• No results found

Ceník služeb Chatového tábora Jinolice

Zdroj: Kempy-ceskyraj.cz, vlastní zpracování

Obrázek 13 Ceník služeb Chatového tábora Jinolice

55 Obrázek znázorňuje ceny pro hlavní sezónu. Pro ostatní měsíce jsou ceny jiné, podstatně nižší. Oproti Autokempu Jinolice jsou ceny některých služeb vyšší. Zejména v případě ubytování v chatkách. Shrnutí silných a slabých stránek znázorňuje tabulka 12, viz níže.

Tabulka 12 Shrnutí silných a slabých stránek – Chatový tábor

Shrnutí silných stránek Shrnutí slabých stránek

- bezbariérový přístup - užší spektrum nabízených služeb - vlastní a jediný přístup k rybníku Němeček - Wi-Fi

- sprchy v ceně pobytu - absence obchodu s potravinami v areálu - kapacity pro tábory a školy

- Wi-Fi

Zdroj: vlastní zpracování

Poslední tabulka č. 13 porovnává Autokemp Jinolice a jeho dva konkurenty díky vymezení nejsilnějších a nejslabších stránek a konkurenční výhody.

Tabulka 13 Porovnání konkurentů

Autokemp Jinolice

Rekreační středisko

Eden Chatový tábor Jinolice

Silné stránky

Z tabulky je možné vidět, že silnou stránkou všech porovnávaných podniků je prostředí, ve kterém se nachází. Ačkoli je to nejsilnější stránka Autokempu Jinolice, je dobré si uvědomit, že nejde o konkurenční výhodu a konkurenti této silné stránky využívají také.

56

Za konkurenční výhodu lze považovat například ocenění Kemp roku, které Eden získal v roce 2014.

Konkurenční výhodou Chatového táboru Jinolice je pravidelná návštěvnost tábory a školami. V případě Autokempu Jinolice jsou konkurenční výhodou široké nabídky služeb sportu a zábavy. Za nejsilnější výhodu je možné považovat ohodnocení Kemp roku a bylo by vhodné pro podnik Autokemp Jinolice o něj usilovat také. Ocenění je možné získat na základě recenzí na portálu www.dokempu.cz, kde stačí aktivně participovat na aktualizaci profilu svého podniku. Tato varianta je zcela zdarma, je potřeba pouze pracovník, který bude profil spravovat. Aktivní účastí na veřejných stránkách, kde probíhá hodnocení, sdílení recenzí a je zde možné informovat zákazníky je vhodné a finančně nenáročné z hlediska slabé stránky v informačních a komunikačních technologií.

57

5 Matice SWOT

Pro vytvoření matice SWOT, ze které vyplývají možné strategie pro podnik Autokemp Jinolice, jsou zde shrnuty silné a slabé stránky podniku a příležitosti a hrozby vnějšího prostředí. Informace ohledně stránek této matice jsou získány na základě konzultací s pověřeným pracovníkem Autokempu Jinolice.

Tabulka 14 Shrnutí silných a slabých stránek, příležitostí a hrozeb Autokempu Jinolice

Silné stránky Příležitosti

- prostředí podniku, potenciál destinace - efektivnější propagace

- tradice značky, stále se vracející klientela - nízké náklady pro změnu dodavatele - infrastrukturní dostupnost - význam služeb pro zákazníky

- vybavení a zázemí kempu - vyžadovaná atraktivita destinace od zákazníků

- možnosti sportovního vyžití - prostor pro zvýšení cen a kvality na úroveň konkurence - obchod s potravinami - zavedení bezbariérového přístupu

- nižší a přijatelné ceny - poskytnout Wi-Fi připojení - široké možnosti ubytování služeb

- zavedení pokrokových technologií (nonstop provoz recepce, webové stránky, rezervační systém)

- možnosti sportovního vyžití - zavést možnost platby kartou - bezplatné parkoviště

- jít směrem ku trendu udržitelného cestovního ruchu a získat tak novou klientelu

- kulturní akce pořádané v kempu - rozšířit možnosti stavování - absence Wi-Fi připojení - teplé počasí během sezóny

- pouze domácí klientela v důsledku pandemie COVID-19

- nové dotační programy - získání nové klientely

Slabé stránky Hrozby

- chybí bezbariérový přístup - vstup nových konkurentů (Rekreační středisko Pařez) - absence Wi-Fi připojení - špatné sezónní počasí

- na recepci není možné platit kartou - náklady odběratelů spojené se změnou dodavatele - absence bankomatu v areálu - počet alternativních produktů a služeb

- neekologické chování – neudržitelný cestovní ruch

- snadný přístup k distribučním kanálům potenciálních konkurentů

- není zde možnost zdravého stravování - posílení konkurence - webové stránky jsou nepřehledné, nedostačující s

porovnáním nároků informačních technologií v

cestovním ruchu - omezení sezóny v důsledku pandemie COVID-19

- nízká návštěvnost v důsledku pandemie COVID-19 - nestálá politická situace v důsledku pandemie COVID-19

- krácení dotačních programů Zdroj: vlastní zpracování

58

Pomocí shrnutí silných stránek, slabých stránek, příležitostí a hrozeb je možná aplikace těchto faktorů do matice SWOT, viz obrázek 14.

Obrázek 14 Matice SWOT

Zdroj: vlastní zpracování

Díky těmto strategiím může podnik Autokemp Jinolice při správném využití silných a slabých stránek reagovat na určité příležitosti a hrozby a naopak. Ze strategií je poznat, že je hlavní potřebou autokempu provést určité inovace v oblasti informačních technologií, využít potenciálu destinace a tradiční značky. Dále je vhodné soustředit se, jak na nové zákazníky, tak na ty stávající a oboum těmto skupinám nabízet pestré a kvalitní služby.

Autokemp Jinolice z hlediska příležitostí, kterou získává díky své poloze má možnost svou nabídku služeb rozšířit například o turistické výpravy, rybářské kurzy, horolezecké výpravy, houbaření aj. Co se týče prostředí podniku je v této situaci vhodné sledovat především ekonomické a politické faktory, viz kapitola 3.5, která o těchto problematikách pojednává.

59 Například mezi ekonomické faktory patří také disponibilní důchod jedince a je velmi pravděpodobné, že v této době jsou domácnosti, které díky ztrátě zaměstnání upustí od výdajů na cestovní ruch. Jednotlivé strategie jsou více rozebrány v následující kapitole.

5.1 Strategie matice SWOT Strategie SO

Tyto strategie využívají silných stránek a příležitostí ke generování vhodných strategií, viz kapitola 3.7.

1) Zajištění dosahu informací o kvalitním prostředí podniku pomocí pokrokových technologií – zde je prioritou využít příležitosti dosahu kvalitních informačních technologií a potenciální klientelu informovat o nejsilnější stránce, a to destinaci ve které se autokemp nachází. Informovat je třeba také o silné značce a možnostech sportovního vyžití včetně zábavy.

2) Rozšíření domácí klientely pomocí silné a tradiční značky – tato strategie využívá také možnosti využití informačních technologií a tím propagovat silnou a tradiční značku autokempu díky které je možné získat nové zákazníky z České republiky.

V aktuální situaci, kdy je předvídána absence zahraniční klientely je to velmi vhodná strategie pro zajištění návštěvnosti.

3) Nabídnout možnost klidné dovolené pro zákazníky vyhledávající naprosté oproštění od sociálních sítí a denního života – v této strategii je využito absence Wi-Fi a širokých možností ubytování, kdy je možné nabídnout naprostý klid zákazníkům, kteří tzv. utíkají z města. Tento trend je čím dál více vyhledávaný například na platformě Airbnb, kdy bývá právě jednou z podmínek místo bez připojení k internetu. Vzhledem k vysokým kapacitám autokempu je možné vyčlenit pro tyto zákazníky ubytování na vhodném a „odřízlém“ místě kempu. Touto strategií je možné získat i příležitost nové klientely.

V případě vládní podpory podniků cestovního ruchu je možné inovovat informační technologie a zmíněným strategiím tak zajistit větší rozsah.

60

Strategie WO

Strategie WO využívají příležitostí podniku k eliminaci slabých stránek, viz kapitola 3.7.

1) Získání nových zákazníků – cílem této strategie je získání příležitosti nových zákazníků díky odstranění určitých slabých stránek. Novou klientelu může podnik získat například zavedením bezbariérového přístupu, ekologického směřování a zdravého stravování.

Tato strategie je také vhodná pro posílení image ve společnosti, kdy bude sympatizovat lidem, kteří vyhledávají zdravé stravování i během dovolené, rodinám, které omezuje výběr dovolené z hlediska bezbariérového vstupu a v poslední řadě díky ekologickému chování, kdy je možné nejen sympatizovat s veřejností, ale také jít směrem udržitelného cestovního ruchu. Zde je možné například využít dobrovolnické síly v oblasti ekologie, nebo influencerů, kteří jsou známí právě především díky zdravému stravování a využít jejich doporučení na sociálních sítí.

2) Vylepšení informačních a komunikačních služeb – pro Autokempu Jinolice je velmi slabou stránkou provoz webových stránek, které jsou v dnešní době nedostačující a nevyužívají celé své informativní kapacity. Pokud bude mít autokemp příležitost určitých vládních zdrojů a nebude potřeba je uplatnit jinde, je velmi vhodné investovat právě do technologií. Díky kvalitnějším technologiím je možné potenciální návštěvníky lépe a rychleji informovat, zvýšit kvalitu webových stránek a rychlejší proces na zákaznické požadavky. Vhodná by byla také účast na sociálních sítí, které nejsou z hlediska nákladů náročné, mají široký dosah, lidé mohou zanechávat recenze a zpětnou vazbu na kterou podnik může reagovat.

Například, jak již bylo zmíněno v komentáři u tabulky 13, je možné se aktivně účastnit na veřejných portálech kempů a díky tomu v budoucnu také získat možnost ocenění.

Strategie ST

Výsledkem kombinace silných stránek a hrozeb jsou tzv. strategie ST, viz kapitola 3.7. Pro podnik Autokemp Jinolice jsou vyhodnoceny následovně.

1) Soustředit se na prezentaci destinace a využít jejího potenciálu – tato strategie využívá nejsilnější stránky autokempu kterou je právě destinace.

61 Díky možnostem, kterou destinace nabízí je možné eliminovat dopady absence zahraničních turistů a přilákat o to více domácích turistů, kteří budou vyhledávat zajímavé destinace.

Díky široké nabídce služeb a zábavy je možné také předejít hrozbě substitutů, které sice nabídnou zákazníkům ubytování, nikoli však na takovém místě.

2) Udržení si nízké ceny – autokemp nabízí poměrně nízké ceny oproti konkurenci, kdy s kombinací své destinace může získat konkurenční výhodu před substituty a udržet si, popřípadě získat nové zákazníky. Nízké ceny budou také poutavé například pro rodiny, které zasáhla finančně pandemie COVID-19 a jejich prostředky na dovolenou jsou nižší nežli dříve.

3) Pozornost pro stávající klientelu – nejen v důsledku pandemie, ale také v situaci špatného počasí může podnik přicházet o zákazníky, a proto je důležité udržet si stávající klientelu.

Strategie WT

Tyto strategie jsou založeny na slabých stránkách a hrozbách podniku, viz kapitola 3.7.

1) Udržení kvalitních zaměstnanců – prioritou této strategie je udržet si kvalitní pracovní sílu, která by mohla přejít k potenciálním konkurentů, ale také ke stávající konkurenci. Díky kvalitní pracovní síle je možné zajistit bezchybný chod podniku a kvalitní služby, které nám mohou dát náskok před substituty.

2) Zajištění zázemí a zábavy při špatném počasí – pro autokemp je počasí velice důležité a se špatným počasí klesá počet možných aktivit, jako prostředek zábavy.

V tomto směru má výhodu náš konkurent Chatový tábor Jinolice, který má k dispozici společnou místnost s televizí, kde je možné trávit čas alespoň trochu aktivně právě i v nepříznivém počasí. V Autokempu Jinolice takové zázemí chybí a bylo by vhodné ho zajistit. Například místnost, kde by byla možnost zahrát si stolní tenis, stolní fotbal nebo pouze koukat na televizi by vyřešila problém špatného počasí a zábavy.

3) Prohloubení vztahů se stávajícími zákazníky – zde je cílem, jak již bylo zmíněno soustředit se na domácí klientelu a stávající zákazníky, kteří mohou autokemp navštěvovat i v případě omezení díky pandemii COVID-19.

62

6 Doporučení

Posledním krokem této práce je z výše získaných podkladů a informací z analýz prostředí uvést určité doporučení pro podnik Autokemp Jinolice.

Hlavním doporučením pro autokemp je zaměřit se ve svých aktivitách na opatření, které plynou z matice SWOT. Hlavním cílem pro sezónu roku 2020 bude přizpůsobení se situaci, která zasáhla nejen cestovní ruch, a to pandemii COVID-19. Pro podnik bude nezbytné sledovat a věnovat pozornost neustále se měnícím opatřením ze strany vlády a měnící se situaci faktorů prostředí podniku. Dvořáček a Slunčík (2012) znalost podnikového okolí pokládají za důležitou především pro pochopení vztahu s okolím, schopnost adaptace se na okolí a využití možností ovlivňování okolí.

Toto bude velmi důležité i pro autokemp, který se bude muset adaptovat okolním změnám způsobeným nejen pandemií COVID-19. Jelikož se dá předpokládat určitý útlum přílivu cestovatelů ze zahraničí, dalším hlavním krokem by mělo být poznání nových potenciálních zákazníků a snaha o přizpůsobení se nabídky. Jak již bylo zmíněno v kapitole 1.1 konkurence, je pravděpodobné, že služby podniku Autokemp Jinolice by mohly být vyhledávány zcela novými zákazníky, a to především těmi, kteří za normálních okolností cestují do zahraničí za exotikou a jsou ochotni vydat větší prostředky na dovolenou. Toto může být jednou z největších příležitostí této sezóny pro kemp a je více než vhodné příležitosti využít. Pro tyto zákazníky může být z hlediska potenciálu destinace Autokemp Jinolice lákavý, ale může dojít k problému při využití ubytovacích služeb.

Vzhledem k velkým ubytovacím kapacitám v Autokempu Jinolice může být využito určitých prostorů pro poskytování luxusnějších služeb u kterých je také možné navýšit cenu.

Optimálním navýšením ceny může podnik získat vyšší příjmy, ale zároveň zákazníkům vnuknout vidinu exkluzivní destinace, viz kapitola 2.5 cenové strategie. Je nutné neopomíjet stálou klientelu a tzv. domácí návštěvníky, kteří do autokempu jezdí z okolí za zábavou a odpočinkem. Tyto klienty je možné očekávat i během opatření pandemie COVID-19 a poskytnout jim rozmanité a co nejkvalitnější služby. Pokud je tzv. neomrzí návštěvy autokempu, budou tvořit pro podnik Autokemp Jinolice velkou skupinu zákazníků. Pro tyto zákazníky je nutné zpestřovat program, například oblíbenými hudebními koncerty, tematickými srazy či jiným nevšedním programem. S výše uvedeným je nutné zmínit nezbytnost respektování nařízení vlády o restrikci celkového počtu přítomných osob a zpřísněné požadavky na hygienické normy.

63 Co se týče konkurenčních strategií Autokempu Jinolice, s ohledem na tuto práci je doporučeno věnovat se v této sezóně především diferenciaci a tvořit určitou přidanou hodnotu, protože cena nebude rozhodujícím faktorem a zákazníci budou především vyhledávat zábavu, kulturní příležitosti a nevšední zážitky. Ve chvíli, kdy dojde ke zkvalitnění nabídky služeb, je možné zvýšit i cenu na úroveň zmíněných konkurentů.

S ohledem na tvrzení Ryglové (2009) může Autokemp Jinolice s velmi nízkou cenou vzbudit pocit nekvalitních služeb a s vysokou naopak pocit luxusu, a proto je vhodné přistupovat ke krokům změny cen velmi opatrně. Co se týče cen je na místě také zmínit myšlenku Portera (1994), která podporuje diferenciaci namísto nízké ceny a v souvislosti s touto dobou zasaženou pandemií COVID-19 je pro autokemp zcela vhodné soustředit se na kvalitu a odlišnost nabídky namísto nízkých cen. Diferenciace služeb a produktů může také vést v konkurenčním boji podnik k úspěchu.

V poslední řadě je podniku doporučeno inovovat určité technologie. Prostor pro zlepšení je možné vidět ve správě webových stránek. Pro lepší komunikaci a sdílení informací zákazníkům může být využito například sociálních sítí Instagram a Facebook. Pro podnik je to finančně nenáročná varianta vzhledem k tomu, že jsou tyto sítě pro základní služby zdarma. Díky influencerům, kteří se v dnešní době stávají stále více populárními na sociálních sítí je možné vybudovat povědomí o podniku a lehce ho zviditelnit veřejnosti.

Vhodnou taktikou je také aktivní účast na správě profilu na veřejných portálech, například www.dokempu.cz, kde je možné získat i určité ocenění.

Tabulka č.15 zachycuje obecnou finanční a implementační náročnost zmíněných doporučení pro podnik Autokemp Jinolice. Doporučení jsou řazena od obecně nejméně finančně a implementačně náročných po ty nejvíce náročné.

64

Tabulka 15 Shrnutí doporučení

Doporučení Výhody Nevýhody

Správa profilu na platformách cestovního

ruchu, například www.dokempu.cz Nízké náklady Mnoho konkurentů

Tvorba profilů na sociálních sítí – Instagram,

Facebook Nízké náklady, velký dosah

Čas vynaložený na správu profilů Sledovat změny v okolí, nejen v důsledku

pandemie COVID-19

Možnost přizpůsobení se

sledovaným změnám Časově náročné

Propagace pomocí influencerů Velký dosah Náklady

Zkvalitnění nabídky služeb Získání nových zákazníků

Náklady, časová náročnost

Specializace služeb pro bonitnější zákazníky Získání nových zákazníků

Náklady, časová náročnost

Inovace informačních technologií

Kvalitní služby, rychlý, přehledný a

široký dosah informací Vysoké náklady Zdroj: vlastní zpracování

65

Závěr

Jak již bylo zmíněno v úvodu podnikatelské prostředí je pro podnik a jeho existenci velmi důležité a je nutné sledovat k jakým změnám v okolí dochází. Možnost aplikace analýz prostředí je cestou, jak toto okolí rozpoznat a následně se mu umět přizpůsobit.

Cílem této práce bylo podnik Autokemp Jinolice zhodnotit na základě informací získaných pomocí aplikace analýz. Pro získání informací pro zhodnocení byla využita analýza SWOT a Porterův model pěti konkurenčních sil. Tyto analýzy byly provedeny s ohledem na faktory okolí podniku a aktuální situaci pandemii COVID-19. Díky získaným informacím plynoucím z analýz bylo možné sestavit matici SWOT a generovat určité strategie za využití silných stránek, slabých stránek, příležitostí a hrozeb.

Hlavním zjištěním plynoucím z Porterova modelu pěti konkurenčních sil je ohrožení ze strany substitutů a vyjednávací síly odběratelů. Ohrožení ze strany substitutů je způsobeno převážně díky nízkým nákladům odběratelů spojených s přechodem k substitutům. Dále je na trhu velké množství těchto substitutů a odběratelům je tak poskytnuto mnoho možností přechodu. Vysoká vyjednávací síla odběratelů je dle zjištění Porterova modelu pěti konkurenčních sil způsobena tím, že podnik Autokemp Jinolice má velmi málo klíčových odběratelů služeb. S ohledem na výše zmíněné hrozby a ostatní informace získané z analýz prostředí bylo možné tyto skutečnosti aplikovat do matice SWOT jejíž výsledkem jsou doporučené strategie pro podnik.

Ze získaných návrhů strategií bylo možné navíc uvést v závěru práce doporučení pro podnik Autokemp Jinolice a v posledním kroku jej seřadit dle finanční a implementační náročnosti.

Hlavním doporučením plynoucím ze strategií matice SWOT je potřeba přizpůsobení se aktuální situaci a opatřením plynoucím z pandemie COVID-19. Díky této situaci je předpokládán i příliv zcela nové klientely z čehož plyne další doporučení v podobě poznání těchto zákazníků a uzpůsobení nabídky služeb. Doporučenou konkurenční strategií v této práci pro podnik Autokemp Jinolice je strategie diferenciace a tvoření určité přidané hodnoty služeb u kterých nebude již rozhodující cena, ale kvalita. Vzhledem k tomu, že podnik Autokemp Jinolice nevede žádné ekonomické ani jiné statistky, je možné konstatovat, že v případě více dostupných informací by bylo možné určit nejen větší množství doporučení a strategií, ale také vyčíslit jejich finanční náročnost v praxi.

66

Přestože může být tato sezóna pro podnik kritická z pohledu absence zahraniční klientely, jsou v práci obsaženy návrhy právě i pro zvládnutí této situace.

Cíl práce byl po provedení výše zmíněného splněn a mým osobním přínosem byla nejen možnost rozšíření teoretických znalostí, ale také jejich aplikace na podnik v cestovním ruchu. Věřím, že tato práce bude přínosem i pro podnik Autokemp Jinolice, který v následující sezóně zvažuje zavedení výše doporučených aktivit. Prvním nezbytným a

Cíl práce byl po provedení výše zmíněného splněn a mým osobním přínosem byla nejen možnost rozšíření teoretických znalostí, ale také jejich aplikace na podnik v cestovním ruchu. Věřím, že tato práce bude přínosem i pro podnik Autokemp Jinolice, který v následující sezóně zvažuje zavedení výše doporučených aktivit. Prvním nezbytným a

Related documents