro spolupráci se značkou, protože Matt cestuje po Evropě se svojí rodinou a často se ve svých vlozích vyskytuje právě v autě. (Socialblade, 2020c)

Na obrázku č. 20 je vidět instagramový příspěvek druhého influencera, který je použit do návrhu kampaně.

5.3 Návrh spolupráce s influencery

Influencerům bude nabídnuta spolupráce ve formě barterového obchodu v podobě zapůjčení automobilu ŠKODA AUTO na 1 rok při specifických podmínkách pro jednotlivé influencery.

• Spolupráce s Janem Krasinským

V rámci kampaně bude influencer sdílet příspěvky s vozidlem ŠKODA KODIAQ RS CHALLENGE. Vozidlo bylo zvoleno na základě aktivního života influencera, který si vyžaduje prostornost a sportovní vlastnosti. Na platformě YouTube představí obecné parametry vozidla v prvním videu smluvené spolupráce. V průběhu 1 roku bude každý měsíc vydávat minimálně jedno video, ve kterém bude vozidlo vystupovat. Součástí těchto videí budou i průběžné názory na zapůjčený vůz. Jak je výše zmíněno, tak Jan Krasinský často přidává videa s různými výzvami. Z tohoto faktu je možné usoudit, že influencer může vozidlo do těchto výzev zapojit. Na Instagramu bude influencer sdílet fotografie a Stories s označením spolupráce. Obsahem příspěvků budou zážitky s vozidlem v průběhu celého roku. Konečným videem spolupráce po 1 roce bude celkové shrnutí zkušeností a názorů na zapůjčený vůz.

• Spolupráce s Matt Morsia

V rámci této kampaně bude influencerovi formou barteru zapůjčen vůz ŠKODA OCTAVIA COMBI RS 4. generace, který byl vybrán na základě aktivního a rodinného života influencera. Tento vůz bude influencerovi poskytnut na 1 rok. Na platformě YouTube bude v průběhu roku vydávat videa, ve kterých bude automobil využívat.

Prvním videem spolupráce bude představení vozidla a první dojmy. Ostatní videa budou obsahovat zážitky spojené s vozidlem a jeho průběžné hodnocení. Posledním videem na konci roku bude celkové hodnocení vozidla. Na platformě YouTube bude v průběhu 1 roku publikovat fotografie a stories s vozidlem, ve kterých bude společnost označena.

V případě úspěšnosti kampaně bude navrženo prodloužení spoluprací se stávajícími influencery a zapojení dalších influencerů z odvětí fitness.

5.4 Hodnocení kampaně s influencery

Po skončení období, ve kterém bude kampaň probíhat, bude nutné vyžádat si od jednotlivých influencerů statistická data, podle kterých bude zjištěn výsledek úspěšnosti kampaně. Do metriky, kterou bude měřena úspěšnost celkové kampaně bude zahrnuto:

počet zhlédnutí jednotlivých YouTube videí, počet kladných reakcí na těchto videích, průměrný dosah u instagramového příspěvku, průměrný dosah u Instagram Stories a v neposlední řadě průměrný engagement rate na Instagramu. Vzhledem k tomu, že se bude jednat o navýšení povědomí o značce u cílové skupiny, tak tento dosah bude porovnán s návštěvností na odkazovaných stránkách, na které influenceři budou ve svých videích, stories apod. odkazovat. Tímto bude vyčíslen přivedený traffic na odkazovaných stránkách. Dále je nutné vyčíslit v peněžní hodnotě kolik by společnost ŠKODA AUTO, a. s. zaplatila v případě, že by nevyužila influencery, ale na sociálních platformách příspěvky a videa publikovala sama. Toto udávají ukazatele CPV (cena za jedno zobrazení) a CPM (cena za tisíc zobrazení), které vyčíslují hodnotu přínosu v peněžních jednotkách. Následně je nutné vyčíslit veškeré náklady, které budou s kampaní spojené. Tyto náklady je nutné rozdělit na interní a externí. Mezi interní náklady bude patřit cena lidských zdrojů a času zaměstnanců, kteří budou udržovat komunikaci s influencery a náklady spojené se zapůjčením vozu. Mezi externí náklady bude nutné kalkulovat legální náklady spojené například s opravou zapůjčeného vozu. Vzhledem k vyčíslenému přínosu a nákladům spojených s kampaní bude možné spočítat ROI (návratnost investice) pro jednotlivé influencery.

Závěr

Využití vlivných osob v marketingových kampaních existuje od samotného vzniku marketingu. Současná popularita influencer marketingu dostává nový rozměr v časech digitalizace a rozmachu sociálních sítích, avšak pouze za předpokladu správného využití jeho nástrojů přináší společnostem úspěch.

Cílem bakalářské práce bylo navrhnutí marketingové kampaně se zapojením influencerů ve společnosti ŠKODA AUTO a. s. Teoretická část bakalářské práce se věnovala přiblížení samotného marketingu, a to především interpretaci marketingového mixu, komunikačního mixu a využití marketingu na sociálních sítích. Další fragment teoretické části této práce se věnovala přiblížení pojmu influencer marketing, příkladům spoluprací, rozdělení a volbě správných influencerů. Praktická část práce se věnovala společnosti ŠKODA auto a. s. a jejím tuzemským i mezinárodním aktivitám v influencer marketingu. V této části byla automobilka porovnána se společností GROUPE RENAULT a. s. podle úspěšnosti na sociálních sítích. Na konci praktické části bylo navrhnuto společnosti zapojení se do spolupráce s poměrně mladým a populárním odvětvím fitness. Z tohoto odvětví byli navrhnuti dva potencionální influenceři, kteří splňují požadavky „brand safety“

společnosti. Těmto influencerům byly navrhnuty specifické podmínky, při kterých by spolupráce probíhala.

Přínosem bakalářské práce je zejména zmapování marketingových aktivit podniku ŠKODA AUTO, a. s. v oblasti influencer marketingu. Dalším přínosem je inspirace pro firmu ŠKODA AUTO, a. s. v tomto druhu marketingu a využití poznatků k následujícímu směru marketingové strategie podniku.

.

Seznam použité literatury

BOOSTERS, s.r.o.. 2020. ŠKODA Gaming Day. [online]. [cit. 2020-07-22] Dostupné z:

https://www.grunex.com/t/skoda-gaming-day

BOOSTERS, s.r.o.. 2019. Přijďte na Škoda Gaming Day jako soutěžící nebo divák.

[online]. [cit. 2020-07-22] Dostupné z: https://tryhard.cz/clanek/prijdte-na-skoda-gaming-day-jako-soutezici-nebo-divak/8106

BREN, Bryan. 2019. Influencer Marketing Step-By-Step: Learn How To Find The Right Social Media Influencer For Your Niche And Grow Your Business. Amazon Digital Services LLC - KDP Print US, 2019. ISBN 978-170-7199-037

BROWN, D. a HAYES. 2008. N.: Influencer Marketing: Who Really Influences Your Customers? Amsterdam : Elsevier/Butterworth-Heinemann. ISBN 978-0-7506-8600-6.

ČAES, z.s.. 2020. PROFIL HRÁČE Pavel "Herdyn" Mikeš. [online]. [cit. 2020-07-23]

Dostupné z: https://www.esport.cz/pavel-mikes

EU. 2017. How much do Europeans exercise?. [online]. European Commission [cit. 2020-07-19] Dostupné z: https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20170302-1

FACEBOOK, Inc.. 2020. Facebookový profil uživatele DJ Lucky Boy. [online]. [cit. 2020-06-13] Dostupné z: https://www.facebook.com/DjLuckyboy

INSTAGRAM, Inc. 2020a. Instagramový profil Petr Říbal. [online]. [cit. 2020-07-13]

Dostupné z: https://www.instagram.com/petrribal/?hl=cs

INSTAGRAM, Inc. 2020b. Instagramový hashtag #welovecycling. [online]. [cit. 2020-07-13] Dostupné z: https://www.instagram.com/explore/tags/welovecycling/

INSTAGRAM, Inc. 2020c. Instagramový příspěvek uživatele Andrea Bezdědková.

[online]. [cit. 2020-07-13] Dostupné z: https://www.instagram.com/p/CA8LQKTH0m8/

INSTAGRAM, Inc. 2020d. Instagramový hashtag #bezpecnypatek. [online]. [cit. 2020-07-13] Dostupné z: https://www.instagram.com/explore/tags/bezpecnypatek/

INSTAGRAM, Inc. 2020e. Instagramový příspěvek uživatele Marek Ztracený. [online].

[cit. 2020-07-13] Dostupné z: https://www.instagram.com/p/BlvOuBOHUIR/

INSTAGRAM, Inc. 2020f. Instagramový hashtag #vikendodlozenchvyletu. [online]. [cit.

2020-07-13] Dostupné z:

https://www.instagram.com/explore/tags/vikendodlozenychvyletu/

INSTAGRAM, Inc. 2020g. Instagramový příspěvek uživatele. [online]. [cit. 2020-07-13]

Dostupné z: https://www.instagram.com/p/BQ5Ju4PDD1P/

INSTAGRAM, Inc. 2020h. Instagramový příspěvek uživatele. [online]. [cit. 2020-07-13]

Dostupné z: https://www.instagram.com/p/B8mOUqSpgIT/

INSTAGRAM, Inc. 2020i. Instagramový profil uživatele Jan Krasinský. [online]. [cit.

2020-07-13] Dostupné z: https://www.instagram.com/krasinsky//

INSTAGRAM, Inc. 2020j. Instagramový příspěvek uživatele DJ Luckyboy. [online].

[cit. 2020-06-25] Dostupné z: https://www.instagram.com/p/BxPglnwgd7t/

KARLÍČEK, M a kol. 2016. Marketingová komunikace: jak komunikovat na našem trhu.

2., aktualizované a doplněné vydání. Praha: Grada Publishing. ISBN 978-80-247-5769-8.

KOTLER, Philip. 2000. Marketing podle Kotlera: jak vytvářet a ovládnout nové trhy.

Praha: Management Press. ISBN 80-7261-010-4.

KOTLER, P. 2007. Moderní marketing: 4. evropské vydání. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-1545-2.

LEVIN, Aroan. 2019. Influencer Marketing for Brands: What YouTube and Instagram Can Teach You About the Future of Digital Advertising. Apress. ISBN 978-1484255025 LOSEKOOT, Michelle a Eliška VYHNÁNKOVÁ. 2019. Jak na sítě: ovládněte čtyři principy úspěchu na sociálních sítích. V Brně: Jan Melvil Publishing. Žádná velká věda.

ISBN 978-80-7555-084-2.

MAFRA, a. s. 2020. Volkswagen se zapojil do bojkotu reklamy na Facebooku. [online].

iDnes/MAGAZÍNY. [cit. 2020-07-02]. Dostupné z:

https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi/volkswagen-vw-facebook-reklama.A200630_182338_automoto_fdv

MACHKOVÁ, Hana. Mezinárodní marketing: [strategické trendy a příklady z praxe].

2015. 4. vyd. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-5366-9.

NEWSFEED.CZ. 2019. Facebook a Instagram – trendy a predikce pro rok 2020. [online].

[cit. 2020-03-08] Dostupné z: https://newsfeed.cz/facebook-a-instagram-trendy-a-predikce-pro-rok-2020/

NITE, Joshua. 2016. Online Marketing Blog: What Is Influencer Marketing? Definitions, Examples, and Resources. [online]. [cit. 2020-05-06] Dostupné z:

https://search.proquest.com/docview/1785716117/98AD07AE43EE4D1CPQ/1?accountid=

17116

PŘIKRYLOVÁ, Jana. 2019. Moderní marketingová komunikace: 2., zcela přepracované vydání. Grada. ISBN 978-80-271-2649-1.

SINGH, Shiv. 2010. Social Media Marketing for dummies. [online]. [cit. 2020-05-15]

Dostupné z: http://1stsystem.com/pdf/social-media-marketing.pdf

SOCIAL BLADE, LLC. 2020a. Simplified Analytics right at your fingertips!. [online]. [cit.

2020-07-18] https://socialblade.com/

SOCIAL BLADE, LLC. 2020b. Statistic data about Krasinsky. [online]. [cit. 2020-07-18]

https://socialblade.com/instagram/user/krasinsky

SOCIAL BLADE, LLC. 2020c. Statistic data about Mattdoesfitness. [online]. [cit.

2020-STATISTA. 2020. Most popular social networks worldwide as of July 2020, ranked by number of active users (in millions). [online]. [cit. 2020-05-23]. Dostupné z:

https://www.statista.com/statistics/272014/global-social-networks-ranked-by-number-of-users/

ŠKODA AUTO, a. s. 2020a. Oficiální webové stránky ŠKODA AUTO, a. s. [online]. [cit.

2020-03-08] Dostupné z: https://www.skoda-auto.cz/

ŠKODA AUTO, a. s. 2020b. ŠKODA LIVE - Marek Ztracený. [online]. [cit. 2020-05-13]

Dostupné z: https://www.youtube.com/watch?v=6_3LfUuv760

ŠKODA AUTO, a. s. 2020c. Výroční zprávy ŠKODA AUTO. [online]. [cit. 2020-04-20].

Dostupné z: https://www.skoda-storyboard.com/cs/vyrocni-zpravy/

ŠKODA AUTO, a. s. 2020d. Oficiální Instagram ŠKODA AUTO Česká republika.

[online]. [cit. 2020-06-05] Dostupné z: https://www.instagram.com/skodacr/?hl=cs

ŠKODA AUTO, a. s. 2020e. Oficiální Facebook ŠKODA AUTO Česká republika. [online].

[cit. 2020-06-05] Dostupné z: https://www.facebook.com/skoda.cz/

ŠKODA AUTO, a. s. 2020f. Oficiální CI web ŠKODA AUTO. [online]. [cit. 2020-06-05]

Dostupné z: https://skoda-brand.com/explore-our-brand

ŠKODA AUTO, a. s. 2020g. Oficiální web ŠKODA MOTORSPORT. [online]. [cit. 2020-06-08] Dostupné z: https://skoda-brand.com/explore-our-brand

ŠKODA AUTO, a. s. 2019b. ŠKODA na led nastoupí už po sedmadvacáté jako oficiální hlavní sponzor. [online]. [cit. 2020-06-04] Dostupné z: https://www.skoda-

storyboard.com/cs/tiskove-zpravy-archiv/iihf-mistrovstvi-sveta-v-lednim-hokeji-na-slovensku-skoda-na-led-nastoupi-uz-po-sedmadvacate-jako-oficialni-hlavni-sponzor/i

ŠKODA AUTO, a. s. 2019c. Nová kampaň online magazínu ŠKODA AUTO „We Love Cycling” inspiruje cyklisty. [online]. [cit. 2020-06-04] Dostupné z: https://www.skoda- storyboard.com/cs/tiskove-zpravy-archiv/nova-kampan-online-magazinu-skoda-auto-we-love-cycling-inspiruje-cyklisty/

ŠKODA AUTO, a. s. 2019d. ŠKODA - We love cycling - Safety. [online]. [cit. 2020-06-04]

Dostupné z:

https://www.youtube.com/watch?v=WFCwckYufng&list=PLIaDWoLurY2fCSoT3sdqmM rt86HsRW8J_&index=2

ŠKODA AUTO, a. s. 2019e. ŠKODA Nezeptat se: NOVÁ ŠKODA SUPERB PO VÍDNI A

OKOLÍ. [online]. [cit. 2020-06-04] Dostupné z:

https://www.youtube.com/watch?v=7USODwJOXTQ&list=PLIaDWoLurY2cAYiL9zni8 DqctXMJdCm3P&index=1

ŠKODA AUTO, a. s. 2018a. Autosalon Paříž: ŠKODA Nezeptat se Luboše Vlčka. [online].

[cit. 2020-07-11] Dostupné z:

https://www.youtube.com/watch?v=fikAR1bOfmc&list=PLIaDWoLurY2cAYiL9zni8Dqc tXMJdCm3P&index=5

ŠKODA AUTO, a. s. 2018b. ŠKODA Nezeptat se: Jak převážet kola?. [online]. [cit.

2020-07-11] Dostupné z:

ŠKODA AUTO, a. s. 2017a. ŠKODA Motorsport naděluje svým fanouškům: TAXI, TAXI,

R5!. [online]. [cit. 2020-06-04] Dostupné z:

https://www.youtube.com/watch?v=8Ky4HzsmND8

ŠKODA AUTO, a. s. 2017b. 3v1 podporují Víkend odložených výletů. [online]. [cit.

2020-06-04] Dostupné z:

https://www.youtube.com/watch?v=yYo8WLPIuAw&list=PLIaDWoLurY2eOdgnJ9Zjmy RSJKUgIVDaK&index=6

ŠKODA AUTO, a. s. 2016. ŠKODA AUTO posiluje na poli sociálních médií. [online]. [cit.

2020-03-08] Dostupné z: http://dealer.skoda-auto.cz/news/2016-10-20-skoda-posiluje-v-oblasti-social-medii

ŠTĚDROŇ, Bohumír, Eva ČÁSLAVOVÁ, Miroslav FORET, Václav STŘÍTESKÝ a Jan ŠÍMA. 2018. Mezinárodní marketing. V Praze: C.H. Beck. Beckova edice ekonomie. ISBN 978-80-7400-441-4.

YOUTUBE, Inc.. 2020a. YouTube kanál Nicky Tuckova. [online]. [cit. 2020-07-13].

Dostupné z: https://www.youtube.com/user/PedrosGame

YOUTUBE, Inc.. 2020b. YouTube kanál PedrosGame. [online]. [cit. 2020-07-13].

Dostupné z: https://www.youtube.com/channel/UCHuX-SCxNllsCOh6Q_554-A

YOUTUBE, Inc.. 2020c. Mercedes-Benz C coupe - Vráceno | Nové AMG?!?

#MercedesOstrava. [online]. [cit. 2020-05-20] Dostupné z:

https://www.youtube.com/watch?v=FrHFJHTP_8c

Related documents