• No results found

Zdroj: DoKempu.cz, vlastní zpracování

4.7 Zábava a sportovní vyžití

Jednou z největších výhod tohoto autokempu je právě prostředí, ve kterém se nachází. Je zde velká možnost sportovního vyžití. Přímo v areálu se nachází rybník s bezpečným přístupem do vody ze dvou písčitých pláží a koupání zde je tedy vhodné i pro rodiny s dětmi. U vody je možnost také vypůjčení loděk, šlapadel a paddleboardů, tyto služby jsou velice oblíbené a využívané. Dále je v areálu možnost zahrát si plážový volejbal, minigolf, stolní tenis a pétanque. Velice využívanou zábavou je i půjčovna motokár, tříkolek a kol. V kempu je možnost zahrát si i paintball na novém hřišti.

Ve vybraném období je v kempu také pouť s atrakcemi zejména pro děti. Pro dospělé jsou zde velmi často pořádány oblíbené hudební zábavy a sportovní akce.

Mimo kemp lze volný čas vyplnit houbařením a turistikou. Okolí kempu je plné turistických cest na krátkou procházku, ale i celodenní výlet. Prachovské skály jsou zákazníky kempu velmi navštěvované a pro lezce nabízejí skvělé lezecké podmínky. Spokojenost s prostředím potvrzují i názory návštěvníků viz obrázek.

45

Obrázek 11 Recenze Autokempu Jinolice

Zdroj: DoKempu.cz, vlastní zpracování

Krom primární nabídky bohaté především na přírodní a kulturní potenciál je vhodné zmínit také infrastrukturní vybavenost. Autokemp je snadno přístupný automobilem a nabízí bezplatné parkování na vyhrazených místech. Zároveň je dostupný i pro cestující vlakem či autobusem. Zastávky jsou vzdáleny přibližně dva kilometry od kempu. Je možné říct, že v tomto kraji se cestovnímu ruchu daří především díky přírodním podmínkám a trend návštěvnosti této oblasti roste. Za příznivých podmínek počasí je na místě považovat toto prostředí za velmi silnou stránku kempu. Tabulka zaznamenává počet hostů a přenocování v obci Jičín.

Zdroj: ČSÚ, vlastní zpracování

Tabulka 4 Počet přenocování v obci Jičín v ubytovacích zařízeních 2012-2018

46

4.8 Analýza vnitřního prostředí

Cílem této subkapitoly je analyzovat vnitřní prostředí Autokempu Jinolice pro následné využití informací k sestavení SWOT matice. Předmětem analýzy vnitřního prostředí jsou silné a slabé stránky autokempu. Všechny informace pro provedení této analýzy jsou získány na základě konzultací s pověřeným pracovníkem podniku.

Tabulka 5 Silné a slabé stránky Autokempu Jinolice

Silné stránky Slabé stránky

- prostředí podniku - chybí bezbariérový přístup

- dostupnost - webové stránky

- vybavenost, zázemí - absence wifi

- obchod s potravinami - na recepci není možné platit kartou - tradice značky, stávající klientela - absence bankomatu v areálu

- možnosti sportovního vyžití - neekologické chování – neudržitelný cestovní ruch - široké možnosti ubytováni a služeb - není zde možnost zdravého stravování

- nižší ceny oproti konkurenci - bezplatné parkoviště

- kulturní akce pořádané v kempu Zdroj: vlastní zpracování

Mezi nejsilnější stránky Autokempu Jinolice patří bez pochyb prostředí podniku, které nabízí široké spektrum sportovních příležitostí a zábavy. Naopak, jednou z největších slabin autokempu jsou informační technologie. Návrh na využití silných stránek a vylepšení slabých stránek bude vymezen po vyhodnocení strategií v matici SWOT v kapitole 6.

4.9 Analýza konkurenčního prostředí

Tato analýza vychází z otázek mířených na pět konkurenčních sil zmíněných v teoretické části v kapitole 3.6. Otázky hodnotí dané hrozby na škále 1 – nejnižší až 5- nejvyšší. Pro zhodnocení prostředí na škále 1–5 je zde využito metodiky, kterou využil také Molnár (2012, s. 104-107)

47

Potenciální konkurenti

Odvětví cestovního ruchu je velmi atraktivní, a tak lze očekávat nově vstupující konkurenty na trh. Pro Autokemp Jinolice je největším potenciálním konkurentem Rekreační středisko Pařez, který leží 1,5 km od Autokempu Jinolice.

Toto středisko je již několik let v omezeném provozu a nabízené služby nejsou tedy zcela kompletní. Středisko nabízí především ubytování v motelu, ale v areálu zůstávají nevyužívané kapacity ubytování v chatkách či místech pro stany a karavany. V případě, že středisko Pařez začne využívat celého svého potenciálu a kapacit, které areál nabízí, je možné konstatovat, že by se stal velmi silným konkurentem pro Autokemp Jinolice.

Hrozba vstupu nových konkurentů do odvětví s průměrem 3,2 je klasifikována jako středně vysoká, viz tabulka 6. Zároveň je v tabulce možné vidět potřebu pokrokových technologií v odvětví a je vhodné na ni nahlížet jako na příležitost. Získáním pokrokových technologií, například informačních systémů (webové stránky Autokempu Jinolice, byly výše zmíněné jako nedostačující) je možné získat konkurenční výhodu před potenciálními konkurenty.

- Růst odvětví (pomalý = 1, rychlý = 5)

- Kapitálová náročnost vstupu do odvětví (vysoká =1, nízká =5) - Přístup k distribučním kanálům (obtížný=1, snadný = 5)

- Dostupnost pracovní síly, materiálů, energií (obtížná = 1, snadná = 4) - Diferenciace výrobků/služeb stávající konkurence (vysoká = 1; nízká =

5)

- Potřeba pokrokových technologií, patentů, licencí apod. (ano = 1, ne = 5)

Tabulka 6 Hrozba vstupu nových konkurentů

Hrozba vstupu nových konkurentů

Růst odvětví 3

Kapitálová náročnost vstupu do odvětví 3

Přístup k distribučním kanálům 5

Dostupnost pracovní síly, surovin, materiálů a energií 4

Diferenciace výrobků/služeb stávající konkurence 3

Potřeba pokrokových technologií, licencí apod. 1

Průměr 3,2

Zdroj: vlastní zpracování

48

Hodnota průměru 3,2 interpretuje situaci, kdy je podnik ohrožen středně vysokou pravděpodobností vstupu nových konkurentů. Pro potenciální konkurenty bude největší překážkou pro vstup do odvětví kapitálová náročnost, kterou doprovází také potřeba pokrokových technologií, které jsou finančně náročné. Naopak je tomu z hlediska přístupu distribučních kanálů, které jsou pro potenciální konkurenty zcela přístupné.

Dodavatelé

Mezi hlavní dodavatele autokempu patří dodavatelé hygienických a úklidových potřeb a dodavatelé ložního prádla. Tito dodavatelé jsou pro Autokemp Jinolice nezbytnými, ale zároveň nejsou nijak klíčový a přechod k jiným dodavatelům je z hlediska nákladů poměrně snadný. I přes to je zcela vhodné mít s dodavateli kvalitní obchodní vztah a jistotu do budoucna. Mezi ostatní dodavatele jsou zahrnuty například dodavatelé technologií, ale i dodavatelé poštovních a turistických známek.

- Počet klíčových dodavatelů (mnoho = 1, málo = 5)

- Náklady spojené se změnou dodavatele (nízké = 1, vysoké = 5) - Počet alternativních produktů/služeb (vysoký = 1, nízký = 5) - Hrozba vstupu dodavatelů na odvětví (vysoká = 1 nízká = 5) - Závislost dodavatelů na odvětví (vysoká = 1, nízká = 5)

Tabulka 7 Vyjednávací síla dodavatelů

Vyjednávací síla dodavatelů

Počet klíčových dodavatelů 4

Náklady spojené se změnou dodavatele 2

Počet alternativních produktů/služeb 1

Hrozba vstupu dodavatelů na odvětví 3

Závislost dodavatelů na odvětví 4

Průměr 2,8

Zdroj: vlastní zpracování

Vyjednávací sílu dodavatelů v odvětí znázorňuje tabulka 6. Je možné vidět průměr 2,8, který značí že síla dodavatelů není nijak závažně ohrožující a v případě rozvázání spolupráce s některými z nich je pro podnik možné využít velkou možnost alternativních dodavatelů produktů a služeb.

49 Jako hrozbu je tedy v tomto případě možné považovat celkem vysokou nezávislost dodavatelů na odvětví, ale zároveň je tu příležitost v nízkých nákladech pro přechod k jiným dodavatelům.

Zákazníci

Klientela autokempu je zmíněna již v kapitole 4.3, kde je rozebrána typologie návštěvníků.

Zde je možné vidět jakou vyjednávací sílu tito zákazníci mají. Pro cestovatele jsou služby autokempu velice významné, ale v určité době můžou od těchto služeb také upustit a věnovat se věcem, které mají větší význam. Například, v této době je to aktuální situace s pandemií COVID-19, kdy pro zákazníky nemusí být pobyt v autokempu tak významný jako dříve a upřednostní vlastní bezpečnost a stráví dovolenou doma či na méně navštěvované lokalitě.

Dále je potřeba přihlížet k faktu, že pro autokemp je velmi málo klíčových odběratelů služeb.

Smejkal a Rais (2013) uvádí, že mezi klíčové odběratelé patří zákazníci, kteří podniku tvoří jádro hrubého zisku a dodávají, že je nutné starat se především o tyto klíčové odběratele.

Uvádějí také Parettův princip, podle kterého platí, že 20 % všech odběratelů tvoří 80 % celkového příjmu. Mezi klíčové odběratele Autokempu Jinolice patří především ta klientela, která má v autokempu umístěnou obytnou jednotku celoročně a přináší tak určitý příjem pro autokemp i mimo sezónu. Pro odběratele jsou výhodou nízké náklady, které umožňují přechod k jiným poskytovatelům služeb na přibližně stejné úrovni kvality. Tento nenáročný přechod je pro Autokemp Jinolice velkou hrozbou. Příležitostí v tomto odvětví je právě význam těchto služeb pro zákazníky a možnost získání více klíčových odběratelů, které zaručují autokempu klientelu i mimo sezónu, popřípadě v méně přívětivé sezóně.

Vyjednávací sílu odběratelů znázorňuje tabulka 8 níže.

- Význam produktu/služby pro odběratele (velký = 1; malý = 5) - Počet klíčových odběratelů (mnoho = 1; málo = 5)

- Náklady odběratelů spojené se změnou dodavatele (vysoké = 1; nízké = 5)

50

Tabulka 8 Vyjednávací síla odběratelů

Vyjednávací síla odběratelů

Význam produktu/služby pro odběratele 2

Počet klíčových odběratelů 4

Náklady odběratelů spojené se změnou dodavatele 4

Průměr 3,3

Zdroj: vlastní zpracování

Tabulka zaznamenává průměr s hodnotou 3,3 která již značí nadprůměrnou míru ohrožení.

Pro Autokemp Jinolice je to druhá nejvíce ohrožující síla z pohledu Porterova konkurenčního modelu pěti sil. Pro podnik bude nutné tuto hrozbu sledovat a prohloubit například vztah a význam destinace zákazníkům Autokempu Jinolice.

Substituty

Nalézt substituty v odvětví služeb cestovního ruchu není nijak složité, obzvláště pak v okolí destinace Autokempu Jinolice, kde je cestovní ruch hojně rozšířen a poskytovatelů služeb nejen ubytování je opravdu mnoho. Ohrožení substituty znázorňuje tabulka 9, kde je možné vidět, že ani náklady odběratelů pro přechod k substitutům nejsou nijak vysoké, a to jen podtrhuje nutnost brát ohled na tuto hrozbu ze strany substitutů. Atraktivita substitutů pro zákazníky je těžce určitelná díky rozdílným preferencím každého ze zákazníků, což může být pro autokemp příležitostí. Zvýšením atraktivity Autokempu Jinolice je možné předejít situacím, kdy potenciální klientela volí právě substituty namísto služeb Autokempu Jinolice.

Cílové skupiny zákazníků Autokempu Jinolice jsou vymezeny v kapitole 4.3 návštěvníci autokempu.

- Náklady odběratelů spojené s přechodem k substitutu (vysoké = 1; nízké = 5)

- Množství substitutů na trhu (malé = 1; velké = 5)

- Atraktivita substitutu pro zákazníka (nízká = 1; vysoká = 5)

51

Tabulka 9 Ohrožení substituty

Ohrožení substituty

Náklady odběratelů spojené s přechodem k substitutu 4

Množství substitutů na trhu 4

Atraktivita substitutu pro zákazníka 3

Průměr 3,7

Zdroj: vlastní zpracování

Dle průměru je možné vidět, že substituty jsou silně ohrožujícím faktorem podniku Autokemp Jinolice, ze zmíněných pěti sil jsou substituty pro autokemp nejvíce ohrožující.

Rivalita mezi stávajícími podniky – konkurenti

Konkurenci v odvětví Autokempu Jinolice je možné vzhledem ke zhodnocení zmíněných faktorů považovat za průměrnou, viz tabulka 10.

- Růst odvětví (rychlý = 1; pomalý = 5) - Množství konkurentů (malé = 1; velké = 5) - Bariéry výstupu z odvětví (nízké = 1; vysoké = 5) - Velikost fixních nákladů (malé = 1; velké = 5)

- Diferenciace konkurenčních subjektů (nízká = 1; vysoká = 5) - Intenzita konkurence (malá = 1; velká = 5)

Diferenciace konkurenčních subjektů 3

Intenzita konkurence 3

Průměr 2,8

Zdroj: vlastní zpracování

52

Oproti výše zmíněným faktorům je možné na průměrnou hodnotu 2,8 viz tabulka nahlížet jako na nejméně ohrožující faktor. I přes to je nutné věnovat konkurentům pozornost. Mezi dva hlavní konkurenty Autokempu Jinolice patří kemp Eden a Chatový tábor Jinolice. Oba tyto konkurenti leží ve velmi blízkém prostředí Autokempu Jinolice. Pro jasnější náhled na tyto konkurenty je vhodné uvést základní informace, zhodnotit konkurenční strategie a uvést jejich silné a slabé stránky.

Rekreační zařízení Eden

Název podniku: EDEN BŘEZKA s.r.o.

Sídlo: Libuň – Březka 152

Webové stránky: http://www.eden-jinolice.cz/

Nabízené služby: ubytování, stravování, sport a zábava

Rekreační zařízení Eden sousedí přímo s Autokempem Jinolice a má přístup k druhé straně rybníka. Je tedy možné konstatovat, že z hlediska potenciálu destinace jsou na tom oba podniky zcela stejně a ani jeden nemá zásadní výhodu či nevýhodu.

Kemp nabízí služby převážně pro rodiny s dětmi, skupiny přátel, cyklisty, houbaře, rybáře, ale také nabízí možnost využití prostorů kempu pro teambuildingové a školící akce, svatební a jiné oslavy. Ubytování nabízí mnoho možností, například v dřevěných chatkách, okálech, chatách, mobilních domech, hlavní budově, karavanech či stanech.

Je možné předpokládat, že se podnik Eden soustředí na koncentrovanou marketingovou strategii a snaží se pokrýt mnoho segmentů. Sportovní využití je zde oproti Autokempu Jinolice rozšířeno možností využití tenisových kurtů, krytého ohniště a bazénu. Dále je zde pro ubytované nepřetržitý přístup k Wi-Fi. Zde je si již možné všimnout určité strategie diferenciace nabízených služeb a předpokládat, že také cílená klientela se bude patrně lišit od zákazníků Autokempu Jinolice. Rekreační zařízení Eden se stalo také kempem roku 2014 a toto ohodnocení lze považovat za konkurenční výhodu. V tomto středisku je také k dispozici prodejna základních potravin a drogistického zboží. Ceník služeb tohoto střediska zachycuje obrázek 12, viz níže.

53

Related documents