• No results found

Kultur och fritid

In document Uppföljningsrapport oktober, 2019 (Page 81-84)

Samhälle och kultur 2019

2 Kultur och fritid

2.1 Kulturskolan

Kulturskolan erbjuder frivillig undervisning i estetiska ämnen och är till för de som är mellan 6 och 19 år gamla. I kulturskolan kan barn och unga spela instrument, dansa, sjunga, måla, fotografera, filma, spela teater och göra mycket annat kul och spännande på sin fritid.

2.1.1 Vad är kvalitet?

För kulturskolan innebär betydelsen av kvalitet att ha ett utbud och sammanhang som av målgruppen uppfattas som attraktivt och därmed också angeläget för individen och gruppen. När barn och ungas behov och idéer möter rätt kompetens och rätta

förutsättningar att tillsammans skapa bra innehåll, kan god kvalitet på verksamheten uppnås. Att ha kompetenta och motiverade medarbetare är en ytterst viktig aspekt för att underhålla och skapa kvalitet i verksamheten.

Kvalitetsaspekten ligger främst i den personliga upplevelsen av de aktiviteter sektorn tillhandahåller och kan därav också skilja sig från deltagare till deltagare. Det handlar om en jämförelse av förväntning och upplevelse av den aktivitet och det sammanhang man ingår i som deltagare.

Hur tillgodoser då sektorn de behov och de förväntningar som finns på aktiviteter och verksamhet? Sektorn eftersträvar att möta behov och förväntningar genom att arbeta med systematisk planering, utvärdering och utveckling av arbetet utifrån PDSA-hjulet (plan, do, study, act) och genom att ha variation, bredd och spets i utbudet.

Tillgänglighet, delaktighet och inflytande är viktiga parametrar för att möjliggöra deltagande och för att skapa ett bra sammanhang för deltagarna, vilket även bidrar till en upplevelse av hög kvalitet. Kulturskolan erbjuder barn och unga en möjlighet att med kulturella uttryck utveckla sidor av sig själva som stärker deras förmåga och rätt att delta i samhället utifrån andra premisser än det givna utifrån skola och omsorg. Genom att visa och utbilda unga i en konstnärlig progression får de tillgång till kompetenser och kreativa sidor hos sig själva som leder till ökat självförtroende och stärker individen utanför eller i kombination med det talade och skrivna språket.

Kulturskolan arbetar som en kvalitativ arena för att öka förmågan till samarbete och för att barn och unga ska vara en viktig del av ett socialt sammanhang där de ingår utan krav. Kulturskolan ska vara en öppen och välkomnande verksamhet som inkluderar och möjliggör deltagande.

Kvalitet handlar också om att verksamheten ska var pålitliga och kunna utföra de tjänster som förväntas av oss. Som vårdnadshavare betalar man för en tjänst. Vidare handlar det också om att målgruppen ska kunna lita på förvaltningen som tillhandahåller tjänsterna. Det är av vikt hur sektorn kommunicerar och informerar så väl om

verksamhet som på individnivå med målgruppen/vårdnadshavare. Kulturskolan etablerar mycket kontakt med föräldrar utifrån uppvisningar, kursstarter, särskilda aktiviteter och vad som förväntas av dem som föräldrar. Verksamheten arbetar för att vara tillgängliga för kontakt och arbetar med gott bemötande i alla relationer.

Att mäta kvantitet är ett av flera verktyg för att tillsammans med annan data och analys ge en bild av vad kvalitet i verksamheten sammantaget är. Att mäta kvantitet är i sig inget verktyg för att mäta verksamhetens kvalitet. Vi vill mena på att vi då snarare kommer in på effektivitetsaspekten "produktion".

Kulturskolan i Angereds dilemma är mer av den karaktär att kännedomen om

verksamheten generellt är låg. Detta blev tydligt i en attitydundersökning som

genomfördes 2016/17 där barn, unga och föräldrar intervjuades rörande kulturskolan i Angered och på Hisingen. Detta gör att sektorn har svårt för att bidra till barns rätt till kultur och till att leva upp till att kunna vara ett självklart alternativ till en meningsfull fritid ur ett jämlik stads-perspektiv. Vår analys är att man inte kan definiera kvantitet som ett kvalitetsarbete för att exempelvis nå just fler pojkar. Det är något av att förenkla frågan.

Kvalitet uppnås i verksamheten när unga hittar sin egen kraft och sin egen förmåga inom verksamheten och att det skapas förutsättningar för att bryta tidigare livsmönster eller att det hittas nya sammanhang att växa i.

2.1.2 Beskriv enhetens systematiska kvalitetsarbete?

Varje barn har rätt till ett möte med en utbildad vuxen person som ser varje barn och ungdom som en tillgång i verksamheten.

Genom att säkerställa att rätt pedagoger anställs i kulturskolans verksamhet arbetar vi med ständig utveckling. Antalet barn inskriva i undervisningsformen samt den

efterfrågan som finns på verksamheten visar en siffra rörande de som har tillgång till kulturskolan och som också har kännedom om verksamheten. För att nå barnen i Angered krävs ett systematiskt och strategiskt arbete. För familjer där fritidsaktiviteter inte är en självklarhet så behöver kulturskolan likt fler introducera sig i familjers liv så att barn får tillgång till det som tillhör deras rättigheter. I Angered är det uppsökande arbetet viktigt och de arrangemang och samarbeten som når många barn är viktiga.

Gemensamma planeringsperioder där verksamheten synliggör och tillvaratar de kompetenser som finns såväl inom Kulturskolan i Angered som i kulturskolorna över staden skapar möjligheter för fler barn.

Genom en struktur av gemensam kompetensutveckling och möten mellan professioner inom kulturskolan i staden ges medarbetarna tid att stärka sina spetskompetenser gemensamt med kollegor.

Implementering av den handlingsplan rörande delaktighet och inflytande som tagits fram spelar stor roll på vilket sätt som de unga deltagarna i kulturskolan är med och utformar verksamheten att bli relevant. Samarbeten och projekt som på riktigt tillvaratar och arbetar med ungas delaktighet skapar goda referenser för arbetet framåt. Under 2019 prioriterades ett samarbete med Göteborgs Operan i "Röster från Angered", en föreställning som visades för såväl skolklasser som öppna publika föreställningar.

Stadens kulturskolor har ett ansökningssystem som är utformat för att skapa bättre tillgänglighet och förenkla momentet att skriva in sig och intresseanmäla sig till

kulturskolan. För att säkerställa antalet deltagare arbetas det med ständiga förbättringar så att statistiken ska bli rättvisande.

2.1.3 Indikatorer

Antal unika deltagare och sökande till kulturskolan, av Angereds befolkning

6-15 år 16-19 år Summa

Pojkar Flickor Pojkar Flickor

Antal unika deltagare i kulturskolan 183 403 29 38 651

Antal unika sökande till kulturskolan (kö) 72 168 2 6 248

Barn och unga som är folkbokförda i Angered och går i eller står i kö till någon av kulturskolorna i Göteborg.

Mätningen görs varje år den 15 oktober och sammanställs av Stadsledningskontoret. I tabellen visas 2019 års siffror.

Jämförelse mellan stadsdelar

Andel av befolkningen

antagna i kulturskolan

Angered 6%

AFH 7%

Centrum 11%

Lundby 11%

Majorna/Linné 14%

Norra Hisingen 8%

Västra Göteborg 8%

Västra Hisingen 6%

Örgryte/Härlanda 16%

Östra Göteborg 7%

Andel av barn och unga som är folkbokförda i Angered och går i någon kulturskola i Göteborg. Mätningen görs varje år den 15 oktober och sammanställs av Stadsledningskontoret. I tabellen visas 2019 års siffror.

Antal unika deltagare och sökande till Kulturskolan i Angered, oavsett vilken stadsdel man bor i

6-15 år 16-19 år Summa

Pojkar Flickor Pojkar Flickor Antal unika deltagare i Kulturskolan Angered 209 481 31 46 767 Antal unika sökande till Kulturskolan Angered

(kö)

86 188 1 10 285

Deltagare i, eller sökande till kulturskolan i Angered oavsett var de är folkbokförda. Mätningen görs varje år den 15 oktober och sammanställs av Stadsledningskontoret. I tabellen visas 2019 års siffror.

Producerade elevplatser i Kulturskolan Angered

Antal

Producerade elevplatser 1350

Deltagare i Kulturskolan Angered oavsett var de är folkbokförda.

Elevplatser - en elev kan gå på två ämnen och då räknas det som två elevplatser. Mätningen görs varje år den 15 oktober och sammanställs av Stadsledningskontoret. I tabellen visas 2019 års siffror.

2.1.4 Sammanfattande bedömning

När man tittar på antal elever som en kvantitativ indikator så ser vi att andelen av unga verksamheten möter i Angered är låg jämfört med andra stadsdelar. I och med att kulturskolan inte har alla möten registrerade i dessa siffror utan enkom de registrerade undervisade eleverna så överensstämmer inte siffran med det totala antalet unga verksamheten faktiskt möter. Siffran visar på den verksamhet som handlar om den

"frivilliga kulturskolan" som en del av en meningsfull fritid och som stadens riktlinjer syftar till.

Antalet unga som kulturskolan möter är alltså fler. Den siffra som är mer intressant är antalet mötestillfällen per vecka. Då räknas unga in som möter kulturskolan vid flera tillfällen per vecka, exempelvis genom El Sistema och orkesterverksamhet, samt de som i mån av plats får gå i flera ämnen.

Den siffra man ser i antal sökande till Kulturskolan är direkt kopplad till tjänster och spetskompetenser. Kösiffran motsvarar cirka 4 heltidstjänster. Kö som begrepp är en indikator som talar om något som vi inte kan lösa inom verksamheten någonstans i staden. Ju mer kulturskolan lyckas locka unga till verksamheten, ju längre blir kön. För kulturskolan saknas ändamålsenliga lokaler för vissa ämnen som gör att det begränsar möjligheten till större grupper.

Fördelningen mellan flickor och pojkar följer den nationella siffran. Siffrorna visar att kulturskolan däremot behöver arbeta mer med breddning av såväl ämnen som

rekryteringsytor.

2.1.5 Styrkor och förbättringsområden STYRKOR

• Ett gediget utbud.

• Kulturskolan har tillgång till flera verksamhetsanpassade lokaler som underlättar undervisning av hög kvalitet, exempelvis blackbox och fina danssalar, vilket också gör att verksamheten kan nå fler deltagare.

• Kulturskolan har medarbetare med en bredd i sina kompetenser som behärskar olika undervisningsmetoder samt har förmågan att intressera och inspirera olika åldrar.

• Kulturskolan har en stor frihet i att omsätta idéer och anpassa verksamheten efter individers och gruppens behov samt utifrån efterfrågan.

• Kulturskolan har möjlighet att bidra till en meningsfull fritid och barn och ungas egen utveckling.

• Kulturskolans lovverksamhet börjar ta form och få kontinuitet.

In document Uppföljningsrapport oktober, 2019 (Page 81-84)