• No results found

Analys och bedömning av kvalitetsområden

In document Uppföljningsrapport oktober, 2019 (Page 69-74)

Innehållsförteckning

3 Analys och bedömning av kvalitetsområden

3.1 Verksamhetens arbete med värdighetsgarantierna Beskrivning

Arbete har pågått längre med att säkra värdighetsgarantierna inom hemtjänsten.

Värdighetsgarantierna lyfts på APT två gånger per år och ingår i verksamhets checklista för introduktion av nya medarbetare. Bedömningen är att det är god följsamhet till genomgång av värdighetsgarantierna.

Det pågår ett arbete i staden för att ta fram värdighetsgarantier som är riktade särskilt till äldreboendena.

Trygg hemma

Under 2019 har checklistan för introduktion av nya medarbetare uppdaterats och utvecklats, där beställning av tjänste-ID och SITHS-kort finns med under prioriterade insatser inför att en ny medarbetare ska börja. För detta ansvarar enhetschef och det utförs i samband med att anställningsavtal skrivs. Verksamheten har under 2019 även investerat i en egen ID-kortsprinter med programvara för att säkerställa att denna värdighetsgaranti följs. ID-kort trycks upp av LVS Treserva/PluGo. Sedan sommaren har det funnits svårigheter att finna tid att administrera nya ID-kort. Därför görs justering av administrationen från hösten 2019.

Bedömning: Följsamheten till introduktion är god. Framtagande av ID-kort är under pågående säkring.

Veta hur dagen ser ut

Angered är den enda stadsdelen i Göteborgs Stad som arbetar med Äldre Direkt, dit brukare kan ringa för frågor gällande vem det är som kommer på nästa hembesök, när är det planerad och hur länge kommer besöket att pågå. Om Äldre Direkt inte kan svara på frågan eller om brukaren önska prata med planerare skickas ett meddelande till

planeraren i aktuell hemtjänstgrupp om att brukaren önskar bli kontaktad. De flesta samtal som inkommer till Äldre Direkt handlar antingen om att brukaren önskar veta vem det är som kommer från hemtjänsten alternativt önskar byta hemtjänsttid. Angereds hemtjänst har god tradition av att så långt som möjligt möta upp brukarens önskemål.

Det är när daglig frånvaro uppstår som det blir svårt att fullt ut hålla all planering inom hemtjänsten, vilket kan påverka den planering som är lagd för den enskilde.

Bedömning: Viss följsamhet.

Känna till vem som kommer

Vid ny medarbetare inom hemtjänsten presenterar ordinarie medarbetare den nya kollegan för brukaren i samband med dubbelgång eller introduktion. Om dubbelgång eller introduktion inte infaller i samband med ett besök hos brukaren, kontaktar planeraren brukaren via telefon och berättar att en ny medarbetare kommer på hembesöket under en viss dag. På så sätt kan brukaren känna sig trygg med att de medarbetare som uppger sig komma från den kommunala hemtjänsten verkligen gör det. Vid oförutsedda händelser under kvällar och helger som resulterar i att någon från hemtjänsten ska besöka en brukare för första gången ska en för brukaren känd

medarbetare kontakta hen och informera om att det kommer någon som hen inte har träffat tidigare, samt uppge namn på den som kommer. Det mobila arbetssättet där medarbetare har en telefon möjliggör att kontakta brukaren vid tillfälliga förändringar.

Här har även ID-kort och arbetskläder med Göteborgs Stads-logga en betryggande effekt.

Bedömning: Viss följsamhet. Följsamheten är god inom vissa hemtjänstområden och informationen till brukare behöver förbättras vid en del enheter. Detta beror även till del på chefsbyten.

Planera tillsammans

Under 2019 har en rutin upprättats för att förtydliga vem som gör vad, för att säkerställa att denna värdighetsgaranti uppfylls.

• Vid nytt SoL-beslut kontaktar planeraren brukaren. Checklistan

”Uppstartsamtal med ny brukare i hemtjänsten” ska alltid användas och ligger till grund för planerarens dokumentation i Treserva gällande den första

kontakten. Ett nytt SoL-uppdrag ska påbörjas genom en överenskommelse med brukaren, senast 24 timmar efter mottaget uppdrag.

• Tid för upprättande av handlingsplan tillsammans med brukaren planeras in i schema av planerare.

Bedömning: Viss följsamhet. Rutiner har tydliggjorts och kompetensutveckling har prioriterats inom området. Det är en utmaning för hemtjänsten att upprätta

genomförandeplaner i tid då hemtjänsten är högst föränderlig. Det finns hemtjänstområden som har mycket god följsamhet till uppstartsamtal och genomförandeplan. Omsorgshandledarens roll är att säkra genomförandeplanen.

Avlösning i hemmet

Avlösning utifrån biståndsbeslut kan utföras inom 48 timmar. Detta planeras in

tillsammans med brukaren och behöver planeras in inom två vardagar för att möjliggöra planeringen. Planeraren får uppdraget och planerar tiden. Den stadigvarande tiden som är överenskommen kan planeras ut, övrig tid planeras ut först när brukaren önskar detta.

Bedömning: God följsamhet.

Kommentar

Varje år genomför Socialstyrelsen en rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i äldreomsorgen. Från mitten av mars varje år får alla över 65 år, som får hemtjänst eller som bor i ett särskild boende, en enkät per post med frågor om vad de tyckte om sin äldreomsorg. Syftet med undersökningen är att inhämta synpunkter från äldre samt att ta fram kvantitativa mått på äldreomsorgen utifrån ett brukarperspektiv.

Resultaten sammanställs på riks-, läns-, kommun- och verksamhetsnivå.

Äldreboende:

• 63 procent uppger att de upplever att omsorgspersonalen tar hänsyn till deras åsikter och önskemål om hur hjälpen ska utföras. Det är en ökning från föregående år (60 procent).

• 45 procent uppger att de upplever att de kan påverka vilka tider de får hjälp. Det är en minskning från föregående år (49 procent).

• 83 procent uppger att de upplever att omsorgspersonalen bemöter dem på ett bra

Hemtjänst:

• 73 procent uppger att de är nöjda med den hemtjänst de har. Det är en ökning från föregående år (71 procent).

• 69 procent uppger att omsorgspersonalen kommer på avtalad tid. Det är en ökning från föregående år (65 procent).

• 87 procent uppger att de upplever att omsorgspersonalen bemöter dem på ett bra sätt. Det är en minskning från föregående år (89 procent).

• 83 procent av brukarna har en aktuell genomförandeplan. Det är en minskning från föregående år (91 procent).

3.2 Verksamhetens arbete med mat och måltid för brukarna Äldreboende

På varje enhet på äldreboendena finns en kost- och måltidspärm. I denna pärm finns en utskrift av rutinerna, på de checklistor och egenkontroller som ska göras regelbundet samt de blanketter som ska användas vid specialkost samt avvikelser.

Följsamhet till rutin följs upp av kostombud en gång per månad och rapporteras till enhetschefen. Enhetschefen rapporterar i sin tur vidare till områdeschefen. Vid

eventuella bister som blir synliggjorda vid egenkontrollerna ansvarar enhetschef för att skyndsamt åtgärda dessa. Månadsrapporter visar på god följsamhet till rutin, både gällande livsmedelshantering, livsmedelshygien, måltidsordning och måltidsmiljö. De fåtal brister som har visat sig under året har gällt kontroll av temperatur av maten innan den serveras. Enhetscheferna arbetar med fortsatt implementering av rutinen för att säkerställa en hög kvalitet.

Rutiner, checklistor och arbetssätt gällande mat och måltider för brukarna lyfts på APT två gånger per år och ingår i verksamhets checklista för introduktion av nya

medarbetare.

Rutinerna och arbetssättet gällande kost och måltid lyfts på APT två gånger per år och ingår i verksamhets checklista för introduktion av nya medarbetare på äldreboendena.

Arbete har fortsatt under året med måltidsmiljön och att måltiden ska vara en trevlig stund under dagen. Sedan tidigare har porslin, glas och dukar köpts in för att möjliggöra en fin måltidsmiljö. Den fysiska miljön är i sig en utmaning vid flertalet äldreboenden vilket utgör en utmaning för medarbetare och chefer att skapa en trivsam måltidsmiljö.

Samarbetet har ökat under året med kostenheten och kring måltidernas innehåll.

Måluppfyllelsen är under året god gällande kost och måltid.

Hemtjänst

Även inom hemtjänst finns en upprättad rutin gällande mat och måltid för brukarna.

Rutinen riktar sig till arbetet kring de personer som har hemtjänstens matdistribution och/eller bistånd vid olika måltidssituationer och användas som en plattform i samarbetet mellan vårdpersonal och individ.

Personalen ska vara observant på olika tecken på felnäring och vid behov kontakta närmaste chef. Samarbete med hälso- och sjukvårdsenheten kan förekomma vid behov.

Kostombud bör finnas i varje hemtjänstgrupp och är med rätt kunskaper en resursperson för sina kollegor i måltidsfrågor.

Resultatet av brukarenkät 2019 vid äldreboendena:

• 55 procent uppger att de upplever att maten smakar bra. Det är en marginell

minskning från föregående år (56 procent).

• 62 procent uppger att de upplever att måltiderna på äldreboendet är en trevlig stund på dagen. Det är också en marginell minskning från föregående år (63 procent)

3.3 Verksamhetens arbete med trygghet och säkerhet Brukare

Flera insatser är gjorda för att öka brukarnas känsla av trygghet och säkerhet, bland annat:

• Uppdragsbeskrivningen för utsedd namngiven kontaktperson som rör brukarens personliga omvårdnad och service har uppdaterats under året.

• Omsorgspersonalen meddelar om tiden för planerat hembesök förändras och om ny medarbetare ska utföra ett hembesök har brukaren presenterats för denne vid dubbelgång eller bredvidgångar alternativt meddelats via telefon.

• Enheterna har arbetat för att brukarna ska känna sig trygga med hur

omsorgspersonalen bemöter brukaren vid hembesök och i omsorgssituationer.

Värdegrunden och värdighetsgarantierna tas upp på APT två gånger per år. Detta är även något som ingår i introduktionen av nya medarbetare.

Arbetet med kommunikation och information till den enskilde måste fortsätta för att förbättra upplevelsen av trygghet och säkerhet. Likaså bör arbetet fortsätta med kompetensutveckling med fokus på delaktighet och självbestämmande med hjälp av IBIC (Individen i Centrum), social dokumentation och genomförandeplan.

Upplevelser av att bo hemma med stöd från hemtjänsten har förbättrats under 2019.

Upplevelser av att personalens bemötande är god inom både hemtjänsten och äldreboendena.

Samtliga brukare har en namngiven kontaktpersonal.

Fler brukare vet vart de ska vända sig med synpunkter än tidigare. Inom äldreboendena har det ökat med tio procentenheter (44 procent 2019).

Upplevelsen av trivsel i gemensamma utrymmen på äldreboendena samt trivsel utomhus runt boendena har minskat. Det är en utmaning med den fysiska miljön vid äldreboendena, vilket påverkar upplevelser av kvalitet.

Medarbetare

Inom hemtjänst har en rutin upprättats gällande överfallslarm. Alla medarbetare som arbetar inom hemtjänsten ska, under kvällar och vid behov, vara utrustade med

mobiltelefon och överfallslarm vid samtliga hembesök samt vid samtliga förflyttningar till och från hembesök.

En handlingsplan utifrån hot och våld har upprättats för området och kompletterats på enhetsnivå. Samtliga enheter har en upprättad hot- och våldplan både vid äldreboendena och inom hemtjänsten.

Kommentar

minskning från föregående år (73 procent).

Hemtjänst:

• 78 procent uppger att det känns tryggt att bo hemma med stöd från hemtjänsten.

Det är en ökning från föregående år (76 procent).

• 87 procent uppger att de brukar bli bemötta på ett bra sätt av omsorgspersonalen.

Det är en minskning från föregående år (89 procent).

In document Uppföljningsrapport oktober, 2019 (Page 69-74)